Bulaşıcı hastalıklar okullarda çabuk yayılır

peace_346

New member
Katılım
2 Eki 2005
Mesajlar
1,820
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
35
Okula başlayan ufaklıkları okulda ne yazık ki birtakım bulaşıcı hastalıklar bekliyor. Okullarda en sık rastlanan bulaşıcı hastalıklar döküntülü hastalıklar, hepatitler, menenjit, grip ve parazit enfeksiyonları olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalıkların bazıları aşıların uygun ve tam olarak uygulanması ile önlenebilen hastalıklardır. Bazılarından korunma ise hijyen şartlarına dikkat edilmesi ile sağlanır.

Okul çağı çocuklarında görülen döküntülü hastalıklardan kızamık, suçiçeği, kızamıkçık, aşı ile önlenebilir. Kızıl ise boğaz ağrısı, ateş, döküntü ile seyreden bir hastalıktır. Aşısı yoktur ve antibiyotik tedavisi ile düzelir. Boğaz kültürleri ile taşıyıcı çocuklar saptanıp tedavi edilebilir. Diğer bir çocukluk çağı hastalığı olan kabakulak da aşılama ile önlenebilir. Bir veya her iki kulak arkasında şişlik, ateş ile kendini gösterir. Bu hastalıkları geçiren çocukların okula gönderilmemesi gerekir. Bu hastalıklar solunum yolu ile bulaşır.

Çocuklarda önemli olan bir diğer hastalık hepatittir (sarılık). Özellikle dışkı ile kirlenmiş yiyeceklerle dışkı-ağız yoluyla bulaşan A tipi sarılık okul çocuklarında sık görülür. Sarılıktan korunmak aşı, gıda ve el temizliği ile mümkündür.

Menenjit de solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bazen grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayıp daha sonra menenjit gelişebilir. Menenjit beyin zarının iltihabına denir. Farklı mikroplarla meydana gelen tipleri vardır. Zamanında ve uygun tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilmektedir.

Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak solucanları da görülebilmektedir. Açıkta uygun olmayan gıdaların satışı da bağırsak solucanlarının (parazit) bulaşmasına neden olur. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama gibi belirtiler görülür. Grip, solunum yoluyla bulaşan öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalıktır. Hasta çocukların okula gönderilmemesi kapalı alanların havalandırılması ile önlenebilir.

Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocuklar doktorun önerdiği süre boyunca okula gönderilmemeli, okul bu hastalıklardan haberdar edilmelidir. Hastaya yakın olan çocuklar da bu hastalıklar açısından takip edilmelidir.
 
Geri
Üst