Cikolatanın Sihirli Dünyası

Archangelll

New member
Tadına doyum olmaz, bu nedenle de yemekten asla vazgeçmeyiz. Ama hep bir sıkıntı duyarız: Çünkü bize Çikolata sa lı a zararlıdır diye ö retmişlerdir. Oysa bilim adamlarının yaptı ı son araştırmalar, tam tersi sonuçları ortaya koyuyor. Çikolata neredeyse her derde deva. İnanması zor ama, dişleri de çürütmüyor, tam tersi çürümesini bile önleyebiliyor. Sorun yalnızca hangi tür çikolata yiyece imizi bilmiyoruz.

Beyin mutlu oluyor
Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martinin yaptı ı araştırma sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkartıyor. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. Çikolata, beynin Endorfin salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sa lıyor.

Fazlası uyuşturuyor
E er bir oturuşta bir kilo çikolatayı bitiririm diyenlerdenseniz, uyuşturucu madde almaya hazır olun. Çünkü bu miktarda çikolatanın içindeki maddeler, insanda marijuana içmiş gibi bir etki yapıyor.

Kalsiyum ve demir
Çikolata aynı zamanda çok besleyici. İçinde büyük oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum var. Küçük bir parça çikolata, almamız gereken bu maddelerin en az 5te birini içeriyor.

Antioksidan maddeler
Son araştırmalar, çikolatanın farklı bir özelli ini daha ortaya çıkarttı. Kaliforniya Üniversitesinin yaptı ı araştırmaya göre 50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bardak kakao, bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşde erde kimyasal madde içeriyor. Bir başka deyişle çikolata kalp krizi ya da beyin kanamasını önlüyor.

İnsan ömrünü uzatıyor
Harvard Üniversitesinde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın ömrü uzattı ını da ortaya koydu. Çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az bir yıl uzadı ını belirten uzmanlar, bunu içindeki antioksidan maddelere ba lıyor.

Kalbe faydalı ya
Çikolatanın içindeki ya , üç kaynaktan geliyor. Kakao ya ı, bitki ya ları ve süt içindeki ya lar. Kakaonun içindeki stearic asit içeren ya bir çeşit doymamış ya . Doymamış ya ların da sa lı a ve özellikle kalbe zararlı oldu u bilinir. Ancak kakao içindeki stearic asit, vücuda girince oleic asite dönüşüyor. Aynı zeytinya ı içindeki oleic asit gibi. Bu ya türü de kalbe çok faydalı.

Migrenliler dikkat
Migren hastalarına çikolata pek yararlı de il. Çünkü migren hastaları phenolsuphotransferase adlı bir enzim yetersizli i nedeniyle a rılar içinde kıvranırlar. Çikolata ise, damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açar. Çikolata normal insanlara çok yararlıdır ama migrenliler kesinlikle uzak durmalı.

Dişleri çürütmez
Çikolatanın dişleri çürüttü ü önyargısı vardır. Oysa araştırmalar tam tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümesini engelliyor. Kakao içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek bakterileri engelliyor. ABDli bilim adamlarının yaptı ı araştırmalar çikolatanın kalp hastalıklarına karşı koruma görevi gören maddeler içerdi ini ortaya koydu. ABDde bulunan California Üniversitesi doktorları çikolatadan başka meyve ve sebzelerde de bulunan procyanidin maddesinin koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görevi oldu unu belirtti. Araştırma için on sa lıklı dene e de işik zamanlarda içinde hem yüksek hem de düşük oranda procyanidin bulunan birkaç türde çikolatalar yedirildi. Çikolotayı yedikten iki saat sonra deneklerin metabolizmaların yapılan araştırmalar procyanidin maddesinin 20 kattan daha fazla oldu unu ortaya çıkardı.

Araştırma, çikolatayı yiyen kişilerin kanlarında serum leukotriene maddesinde ciddi bir düşük oldu unu da gösteriyor. Böylece kanda bulunan plaketler yapışarak kan pıhtılaşmasını da önlüyor.

Uzmanlar, kalp hastalıklarından korunmak isteyenlerin, düzenli olarak belli bir miktarda çikolata tüketmelerini öneriyor.


Çikolata seyyar bir eczane gibi...
Çikolata, insanların yerken beslenme de erini düşürmedikleri nadir gıda maddelerinden biri. Çok basit anlamda sevildi i için yenen çikolata aynı zamanda hediye özelli i de taşıyor. Yapılan birçok incelemede çikolatanın sayısız faydalarının bulundu unu ortaya koyuyor.
İnsanlar kendi sevdikleri kadar, sevdiklerine de ikram etmek isterler çikolatayı. Dolayısıyla psikolojik özelliklerinin yanısıra tadı ve lezzeti de çikolatayı fazlaca tüketilen bir gıda haline getiriyor. Özellikle ö ünler arasında atıştırıldı ından bu durum, çikolatayla fazla kilolar arasında do rudan bir ba lantı oldu u kanaatini oluşturuyor. İngiliz Ulusal Gıda Araştırmaları ve New Grubbun 1996da İskoçyada yaşayan kadınların çikolata tüketim sıklıkları ve fazla kiloları gösteren BMI de erler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yaptıkları çalışmada bu iki de er arasında belirgin bir fark olmadı ı saptanıyor. Aynı araştırma 10-15 yaş arası kız ve erkek çocuklar üzerinde de gerçekleştiriliyor ve sonucun yine aynı do rultuda oldu u belirleniyor.

