Bu skandal ancak Türkiye'de olur !!

kuzay

Pesimist
Reaction score
0
Kalamazsın Bu Hayatta Bakire ,En Azından Hayat Koy
Türkiye'de milyonlarca öğrenci, üniversiteye girebilmek için yıllarca ders çalışıyor, dershane için binlerce lira harcıyor. Muğla Üniversitesi Rektörü'nün oğlu ise bu zahmetlere katlanmadan istediği okula girmeyi başardı. Nasıl mı?

15rgot1.jpg

Rektörün Oğluna YTÜ Kıyağı

Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazanamayan Oktik, hülle yoluyla Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne kayıt yaptırdı.

Olayın hikâyesi ilginç. Orhan Tan, geçtiğimiz yıl ÖSS'den 176 puan alabildi. Dört yıllık bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 185 barajını bile geçemeyen Oktik, mülakat yoluyla İngiltere'deki Northumbria Üniversitesi'ne yazıldı.

İsmi pek bilinmeyen bu okulda 9 ay kaldıktan sonra, taban puanı 343 olan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne yatay geçiş yaptı. Bu şansı Türkiye'de sadece rektörün oğlu Orhan Tan yakaladı.

Zira, Yıldız Teknik Üniversitesi 2007'de yatay geçişler için 218 kontenjan ayırdı ve bunlardan sadece birini yurtdışındaki öğrencilere verdi. Onu da Orhan Tan Oktik kullandı. Üniversitenin bünyesine katılan 218 kişiden 217'sinin okul notları ve ÖSS puanları internette ilan edilirken, Oktik'in puanları yayınlanmadı.

Yurtdışından yatay geçişlerde aranan '1 yılı hazırlık olmak üzere en az 2 eğitim sezonu okumak' şartı da rektörün oğlu için dikkate alınmadı. ÖSS'de asgari barajı aşamayan Orhan Tan, bu yöntemle Türkiye'nin sayılı fakültelerinden birine kayıt yaptırdı.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 2007-2008 eğitim sezonunda yatay geçiş yöntemi ile alacağı öğrenciler için yaptığı duyuruda şu ifadelere yer veriliyor: "Yurtdışından yatay geçişlerde, adaylardan, yükseköğretim kurumlarında öğretime başladıkları akademik yıl için geçerli olan en az ÖSS puanını (ya da uluslararası eşdeğer sınavlardan istenen en az puanı aldıklarını belgelemeleri) gösterir ÖSYS belgesi istenir."

Başvuru şartlarında ÖSS puanı istenmesine rağmen Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik'in oğlu Orhan Tan Oktik'ten ÖSS belgesi istenmedi. Rektör Oktik, oğlundan neden böyle bir belge istenmediği sorusuna, "Oğlum Türk vatandaşlığının yanı sıra İngiliz vatandaşı. Böyle olduğu için ÖSS belgesi istenmedi. İngiliz vatandaşları gibi muamele gördü." dedi.

YTÜ yatay geçiş için Mimarlık Fakültesi'ne Türkiye'den sadece İTÜ, ODTÜ, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Dokuz Eylül, Anadolu ve Gazi üniversitelerinin mimarlık bölümleri öğrencilerinin başvurularının kabul edileceğini duyurmuştu.

Türkiye'den alanında kendini ispatlamış ve kaliteli üniversitelerden öğrenci kabul eden YTÜ'ye Orhan Tan Oktik'in İngiltere'de 108 üniversite arasında 70'inci sıralarda olan Northumbria Üniversitesi'nden geçiş yapması dikkat çekti.

'Meslek dayanışması yokmuş'

