Bir Ton BaLığı Hikayesi

muratcolez

New member
Katılım
28 Nis 2007
Mesajlar
9,287
Reaction score
0
Puanları
0

01.jpg



Ton balığının marketlerdeki tezgahlara nasıl geldiğini hiç düşündünüz mü? İşte size bir ton balığı hikayesi. Time.com’da yer alan haberde ton balığının yakalanışından paketlenip marketlere gönderilmesine kadar geçen hikayesi anlatılıyor. -Zaman Online-


AV SIRASINDA
Güney Avustralya Lincoln limanından açık denize doğru dümen kırarken, ton balığı (orkinos) avcıları cep telefonlarıyla güneşin doğuşunu çekiyorlar. Yıllardır aşırı avlanan Güney bölgesi mavi yüzgeçli orkinoslar, şimdi çok sıkı kotalar altında avlanıyor.



02.jpg





KIYI MODASI Ton balığı Lincoln limanına çekiliyor ve geniş bir set içinde tutuluyor ve hamsilerle besleniyor. Sonra, balıklar ağın içine hapsediliyor, böylece dalgıçlar onları yüzeye getirebiliyor.



03.jpg





HARMAN ZAMANI Ton balığı teknesi Yasmin, kesim için hazırlanıyor. Güçlü, hızlı yüzen güney bölgesi mavi yüzgeçli orkinoslar, Güney Avustralya ve Endonezya yakınlarında üreme bölgelerine göç ediyorlar.



04.jpg





DOLARLAR İÇİN DALIŞ: Bir dalgıç ton balıklarının ağla hapsedildiği besleme setinin içine dalıyor. Ton balığı özellikle Japonya’da, son yıllarda Avrupa ve Amerika’da suşi ve saşimi yapımında kullanılıyor, bu nedenle buralarda çok değer görüyor.



05.jpg





BİREYSEL DOKUNUŞ: Stresini en aza indirmek için balıklar elle yakalanıyor. Dalgıçlar çok hızlı çalışmak zorunda, çünkü can havliyle çabalayan balıkta laktik asit üretiliyor. Bu asitte etine zarar veriyor, fiyatını düşürüyor.



06.jpg






BALIK RODEOSU Dalgıçlar balığın kuyruğunu çok çabucak yakalamalı ve onlarla boğuşuyorlar ve balıkları devşirme botuna götürüyorlar.



07.jpg





SUALTI KAVGACILARI Tipik ürün devşirme dalışı yaklaşık 45 dakika sürüyor ve 6 ton gelen 220 balık kazanılıyor.




08.jpg





HIZLI İŞ: Bir kere tezgaha çekilen ton balığı hemen öldürülüyor ve buz kalıplarına yerleştiriliyor. Hız çok önemli, çünkü ezilen balıkta sıcak birikmesi etin pişmesine neden olabilir.




09.jpg



KANLI İŞ: Beslenme süreci balığın ağırlığını ortalama 32 kg artarak neredeyse iki katına çıkarıyor. Her ton balığı 650 dolar getiriyor. Kota sınırlaması olunca fiyatlar yükseliyor.





10.jpg


HALKADA Balık setleri Lincoln limanından yaklaşık bir saatlik sefer yapıyor. Tek bir set yaklaşık 2 bin ton balık tutabiliyor.





11.jpg



YOLDALAR: Yeniden limana döndüğünüzde, ton balıkları bir vinçle kaldırılıyor ve buz kalıplarına konuyor. Birçoğu taze olarak Japonya’ya gönderiliyor. Üç gün içinde Tokyo’nun dev balık pazarında satışa sunulması gerekiyor.




12.jpg



BİTİŞ HATTI Dondurulsa da ya da buzda muhafaza edilse de, ton balıkları marketlere gönderilmeden önce kamyonlarla paketleme fabrikasına götürüyor.





13.jpg



TAZE TON BALIĞI: Paketleme sürecinde, ton balığı temizleniyor ve Japonya’ya nakliyesi için paketleniyor.




14.jpg



KALİTE KONTROL Japonyalı kontrol müfettişi, her balığın kuyruğuna damga vurarak, etlerini sınıflandırıyor.




15.jpg


LEZZETİ DEĞERLENDİRİLİYOR Müfettişler, yağ içeriğine, derin kırmızı rengine ve stresten oluşabilecek pişirme işaretlerine bakıyorlar. Ve balıkları A+’dan C’ye kadar 7 aşamada sınıflandırıyorlar.













 
Büyük emek veriliyormuş gerçekten
Ama o emeğin karşılığı müthiş tadıyla kat be kat alınıyor bence =)
 
Geri
Üst