Bugün hangi Atatürk'ü anıyoruz?

TurkC

New member
Katılım
18 May 2007
Mesajlar
161
Reaction score
0
Puanları
0
Bugün hangi Atatürk'ü anıyoruz?


Bugün 10 Kasım. Mustafa Kemal Atatürk vefatının 70. yıldönümünde çeşitli törenlerle anılıyor. Ancak, çok tartışılan "Mustafa" filmi bir kez daha gösterdi ki, herkesin farklı bir "Mustafa'sı", farklı bir "Atatürk'ü" var. Herkes Atatürk'ü kendi dünya görüşüne göre değerlendirip anıyor.



Attila İlhan bu çelişkiyi "Hangi Atatürk?" ismiyle kitaplaştırmıştı. Gazeteci-yazar Taceddin Ural da, "Herkesin bir 'Mustafa'sı var" başlıklı araştırmasında "müslüman", "laik", "cumhuriyetçi", "demokrat", "diktatör, "Turancı", "batıcı", "Türk milliyetçisi", "sosyalist", "komünist", "anti-komünist" ve "kapitalist" Atatürk'ten çarpıcı örnekler veriyor.

Herkesin bir 'Mustafa'sı var

"Eğer İngilizler Anadolu için sorumluluk kabul edecek olurlarsa İngiltere yönetiminde bulunan tecrübeli Türk valileriyle çalışma gereğini duyacaklardır. Böyle bir yetki çerçevesinde hizmetlerimi sunabileceğim uygun bir yerin olup olmayacağını bilmek isterim."

Bu sözler kimin? Mustafa Kemal Atatürk'ün. Millî Mücadele öncesi İngiliz gazeteci Waard Price'a söylüyor bunları. Acaba, "ulusalcılar" bu önerinin yer aldığı kitabın, hemen her okul kitaplığında yer aldığını biliyorlar mı? Yazan Lord Kinross, adı da "Atatürk Bir Milletin Yeniden Doğuşu". Peki, "kökten bir laik" şu sözlere ne derdi acaba? "Bence her Müslüman İslamî hükümleri bilmeye mecburdur. O halde okullarımızda İslamî hükümleri öğreteceğiz. Dinimizin bütün hasletlerini, felsefesini bilen alimlere ihtiyacımız var."

KAÇ TANE ATATÜRK VAR?

Hangi alana bakarsanız bakın göreceğiniz çok farklı olmayacaktır. Atatürk, pek çok konuda, şartların öyle gerektirdiğini düşünerek zaman ve zemine göre değişen sözlerin sahibi olmuştur. Onun; pragmatist tavrının yanında, bir de o sözleri bugünlere taşıyanların o değerlendirmelerin hangi zamanda, zeminde ve bağlamda söylendiğiyle hiç ilgilenmeyip "tartışılmaz bir gerçeklik" gibi ele almaları işi daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Sonuçta, Atatürkçülük etrafında muvafık ya da muhalif olarak yer tutanlar da, bırakın karşı tarafı kendi saflarında bile sık sık zigzag çiziyorlar. Örnek o kadar çok ki!

Bakın; eski Kaymakam Asım Aslan, "Sömürülen Atatürk ve Atatürkçülük" isimli kitabında -tırnak içi sıfatlar Aslan'a ait- Atatürk'ü kaç türlü değerlendirecek sözleri derlemiş. Mesela, "Kapitalist Atatürk" ne diyor? "Kaç milyonerimiz var? Hiç. Biraz parası olana düşman olacak değiliz. Birçok milyonerlerin hatta milyarderlerin yetişmesine çalışacağız." Alın, TÜSİAD'ın tören salonuna asın. DİSK'e uygun şu sözler ise "Sosyalist Atatürk"ten: "Biz emekçileriz. Emperyalizme karşı, kapitalizme karşı savaşmayı uygun gören insanlarız." Hatta "Komünist Atatürk"' de var: "Bizim istikametimizde Bolşeviklik istikameti görülebilir." Şimdi de buyurun "Anti-Komünist Atatürk": "Bizim görüşümüz herkesçe bellidir ki, asla Bolşeviklik prensipleri değildir."

