Biz Ne Yiyoruz

bim_28

Altın Üye
Katılım
8 Ağu 2005
Mesajlar
5,359
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
24
Konum
İyilik
Sizlere arkadaşımda gelen bir maili paylaşayım kusura bakmayın biraz içimiz kararacak ama...
redface.gif


-----------------------------------------------------------------------------------------------

NE ETİ YİYORUZ ACABA?*
>
>*
>
>
>" Hadi Şimdi de bilmediğiniz yerden et alın ve bilmediğiniz yerden
yemek*
>
>*yiyin bakalım..."*
>
>* *
>
>*Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı
atıkları 300*
>
>*metre mesafedeki Sazlıdere Barajı 'na akıyor. Baraj on milyon
kişinin su*
>
>*
>
>ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.*
>
>*Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et*
>
>*üretiliyor. Bu
>rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen*
>
>*domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere "kıyma"
şeklinde*
>
>*satılıyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sık*
>
>*
>
>kullanılan yöntem.*
>
>* *
>
>*
>
>
>*
>
>*Peki neden domuz?*
>
>*
>
>*
>
>*"Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına
rağmen neden*
>
>*
>
>domuz cazip bir konu?"*
>
>* *
>
>*
>
>*
>
>* *
>
>*Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuz üretken bir hayvan.*
>
>*Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her
batında*
>
>*
>
>15-20 'ye kadar varan
>yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez*
>
>*doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir
domuzun 400*
>
>*yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya
kadar*
>
>*
>
>çıkabiliyor.*
>
>*Normal Şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak
ayrılabilmekte iken*
>
>*bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150 kg'lık bir domuzdan
75*
>
>*
>
>kiloluk yağ elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih*
>
>*edilmesinde önemli bir etken.
>
>*
>
>* *
>
>*Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor. Her
domuz da*
>
>*ortalama 80-100 kiloya*
>
>*ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten
yılda*
>
>*yaklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor.*
>
>*
>
>
>*
>
>*Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer
çiftlikler de göz*
>
>*
>
>önüne alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin
piyasaya*
>
>*değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.*
>
>* *
>
>*Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu
göz önüne*
>
>*alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1ile 3.5
milyon lira*
>
>*
>
>arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk,
salam ve*
>
>*sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik çalışanlarından
İsmail Türk*
>
>*'ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere,
yemek*
>
>*fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak satılıyor.*
>
>*
>
>*
>
>*Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın
alıyor:*
>
>*
>
>*
>
>*Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve
>Şütte ...*
>
>*1. Çerkezo aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı
zamanda*
>
>*
>
>Teşvikiye'deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor. (ki bu
firmanın*
>
>*bir de TADET adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha*
>
>*bulunuyor...) Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir
>mağazalarda*
>
>*satılan BONUS markalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...*
>
>*
>
>*
>
>*2- Ayazağa'daki Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTE firması
da*
>
>*
>
>salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu
firmalar*
>
>*ürünleri çeşitli zamanlarda farklı isimlerde*
>
>*piyasaya sürüyor. Daha önce Şütte olarak piyasaya sürülen domuz
mamulleri*
>
>*
>
>son dönemde PIGGY adıyla satılıyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food*
>
>*zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yılı aşkın süreden beri
et*
>
>*mamullerini ŞÜTTE
>firmasından temin edip bizlere bir güzel yediriyor.*
>
>* *
>
>*
>
>3- POLONEZ 5 yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip*
>
>*MİGROS'larda açık açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 dana
etinden*
>
>*ürünler imal ettiğini iddia ediyor.*
>
>*
>
>
>*
>
>*"Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma
müdürleri*
>
>*
>
>aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da
biliyorlar*
>
>*mı sizce?"*
>
>* *
>
>*POLONEZin ciddi anlamda piyasaya yayılmasındaki en büyük faktör
MIGROS' tur.*
>
>*O dönem Migros 'un et mamulleri satın almasında olan (Şu an oyuncak*
>
>*
>
>reyonunda satın almacılık yapan) Coşkun bey'in büyük paralar
karşılığında*
>
>*POLONEZ'le işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat domuzları bizlere
yediren*
>
>*kişi olduğunu biliyor muydunuz?*
>
>*
>
>
>Peki ya Migros'ta çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay
sonunda*
>
>*POLONEZ'in sahibi MUSTAFA AKKAŞ beyden (veya satış müdürü sıfatı ile
çalışan*
>
>*ALI ÖZYAVAŞ 'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et
mamulleri*
>
>*
>
>üzerinden ) aldıklarını biliyor
