Bootloader sorunu

heper61

New member
Reaction score
0
Xp yanında Pardus 2007 kullanıyorum.Bilgisayar açılırken bootloaderın hangisini açmak istediimi sorması gerekirken hiç birşey sormadan xp yi açıyor.Pardusa ulaşamıyorum. Ne yapmalıyım?

şimdi öncelikle bootloader'ın kurulmamış demek bu. yada yanlış yere kurmuşsundur. Bootloaderın açılışta gelmesini istiyorsan ilk boot ettiğin harddiskin (genellikle windows'un kurulu olduğu hard disk) mbr (master boot record) una yazman gerekiyor.

peki bunu nasıl yapabilirim bi iki ip ucu verebilir misin?

bootloader'ın ayarlarına girip ince ayar çekmelisin, kullandıgın BootLoader'ı bilmiyorum ama GRUB kullanıyorsan grubu özellikle HDD'nin ilk ana bölümüne kur. Örnegin windows hdc1 ise oraya kur bootloader'i. daha sonra zaten pardus ayarları otomatik olarak yapacaktır, eger manual yaparım diyorsan konsola'gir root ol, ve

"nano /boot/grub/menu.lst" dosyasını düzenle, zaten pardus otomatik ayarlayacaktır ama yine de gözat derim.

bende ki detayları göstereyim.

# (1) Arch Linux
title Arch Linux Fallback
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sda4 ro
initrd /boot/kernel26-fallback.img

# findoz :)
title findoz ikspi
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

(hd0,0) olan yerler HDD' ki partitionlar işte onları düzenlemen gerekebilir, yada GRUB'u veya Kullandıgın dagıtımı tekrar kurman gerecektir. ;)

Ayrıca Boot Loader Olarak da GRUB'u öneririm ;)

Saygılar.

Geri