ENTELİJANSİYANIN KAFASI KARIŞIK

Atatürk'ün kendisi, bütün bu ifadeleri değişik zamanlarda dile getirince de; daha hayattayken, belli dönemlerde çevresinde bulunmuşlar için bile farklı tarifler olacaktı elbette. Attila İlhan şöyle diyor: Arkadaşlarına göre başka başka "Atatürkçülükler" vardır. Kazım Karabekir'e, Fethi Bey'e, Rauf Orbay'a, Adnan Adıvar'a göre başka başka. Yine mesela, Atatürk'ün "Türkiye'de sınıflar yok" dediği günlerde Sabiha Sertel Ağaoğlu Ahmet'e "Sınıfsız toplumdan ne anlıyorsunuz?" diye sorunca ondan, "Onu ben de anlamadım" cevabını almıştı.

Bakın entelijansiyanın kafası nasıl da karışık! Prof. Dr. Sadi Irmak: "Atatürkçülük bir tez değildir, eklektik bir sistemdir." Osman Nuri Çerman: "Kemalizm, dinimizin modernleşmiş reformudur. Artık dindar olmak Kemalist olmak demektir." Emin Arat: "Kemalizm bir kainat görüşüdür." Prof. Dr. Cahit Tanyol: "Bilimsel anlamda Kemalizm'den sözedilemez. Kemalizm yoktur Kemalistler vardır." Mahmut Esat Bozkurt: "Kemalizm, bütün doktrinlerin güzel taraflarını almıştır." Yalçın Toker: "Atatürkçülük Turancılıktır." Nadir Serin: "Cumhuriyet, Kur'an-ı Kerim'e yeniden bir dönüştür." Prof. Dr. Taner Timur: "Türk devrimi, küçük burjuva devrimidir." Prof. Dr. Bedia Akarsu: "Türk devrimi bir halk devrimidir." Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu: "Atatürkçülük Türk milliyetçiliğidir." Prof. Dr. Esat Çam: "Kemalizm, cumhuriyetçi diktatörlüklerin en tipik örneğidir." Prof. Dr. İsmail Hakkı Baltacıoğlu: "Atatürk rejimi bir demokrasi rejimidir. Atatürk'e sosyalistti denebilir. "

YABANCILAR DA ŞAŞKIN

Bu konuda yabancıların da kafası karışık hiç kuşkusuz. Yunanlı Thomas A. Vaidis de, Atatürk'ü hem diktatör hem de töreye saygılı bir aydın kabul eder. ABD'li subay Preston Hughes' göre ise "Atatürkçülük" diye bir şey yok. Amerikalı subay kanıt olarak da, Kemalizm'in ideolojisini oluşturma iddiasındaki Kadro dergisine Atatürk'ün tek bir yazı dahi yazmamasını gösteriyor. Daha sonraları ortaya pek çok "Kemalizm" çıktığını da savunan yazar, "Siyasî liderler yorumladıkları şekilde Kemalizm'i kendisine mihenk taşı alırken, öğrenciler de Atatürk'ün düşüncelerini giderek 'ikinci elden' öğrenmeye başlamışlardı" diyor.

(Taceddin Ural)

Kaynaklar: Ali Sarıkoyuncu/Din ve Din Adamları, Attila İlhan/Hangi Atatürk, Lord Kinross/Atatürk, Fikret Başkaya/Paradigmanın İflası, Taceddin Ural/Ankara Dükalığı, Thomas A. Vaidis/Yunanlı Gözüyle Atatürk, Cemal Granda/Atatürk'ün Uşağı Cemal Granda Anlatıyor, Preston Hughes/Atatürkçülük ve Türkiye'nin Demokratikleşme Süreci, Asım Aslan/Sömürülen Atatürk ve Atatürkçülük.


