CounTRy
Gülen Manyak
- Reaction score
- 0
Bu gözyaşları okumak için
Şanlıurfalı Ceylan ve Feyma'yı öğretmen Fidan Bağcı samanlıkta bulup dışarı çıkardı. Diğer öğretmen Müjgan Şahin'in Kürtçe konuştuğu anneler, "Bizde kızları okula yollamak ayıp" dedi.
Suruç'ta kaymakam ve öğretmenler köylerde okula yollanmayan kızları tespit ederken, bir anne iki kızını samanlığa gizledi. Samanlıkta bulunan kızlar 'Okula gitmek istiyoruz' diye ağladı
Devlet, annelerinin okula göndermemek için samanlığa sakladığı Ceylan ve Feyma'yı bulsa da şimdilik onları eğitime kazandırmayı başaramadı.
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kız çocuğu okula gitmezken, bu sayıyı azaltma çabaları sürüyor. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı köylerde birçok kız okula başlamayınca Kaymakam Muhittin Pamuk, beraberindeki Milli Eğitim yetkilileri ve öğretmenler köylere 'ikna turu' yaptı. Okula hiç gönderilmeyen veya 5'inci sınıfın ardından okuldan alınmış 22 kızın bulunduğu Köseveli Köyü'nde Kaymakam babaları köy meydanında toplayıp onlara eğitim için her türlü desteğin verileceğini anlattı. Çoğu Türkçe bilmeyen kadınlarla iletişimi ise Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğretmenlerinden Müjgan Şahin ile Fidan Bağcı Kürtçe konuşarak sağladı. 'Kızlarınızı okula gönderin' talebine kadınlar "Bizde kızların okula gönderilmesi ayıp" yanıtını verdi.
5. sınıftan sonra okuldan alınan Ceylan Kaya ile kardeşi Feyma Kaya ise heyetin köye geldiğini duyan anneleri Emine Kaya tarafından samanlığa saklanmıştı. İki kardeş, evleri gezen öğretmenlerden Fidan Bağcı tarafından fark edilerek samanlıktan çıkarıldı. Kaymakamın ikna etmeye çalıştığı anne, "Ben bilmem kocam bilir. Bizim töremize göre genç kızın okula gitmesi ayıp. Bu yüzden okuldan aldık" derken, iki kardeş ise "Okula gitmek için çok dil döktük ama dinletemedik" diye ağladı.
Suruçlu olan ve Kürtçe konuşarak köydeki velileri ikna etmeye çalışan öğretmen Müjgan Şahin, kız çocuklarının yörede töre baskısı altında eğitimden uzaklaştırıldığını anlatırken, kendisinden örnek verdi:
"Ben okula giderken babama da 'Ayıp, kızını okula gönderme, başını örtsün, uzun elbise giysin' dediler. Ama babam okumayı sevdiği için beni okula devam ettirdi."
Köseveli Köyü'nde okula gitmeyen 22 kız çocuğunun yedisi için ailelerinden okula gönderme sözü alan Kaymakam Pamuk, bu çocukların Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na kaydedileceğini ifade etti.
6 milyon kadın okumuyor
2003'te başlatılan 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' kapsamında yaklaşık 280 bin kız çocuğu okullu oldu. Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kadın okuma yazma bilmiyor.
Kaynak: Radikal