CHP’nin geçmişi ve geleceği üzerine____

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
CHP’nin geçmişi ve geleceği üzerine

Seçim döneminin siyasi üslubunu “seviyeli” bulmadığımı öncelikle ve üzülerek bir kez daha ifade etmek isterim…
Bununla birlikte, Başbakan Sayın Erdoğan’ın, İsmet Paşa’nın “Milli Şef” yönetiminden kalma ekmek karnesini kürsüden sallayarak, “CHP’nin geçmişinde kıtlık, karne, yokluk ve yoksulluk var” demesi, sonraki CHP iktidarları döneminde de tekrarlanmış bir olgudur…
Eskilerimiz, CHP iktidarını “Geldi İsmet (CHP Genel Başkanı İsmet İnönü) kesildi kısmet” tekerlemesiyle ifade özetlemişlerdi. Çünkü geçmişte yaşadıkları CHP iktidarı yokluk, kıtlık, açlık, baskı, şiddet, zulüm, imamsızlık, ezansızlık anlamına geliyordu…
Halkın, ilk özgür seçimlerin yapıldığı 14 Mayıs 1950’den bu tarafa, CHP’yi “kendi hür iradesi”yle iktidara getirmemesi (darbe şaşırtmacaları başka konudur), CHP’nin bu geçmişiyle ilgilidir.

Ecevit’li CHP döneminde bu geçmiş tekrarlanmış, CHP’nin 978 iktidarında yokluk, kıtlık, kuyruk ve hatta karne (akaryakıtta) devri hortlamıştı.

Sayın Baykal’ın bu konulara ilişkin olarak öne sürdüğü mazeretler ise geçerli olmaktan uzaktır. Kıtlığı, açlığı, karneyi “savaş yılları” diye geçiştiremezsiniz. Hele, “O yıllarda Almanya ve İngiltere bile ekmeği karneye bağlamıştı. Bunun için İsmet İnönü’ye kimse laf söyleyemez, ülkeyi savaşa sokmadığı, çocukları babasız bırakmadığı için herkes ona şükran duymalıdır” diyerek işin içinden çıkamazsınız. Bu izah tarzı, daha sonra bir şekilde iktidara gelen CHP hükümetlerinin tescilli başarısızlıklarını örtmeye yetmez!

Hatırlayalım: Baykal, Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde (1974) Maliye Bakanı idi, ama ortada onu hatırlatacak bir eser yok.
Yine 1978’de kurulan 3. Ecevit Hükümeti’nde (hani şu yokluklar ve kuyruklar devrini hortlatan “Yeni CHP” iktidarı dönemi) Baykal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı idi. Aynı dönemde başta Başbakan Ecevit olmak üzere tüm bakanlar ve personel, yakıtsızlıktan dolayı yakılamayan kaloriferler yüzünden bakanlıklarda paltoyla çalışmak zorunda kalmışlardı.

Hatta Marsilya’ya gitmekte olan bir tankerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan’ı Deniz Baykal’ın emriyle Türkiye’ye yöneldiği gerekçesiyle Baykal’a şapka çıkardığını yazan Hasan Pulur ustamız, bunun söylentiden ibaret çıkması üzerine, şapkasını yemişti!

Sayın Baykal, ayrıca, 30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi çok önemli görevler üslendiği halde, ortada, o görevlerine ilişkin olarak bir başarı öyküsü yoktur.

Ayrıca neredeyse aklı erdiği günden beri Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesidir. Hatırlayamadığım tarihten beri de Genel Başkan’dır. Buna rağmen ortada ne kişisel, ne de parti boyutunda bir başarı mevcuttur. Geçmişinde bir başarı öyküsü bulunmadığı için de Başbakan’ı zorlayamıyor. İsmet Paşa, ya da Ergenekon savunmaları yaparak prim toplamaya çalışıyor.

Bence Baykal, hazır CHP oyları hafiften kıpırdamışken, ilk kez cesur davranıp partisinin geçmişiyle yüzleşmeyi göze almalı, en azından, başarısızlık ve beceriksizlik âbidesi olarak tarihe geçen “Milli Şef” dönemini savunmaktan vazgeçmelidir.

Çünkü o dönemin alâmet-i farikası yalnızca yokluk, yoksulluk, kıtlık, karne değildir. O dönem bunlardan çok daha vahim olaylarla birlikte hatırlanmaktadır. Bunların başında da zulüm, baskı, şiddet ve toplum ekseriyetinin “dinsizlik” olarak algıladığı bazı uygulamalar gelmektedir.

