Button İstanbul "Massa"lına Son Verdi

innuendo

HANZALA
Moderatör
Reaction score
0
Button İstanbul "Massa"lına Son Verdi

Türkiye Grand Prix'sini Jenson Button kazandı. Button 2. sırada başladığı yarışı hatasız bir sürüş sonrasında ilk sırada tamalayarak bu sezon 6. zaferine imza attı.

2zsv7yr.jpg

Yarışa pole pozisyonunda başlayan Red Bull'dan Sebastian Vettel ilk turda yaptığı hata sonrasında Button'a geçilince tüm avantajını kaybetti. Vettel 3 pit stop stratejisi sonrasında finiş çizgisini 3. sırada geçerken takım arkadaşı Mark Webber de podyumun 2. basamağına çıkmaya hak kazandı.

Yarışın en büyük kaybedeni şüphesiz Rubens Barrichello oldu. Brezilyalı pilot çok kötü bir start alınca bir anda 3. cepten 13. sıraya kadar geriledi. Yarış içerisinde çok uğraşsa da Barrcihello yarış dışı kalmaktan kurtulamadı. Yarışta Jarno Trulli 4. Nico Rosberg de 5. sırada tamamladılar.

İstanbul Park'taki son 3 yarışı kazanan Ferrari pilot Felipe Massa ise bu sefer umduğunu bulamadı ve finiş çizgisini 6. sırada geçerek 3 puanın sahibi oldu. Yarışta son 3 puan ise Robert Kubica ve Timo Glock'a gitti.

Poz ____ Sürücü ____ Takım ____ Zaman

1. Button Brawn GP-Mercedes (B) 1h26:24.848

2. Webber Red Bull-Renault (B) + 6.714

3. Vettel Red Bull-Renault (B) + 7.461

4. Trulli Toyota (B) + 27.843

5.
Rosberg Williams-Toyota (B) + 31.539

6. Massa Ferrari (B) + 39.996

7. Kubica BMW Sauber (B) + 46.247

8. Glock Toyota (B) + 46.959

9. Raikkonen Ferrari (B) + 50.246

10. Alonso Renault (B) + 1:02.420

11. Heidfeld BMW Sauber (B) + 1:04.327

12. Nakajima Williams-Toyota (B) + 1:06.376

13. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 1:20.454

14. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 1 tur

15. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 tur

16. Piquet Renault (B) + 1 tur

17. Sutil Force India-Mercedes (B) + 1 tur

18. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 tur

En hızlı tur: Button, 1:27.579

Yarış dışı:

Sürücü Takım Tur

Barrichello Brawn GP-Mercedes (B) 49

Fisichella Force India-Mercedes (B) 5

27zkdjt.jpg

Türkiye Grand Prix'si ardından

2wp08ao.jpg

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde ilk sırayı alan Brawn GP'nin İngiliz pilotu Jenson Button, kariyerinde İstanbul'daki ilk zaferine imza atarken, bu sezon da 6. kez Grand Prix zaferi yaşadı.Bu sezon geride kalan 7 yarışta sadece Çin Grand Prix'sini önde tamamlayamayan İngiliz pilot, Türkiye Grand Prix'si de dahil olmak üzere diğer 6 yarışta da podyumun ilk sırasına çıkarak, tarihi bir başarıya imza attı.

Toplamda 160. Grand Prix'sine çıkan ve "Bugün bu güzel yarış neticesinde bir adım daha öteye gittik" diyen Button, İstanbul'da kazanarak, kariyerindeki 7. birinciliğine ulaşmış oldu.

Yarışa ilk sırada başlayan Red Bull Racing'in Alman pilotu Sebastian Vettel, henüz ilk tur içinde Brawn GP'nin İngiliz pilotu Jenson Button'a geçildi. Vettel, 10. virajda hata yapınca, Button henüz ilk tur bitmeden liderliği ele geçirdi ve yarış sonuna kadar da sürdürdü.

Yarışa "pole pozisyon"da başlayan, henüz ilk turda liderliği kaybeden ve uzun süre ikinci sırada yer alan Sebastian Vettel, 3 pit stop yapınca takım arkadaşı Mark Webber'e de geçilip 3. sırada yer aldı.

Vettel'e takım radyosundan "Aracını koru, Mark daha hızlı" diye anons edildi. Yarışın galibi Jenson Button ile ikinci sırada yer alan Mark Webber, 58 turda 2 kez pit stop yaptı. Yarış sonucu Button'ın toplam puanı 61'e ulaşarak, Vettel'in ürettiği 29 puanın iki defa katladı.

"Herşey benim kendi hatamdı" diyen ve oldukça mutsuz olan 21 yaşındaki Vettel, "Ama Jenson'ın bugün çok hızlı olduğunu da söylemeliyim. Onu yakalamam imkansızdı" şeklinde konuştu.

Yarışa 3. sırada başlayan Brawn GP'nin Brezilyalı pilotu Rubens Barrichello, start anında kalkışta sorun yaşadı ve gerilere düştü. Barrichello, ilk tur sonunda 3. sıradan 12. sıraya kadar geriledi. Öte yandan yarışın 9. turunda Barrichello ile Kovalainen'in lastikleri birbirine değdi. 10. virajda Kovalainen'i geçmek isteyen Barrichello'nun sağ ön lastiği, Kovalainen'in sol arka lastiğine değdi. Barrichello, spin attıktan sonra yarışa devam etti, ancak 17. sıraya kadar düştü.

