Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında bir konuşma yaptı.
Konuşmasına annesinin vefatı nedeniyle taziye ziyaretine gelen, telefonla arayan ve kendisine ve ailesine bizzat ulaşamasa da hayır dualarını gönderen herkese teşekkür ederek başlayan Başbakan Erdoğan, "Aziz milletimizin gösterdiği gönül inceliğini unutmak mümkün değil" dedi.
Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Başbakan, bu sürecin siyasi rekabete feda edilmemesi gerektiğini belirterek parlamentonun anayasa sürecini bir yıl içinde bitirebileceğini söyledi.
Başbakan konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye de yüklendi ve kendisini seçim yatırımı yapmakla suçlayarak "Devlet adamlığı gelecek seçimleri değil gelecek nesilleri düşünmektir" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde;
TENZİLE ERDOĞAN'IN VEFATI
Annemin vefatı sebebiyle beni yalnız bırakmayan herkese şahsım ve ailem adına teşekkür ediyorum. Taziyede bulunmak üzere gelenler, telefonla arayanlara yine ayrıca teşekkür ediyorum. Aziz milletimizin gösterdiği bu gönül inceliğini unutmamız mümkün değil.
Taziye mesajlarına doğrudan karşılık veremediğimiz dostlarımız bizleri maruz görsünler. Dostlar sağolsun, kardeşlerimiz sağolsun ve dostluğumuz ebediyen baki kalsın. Merhameti bol olan Rabbim, herkesin bütün geçmişlerine rahmet eylesin.
Ölüm haktır, ebedi hayat haktır. Her zaman bu hakikatı hatırlatmaya çalışıyoryuz.
YENİ ANAYASA
Yeni bir anayasa için siyasi partilerimizin belli bir mutabatla değişim sürecini başlatmış olmasından dolayı bütün partilerimize teşekkür ediyorum. Farklılıklarımızla birlikte birlik olacağız. Elele vererek huzura varacağız. İnanıyorum ki bu Meclis milletmizle beraber yapacağı anayasa ile adını tarihe farklı kaydedecektir.
Siyasi partilerimizin ön şart olmaksızın masaya oturmaları kanaatimce en önemli adımın atılması anlamına gelir. Türkiyedeki siyasi ve entelektüel birikim yeni bir anayasa yapmak için yeterlidir. Halkımız ilk kez kendi iradesiyle bir anayasa yapacaktır.
Partilerin uzlaşma komişsyonuna biraraya gelmesi ilk eşiğin aşılması anlamına gelir. Uzlaşma komisyonuna her partinin eşit üye vermesi samimiyetimizin bir göstergesi. Bu süreci siyasi rekabete feda etmemek gerekli.
Gelin bu işi sıkı tutalım ve bir yıl içinde bitirelim. Bu parlamento bir yıl içinde bu işi rahatlıkla bitirir.
DIŞ POLİTİKA
Bölgemizde geleceğe yön verecek tarihi gelişmeler yaşanıyor. Dünyanın neresinde başı öne eğilmiş bir toplum varsda Türkiye oradadır. Umutları yeşerten ülkemize duyulan güvenle beraber ülkemizin itibarıdır.
Devlet adamlığı gelecek seçimleri değil gelecek nesilleri düşünmektir. Fransa Cumhurbaşkanı seçim yatırımı yapıyor. Fransa'da başka, Ermenistan'da başka, Türkiye'de başka konuşulmaz. Öyle iki canlı, üç canlı, beş canlı olunmaz. Siyaset dürüstlük ister. Ülkende 500 bin Ermeni var ama 500 bin de Türk var. Bir tarafta da Türkiye ile ilişkilerin var.
Ama sen kalkıp da küçücük hesaplarla hareket edersen olmaz. Kusura bakma Türkiye öyle kolay yutulacak bir lokma değildir."
habertürk