Düşünün ki, eski CHP Türkiye’sinin hemen hiçbir köyünde (hatta bazı il ve ilçelerinde) yol yok, su yok, elektrik yok, okul yoktur… İstanbul hariç hiçbir kentinde havaalanı yoktur… (Sadece İstanbul’da avuç içi kadar bir meydan mevcuttur, ancak o da 1912 yılında askeri amaçla yapılmıştır, yani CHP’nin eseri değildir). Hiçbir anlamda Türkiye’nin sanayii yoktur. (Kurşun kalem bile Çekoslovakya’dan geliyordu). Türkiye’nin denizlerinde 1950’ye kadar doğru dürüst liman mevcut değildir. (Bir denizcinin oğlu olduğum için bunu çok iyi biliyorum).
İşin en acı tarafı ise “yok”ları “var” etme konusunda mantıklı, kararlı ve tutarlı hiçbir girişimin olmamasıdır. Böyle bir Türkiye’de, üstüne üstlük, Ezan-ı Muhammedi (yani Bilâl-i Habeşi’nin okuduğu gibi ezan) yasaklanmış, hac yasaklanmış, Kur’an eğitimi almak, ya da vermek yasaklanmış, camilerin önemli bir kısmı yıkıma terk edilmiş, bir kısmı satılmış, bazıları kiraya verilmiş (hatta CHP merkezi olarak kullanılmış), gazetelere “Dinden bahsetmeyin” anlamında genelgeler gönderilmiş, ders kitaplarında “Muhammed’in düşüncelerinin toplu olduğu kitaba Kur’an denir” (950’ye kadar okutulan “Tarih II” isimli ders kitabında aynen böyle yazıyor) türünden inkâr fırtınaları estirilmiştir.

Yani kürsülerden sadece ekmek karnesi sallamakla eski CHP anlatılamaz. O kadarla yetinirseniz itirazı hak edersiniz. Nitekim sadece Sayın Baykal değil, bazı köşe yazarları da “savaş” filan gerekçesiyle ekmeğin karneye bağlanması olayının miting meydanına getirilmesine itiraz ettiler.
Oysa Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girmemişti. Bunu İsmet İnönü 950 genel seçimleriyle sonraki seçimlerde doludizgin kullandı. “Sizi ekmeksiz bıraktık, ama babasız bırakmadık” yazılı afişler bastırdı. Ancak bu savunma hiçbir işe yaramadı. “Açlıktan ölmektense savaşta şehit olmak evlâdır” diyenler karşısında susmak zorunda kaldı.

Kaldı ki, savaş dehşetini Türkiye değil Almanya, Japonya, İngiltere ve Fransa yaşadı. Bu ülkelerden Japonya, iki atom bombası yemesine rağmen, hiç karne uygulamasına gitmedi. Almanya, İngiltere ve işgal altındaki Fransa ise sadece son sene (1944) ekmeği karneye bağladılar.

Türkiye’ye gelince: Türkiye savaş öncesinde zaten açtı; savaş sırasında ise açlıktan öldü!
Bu yüzden CHP tuzu kuru vatandaşların partisi…
Yine bu yüzden sayfiye (sahil kesim) partisi…

CHP’nin temel sorunu Genel Başkanlık (ya da üst düzey yönetici) sorunu değil, geçmişini iyi okuyup okumama sorunudur.

kaynak

vete haklisin olabilir ama
demokrat insanida astiran ismet pasa ve yandaslari idi
simdi üzülüyorlar ve sonundada adnan menderesin önemini anladilar
insanlar öldükten sonra deyerleri anlasilir

o günleri ben bilirim aynende öyleydi halk partili olmanin cezasini insanlar cok cekti
o zaman nerdeydi cha liler
demokrat partili fakirlerin evleri yag seker ile dolarken CHP li diye fakire fukaraya ve yetime dula bakmadilar

o günleri ben bilirim aynende öyleydi halk partili olmanin cezasini insanlar cok cekti
o zaman nerdeydi cha liler
demokrat partili fakirlerin evleri yag seker ile dolarken CHP li diye fakire fukaraya ve yetime dula bakmadilar

