arkadaslar sıze bır soru sorabılırmıyım cennet ve cehennem varmı neden mı sordum
milliyette bır haberde bılım adamları cennet ve cehennemı yalanlıyordu kafam cok karıstı lutfen yardım edermısınız herkes kendı dusuncelerını yazarsa sevınırım ama lutfen tartısma olmasın sonucta ozgur bır ulkede yasıyoruz herkezın fıkrını soleme ozgurlugu var konunun ınsanlıga yararlı olması dılegıyle bısmıllah
besmeleyle açtığın konuya bak.
tam bir çelişki oluşturuyor.
Böyle konularda bilim ya da bilim adamları sana yardım edemez.
Cennet ve cehennem denilen şey bilim adamlarının varlığı hakkında teoriler oluşturup test edip onaylayabilecekleri şeyler değil. Bu konularda bilimsel bir teori öne sürülemez. Bilimsel bir teorinin ortaya çıkması öne sürülen hipotezin (varsayımın) yanlışlanabilir olmasına bağlıdır. Biraz bilim felsefesi okursan bunu hemen öğrenirsin. Oysa cennet ve cehennem ile iligili (ya da benzer şekilde meleklerin ve Allah'ın varlığı ile ilgili) ortaya atılabilecek hipotezler bu kurala ters düşer. Dolayısıyla söz konusu konularda bilimsel bir teori üretilemez. Sonuç olarak bir teori yoksa bu olmayan teorinin doğruluğu ve yanlışlığından da bahsedilemez.
Peki bilimadamı denilen zevat nasıl oluyorda böyle teoriler üretebiliyor ?
Yanıt çok basit adlarının başında bilim adamı prof vs ünvanlar taşısalarda aslında basit bilim felsefesi hakikatlerinden bihaberler ....
tabi bu iyi niyetli yaklaşım.
Bir olasılık daha varki o da kafa karıştırmaya çalıştıkları ile ilgili komplo teorisi kokan bir ....
Peki bilim bu konularda yardımcı olmuyorsa ne yapılmalı ?
İki olasılık var eskiden ninelerimizin sorgusuz sualsiz yaptıkları gibi sadece inanmak ve sorgulamamak ...
ancak günümüz insanı böyle konularda gerçekte sorgulaması gereknleri sorgulamazken, sorgulama eğilimini hortlatıyor.
Bende bu konuda sorgulamayı tercih ediyorum.
Evet sorgulayan insan için ikinci yol salt mantık kullanmak....
Bu da iyi bir mantık eğitimi gerektiriyor. Pek çok filozofun yüzyıllardır yapmaya çalıştığı şeyde bu.
Aslında felsefenin amaçlarından biri.
Fakat mantık konusunda yeterince iyi yetişmemiş pek çok filozof çuvallamıştır ona göre.
Bu noktada mantık ile yapabileceğin şeylerde aslında sınırlı.
Salt mantıkla müslümanlığın (ya da başka herhangi bir dinin) tüm inanç sistemini ispatlayamazsın. Bir noktaya kadar gelir daha sonra dinin varlığına karar verirsen bu noktada eksik aksaklıkları vahiy doldurur. Vahiy devreye girdikten sonra ise vahiyi mantıkla sorgulayamazsın. Geldiğin noktada artık inanç sistemi oluşmuştur. Ve Vahiy kuralları mantık kurallarının üstündedir.
Sana tavsiyem. Bunları forumda tartışıp insanların kafasını karıştırmak yerine yazılı kaynaklardan takip edip kendi düşünce sistemini oluşturman.
Forumlarda yazışarak elde edilebilecek bir birikim senin sorularına yanıt olmayacağı gibi başkalarına da zararlı olabilir. Boş tartışmalara yol açabilir.
Dikkat ettiysen boş kavgaya yol açmaması için olabildiğince bilimsel, nesnel (tarafsız) bir dil kullanmaya dikkat ettim ve bir yargıya varmadım...
Yargı okuyan ve ortaya konan (ve çoğu bana ait olmayan) yaklaşımları izleyecek arkadaşlara bırakılmıştır.
En kısa zamanda çelişkilerini çözmen dileğiyle.
Daha ayrıntılı bilgi istersen PM atabilirsin benimde vaktim olursa yanıtlamayı düşünebilirim.
NOT : Yukarıdaki bakış açısından felsefeye yakın olan bilim felsefesinden nasibini almış olan pek çok bilim adamının görüşüne göre aslında bilim ve din de çatışamaz çünkü birinin sözünün bittiği yerde diğeri başlar.... (bu da başka bir görüş ayrıntısı poztivizm savaşlarında)