CentOS Linux--Adım Adım Resimli Kurulum

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Reaction score
0
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
CentOS Linux--Adım Adım Resimli Kurulum​

Bu anlatım CentOS 5 sürümüne göre yapılmıştır. CentOS 5′i sistem gereksinimlerinize göre indireceğiniz bağlantıların bulunduğu sayfa ise aşağıdadır. Linuxe yeni başlayanlar için bir rehber, ileri düzey kullanıcılar için bir göz gezdirme yazısı niteliğinde hazırlanmıştır…

CentOS5 indirmek için tıklayınız.

Sadece CentOS için değil genel anlamda diğer linux sürümlerinin kurulumu açısından, özellikle yeni başlayanlara aslında işlerin o kadar da karışık olmadığını göstermek için, elimden geldiğince sade tutarak hazırlamaya çalıştığım bu anlatımın yararlı olması dileğiyle.
CentOS DVD’sini DVD okuyucunuza takıp, bilgisayarınızın BIOS ayarlarından boot (önyükleme) önceliğini bu DVD okuyucusuna verip bilgisayarınızı başlattığınızda CentOS işletim sistemini bilgisayarınıza yüklemenizde yardımcı olacak olan aşağıdaki karşılama ekranı ile karşılaşırsınız.

Bu ekranda 3 adet seçeneğiniz bulunmaktadır. Ya doğrudan ENTER tuşuna basarak yükleme işlemini grafik modunda (yeni başlayanlar için önerilen) ya da “linux test” yazıp ENTER tuşuna basarak yükleme işlemini metin modunda (ileri düzey kullanıcılar için) başlatabilirsiniz. Bu iki seçeneğin haricinde bünyesinde farklı seçenekler barındıran 3. bir seçenek bulunmaktadır ancak bu seçeneklere bu anlatımda değinmeyeceğiz. Bu aşamada ENTER tuşuna basarak bir sonraki yükleme aşamasına geçiyoruz.
Karşımıza çıkan ekranda yükleme ortamının (CD-DVD) bulunduğunu ve bu ortamı olası hatalara karşı kontrol etmek isteyip istemediğimizi soran bir ekranla karşılaşıyoruz. Ben ortamda herhangi bir sorun olmadığını düşündüğüm için bu aşamayı “Skip” seçeneğini seçerek geçiyorum ancak dilerseniz bu kontrolü yaptırabilirsiniz. (CD kontrollerinden sizin manuel olarak yapabileceğiniz diğer bir kontrol ise CD doğruluğu için MD5 dosyası karşılaştırmasıdır ancak teknik ayrıntılara girmiyorum.)

Önceki aşamayı atlattıktan sonra tüm yükleme boyunca bizle birlikte olacak yükleyici arayüzü ile karşılaşıyoruz. Next seçeneğini seçerek devam edelim.

Yükleme işlemi boyunca hangi dili kullanmak istediğimizi soran bir ekranla karşılaşıyoruz, bu ekranda resimde de görüldüğü gibi TÜRKÇE’yi seçip, Next düğmesine tıklıyoruz. Bu aşamadan sonra gerçekleştireceğimiz çoğu işlemin Türkçe bilgiler içermesi bize kolaylık sağlayacaktır.

Şimdi ise hangi dilde klavye kullanmak istediğimiz soran ekranla karşı karşıyayız burda da TÜRKÇE’yi seçip ileri düğmesine tıklıyoruz.

Ben CentOS’u kuracağım disk bölümünü linux’e ya da CentOS’a göre biçimlendirmediğim için böyle bir hata alıyorum. Belki windows ile kıyaslanmaz ancak windowsta dosya sisteminin NAT ya da NTFS olarak seçilmesi ve bu dosya tiplerine göre biçimlendirilmesine benzetilebilir. Bu durumda işletim sistemine uygun olması açısından ve disk alanının uygun bir şekilde yapılandırılması için bu pencerede evet seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçiyoruz.

Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi disk biçimlendirmesinin en önemli adımı bu adımdır. Çünkü burda nasıl bir yol izleyeceğimizi belirleyeceğiz, resimde görülüğü üzere bize 4 seçenek verilmiş durumda. Ben bunlardan ilkini seçiyorum ancak siz diskinizin durumuna göre değişik seçenekleri seçebilirsiniz.
Örn; Windows işletim sistemi ile aynı disk üzerine kurmak istiyorsanız 3. seçenek sizin için uygun olacaktır. Eğer ileri düzey yapılandırma istiyorsanız o zaman 4.seçenek ile düzenlemeye gidebilirsiniz.
Seçiminize göre, seçtiğiniz disk alanının yapılandırması yönünde uyarı alabilirsiniz, bu uyarı ekranında evet seçeneğini seçerek yaptığınız seçimin uygulanmasını sağlarsınız.

Daha sonra ağ aygıtları ile ilgili ayarlar yapacağınız pencere bulunmaktadır. Ben burda ilave bir ayar yapmadım ve ileri düğmesine tıklayarak sonraki adıma geçtim.

Sistem saatinizi bu bölümde seçebiliyorsunuz ancak seçim yapmasanız da sonra düzeltebilirsinz.

Root parolası en önemli bölümdür, burada sistemi yönetecek olan root için paralo girmek zorundasınız, lütfen parola seçerken dikkatli olun ve özenle seçin çünkü bu parolaya sahip olan kişi sisteme sahip demektir.

Bu pencerede ise CentOS ile birlikte neleri yüklemek istersiniz bunları seçebiliyorsunuz. CentOS kurulduktan sonra bu seçimi yine yapabilir ve sisteminizi kişiselleştirebilirsiniz ama dilerseniz aşağıdaki şimdi kişiselleştir düğmesine tıklayarak sisteminize ilave programların bu yükleme esnasında yüklenmesini sağlayabilirsiniz. İlave yazılımlar nelerdir bunu resimde görmektesiniz. Daha sonra bu paketler ya da yazılımlar isteğiniz doğrultusunda yüklenmeye hazırlanacak ve bu aşamada en fazla 5 dakika bekleyebilirsiniz. Hazırlama işlemi bittikten sonra CentOS yüklemesi ile ilgili bilgi veren ve yüklemeye başlamak isteyip istemediğinizi soran bir ekran ile karşılaşacaksınız. İleri dediğiniz an CentOS sisteminize yüklenmeye başlayacak yaklaşık olarak 30 dakika süren bu işlemden sonra bilgisayarınızı resimde de gördüğünüz gibi yeniden başlatabileceğinizi ve CentOS’un başarı ile yüklendiğini söyleyen bir ekranla karşılaşacaksınız.

İyi Eğlenceler

Geri