Senin o yaşlarda olduğunu sanmıyorum anlatılanlarda tersindendi galiba.. tarihe geçmiş olayları bile ters yüz etmeyi becerdiğinizi sanıyorsunuz.. gerçek şudurki; devletin valisi olması gerekenler chp nin valileriydi, şaka değil gerçek... vergi memurları chp nin elemanlarıydı,, köylü o hale gelmiştiki, vergi memuru geleceğini duyan köylü ambarındaki buğdayını yerin altına gömer, kuzusunu koyununu dağa kaçırır, kuran öğrenimindeki çocukalr imamlarıyla birlikte köylerin dışında mağaralara saklanırdı.. imam yokluğundan cenazelerin bile günlerce kaldığı duyulmuştuda chp bile ölüler ortada kalmasın diye imamhaitplere ozamandan yeşil ışık yakmıştı şimdilerde kapatılması için veryansın etselerde gerçek buydu.. ya sen bunları bilmessinde,sana anlatanlarda ya vergi memuru,ya chp nin maaşlılarıydı galiba

bak kocum ben 52 dogumluyum fakirlikten geldik ok
sen kafani yorma bu millet cok seyler gördü sucsuz yere asilanlarida
adnan mendereside astilar asanlar kim
ben chp li oldugum halde yaziyorum gercekleri bilin diye kötülemiyorum gerceklerden kacilmaz

bak kocum ben 52 dogumluyum fakirlikten geldik ok
sen kafani yorma bu millet cok seyler gördü sucsuz yere asilanlarida
adnan mendereside astilar asanlar kim
ben chp li oldugum halde yaziyorum gercekleri bilin diye kötülemiyorum gerceklerden kacilmaz

ben hitap olarak genelde benden büyük yada küçük herkese kardeşim demeyi yeğlerim, tercih sizin olmakla birlikte koçum hitabınızı sevmedim,ama yorumunuza bişey demiyorum,haklılık payınızı muhafaza ederek doğru tesbitinizede katılarak , benim saydıklarımıda yok saymıyacağınızı düşünüyorum. 52 doğum olarak benden yaşlısın ama bahsi geçen inönü dönemini bizde kendi yakınlarımızdan ve zengin çocuğu olmayarak çok iyi dinledik. tşkrler..

savastan sonra hükümdarlik kurmaya calisildi Mustafa kemal olmasaydi tektat hükümdarlik saltanatliga gecilecekti allahtan Gazi Mustafa kemal vardi yoksa hala hanedanlarin elinde kalacaktik bunnun pilanlarinida inönü atti unutmayalim

sizi hayretle izliyorum demokratik insan dediğiniz şahsın ne kadar anti demokratik ve nekadar abd yandaşı bi maşa oldunu ve ülkeyi son derece kötü yönlere saptırdığını biraz araştırın da görün ama kaynaklarında tarafsız olmasınada dikkat edin.

asılan şahsın öneminide anlayanlar bunu millete kabul ettirenler de o şahsın izinden yürüyen amerikancılar olduğunuda unutmayınız.

hakeden cezasını bulur.

birde her siyasi muhabbetin içine dini neden katarlar anlamam insanların en zayıf noktalarından vurmakmıdır acaba amaç bunada cevap beklerim.

Bu yüzden CHP tuzu kuru vatandaşların partisi…
Yine bu yüzden sayfiye (sahil kesim) partisi…

Size ßir Soru Seçime Sadece Unıversıte ÖqrencıLerı KatıLsa Sizce Kim Kazanırdı SeçimLeri ??? Anket Sonucu ßeLLi CHP...Şimdi Konumuza DöneLım..O SahiL Kesımı Dedıqın InsanLar Herşeyın Farkında oLan Kesimdir...Akp Ve Ondan Önce SeciLen PartiLer Niçin Doquya Gereken Önemi Vermedı ?? Hemen SöLeyım Onuda..Çunku BıLıncsız Ve CahiL ßi TopLum IstıyorLardı..1 Torßa Kömüre Oy Satan 1 ßuz DoLaßına AiLece Gidip Kendı PartiLerıne Oy VersınLer Dıye...Peki ßu Doquya Maddı Destekte ßuLunsaLardı,OkuLLar,UnıversıteLer AçsaLardı Ne oLurdu Kı AçmadıLar SeneLerdir Diqer ßöLqeLerde Ki Gibi..!! Çunku HaLk BıLıncLencek uLan ßu AdamLar ßizi Sömürüyor ßiz HaLa BunLaramı Oy Vericez DiyecekLerdi...ßırakın ßu ßizans OyunLarını ßırakın...:goz:

Chp üzerine değerlendirme yapılan yazıda gerçekten çok önemli tespitler var.Sözün kısası tam bir tahlil yapılmış gerçekten.

Hakim "paradigmanın" millete nasıl hükmettiği(zulmettiği) ve bunları yaparken ne kadar kifayetsiz veya ölçüsüz olduğunu ortaya koyan yazı chp ye fakslanmalı...

tebrikler...

LOOPUSED özellikle sana söylüyorum arkadaşım...