>muydunuz?*
>
>* *
>
>*Peki METRO GROS MARKETLER'in (Şu anki değil bir önceki) satın
>almacılığını*
>
>*yapan kişinin Şu an BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü*
>
>*
>
>restoranları'nın sahibi olduğunu biliyor muydunuz?*
>
>* *
>
>*
>
>*
>
>* *
>
>*Peki İzmir'in kalesi olarak görülen KiPA marketler in satın
almacılığını*
>
>*yapan bayanın Polonez'in resmi hissedarı olduğunu biliyor muydunuz?*
>
>*
>
>*
>
>*Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren
>USAŞ-GATEGOURMET*
>
>*
>
>firmasının satın almacılığını yapan CEMIL bey'in ÇATALCADA bulunan
yazlık*
>
>*
>
>villasının POLONEZ 'in sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?*
>
>* *
>
>*
>
>PEKİ AMERİKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ
DR.OETKER*
>
>*PİZZALARIN İÇERİSİNDE POLONEZ ET MAMULLERİNİN KULLANILDIĞINI BİLİYOR*
>
>*MUYDUNUZ?*
>
>*
>*
>
>* *
>
>*PEKİ GİMA MARKALI VE PİYASALARDA SATILAN OPİ MARKALI ÜRÜNLERİ
POLONEZ'İN*
>
>*ÜRETTİĞİNİ VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDİRDİĞİNİ BİLİYOR
MUSUNUZ?*
>
>*
>
>*
>
>*"Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?"*
>
>*
>
>*
>
>* *
>
>*
>
>*
>
>*4- NUTA öncelikle 7 TEPE markası ile tanınmakla beraber Güneydeki -
Her şey*
>
>*
>
>dahil - tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi yabancı*
>
>*turistlerin yanında yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar
özellikle*
>
>*büyük alışveriş merkezlerinde ayrı bir stant açıyorlar. Ancak küçük*
>
>*
>
>Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkına
varmadan*
>
>*domuz ürünlerini satın alabiliyor . Üstelik işin ilginç tarafı bu
firma*
>
>*Şimdi de firma tanıtım cd si hazırlamış Carrefour gibi büyük*
>
>*
>
>hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptığını anlatıyor.Ama 7
TEPE*
>
>*SOSIS hafta sonları marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satılıyor.*
>
>*Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi
lafını*
>
>*bile etmek istemediğimiz katkılar kullanıyorlar . Domuz hammaddeli
salam ve*
>
>*
>
>sosislerin kesiminin yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de
NUTA'nın*
>
>*üretimini yapan kişinin işlettiği Dolapdere'deki imalathane.( İDEAL
markalı*
>
>*salam sosis imalatçısı )*
>
>*
>
>*
>
>*5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır tanınan
NAMLI*
>
>*PASTIRMACI'nın modern hali !!! Şu an modern(!) üretim tesisleri
BAYRAMPAŞA*
>
>*
>
>MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye*
>
>*geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylık -günün 24
saati*
>
>*çalıştıklarını düşünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu
imalathanede NAMET*
>
>*ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satıyor.*
>
>*
>
>*
>
>*Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İSTANBUL DIŞINDA ne idüğü*
>
>*
>
>belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yap tırıp
üzerine*
>
>*' %100 NAMET KALITESI' bastıktan sonra (üretim yeri olarak
>BAYRAMPAŞA'daki*
>
>*adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar.*
>
>*
>
>*
>
>*Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZ'in uyguladığı
benzer*
>
>*
>
>taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim
yaparak*
>
>*gururla ülkemizi temsil ediyor.*
>
>*
>
>
>*
>
>*Peki, Cem Yılmaz'ın dediği gibi janjanlı ambalaja sahip NAMLI
>pastırmaları*
>
>*
>
>'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşlerin aynı zamanda
>Çorlu'daki*
>
>*domuz çiftliklerinin yarı hissesine sahip olduklarını da biliyor
muydunuz?*
>
>* *
>
>* *
>
>* *
>
>*2000 yılında patlak vermiş olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI*
>
>*pastırmaları'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşler
tarafından*
>
>*
>
>getirildiğini hatta Bayrampaşa'daki imalathanelerinin gazetecilerin
ve*
>
>*kameraların gözü önünde basıldığını, Engin Mepa'nın Show TV'ye, o
dönemin 1*
>
>*trilyon lirayı kendi elleriyle hediye ettiğini, sonra da Milliyet,
Hürriyet*
>
>*
>
>ve Sabah gazetelerine
>verdikleri dev ilanlarla tüm olanları ve baskınları*
>
>*yalanladıklarını biliyor muydunuz?*
>
>*
>
>*
>
>*NAMLI Pastırmaları nın hem %5 hissesine sahip olan, hem de imalat*
>
>*
>
>müdürlüğünü yapan Muzaffer adındaki şahsın aynı dönemde kardeşi ile
Bağcılar*
>
>*semtinde açmış olduğu imalathanede at ve eşek etinden yaptığı
>pastırmaları*
>
>*dilimleyerek zincir marketlere sattıklarını biliyor muydunuz?*
>
>*
>
>*
>
>*2004 yılında da Uğur Dündar ekibi tarafından basılarak ekranlarda*
>
>*
>
>gösterildiğini hatırlayabildiniz
>mi?*
>
>* *
>
>*Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada tüketicinin
yapması*
>
>*gereken şeyi Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi
Müdürü*
>
>*
>
>İrfan Yılmaz özetliyor;*
>
>*"- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor."*
>
>* *
>
>*"Kısacası ne yediğinize dikkat edin. Çok emin olmadığınız
bilmediğiniz*
>
>*markaların ambalaj güzelliğine kanmayın."*
>
>*
>
>*
>
>* *
>
>*
>
>*
>
>*Ömer KIZILIRMAK*
>
>*TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri*
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

