Yargılama aşamasında tutukluluk süresini kısıtlayan CMK'nin 102'nci maddenin yürürlüğe girmesiyle 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren yargılandıkları suça göre çete davalarından en fazla 5, terör suçlarından ise 10 yıldır cezaevinde bulunanlar tahliye olmaya başladı. Yasa kapsamında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince, ''terör örgütü MLKP'' davasının 10 yıl 3 aydır cezaevinde tutuklu bulunan sanığı Taylan Kutlar ile ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, adam öldürmeye azmettirmek'' suçlarından yaklaşık 7 yıldır yargılanan Serhat Tanrıverdi ve Süleyman Refik Eren yılbaşı gecesi tahliye edildi. Ayrıca Kartal'daki Mason Locası'na 9 Mart 2004'te düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili davanın tutuklu sanığı Engin Vural, Dost Tarikatı Lideri olduğu iddia edilen emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven'in 4 Mayıs 2004'te öldürülmesiyle ilgili davanın tutuklu sanığı Burak Çileli ve El Kaide Davası sanığı Ahmet Gündüz tahliye için başvurdu.
URFİ ÇETİNKAYA'YA RED
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde ''uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı'' iddiasıyla tutuklu yargılanan Urfi Çetinkaya'nın avukatı aracılığıyla yaptığı tahliye talebini ise reddedildi. Mahkeme heyeti, 9 Kasım 2003 tarihinden itibaren tutuklu bulunan Çetinkaya'nın tutuklu kalmasına karar verirken aynı davanın bir diğer tutuklu sanığı Enver Sari ise tahliye edildi.
AVUKATLAR CEZAEVİNDEN GECE GÜNDÜZ ARANIYOR
Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte tutukluların, avukatlarını sürekli arayarak tahliye için mahkemelere başvurması konusunda ısrarcı oldukları öğrenildi. Bazı avukatlar geç saatlerde bile müvekkillerinin kendilerini arayarak mahkemelere başvurmalarını istediklerini söyledi. Mahkemelere yapılan çok sayıda başvurular ile dava dosyalarındaki uzun süreli tutukluların durumlarının inceleme işlemleri ise sürüyor.
ktTaylan Kutlar:"Marksist Leninist Komünist Partisi" (MLKP) üyesi olduğu iddiasıyla İstanbul Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyordu. Cezaevinde 10 yıl 3 ay tutuklu kaldıktan sonra yılbaşı gecesi Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nden tahliye olan Kutlar, cezaevi çıkışında, "Siyasi tutuklulardan ilk dışarı çıkan ben oldum. Ağabeyim karşılamaya geldi. Cezaevine girdiğimde 20 yaşındaydım. Bu uzun süreli yargılamadır. İnfaza dönüşmüş bir durum var ortada. Mahkemelerin adaletsizliklerini mahkum etmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açmıştık. Dava sonuçlanmak üzere. Benim gibi arkadaşlarımın hala içeride olması insana üzüntü veriyor. 13, 15 yıldır yatan var. Arkadaşlarımı geride bırakmak beni üzdü" demişti.
Süleyman Refik Eren: Güneş Gıda Sanayii'nin sahibi işadamı Semih İmrahor'un Yeşilyurt Fener Caddesi'nde bulunan evinin önünde kurşunlanarak yaralanması olayında tetikçilik yaptığı ileri sürüldü. Olayın gerçekleştiği 14 Temmuz 2003 tarihinde 19 yaşında olan Eren, kendisini bekleyen aracın uzaklaşması üzerine yaya olarak kaçmak zorunda kaldığı için polise yakalanmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7,5 yıldır tutuklu yargılanıyordu.
Serhat Tanrıverdi: Aynı davada "Adam öldürmeye azmettirmek" suçundan yaklaşık 7,5 yıldır tutuklu yargılanıyordu.
ktCMK'NIN 102. MADDESİ
Tutukluluk sürelerini düzenleyen ve yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi şöyle:
''Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek 6 ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam 3 yılı geçemez. Bu maddede öngörülen uzatma kararları, cumhuriyet savcısının, şüpheli veya sanık ile müdafinin görüşleri alındıktan sonra verilir.''
Bu maddeyle birlikte değerlendirilen CMK'nın terör suçlarını düzenleyen 252. maddesinde de ''Kanunda öngörülen tutuklama süresi, devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine ve milli savunmaya karşı suçlar ile devlet sırlarına karşı suçlarda 2 kat olarak uygulanır' ifadesi yer alıyor.
kaynak