Gecmisini bilmeyen gelecegini bilemez ve goremez. :goz:

yani sözlerin CHP'ye ise önce kendi AKP'nin öncelerini araştır.. Taa Milli Görüş'e kadar ondan sonra iftira at...

demişsin yok kaçıyorlar bilmem ne felan filan... o zaman koalisyon'dakileri sayar mısın... bana bunu açıkla... sadece CHP mi vardı???

Neden Erbakan'ı eleştirmiyorsun?? yok dinimizi elimizden çaldı ezan'ı türkçeleştirdi.. bunlar hep bi parti tarafından mı oldu ????

bunları açıkla bana önce bırak vasvataları..:goz:

MozoLe Miяach;4212149' Alıntı:

Size ßir Soru Seçime Sadece Unıversıte ÖqrencıLerı KatıLsa Sizce Kim Kazanırdı SeçimLeri ??? Anket Sonucu ßeLLi CHP...Şimdi Konumuza DöneLım..O SahiL Kesımı Dedıqın InsanLar Herşeyın Farkında oLan Kesimdir...Akp Ve Ondan Önce SeciLen PartiLer Niçin Doquya Gereken Önemi Vermedı ?? Hemen SöLeyım Onuda..Çunku BıLıncsız Ve CahiL ßi TopLum IstıyorLardı..1 Torßa Kömüre Oy Satan 1 ßuz DoLaßına AiLece Gidip Kendı PartiLerıne Oy VersınLer Dıye...Peki ßu Doquya Maddı Destekte ßuLunsaLardı,OkuLLar,UnıversıteLer AçsaLardı Ne oLurdu Kı AçmadıLar SeneLerdir Diqer ßöLqeLerde Ki Gibi..!! Çunku HaLk BıLıncLencek uLan ßu AdamLar ßizi Sömürüyor ßiz HaLa BunLaramı Oy Vericez DiyecekLerdi...ßırakın ßu ßizans OyunLarını ßırakın...:goz:

Tamam dediğin doğru mert sadece ünili öğrenciler katılsa CHP kazanabiLir ama tahsil yapmış kişiLer hep doğru kararLar mı veriyor ,? Bakıyoruz TBMM'nin %90'ından fazLası üniversiteLi ama her zaman doğru kararLar mı aLındı tabiki hayır.
MozoLe seçim SonuçLarına Bak ''CHP Mİ YOKSA AKP' Mİ'' önem vermemiş gör. =)
Önem vermese yerel seçimLerde de 'CHP gibi aday göstermezdi =)
Ayrıca buzdolabına kömüre feLan oy satıLmadı,AKP yardım dağıttığı yerlerde kazanamadı bunuda söyLeyeyim sana bro :)
AKP dönemiyLe birLikte ''Üniversitesiz İL'' kaLmamıştr mert =)
Sanırım bu açıkLama bakidir =)

LOOPUSED özellikle sana söylüyorum arkadaşım...

Gecmisini bilmeyen gelecegini bilemez ve goremez. :goz:

yani sözlerin CHP'ye ise önce kendi AKP'nin öncelerini araştır.. Taa Milli Görüş'e kadar ondan sonra iftira at...

demişsin yok kaçıyorlar bilmem ne felan filan... o zaman koalisyon'dakileri sayar mısın... bana bunu açıkla... sadece CHP mi vardı???

Neden Erbakan'ı eleştirmiyorsun?? yok dinimizi elimizden çaldı ezan'ı türkçeleştirdi.. bunlar hep bi parti tarafından mı oldu ????

bunları açıkla bana önce bırak vasvataları..:goz:

dediğin şeylerden tek bir şey anlayan varsa beri gelsin... sorun ne ben anlamadım? yazdıklarında bir öz cümle bulupta ne demek istediğinide göremedim... bu kadar kopuk bir yazı birbirinden bağımsız kelimeyle ancak bu kadar yorum olur sanırım,,dediklerini yeniden özetlersen sana cevap verebilirim. bir tek ezan konusunu çözdüm ondada sanki ezanı türkçeleştiren sadece chp miydi gibi bir anlam var... erbakanmı ezanı asli dilinden çıkarddı yani))) vasvata ne demek onuda sözlükte bulamadım doğrusu))

AKP dönemiyLe birLikte ''Üniversitesiz İL'' kaLmamıştr mert =)
Sanırım bu açıkLama bakidir =)