baştan sona kadar okudum yorum yapmak gerekirse Uğur Dündar olayı gerçek
hatta Tv'de izledim ve şahit oldum gerisini bilemeyecem ama tahmini bile korkunç....
redface.gif
 
ne yiyecez bim Allah aşkına ayvayı yiyoruz ayvayı hemde göz göre göre
 
mvardar' Alıntı:
ne yiyecez bim Allah aşkına ayvayı yiyoruz ayvayı hemde göz göre göre
Vejeteryan olalım ot yiyelim.
cool.gif

Yakındada MÖ lemeye bilem başlarız...
redface.gif
 
para mi var et alicak ya :)
otla cöple gecistiriyoruz iste :p
 
ben askerdeyken bir arkadaşım vardı kasapmış sivil hayatta. yemek yerken tabağı attı çıktı. arkasından gittim. ne oldu dedim. etin domuz eti olduğunu söylemişti bana. askerlik bitinceye kadar bisküvi yedim akşam ve öğlen yemeklerinde
 
geçinizzzz!!!! :p
 
askerdekı arkadasın dogru söylemiş benım 3 arkadasım aynı seyı soyledı baslarına gelmıs cogu zaman askerde

Insallah yanılıyorlardı
 
reis çok bilmişlik olmasın ama domuz eti, koyun veya dana etinden daha pahalıya mal oluyo diye hatırlıyorum... ha aklıma bişey daha geldi T.S.K'da 30 öncesindeki etler kullanılıyo... Yani bugün gelen et 30 sene sonra yenmek üzere stoklanıyo.. çünkü yürütmeliğe göre T.S.K.'da 30 senelik stok olması gerkiyo... yanılıyosam kusura bakmayın.. yine de kafanızı takmayın
yiyen dikilir,
yemeyen dökülür....
 
Geri
Üst