CHP Nükleer Santral Yasası'nın iptalini istiyor

blank&jones

New member
CHP, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Kanun'un iptali istemiyle bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesine ilişkin 5710 sayılı Kanun'un iptali istemiyle bugün saat 11.00'de Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

Nükleer Santral Yasası Köşk'ten 20 Kasım'da onay aldı. Santralin henüz nereye yapılacağı belli değil, ancak Mersin Akkuyu ve Sinop ön plana çıkıyor.

TAEK, ihaleye katılabilecek firmaların taşıması gereken özellikleri belirledi. Güvenlik ve teknoloji konularında dokuz ana kriter var.

Buna göre, her bir ünitenin en az 600 megawatt'tan oluşması gerekiyor. Hiçbir yerde uygulamaya geçmemiş, sadece kağıt üzerinde olan projelere geçit verilmeyecek. Lisanlanabilirlik öncelikli şart olacak. Bununla da ihaleye büyük ve ciddi firmaların katılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Kriterlerle Türkiye'nin mali ve ekonomik çıkarlarının da korunması amaçlanıyor. Bunun için projeyi yürütecek firmanın yerli yakıt kullanması isteniyor.

Zenginleştirilmiş uranyumun ise gaz halinde getirilerek son aşamalarının Türkiye'de tamamlanması isteniyor. Santral inşaatlarının yapımının yüzde 60'ının Türk firmalarınca gerçekleştirilmesi ise bir başka kriter.

TAEK, bu kriterleri sivil toplum örgütleri, rektörler, oda temsilcileriyle değerlendirecek. Gelecek öneriler doğrultusunda yeni kriter belirlenecek.

Greenpeace, "Nükleere karşıyız, kriterleri tartışmayız. Bizim tercihimiz yenilenebilir enerji kaynakları" gerekçesiyle toplantıya katılmayacak.

Kanunun içeriği
Kanun, enerji plan ve politikalarına uygun biçimde, elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirecek nükleer güç santrallarının kurulması, işletilmesi ve enerji satışına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), nükleer santral kurup işletecek şirketlerin karşılaması gereken ölçütleri kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde yayımlayacak.

İhale şartları, şirketin seçimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşvikler, seçim süreci, yakıt temini, üretim kapasitesi, alınacak enerjinin miktarı ve enerji birim fiyatını oluşturma usul ve esasları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetmelik hazırlanacak.

Bu yönetmelik, Bakanlar Kurulu onayına sunulacak. Yönetmelik yayınlandıktan sonra kurulması öngörülen nükleer santrallar için, en geç 1 ay içinde Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından ilana çıkılacak.

Alınan tekliflerden, belirlenen ölçütleri karşıladığı TAEK tarafından belgelenen şirketlerin teklifleri ihaleye sokulacak. En uygun teklifi veren şirketle sözleşme imzalanması için Bakanlar Kurulu'nun izni gerekecek.

EPDK tarafından sözleşme imzalanması uygun görülen şirkete, ilgili mevzuat çerçevesinde lisans verilecek ve ilgili şirket ile TETAŞ arasında, santralin işletmeye alındıktan sonraki 15 yılı aşmayan enerji satışını düzenleyen sözleşme imzalanacak.

Nükleer santrali kuracak veya işletecek şirketler, ihaleye girmeden önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) "lisans alma mecburiyeti"nde bulunmayacak. İhaleyi kazanan şirket, lisansını faaliyete başlamadan önce alacak.
 

firatay

>>>> ALESTA
Yaa Anlamıyorum, Haber Kaynaklarımı Eksik Yazıyor, Yoksa Hakikaten Bu CHP' nin Muhalefet Anlayışımı Böyle... Neden Diyeceksiniz; Anayasa Mahkemesine Tamam Gidiliyor, Halka Açıklama Yap Bari, Neden İptal Ettirmek İstiyorsun, Çünkü Şimdi AKP Millete Nükler Santral Yapılmasının Faydalarını Anlattı, Hemde Allandıra Ballandıra, Belki de Haklılar ve Halkta Bunu Bir Nebze Benimsedi, Şimdi CHP İptal Yoluna Gidince Yine Hizipçi Durumuna Düşüyor, Yeter Be CHP Ya Kendini Biraz İfade Et Öyle Muhalefet Yap, Yada Hiçbişey Yapma Çünkü AKP İyice Palazlanıyor Senin Yüzünden, Sonra Çıkıp Neden Halk Bana Oy Vermedi Deme...
 

HTML

Üst