Birbirinden İlginç Yeniyıl Gelenekleri

sonsuzluğa

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
26,181
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Ayağın taşa mı çarptı, dön kalbine bak. ETTİN Mİ B






Yeni yılın ilk saatlerinde rüzgar hangi yöne eserse sizin de talihiniz o yöne esebilir mi? Bir İrlanda inanışına göre gerçekten de öyle olabilir. İrlandalılar saatler gece yarısını gösterdiğinde kapılarını açar ve rüzgarın hangi yönden estiğini kontrol eder. Eğer rüzgar kuzeyden esiyorsa, hane halkını bolluk bereketle geçecek bir sene bekliyor anlamına geliyor





Gelenekler her ne kadar eski çağlardan günümüze uzanıyor olsa da, modern çağ da kendi gelneklerini yaratıyor. Portekiz’in en ünlü turistik bölgelerinden biri olan Madeira Adası da kendi geleneğini yaratmış bölgelerden biri. 2007 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek isteyen şehirde büyük bir yeni yıl partisi verildi. Dakikada 8000 havai fişeğin patladıtıldığı gecede toplam 600.000 havai fişek patlatılarak saatler süren bir şölene ev sahipliği yapıldı. Geleneği 2007’den beri devam ettiren hükümet geçtiğimiz yılkutlamalara tam tamına 12 miyon euro ayırdı.





Dünya tarihinde yeni yılın kutlanmaya başlayışı tam olarak ne kadar geri gidiyor bilemiyoruz ama antik çağda Babillilerin yeni yıl kutlamaları yaptığını biliyoruz. Hatta yeni yıl kutlamalarını tam tamına 11 gün sürdükdüklerini. 11 gün süren kutlamaların her gününde halk başka biraktivite yapardı. Kral tarafından günlerce yönetilen törenler sonunda 12.gün tanrılara adaklar sunulur ve yeni yıl dilekleri dile getirilirdi.





Tüm dünyanın her yıl gözlerini çevirdiği geleneksel yılbaşı kutlamalarından birine de Avusturya Kraliyet Ailesi imza atıyor. Viyana’da düzenlenen İmparatolruk Balosu’na katılmak için tüm asilzadeler sıraya giriyor. Pek çok aile için bu davete katılmak gerçek bir onur. Viyana Opera ve Balesi Orkestrası’nın eşliğinde vals yapmanın keyfi de cabası!





Yeni yılın gelişini en heyecanla karşılayan ülkelerden biri de Japonya. Japon halkı tam bir hafta boyunca yeniyıla hazırlanıyor. Bizdeki bayram temizliğinin bir benzerinin telaşını da Japon hanımlar yaşıyor. Yeni yıl öncesi evler badana ediliyor ve temizleniyor. Böylelikle kötü ruhların evden kovulduğuna ve yeni yıla girerken kapıdan içeri giremeyeceklerine inanılıyor. Yeni yılın ilk saatlerine doğru 108 kere çan çalınıyor ve 108 belanın evden uzaklaştırıldığına inanılıyor.





Danimarkalılar da ilginç yeni yıl inançlarına sahip halklardan biri. Yeniyılın ilk saatlerinde Danimarka halkı konşularının, sevdiklerinin ve akrabalarının kapılarında tabak çanak kırıyorlar. Yeni yıl sabahı kapısında en çok kırık tabak çanağı bulan ailenin de en şanslı, en bereketliyılı geçireceğine inanılıyor.





Meksikalılar herhalde inanılması en güç yılbaşı geleneğine imza atıyor. Halkın inancına göre ölülerle iletişim kurulabiliyor. Yeni yıl gecesi de bunun için en uygun zaman. Hatta ruhlarla iletişim kurabilmek için düzenlenen ayinler evde bile gerçekleştirilebiliyor. Ancak her ayin için yasal izin almak geliyor.





Ekvator halkı yeni yıla girerken en ilginç girişi yapan halklardan biri. Ekvator’da her aile yeni yıl gecesi için içi gazete kağıdıyla doldurulmuş bir korkuluk yapıyor. Saatler geceyarısını gösterdiğinde kapının önüne çıkılıyor ve her ailekendi korkuluğunu yakıyor. Korkuluktan çıkan dumanla son 12 ayın belalarının uzaklaştırıldığına inanılıyor. Ayrıca korkuluğun, yeni yılda gelecek kötüşansı kaçırdığına da inanılıyor.





İşte inanılması neredeyse mümkün olmayan bir yeni yıl geleneği daha. Şili’de ufak bir kasaba olan Talca’da halk yeni yıla ölülerle birlikte giriyor. Kasabanın mezarlığı yılbaşı gecesi için süslen iyor ve yaklaşık 5000 insan gece 11’e kadar mezarlıkta kalıyor. Ölülerinin kendilerini beklediğine inanan Talca halkı aslında çok da geriye gitmiyor. Henüz1995 yılında başlamış olduğunu söylesek inanır mıydınz?





