boyle bi sinaw sorusu gordunuz mu?

ifrit

RuHaNi WaRliK
Reaction score
0
gecen hafta girdigim we adimi yazip ciktigim sinawdaki 5 sorudan birisi, paylasmak istedim :)

bir santiye ekonomik omru 6 yil olan bir is makinasi icin 100.000 dolar yatirim yapacaktir, bu is makinasinin iki buyuk bakiminin ilki 2. yilda 7.000$ a ve 2. si de 4. yilda 10.000$ a yapilacakti. bu is makinasinin 2 yil sonunda 25.000$ dan baslayarak her yil 2500$ azalacak sekilde yillik tasarruf saglayacagi ongorulmustur. is makinasinin bakim masraflarinin ise 3.000$ olaraka, 1. yil sonunda baslayarak 1.000$ artacagi hesaplanmistir. fazir orani (sermaye maliyeti) %6 olmasi durumunda is makinasi nakit akisi serisinin yillik esdegeri nedir? yatirimin yapilip yapilmamasina karar weriniz

muhendislik ekonomisi, 2. sorusu

digerlerinide yazayim madem ilgi gordu

1-)
bir insaat ekipmaninin 1. we 2. yilda 30.000$, 3. yilda 20.000$ ve 4. yilda 15.000$ ve takip eden 3 yilda her yil 1500$ azalacak sekilde fayda saglanmasi beklenmektedir. ekipmanin ekonomik omru sonunda satis we dewretme giderinin 2000$ ve diger masraflarinin ise 3.000$ olacagi tahmin edilmketedir. faiz orani %8 ise bu ekipmana yapilacak yillik harcama miktari ne olacaktir?

3-)
bir mutahit santiyesi icin 30.000$ a bir is makinasi almistir. bu makinanin ekonomik omru 7 yil ve yillk isletme masraflarinin ise 6000$ olacagi hesaplanmistir. yillik sermaye maliyetinin %6 KEMKO`nun (artik her neyse :) ) %9, makinanin hurda degerinin 10.000$ ve saglayacagi yillik tasarrufun 12.000 olarak kabul edilmesi halinde ic karlilik orani yontemine gore analiz yaparak makinanin alinip alinmamasina karar weriniz

4-)
100 yillik bir ekonomik omrui olmasi beklenen betonarme bir koprunun ilk maliyeti 40 milyon $ , bu kopruye her 4 yilda bir 0.5 milyon $ sathi kaplama yapilmasi gerekmektedir. kopruun yillik bakim we isletme giderleri 50.000$ olacagi hesaplanmistir. yillik faiz orani %8 ve yillik enflasyon orani %5 kabul edilerek sermaye esdegeri yontemine gore bu koprunun toplam simdiki deger maliyetini bulunuz we degerlendirme yapiniz

5-)
bir muhendis yillik 3.000$ tasarruf yaparak 30 yil sonunda bir hesapta 300.000 biriktirmistir, bu tasarruf hesabinin surekli hesaplanmasi halinde nominal faiz orani ile efektif faiz oranini hesaplayiniz

sureniz 90 dakika :)

yapılamaz diyip cıkıp gitseydin :D

bu yatrirm yapılmasın... bence cuku makine kendi parasını cıkarmıyor daha

Soruda döviz kurunun dalgalanma hesabını unutmuşlar.. :Sopa
o iş makinesinin parasını faize yatırıp faiz geliriyle iş makinesi kiralamakmı yoksa o şantiyeyi kapatmakmı daha hesaplı olacaktır :D

Bence toptan şantiyeyi kapasınlar.

adamlara bak harbiden kafa patlatmıslar .. ben $ ı görünce pes ederdim valla ne onla mı ugrascam :D

umarım böle sorularla karşı karşıya kalmam :mutlu:

mühendislik ekonomisimi? adam ekonomi yapam derken kafayı yicek:D
abi en iyisi insan gücü, bak makina ne kadar olay çıkarıyo:D
insan olunca muhabbette olur:D

yapacan yatırımı aga yatırım yoksa işte yoq parada yoq dimektir :)

FLeTCh®' Alıntı:
umarım böle sorularla karşı karşıya kalmam :mutlu:

adını yazıp çıktığına göre seneye yine görcen aynı soruy:) :)

ben sırf finansal ın müh ekonomisi bölümü yüzünden 6 senedir okuyorum
selçuk işletme de
aynı sorular var bizde de

sana tawsiyem çalış ben seneye öyle yapcam
:mad: :mad: :mad:

Bu soruların YTL türünde olanı yokmu :D

Allah size kolaylık versin. Umarım bu dersi geçersin.

işin zor:( ...

bizdede war bi tane adam gecen sene arabanın anahtarını sınıfta sallayıp arabayı deiştirmem lazım filan yaptı.. bi sene öncede karısına jeep almıs :D
bu gidişle tekerlerın parasını sadece benden cıkarcak heralde :D

sana bi tavsiye bu soruları hoca derste yapamıyosa sende yapma ve şikayet et bizim bi geometri hocamız var salak kendi yaptıgının yapamıyo bize soruuyo her sınavda yanlış soru soruyo çok komik yaaa fazladan puan alıyoz :D

ben soruyu okurken sonuna geldiğimde başını unuttum ama hackhell de bu soruyu çözebilecek birileri vardır mutlaka inanıyorum ben.

ben alalından beri müh ekonomisi değişmiş haaa

ilk soru biraz değişince benim projeme benziyo (100 dekar alana çeşitli oranlarda değişik bitkiler ekip kar zara ve maliyeti hesaplıycaktım) .. hesabı yaptım ama her seferinde tarla+işletme zarar etti... hocada eğer kar etmiş çıkarsaydın seni geçirmezdim bu dersten demişti :)

Geri