Brezilyalı pilot, 13. turda da Force India'dan Adrian Sutil'in aracına temas edince ön kanadında kırık oluştu ve pite girmek zorunda kalıp son sıraya düştü. Barrichello, bitime 10 tur kala 15. sıradayken de aracında yaşadığı sorun nedeniyle yarışı bıraktı.

İlk 8 içindeyken 44. turda pit stop yapan Williams pilotu Kazuki Nakajima'nın sol ön lastiğinde sorun çıktı. Görevliler bu lastiği çıkarmakta zorlanırken, Japon pilot bu nedenle zaman kaybedip sıralamada geriledi ve yarışı 12. sırada tamamladı.

Force India pilotu Giancarlo Fisichella, yarışı ilk terk eden isim oldu. İtalyan pilot, henüz 5. turda pite girdi ve yarışa devam edemedi. Böylece Türkiye Grand Prix'sinde 20 pilotun sadece 2'si (Barrichello ve Fisichella) yarışı tamamlayamadı.

Yarışın başlarında pilotlar sürekli 10. virajda zorlandılar. Vettel, liderliği 10. virajda yaptığı hatayla kaybederken, Nakajima, Piquet, Hamilton, Sutil ve Barrichello 10. virajda zor anlar yaşayan isimler oldu.

BAKANLAR GRİDDE

Yarışı izlemek için İstanbul Park Pisti'ne gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yarış öncesi gride girdiler. Gridde bir süre dolaşan bakanlar, yarışın başlamasına kısa bir süre kala yerlerine geçti.

NAOMI CAMPBELL DA PİSTTE
Dünyaca ünlü mankenlerden Naomi Campbell da İstanbul Park Pisti'ne gelenler arasındaydı. Campbell, yarış öncesi gride girerek bazı pilotlara ve takım patronlarına başarılar diledi.

SICAKLIK 32, PİST SICAKLIĞI 49 DERECEYDİ

Yarışın başladığı anda hava sıcaklığı 32 derece olarak ölçüldü. İstanbul Park'taki pistin sıcaklığı ise 49 derece olarak bildirildi.

EN HAFİFİ ALONSO, EN AĞIRI BOURDAIS

Yarış öncesi benzin yükleriyle birlikte en hafif araç Fernando Alonso'da, en ağırı ise Sebastien Bourdais'deydi. Alonso, 644.5 kilo ile start alırken, Bourdais ise 701 kiloyla yarışa başladı. Yarış öncesi İstiklal Marşı'nı, TRT sanatçısı Nursaç Doğanışık söyledi.

Vettel: 'Takımın strateji kararı şaşırttı'

Sebastian Vettel, ilk turda pozisyonunu Jenson Button'a kaptırmasının ardından takımın strateji değişikliğine gitmemesinin kendisini şaşırttığını söyledi.

4g4yes.jpg

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Alman sürücü ilk turda 9/10'ncu virajları geniş alınca dışarı çıktı ve kısmen aracın kontrolünü kaybetti. Bu fırsatı değerlendiren Button, liderliği ele geçirerek ilk dakikalarda Vettel'le arasındaki farkı her geçen tur artırdı. Vettel ise yarış öncesinde planlanan üç pit stop stratejisi ile yarışa devam etti ve sonuçta iki pit stop yapan Button ve takım arkadaşı Mark Webber'in gerisinde yarışı üçüncü sırada tamamladı.

Vettel, ikinci bölümde Button'u yakalamak için pitten daha hafif depoyla çıkmasına rağmen, yeniden pite girmeden öne Brawn'ı geçme imkanı bulamadı ve zafer ümidiyle çıktığı yarışı podyumun son basamağında tamamlamak zorunda kaldı.

Alman sürücü, başlangıçta takımın iki pit stop stratejisine döndüğünü düşündüğünü belirterek, "Ardından ikinci bölümde trafiğe yakalandım, kendisini geçmeye çok yaklaşmıştım, sollama imkanım oldu ancak bunu değerlendiremedim. Ondan sonra da tur derecem kötüleşmeye başladı" dedi.

Üç pit stop stratejisinin de zaten liderliği ele geçirmesini daha zor hale getirdiğini ifade eden Vettel, ilk turdaki hatanın da tümüyle kendisinden kaynaklandığını kabul etti.

Vettel, "9/10'ncu virajlarda aracın kontrolünü neredeyse kaybediyordum. Benim hatamdı. Bu yüzden zor bir gün oldu, belki arkadan ters rüzgar etkili oldu. İkinci turda da yine neredeyse aracın kontrolünü kaybetmek üzereydim" dedi.

Sonuçta Brawn'ın bugün geçilemeyecek kadar hızlı olduğunu vurgulayan Vettel, "Bu hatanın sonuca çok büyük bir etkisinin olduğunu sanmıyorum. Jenson bugün çok hızlıydı. Onu arkamda tutma imkanım olmazdı herhalde" şeklinde konuştu.

Bu arada yarışın sonuna doğru takım arkadaşı Webber'i yakalandığında, telsizden Avustralyalı sürünün çok hızlı olduğu ve kendisinin pozisyonunu koruması gerektiği yönündeki konuşmaya da değinen Vettel, takımdan herhangi bir talimat almadığını söyledi.

Vettel, "Bana Mark'ı geçme diye söylenmedi. Sadece Mark daha hızlı dendi. Pole pozisyondan başladığınızda kazanmak istiyorsunuz. İlk turda liderliği kaybederseniz tabi kötü oluyor. Başka birisinin sizden daha hızlı olduğunu görmek güzel olmuyor. Sonuçta üçüncü oldum, elbette mutlu değilim. Son turlarda biraz daha hızlı olmayı umuyordum" dedi.

TÜRKİYEF1​

Geri