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, İngiliz vatandaşı olduğu için oğlunun Northumbria Üniversitesi'ne İngiliz öğrenci statüsünde alındığını, Türkiye'deki ÖSS sistemi ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. İngiltere'deki üniversiteyi birinci yılında başarıyla bitirdiği için YTÜ tarafından kabul edildiğini savunan Şener Oktik, "İngiltere'de ve birçok Avrupa ülkesinde lisans programları 3 yıldır. Bu diplomalar YÖK tarafından tanınır. Kaldı ki oğlum 3 yılda bitirebileceği bir dereceyi bırakarak 4 yıl okumayı göze almıştır." dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Ören de, Rektör Oktik'in oğlu yatay geçiş için başvuru yaptığında çok rahatsız olduğunu anlattı. Ören, "Dekanlığa talimat vererek evrakların iyice incelenmesini istedim. Bazı evraklar eksikti, sonradan tamamlattırdık. Burada kural hatası yapmadık." diyerek yapılan işlemin doğruluğunu savundu. İki rektör arasında meslek dayanışması olmadığını belirten Ören, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evet ikimiz de fizikçiyiz; ama ben Şener Bey'i rektör olmadan önce sadece bir kez gördüm. Katiyen meslek dayanışması söz konusu değil. Orhan Tan Oktik, İngiliz vatandaşı olduğu için böyle bir haktan yararlandı. Ben başka ülke vatandaşlığına sıcak bakmıyorum; ama insanların elinde iki hak oluyor. Herkesin görüşüne saygı göstermek gerekir. Sosyete de çocuğunu Amerika'da doğurmak için ABD'ye gidiyor. Benzer yatay geçişler geçmişte de yaşandı. Benim üst düzey devlet görevlisi olan bir dostum vardı. Çocuğunu Pakistan'a gönderdi. Orada bir konsolos tanıdığı varmış. Pakistan'da 1 yıl okuduktan sonra önce Kıbrıs'a yatay geçiş yaptı, ardından da İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme'ye geldi. Onun böyle bir olanağı vardı, kullandı."

KAYNAK

bizm canımız çıksın üniversiteye girelim sonra kpss ile uğraşalım diye ....
ülkede de halaa torpil geçsinnn.........emeğine sağlık

Abı adamlar öyle şeylerle torpıl yapıyolarkı insanın aklı duruyo

rektorler bakandan daha yetkili haberiniz yokmu......ee öyle olunca işte böyle olur bari okyup adam olsa vatanamilletede bi işe yarasa..hakkını yedikleri belki affeder....

Arkadaşlar benim kız arkadaşım coğrafya mezunu , davulla zurnayla okulda eylemde tanıştık. 1 eyleme katılmadım hayatımda okul yıllarımda ki şu anda da aynı okuldayım. orada konuşmalarımızda anladımki formasyon sorunu için bunu yapıyormuş , kolej mezunu olarak bu konulardan bi haberdim. ama şimdi öyle değil. oktik gibi otistiklerin kullandığı sistemlere bizim aklımız zaten ermez de o hödükten de bişey olmaz , ama sonucunda o okuldan da çıkar , diplomasını da alır.. hayat bu işte..
daha 2. günden kendisi yakinimdir kartları çıktı gazetelere , bu kadar zaman geçmesinin ardından bunlar artık doğal güzel ülkemde... boşuna çalışmayalım bence. bu memlekette bu otistiklere hayat var ama bize yok...

Bu Kadar Yüzsüzlük Olmaz Yaa...

Evet böylesi sadece Türkiye'de vede bide 3ncü dünya ülkelerinde olur.

Birmilyon sekiz yüz bin kişinin hakkını nasıl verecen hocaa ALLAH ıslah etsin....Milletin iflahı kesiliyor gece gündüz çalışıp kazanacam diye sen torpille yerleşiver olacak şey değil...

ben sadece bu adamla kaldığını sanmıyorum bu işin.daha niceleri vardır.
bir sloganımız vardı:
telekoma kafam girsin
diye

bu adamada söylenecek güzel slogan var

ama

forumda ilk başta kendimin olmak üzere küçük kardeşlerimiz var.kötü örnek olmamak lazım

ama

yinede
bu adama bir şeyler girmesi şart.

Evet, ancak bu kadar olur, olursa da ancak Türkiye'de olur. Bunları nedense kimse görmüyor işte. Hırsızlık yapan adamı rektör yapanları da kimse görmedi zamanında. Bkz: Alemdaroğlu.

єηGℓiѕħ тєα¢ħєя;2633234' Alıntı:
Evet, ancak bu kadar olur, olursa da ancak Türkiye'de olur. Bunları nedense kimse görmüyor işte. Hırsızlık yapan adamı rektör yapanları da kimse görmedi zamanında. Bkz: Alemdaroğlu.

güzel demişsinde
Doğramacı gibi bir adamı YÖK başkanı yapanlara ne demeli
evveliyatı neydiki bu adamın
şimdi holding sahibi

