K
Kutay Alp
Guest
CHPnin hesapların da 3.3 milyonluk usulsüz harcama tespit edildi
ALKOL, SAKIZ, İÇ GİYİM PARALARINI DA PARTİYE ÖDETMİŞLER
CHPnin 2007 hesaplarını inceleyen Anayasa Mahkemesi, 3 milyon 372 bin liralık usulsüzlük tespit etti. Usulsüzlükte ilk sırayı Kanaltürke yapılan ödemelar aldı.
Anayasa Mahkemesi, CHPnin 2007 yılı kesin hesapları üzerinde yaptığı incelemede 3 milyon 372 bin TL usulsüzlük tespit etti. Usulsüzlüğün önemli bir bölümünü ise Tuncay Özkanın sahibi olduğu dönemde Kanaltürk Televizyonuna ödenen para oluşturdu. CHPnin hiç yayın yapılmamasına rağmen kanala 819 bin TL fazladan ödeme yaptığı belirlendi. Öte yandan sigara, sucuk, alkol, eczane, seyahat biletleri, icra ödemeleri, gecikme zammı ödemeleri de usulsüz bulundu. Usulsüzlük kalemlerinden dikkat çeken birini ise Yeni Türkiye Partisine ait ödeme makbuzları oluşturdu. Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mali denetimi kapsamında CHPnin 2007 yılına ait kesin hesaplarını inceledi. Yapılan inceleme sonucu parti tarafından belgelendirilemeyen ve usülsüz bir biçimde yapılan 3 milyon 372 bin 446 TLnin Hazineye irad kaydedilmesine karar verdi. Karar oybirliğiyle alındı.
Tuncay Özkanın sahibi olduğu Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri A.Ş ile CHP arasında imzalanan anlaşma uyarınca toplam 3.5 milyon ABD doları karşılığında ve 4 yıl boyunca CHPnin gönderdiği tanıtım ve reklam filmlerinin izlenme oranı yüksek yayın kuşağında 4 (dört) yıl boyunca bedelsiz yayınlanması, parti tarafından önerilen kişilere program yaptırılması gibi konularda yayın yapılması istendi.
Özkanın TVsine 819 bin lira ödeme
CHP, kanal hiçbir yayın yapmamasına rağmen, yayın yapılmış gibi Anayasa Mahkemesine yazı yazdı. Kararda, anlaşmaya rağmen 14 Mayıs 2008 tarihinden 31 Aralık 2008 tarihine kadar Kanaltürk televizyonunda Parti ile ilgili hiçbir yayın ve proğram yapılmadığı ifade edildi. Bu sureye denk gelen 819 bin 166 TLnin usulsüz ödendiği ve bu paranın Hazineye irad kaydedilmesi belirtildi.
NESRİN BAYTOKA 20 BİN LİRA
Deniz Baykal ile kaset skandalına adı karışan eski Özel Kalem Müdürü Nesrin Baytok için de 20 bin 105 TLlik usulsüz ödeme yapıldığını belirleyen Anayasa Mahkemesi, bu paranın hazineye aktarılmasını istedi. Yüksek Mahkeme, Baytoka milletvekili seçilmeden önce kıdem tazminatı adı altında ödenen paranın usulsüz olduğuna hükmetti. Kararda konuyla ilgili şöyle denildi: İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) işçiye kıdem tazminatı ödenmemektedir. Milletvekili seçilen Baytok yasa gereği işten ayrılmak zorunda olduğundan bu kişiye kıdem tazminatı ödemesinin uygun bir harcama olarak kabulü mümkün görülmemektedir. CHPnin temizlik şirketiyle yaptığı anlaşma da imzaladıkları sözleşmeye aykırı bulundu. Kararda, Sözleşmeye aykırı olarak firmaya ödenen 17.786,37.- ytl. ile, Halk TVye ait yerlerin temizlettirilme bedeli olan 1.652.-ytl.nin toplamı olan 19.438,37.-ytl.nin Hazineye irad kaydedilmesi gerekir denildi.
Alkol ödemeleri dikkatsizlikten
Parti hesaplarında yapılan incelemede 30 Haziran 2007 tarihli ve tamamı alkol harcaması olan 80 TLlik faturanın da Parti tarafından ödendiği tespit edildi. Bunun yanı sıra alkol, sucuk, sakız, tekel ürünü, iç giyimden oluşan toplam 1232 TLlik harcama hazineye irad kaydedildi. 289 TLlik eczana, 3 bin 617 TLlik seyahat biletleri, OGS gişelerinden kaçış nedeniyle oluşmuş gecikme faizlerinin de aralarında gecikme faizlerinden kaynaklanan 11 bin 727 TL, 10 bin TLlik altın alımı da Anayasa Mahkemesi tarafından usulsüz bulundu.
Halk TV ödemesi de usulsüz
Anayasa Mahkemesi, Halk TV ile yapılan sözleşmeye aykırı olarak ödeme yapıldığını da tespit etti. Kararda konuyla ilgili şu tespit yapıldı: Partinin almış olduğu hizmetlerle doğrudan ilgili olmayan ve ödeneceğine dair bir belge ile Partinin yetkili organlarınca alınmış herhangi bir karar bulunmayan, Halk TVnin kendisinin ödemekle yükümlü olduğu üç faturaya ait giderlerin Parti tarafından karşılanması uygun bulunmamıştır. Halk TVye yapılan 354.000 TL ödemenin Hazineye gelir kaydedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Yüksek Mahkemeden CHPye ders gibi ret kararı
Anayasa Mahkemesi, Büyükelçilerin, nezdinde görevli bulunduğu ve akredite edildiği ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti hükümetini de temsil edeceğine ilişkin 6004 sayılı Kanunun ilgili maddesindeki hükmün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHPnin açtığı davayı reddetti. Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, ret kararını oy birliğiyle aldı. Resmi Gazetede yayımlanan gerekçeli kararda, Dış politika ile ilgili olarak Cumhurbaşkanının sorumluluğu yoktur, sorumluluk hükümettedir. Dolayısıyla dış politika da sorumluluğu taşıyan hükümeti büyükelçilerin temsil etmesi doğal karşılanmalıdır. Büyükelçilerin hiyerarşik olarak amirleri dışişleri bakanları ve dolayısıyla başbakandır denildi. CHP düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti.
stargazete