CHP'li aday: Camilerde Kürtçe hutbe okunabilmeli__

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
CHP'li aday: Camilerde Kürtçe hutbe okunabilmeli

resim62824_2.jpg

CHP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayılan: "Camilerde Kürtçe hutbe de okunabilmeli"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Remzi Sayılan, bazı camilerde hutbelerin Kürtçe okunmasını istedi.

Sayılan, Kürtçe mevlide destek veren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, "Herkes dinini kendi dilinde yaşayabilmeli." şeklindeki çağrısını hatırlatırken, "Vatandaş talep ediyorsa hak ve özgürlükler çerçevesinde camilerde Kürtçe hutbe okunabilmelidir." dedi.

Aynı uygulamanın farklı etnik kökendeki insanlar için de devreye sokulabileceğini söyleyen Sayılan, devletin artık korku politikalarından vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Sayılan, "Bütün vatandaşlarımız da bu ülkeyi koruyacaktır. Bu ülkeyi eğer geliştirmek korumak istiyorsak. Bu zenginliklerimizle koruyacağız. Bu ülke tanklarla toplarla korunmaz. Bu ülke vatandaşı yurttaşı duyguları ve kültürel zenginlikleri ile korunur. Biz buna inanıyoruz. Yıllarca Anadolu cumhuriyeti Anadolu medeniyeti buna hizmet etmiştir. Bundan da hiçbir kaybımız ve şüphemiz olmamalıdır ve olmayacaktır." dedi.

Doğu ve Güneydoğu'da insanların ağırlıklı olarak Kürtçe konuştuklarına işaret eden Sayılan, "Cami cemaatlerinin talebi doğrultusunda camilerde Kürtçe hutbe de okunabilmeli. Bu tür talepler, bireysel hak ve özgürlükler çerçevesinde değerlendirilmeli. Bunu yapmak için kanuna da gerek yok. İnsanların tabii ve doğal hakları verilmelidir. Ülkemiz çok farklı etnik yapıyı ve dili barındırıyor. Demokratik hak ve özgürlüklerin gelişmesi bireyleri, bireyler de bu ülkeyi geliştirir. Farklılıklar, asla bir bölücülük unsuru olarak görülmemeli. Devlet, yurttaşının sağduyusuna ve vatan sevgisine inanmak zorundadır. Kaygılara dayalı anlayışlar bugüne kadar ülkeye bir şey kazandırmadı." ifadelerini kullandı. (CİHAN)

:saskin:eek:ha:melek​
http://www.habervaktim.com/haber/62824/chpli_aday_camilerde_kurtce_hutbe_okunabilmeli.html

arapça okunmaktansa kürtçe okunsun daha iyi.

denize düşen yılana sarılırmış :)

CHP li adayın bu öneriyi getirmesinde bence hiçbir
sakıncalı bir taraf yoktur ama asıl gülünç olan
anadilde ibadet isteyen ve Türkçe ezanı uygulamaya
sokan partinin bir üyesinin böyle bir öneriyi getirmesidir
Ey ikbal, sana ulaşmak için neler der bu insanlar...

-------------------------

olur kürtçe olsun hatta lazca,gürcüce,rumca.ingilizce başka benim aklıma gelmiyor.ben Türküm arkadaş bu chp linin ne haddine,bilmediği konulara giriyor. bu güzel ülkede böyle şeyleri seçime alet ediyorlar.Allah akıl fikir versin bunlara.

Fikir olarak uygun buluyorum. Fakat beraberinde bazı sorunlar çıkacak gibi. Yo yanlış anlaşılmasın etnik anlamda falan değil. Hutbe dinlemek Cuma' nın farzlarından olduğundan, kürtçe bilmeyenlerin aceleden ya da başka sebeplerden dolayı o camiye gittiğini düşünürsek, kürtçe okunan hutbenin anlaşılamama tehlikesinden dolayı Cuma' nın bir farzı tehlikeye giriyor. Ortaya birşeyler atmadan önce, doğabilecek sorunlar için de çözümlerin teklifi de dile getirilirse, bazı soru işaretleri havada kalmadan, meseleler daha rahat ve akıcı tartışılabilir. Ehil din adamlarından, konu hakkında beyan alınmalı diye düşünüyorum. Yani hutbe esnasında, anlamasan dahi orada bulunmak yeterli olur mu, yoksa dinlediğini ille de anlamak gerekiyor mu? Namazın Arapça olan bütün kısımlarını anlamada bir sorunumuz yok. Lâkin kürtçe öyle değil, istisnai bir durum...
(Akarme, coşmuşsun yine, hele bi yavaş ol, ayakların yere bi bassın) :)

Adam kürtçeden başka dil bilmiyorsa ibadet etme hakkı olmasın mı? İlla arapça bilmediği şeyleri tekerleme gibi söylemek zorunda mı? Hani dinin ilk koşulu niyetti? Oruç tutmak için bile niyet ettim, apdest almak için bile niyet ettim diye başlamıyormusunuz? Kürtlerin müslüman olmaya hakkı yok mu? Müslümanlık sadece Türklerin ve Arapların dahil olabileceği bir müessese mi?

yorumlarınıza dikkat edin uyarmadı demeyin sonra=)

olur kürtçe olsun hatta lazca,gürcüce,rumca.ingilizce başka benim aklıma gelmiyor.ben Türküm arkadaş bu chp linin ne haddine,bilmediği konulara giriyor. bu güzel ülkede böyle şeyleri seçime alet ediyorlar.Allah akıl fikir versin bunlara.

akp farklımı sanki .al akp yi vur chp ye ..ikiside aynı ...

bunlar güneydoğuya gidiyorlar ama böyle gidiyorlar işte ...onların bu bölücü isteklerine evet diyorlar ..destek oluyorlar .batıya gelince 180 derece dönüş yapıyorlar tek bayrak tek dil edebiyatı yapıyorlar ..tayyyip en iyi yapan kişidir bunu ...bunu akp de chp de yapıyor ..

güneydoğuya mhp gidemiyor diyen zihniyeti bozuklar ordaki teröristleri desteklemesin bak bakalım onlar gidebiliyorlarmı oraya ..istanbulda bile mhp konvoyunu taslıyorlar şerefsizler ..bu şerefsiz bölücü kürtlere (sözlerim kürtlerin geneline değildir) ülkücüler uysa kan gövdeyi götürür .ama ülkücüler bu soysuz bölücülere uymamaya devam edecek ...birileri bu köpekleri mhp ye karsı kıskırtıyor .sonra ortalık karısırsa bu bölücüler kaçmaya delik ararlar ama allah o günleri göstermesin diyorum ..

Geri