Türkiyede 1000'lerce yolsuzluğu konuşmazsınız 1 rektör oğlunu üniversiteye sınavsız kayıt ettirdi diye şimdi yaygara kopar =)
Hayır bunu tabiki tasvip etmiyorum ama niceleri var neden ses çıkmıyor? =)

güzel demişsinde
Doğramacı gibi bir adamı YÖK başkanı yapanlara ne demeli
evveliyatı neydiki bu adamın
şimdi holding sahibi

tanımadığın bilmediğin insanlar hakkında 3 günlük haber sitelerinde okuduğun safsatalara dayanarak yorum yapma

acaba Doğramacı'nın ülkemize yaptığı hizmetin milyonda birini yaptın mı? hiç sanmıyorum

yoksa haberimiz yokken gecenin 3 lerinde yaptırdığın üniversitenin inşaatını denetlemeye mi gidiyorsun sende?

ya da üniversite mi yaptın da haberimiz mi yok (degazor35 üniversitesi :))

evveliyatı nedir diyorsan wikipedia ya bakman yeterli
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent (1949) ve Profesör (1954) oldu. Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nün, Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin ve Hacettepe Üniversitesi'nin kurulmasında büyük hizmeti geçti. Bu eğitim kuruluşlarında entegre tıp eğitimi sistemini ve öğretim üyelerinin tam gün çalışma düzenini gerçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü (1963-1965), ODTÜ Müteveli Heyet Başkanlığı (1965-1967), Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü (1967-1975) görevlerinde bulunan Doğramacı, bundan sonra Paris V Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine atandı.

1964-1973 yılları arasında Avrupa Rektörler Konferansı (Standing Conference of Rectors, Presidents and Vice-Chancellors of the European Universities - CRE) yönetim kurulu üyeliği, 1981'den bugüne kadar Uluslararası Yükseköğretim Konferansı (International Conference on Higher Education - I.C.H.E.) kuruluşunda yönetim kurulu üyeliği, başkanlık ve onursal başkanlık görevlerinde bulunan Doğramacı, bu suretle çeşitli ülkelerin yükseköğretim yönetim sistemlerini yakından inceleme olanağı buldu.

Ayrıca Doğramacı Dünya Sağlık Örgütü tarafından Kamerun - Yaounde, Nijerya-İfe, Brezilya-Brasilia ve Kanada-Sherbrooke'da tıp fakültelerinin kurulması ve eğitim programlarının düzenlenmesinde danışmanlık görevlerini yaptı.

10 Aralık 1981 - 10 Temmuz 1992 tarihleri arasında YÖK Başkanlığı'nda bulunan Doğramacı halen Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

İhsan Doğramacı Almanya "Akademie der Naturforscher" Leopoldina, Hindistan National Academy of Medical Sciences, Fransa Académie Nationale de Médecine, Amerika Academy of Pediatrics, Azerbaycan Elmler Akademiyası ile İngiltere Royal College of Physicians'ın asli üyesi ve İngiltere Royal College of Pediatrics and Child Health'ın kurucu üyesidir.

Bunun dışında 20 ülkenin meslek kuruluşlarının şeref üyesidir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/İhsan_Doğramacı

bu arada haberde anlatılan olay tam anlamıyla bir rezalet
rektörün derhal görevinden alınması , oğlununda okuldan alınması lazım
resmen insanların hakkını gasp ediyorlar :mad:

Allahtan kork kuldan utan.
Bi de insanları eğitiyorsun.
Seni kim eğitecek. Bu rektörler bugün yarın darbe de yaparlar.
Her telde oynuyorlar ve herkes onları alkışlıyor.
Çok görmemek lazım. Türkiyede konu ne olursa olsun
herkesin yeni favorisi "rektörler ne diyor bu konuda soralım"
ne diyorsa desin canım. Önce adam gibi işlerini yapsınlar ve örnek olsunlar.

ßu kadar $eyi biLiyodun madem Medya.. Ne diye adam ünv. girdikten sonra bu haberi yapiyosun önceden yapsana ßu adam ßöyLe ßöyLe yapacak vs. aman ülke yöneticiLeri bu adama dikkat edin gerekLi cezayı aLsın..? iş işten geçmiş pisLiğini yapmış sonra haber yap.. ne güzeL istanbuL.. HeLaL oLsun adam oğLunu öss kazanmadan okuLa sokmu$.. üLkemizin böyLe uyanık adamLara ihtiyacı var.

konu kapandı bile ya adamlar göz göre göre torpil kagıdı yazıyo bişey yapıldımı o bunların yanında hiç bir şey

Geri