Geceyarısı öpücüğü! İşte sizegerçek birAmerikan geleneği. Amerikalıların en meşhur yeniyıl geleneklerinden biri de gece saat 00:00’ı gösterdiğinde yakınlarıyla öpüşmek. Öptüğünüz kişinin aslında kim olduğu çok da önemlideğil. Eşiniz, çocuğunuz, sevgilizya da herhangi biri olabilir. Eğer bir sonraki yılı yalnız geçirmekistemiyorsanız mutlaka geceyarısını yakalamlısınız.





Yılbaşı gecesi kırmızı renkli iç çamaşırı giymek son yıllarda ülkemizde de neredeyse bir gelenek halini aldı. Tabi ki bildiğiniz üzere bu gelenek bizim ülkemize ait değil. Üstelik son derece uzak diyarlardan. Aslında bu gelenek uzaklardan, Güney Amerika’dan geliyor. Başta Brezilya olmak üzere bütün Güney Amerika halkları yeni yılın ilk gecesinde renkli iççamaşırı giyiyor.





Diş buğdayı, ilk adım kurabiyesi gibi gelenekler vardır ülkemizde. Bu tarz günlerde verilen yiyeceklerin içine bozuk para saklanır. Bozuk para yiyeceğinde çıkan kişi, günün gözdesiolan bebeğe hediyeler almakla yükümlüdür. Komşumuz Yunanlar da benzer bir geleneği yeni yılda uyguluyorlar. Vassilopita adı verilen bir kek pişiren Yunan hanımlar, kekin içine bir bozuk para saklıyor. Bozuk paranın denk geleceği kişinin bir sonrakiyılın en şanslı kişisi olacağına inanılıyor.





Filipin halkı yeni yıla girerken üzerilerinde dairsel motifler taşımanın iyi şans ve mutluluk getireceğine inanıyor. Hatta ulusal olarak düzenlenen yılbaşı piyangosunu bile bu giysilerden giymüş vatandaşların kazanacağına inanılıyor.





Kırmızıyı tercih eden Güney Amerika ülkelerinin pek çoğunun tersine Bolviya’da yeni yıla sarı renk giyerek giriliyor. Sarı renk iç çamaşırı ile yeni yıla adım atan herkesin daha şanslı bir yıl geçireceğine inanılıyor.





Porto Riko halkı da yeni yıla temizlik yaparak giren halkalardan. Yılbaşı gecesi tüm evlerde hummalı bir çalışma başlıyor. Evler temizleniyor, boyanıyor… Ve son olarak, temizliği ardından, evin camında bir kova su dökülerek bir önceki yılın kirlerinden arınıldığına inanılıyor.





İskoç halkı pek çok ilginç inancıyla tanınmaktadır. Dolayısıyla yeni yılla ilgili de birçok geleneğe sahiptirler. Bunlardan biri de, saatler gece yarısını gösterdiğinde komşulara misafir olmak ve yeni yılla ilgili iyi dilekler sunmak. Ve hediye olarak ateşi harlayacak bir kova kömür götürmek! İskoçlar, yeni yılın ilk saatlerinde eve ayak basacak kişinin uzun boylu bir erkek olması halinde, yeni senenin bolluk ve bereket içinde geçeceğine inanıyor.





Hollandalılar yeni yıl en ateşli kutlayan halkalardan biri. Hatta öyle ki, yılbaşı gecesi saatler geceyarısını gösterdikten sonra sokaklardaki yılbaşı ağaçları birer şenlik ateşine döndürülüyor. Hollandalılar yeni yıla bu ateşlerle merhaba denildiğine inanıyor.





Yeni yıla en farklı giren ülkelerden biri de Burma. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki Burma halkı yeni yıla 16 Nisan’da giriyor. Yılbaşı için her yıl üç gün sürecek şenlikler düzenleniyor. Şenlikler boyunca halk zamanını temizlik, ibadet ve eğlence ile geçiriyor.





Haiti halkı için yeni yılın en önemli geleneği yeni giysiler giymek ve hediye almak. Yılbaşında en çok hediye alışverişi yapan halklardan birinin Haitililer olduğuna emin olabilirsiniz.


 
bizde de klasiktir,

ben işe giderim,

oğlanla hanım 2.5 luk kolayla 1 paket çekirdeği götürürler :)
 
Bizdede yılbaşı eğlenceleri ilginç gecer o gece hic olmadıgı kadar sığır sürüsü yayılır etrafa turist bayanlar nereye onlar oraya :)
 
herzamanki gibi evde geçirmek en iyisi arkadaşlarla okey ,tabu batak oynamak bayanlarda kendi araların da ..
 
bir bardak kahve + music = merhaba yenyıl ((;

hayırlı seneler diliyorum bütün arkadaşlara (;
 
bir bardak kahve + music = merhaba yenyıl ((;

hayırlı seneler diliyorum bütün arkadaşlara (;
 
Geri
Üst