Hastalıklara karşı kalkan
Canınız durmadan çikolata yemek istiyorsa, beyniniz sizi bir konuda uyarmak istiyor demektir. Araştırmalar, tatlı yiyeceklerin depresyonu giderici özellikler taşıdıklarını göstermekte. İngilterede Middlesex Üniversitesinde nöropsikolog olan Dr. Neil Martin, Bir çikolata, seyyar bir eczane gibidir. Adını bile bilmedi iniz bazı önemli kimyasal maddeler içerir. Çikolatayı koklamak bile insanı rahatlatır diyor.

Dr. Martin, başka yiyeceklerin kokuları üzerinde deney yaptıklarını fakat hiçbir kokunun insanı çikolata kokusu kadar etkilemedi ini de belirtiyor. California Üniversitesinde de araştırmacıların çikolata konusunda yaptıkları araştırmalardan ilginç sonuçlar almışlar.
Bilim adamlarına göre çikolatada bulunan ve catechin adıyla bilinen antioksidanlar kansere ve kalp hastalıklarına karşı korunmayı sa lıyor. Antioksidan maddeler aynı zamanda da çayda da bulunuyor. Dolayısıyla sa lı ımızı korumak için bol çikolatalı pastayla bir fincan çaya ihtiyacımız olacak.

Ulusal Halk ve Çevre Sa lı ı Enstitüsü tarafından yapılan ve Avrupa Birli i tarafından desteklenen araştırmalarda, bu maddenin çikolatada çayınkinden dört kat daha fazla oldu u, en fazla da siyah çikolatada bulundu u belirtiliyor.

Üretimde ileri teknoloji
Çikolatanın gıda maddeleri içinde ve özel bir yerinin olmamasının sebeplerinden biri, elde tutuldu unda, yani vücut sıcaklı ında erimeden dayanabilmesi ve a ıza alındı ında hemen eriyerek, o sevilen ve ferahlatıcı tadı vermesi.

Çikolata diş çürümelerini engelleyebilir mi?
Japon araştırmacılar, çikolatanın diş çürümelerini engelleyebilece i ve dişte oyukların açılmasının önüne geçilebilece ini belirtti. New Scientist dergisinde yayınlanan araştırmada, çikolata karışımının ana maddesi olan kakao tohumunun bazı kısımlarının a ızdaki bakterilerle mücadele etti i bildirildi. Diş pla ındaki bakterilerin şekeri, diş yüzeyini eriten asitlere dönüştürmesi, dişlerde oyukların meydana gelmesine neden oluyor.

Japonyanın Osaka Üniversitesinden Takashi Ooshima ve araştırma ekibi, (çikolata üretiminde genellikle kullanılmayan) kakao tohumu kabu unun (CBH) güçlü bir anti-bakteriyel kaynak oldu unu ortaya çıkardı. Ooshima, dergiye yaptı ı açıklamada, Gargara ve diş macunlarında CBH özünü kullanmak mümkün olabilir dedi. Ooshima, bu tohum kabu unun, çikolatanın dişler için faydalı hale getirilmesine yönelik kullanılabilece ini kaydetti. Japon araştırmacılar, sularına CBH ekleyen kobay farelerin dişlerinin daha sa lıklı oldu unu belirterek, elde ettikleri bulguları insan dişinde denemeyi planladıklarını bildirdi.

Londradaki Kings and St. Thomas Diş Enstitüsünden David Beighton, kakao tohumunda bulunan aktif maddelerin di er bazı bitkilerde de bulundu unu kaydetti.

Çikolata hakkında bilmediklerimiz
· Bir dilim çikolata kalsiyum ihtiyacını karşılıyor.
· Çikolata da sigara veya alkol gibi alışkanlık yapıyor, ancak bu alışkanlı ın kalori dışında bir zararı yok.
· İçinde bulunan kakao, beyinde bulunan bazı kimyasal maddeleri harekete geçiriyor.
· Bazı çalışmalar çikolatanın, cildi güzelleştirdi ini göstermiştir.
· Çikolata, vücudun ba ışıklık sistemini harekete geçirir. Vücudu sakinleştirici özelli inden dolayı hormonların ve enzimlerin düzgün çalışması, ba ışıklık sistemine de yararlı olmaktadır. İşe gitmeden önce çikolata koklayın. Bu sizi rahatlatacak miktarda mutluluk hormonu, seratonin ve noradrenalin salgılamanızı sa layacaktır.
 

mendo68

New member
ulan zaten çikolatayı çok severim.bide şunu annatıosun yaa daha da canım çekti.ulan gidip çikolata alıom
 

HTML

Üst