KAYNAK
 
bi tane atatürk var . mustafa kemal atatürk hangisi olucak onu anıyoruz .

atatürkü ne kadar saptıran varsa ............


ne mutlu türküm diyene sözü ile yeterince milliyetçidir .o zamanki din kisvesi altına bürünen ingiliz uşaklarına da dini bırakmıyacak kadar dindardır .gizlice iş yapacağına milletin gözünün önünde içki içecek kadar dürüsttür atatürk . kominizmden uzak kendi öz değerlerini benimseyen bir kişidir atatürk . bunun gibi olumlu yanları çoktur atatürkün . onu din düşmanı gibi tanıtanların ve kıymetini elin avusturyalıları kadar dahi bilemeyenlere yazıklar olsun .

ulu önderimizin ölüm yıldönümünde tüm milletimize baş sağlığı diliyorum .izindeyiz
 
kendinize göre
kafanıza göre
meşrebinize göre
işinize nasıl geliyorsa öyle yorumlayarak buda benim Atatürk'üm deme lüksünüz yok
benim beynim bu kadarını anlayabildi derseniz ne ala
Mustafa Kemal ATATÜRK'ün nasıl bir lider olduğu belli
aldığı tüm kararları yüce mecliste oybirliği ile almış
milliyetçiliği vatan sevgisi dine saygısı ve sevgisi tartışılmaz bile
askeri dehasına ve insanları tek bir amaç doğrultusunda birleştirme gücüne tüm dünya şapka çıkartıyor
siz ne kadarını anlıyorsanız yorumlayabiliyorsanız o kadar değil yani
küçük kalıplarınıza sığdırmaya uğraşırsanız saçmalarsınız
amaçlı yada amaçsız saptıran saçmalayan herkese inat

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Selam olsun gerçek ATATÜRK sevdalılarına


Ulu önderimizin ölüm yıldönümünde tüm milletimize baş sağlığı diliyorum.

Saygılarımla...
 
her türlü bölücülüğe karşıyız Vatan bir bütündür Parçalanamaz....kimsenin zoruna gitmesin...
 
''İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, fâni Mustafa Kemal; diğeri milletin içinde yaşattığı Mustafa Kemaller idealidir. Ben onu temsil ediyorum. Herhangi bir tehlike anında ben ortaya çıktımsa, beni bir Türk anası doğurmadı mı, Türk anaları daha Mustafa Kemaller doğurmayacaklar mı? Feyiz milletindir, benim değil.'' 29.10.1933, Onuncu Yıl Nutku


Tabiki Türklerini ATASI Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ü anıyoruz.Ne yapsaydık ümmetçilerin kahramanı devşirmeleri, arap şerefsizlerinimi ansaydık.

Hangi ATATÜRK karmaşasını ATATÜRK yaşarkende yaptılar şimdide yapıyorlar bu ümmetçilerin ve kafası karışanların sorunu olsa bile Atatürk bu soruna cevap vermiş.


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK bu sorunu''.......diğeri milletin içinde yaşattığı Mustafa Kemaller idealidir.'' diyerek yanıtlamış.
siyasi düşüncesi her ne olursa olsun temeli ulusun beraberliğine dayanarak kurulan Laik Türkiye Cumhuriyeti Devletinde Mustafa Kemaller ideali farklı farklı olsada bu kafa karışıklığına neden olmamalıdır.

Atatürkçü bir insan ülkücüde olabilir sosyalistte olabilir liberalde olabilir muhafazakarda olabilir, sonuçta hepsi ULUSUMUZUN BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANADIR.
 
Atatürkümüz bu millete kendini maal etmiş bir vatan severdir şu zamanda vatan severim diye geçinen her kezi 1000 katlar bu kadar uğraşmasaudı belki bu hastalığa yakalanıp ölmeyecekti ama vatanı için kuru yedi yerde yattı ama bir millet yarattı. hepimizin başı sağolsun düşmanlarımızın bile o olmasaydı uğraşacak türkiyemi olacaktı...
 
Geri
Üst