öenmli olan ne kadar üniversite açtığın değil açılan üniversitelerin ne kadar eğiim verebildiği

tamamı asistanalrdan bir üniversiteyi açsan nolur açmasan nolur

bölüm kuruluyo bölüm başkanı asistan fakülte var dekanı yardımcı doçent

böyle üniversite olacağına hiç olmasın daha iyi

ayrıca her şehre bir üniversite açma uygulaması sanırım dünyada bi tek bizde var

nicelik değil niteliktir aslolan
yani kantitatif değil kalitatif

dediğin şeylerden tek bir şey anlayan varsa beri gelsin... sorun ne ben anlamadım? yazdıklarında bir öz cümle bulupta ne demek istediğinide göremedim... bu kadar kopuk bir yazı birbirinden bağımsız kelimeyle ancak bu kadar yorum olur sanırım,,dediklerini yeniden özetlersen sana cevap verebilirim. bir tek ezan konusunu çözdüm ondada sanki ezanı türkçeleştiren sadece chp miydi gibi bir anlam var... erbakanmı ezanı asli dilinden çıkarddı yani))) vasvata ne demek onuda sözlükte bulamadım doğrusu))

devrik cümleler ha peki düzelteyim o zaman senin için...

bi tek buna cevaplamışsın...

diğerlerinide özetleyeyim anlamadıysan...

Senin o yaşlarda olduğunu sanmıyorum anlatılanlarda tersindendi galiba.. tarihe geçmiş olayları bile ters yüz etmeyi becerdiğinizi sanıyorsunuz.. gerçek şudurki; devletin valisi olması gerekenler chp nin valileriydi, şaka değil gerçek... vergi memurları chp nin elemanlarıydı,, köylü o hale gelmiştiki, vergi memuru geleceğini duyan köylü ambarındaki buğdayını yerin altına gömer, kuzusunu koyununu dağa kaçırır, kuran öğrenimindeki çocukalr imamlarıyla birlikte köylerin dışında mağaralara saklanırdı.. imam yokluğundan cenazelerin bile günlerce kaldığı duyulmuştuda chp bile ölüler ortada kalmasın diye imamhaitplere ozamandan yeşil ışık yakmıştı şimdilerde kapatılması için veryansın etselerde gerçek buydu.. ya sen bunları bilmessinde,sana anlatanlarda ya vergi memuru,ya chp nin maaşlılarıydı galiba

bu söylediklerin ne zamandı peki????

öenmli olan ne kadar üniversite açtığın değil açılan üniversitelerin ne kadar eğiim verebildiği

tamamı asistanalrdan bir üniversiteyi açsan nolur açmasan nolur

bölüm kuruluyo bölüm başkanı asistan fakülte var dekanı yardımcı doçent

böyle üniversite olacağına hiç olmasın daha iyi

ayrıca her şehre bir üniversite açma uygulaması sanırım dünyada bi tek bizde var

nicelik değil niteliktir aslolan
yani kantitatif değil kalitatif

bu dönem eLeştiriLiyor.Ama bu dönemLerden önce bazı illerde hiç üniversite yoktu ?
Hiç oLmaması ile kendine göre niteLikLi oLmaması arasında çok fark var.
En azından bir adım atış var bir başLayış var.Bundan önceki dönemLer bazı iLLerimizde üniversiteler için 1 adım biLe atmamıştır :goz:

bu dönem eLeştiriLiyor.Ama bu dönemLerden önce bazı illerde hiç üniversite yoktu ?
En azından bir adım atış var bir başLayış var.Bundan önceki dönemLer bazı iLLerimizde üniversiteler için 1 adım biLe atmamıştır :goz:

her ile 1 üniversite neyi çözer bana açıklarmsıın?

niteliksiz üniversitlerden yetişen niteliksiz işsizlerden başka bieşy yapmaz o üniversiteler.

üniversite dediğin yerde bilim üretilir

peki 1 tane profesörü olan üniversitelerde nasıl bilim üreteceksin?

o akdar üniversite açacağına zamanın şartlarına uygun meslek liseleri aç milleti meslek liselerine özendir

çokmu zor bişey bu?

hayır zor değil

ama neden yapılmıyr o zaman?

sadece popülist bir politika olmadığı için

yani adı üniversite olan aslında yüksek liseden başka birşey olmayan yerler yapmak o ildeki insanalra sevimli geliyor. ama ülkenin geleceğine hiç bir katkısı yok. aksine zararı var

Her yıl binlerce insan üniversitelerden mezun oluyor.
Ama iş yok.O gencecik evlatlarımızda şaşırdılar ne yapacaklarını...
Her yıl binlerce kişiyi ünversitelerden mezun ederek işşizler kervanının sayısını artıracağınıza evvela bir işşizlik sorununa çözüm getirselerdi keşke.İşte bunu başardıktan sonrada ğöğüslerini gere gere her ile üniverste açsalardı.Hatta birle yetinmeyip ikiyi,üçü de açsalardı....
Daha iyi olmazmıydı sizce ?

Geri