Burkulma, Çikik Ve Kramplar

Archangelll

New member
BURKULMALAR

Burkulma, eklemi yapan eklem kapsülü ve eklem bağlarının eklem hareket eksenine uygun olmayan ani ve sert hareketler sonunda kısmen yırtılmasıdır. Özellikle ayak bileği ekleminde burkulma sık görülür. Yüksekten atlama, şuursuz hareketler, eğik yere basma ve ayağın içe yada dışa dönmesi başlıca sebepleridir. Çocukların bol ayakkabı giymeleri burkulmaya yol açabilir.
Ekleme başka cisimlerin çarpması ve düşmesi burkulmada olduğu gibi aynı sonuçları doğurur.

Belirtiler

Ezilen, kopan veya yırtılan eklem dokusundan sızan eklem sıvısı, kan ve plazma eklemde şişme meydana getirir. Büyük kan damarlarının yırtılmasıyla ekimoz hatta hematomlar (dokuda kan toplanmasıyla oluşan şişlik) gelişir. Şişme ve hematom sonucu sinirler baskı altına girdiğinden şiddetli ağrı hissedilir. Ağrı eklemin hareketiyle artar. Hasta bu yüzden hareket etmekten korkar. Ağır burkulmalardan sonra genellikle ağrı şoku olur.

İlk Yardım

Burkulmalarda eklem mutlaka atel veya sargı ile istirahata alınır. Şişmenin devam ettiği zamanlarda sıvı sızmasını önlemek için soğuk ve sıkı bandajlardan yararlanılır. Gecikmiş vakalarda sıcak ve tuzlu su banyolarıyla şişlik giderilir.
Şişmeyi azaltmak amacıyla burkulan bölge vücut seviyesinden 10- 15 cm yukarıda tutulur. Bacağın altı yastıklanır. İlk yardım yapıldıktan sonra röntgen muayenesinden geçirilerek, kemikte fissür (kemik çatlağı) araştırılır.





ÇIKIKLAR


Tam veya kısmen eklem yüzeyinin yerinden ayrılmasına çıkık denir. Özellikle oynar eklemlerdeki eklem bağları ve eklem kapsülünün fizyolojik yapı bozukluğuna uğraması, zayıf bir yapıya sahip olması, travmalar, ani hareketler, çekme ve eksenine uymayan zıt harekete zorlanması, çıkıkların başlıca sebepleridir. Çıkıklarda genellikle eklem bağları kopar, eklem kapsülü yırtılır. Bazı çıkık olayından sonra eklem yapısının zayıflaması nedeniyle veya doğuştan eklemin zayıf olması çıkıkların tekrarlanmasına sebep olur.


Belirtiler

Kısa zamanda meydana gelen şişlik, şiddetli ağrı, eklemde şekil bozukluğu, vücut simetrisinin bozulması, hareket kapasitesinin azalması yada tam hareketsiz kalması. Çıkık bölgesinden geçen sinirlerin, eklem başı veya şişlik tarafından baskı altına alınması nedeniyle, çıkık eklem çevresinde yani periferde duyu ve motor bozuklukları göze çarpar.

İlk Yardım

-Çıkık eklem ve organ tam istirahata alınır.
-Gerekirse atele alınır.
-Çıkık tespit edildikten sonra askıya alınır.
-Çıkık çevresindeki organlar desteklenir.
-Ağrının dindirilmesi ve şoka karşı tedbir alınır.
-Vücut sıcak tutulur.
-Çıkık ekleme soğuk bandaj uygulanır.

Çıkığın ilk yardım anında yerine getirilmesine çalışmak komplikasyonların çoğalmasına sebep olur. Gereksiz hareket ağrıyı arttırır. Şişme artar. İlk yardımdan sonra en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilir.

Şişmenin arttığı durumlarda çıkığa soğuk bandaj uygulanır. Soğuk suda ıslatılmış rulo sargı buraya sıkıca sarılır. Soğukluğun sürekliliği bakımından pamuk tabakasının ıslatılması yada sık sık değiştirilmesi önerilir.Rulo sargının ekleme 8 şeklinde uygulanması iyi bir friksiyon sağlar. Dolayısıyla eklemde zedelenme ve ağrıda azalır.



KRAMPLAR


Kramp bir veya birçok kasın birlikte ağrılı kasılmasıdır. Belli bir kas demetinin, aynı hareketi sık ve uzun süre alışılmamış şartlarda yapması sonucu meydana gelir.



Belirtiler

Şiddetli ağrı, kasılmış ve sertleşmiş kas demeti ve o organın hareket edememesi

İlk Yardım

Kramplı bölgeye sıcak kompres uygulanır. Kaslara masaj yapılır. Masajla birlikte kaslara açma kapama hareketleri yaptırılır. Bacaktaki krampın giderilmesi için bacak kasının topuk üstündeki basınç noktası sertçe ovulur.Su ve tuz kaybına bağlı kramplarda kaybedilen su ve tuzların yerine konması için hasta hastaneye sevk edilir. Su ve tuzlu içecekler tıbbi tedaviden önce içirilir.
 

HTML

Üst