bir evde iki modem ve iki bilgisayar !!!

ByMK

New member
arkadaşlar şimdi benim evde bi laptop bide masaüstü pc war ben kablosuz modem kullanıyorum fakat size bi sorum olcak rapid den download arka arkaya yapabilmek için modeme res çekmem gerekioya onun için şimdi ben modeme res çekiceim zmn dier pc de kopuyor dolayısıyla :) bu nedenle diyorumki elimde hazır bi tanede kablolu modem war iken kabloluyu masaüstüne kablosuzu da laptop a bağlıyabilir miyim? Denedim fakat beceremedim :D yada olmuyo.. Eğer öle bişi oluyosa bana nasıl yapıcağımı söler misiniz?
 

Boschwer

M€SHGUL
IKI BLGISAYAR da !!!!! kablolu baglanti yapmak icin windows xp windows 2000, ME veya daha alti icin (NOT < 2. adimdan sonraki asamalari her iki bilgisayarda sirasiyla yapin > )1: iki bilgisayarin modembaglanti kablolarini bilgisayarlara bagla,bir kac saniye bekle bilgisayarlar kablolu baglantiyi taniyana kadar
2.systemkontrol manajer e gidin baglantilara tiklayin (VE INTERNET BAGLANTISI ) KABLOLU BAGLANTIYA CIFT TIKLA.listeden (TCP/IP) olani secve özelliklere tikla.ip adresi otomatik blirleniyorsa devam etmiyorsa 5. numaradan basla
3.baglantilara geri gidin . (VE INTERNET BAGLANTISI ) özellikler bölümünü (TCP/IP)kapatmadan kablolu baglantiya tiklayin,hangi ip adresiverildigine bakin.verilen ip adresini(TCP/IP) özellikler bülümündeki IP adresi bölümüneyazin veya kopyalayin .ilk önce (TCP/IP)bölümü özelliklerindeki IP ADRESINE yönlendirin TIKLA:ve bütün DNS sever ler icin yukaridaki ip ADRESINe ÖNCELIK VERIN
4:Bir kac saniye bekleyip Baglantini basarili gerceklestigini görün
5.bitti.istediginiz DOSYALARI PAYLASIMA sunmak icin özellikler bölümünden o dosya yi paylasmak istiyorum ISARETLEYIN
 

ByMK

New member
sanırım snn anlattıınla benim istediim cvp aynı deil.. Benim demek istediim bir internet bağlatısından yani bi telefon kablsundan bir modemle bir bilgisayara başka bir modemlede başka bir bilgisayara bağlanma...
 

Boschwer

M&#8364;SHGUL
istersen BIRAZ ASAGI DAKI BILGILERI OKU belki cözüme daha da yaklasirsin
1 dagiticiyi TAE kutuya bagla
2 DSL modemi dagiticiya bagla dsl GIRIS her iki taraf icin
3 yönlendiriciyi DSL Modeme bagla
4 bilgisayarlari yönlendiriciye bagla ISTER KABLOLU ISTER KABLOSUZ

<c(ALINTIDIR)< 1. Router = İki veya daha fazla sayıdaki bilgisayar ağı arasındaki iletişimi sağlayan ve yönlendiren cihazdır. Bilgisayar ağlarında yeralan her cihazın (bilgisayarlar, yazıcılar v.b gibi bilgisayar ağına bağlanabilen herşey) bir IP adresi vardır. 192.168.0.1, 10.0.0.1 v.b. gibi. Bu IP (Internet Protocol) adresleri sayesinde bilgisayar ağına bağlı cihazlar birbirini tanır ve birbirine bilgi iletirken, kimden geldiği ve kime gideceği bu adresler ile saptanır. Ayrıca, bilgisayar ağı içindeki bilgiler belirli boyutlarda paketlenip başına göndericinin ve gideceği yerin IP adres bilgisi konularak yola çıkar. Router (yönlendirici) adı verilen cihazlar bilgisayar ağı içindeki cihazların gönderdiği paketleri farklı bilgisayar ağına veya ağlarına iletilmesi için gerken en uygun yolu bulur ve iletilmesini sağlar. Bir yerde bu cihazlar bilgisayar ağlarının trafik polisleridir Aynı bilgisayar ağı içinde olan cihazlar için doğal olarak router kullanılmasına ihtiyaç duyulmaz. Mesela; 3 şehir arasında kurulu bir bilgisayar ağı var ise, her şehirde bir router kullanılır. Bu cihazlar hem yerel bilgisayar ağından şehirler arasında bilginin iletileceği telefon ağına bilgileri düzenleyerek -yani farklı bir biçime sokarak- iletirler. Hemde eğer iki şehir arasında telefon hatlarında sorun var ise, bu bilginin diğer sağlam hat ve şehir üzerinden iletilmesini sağlarlar. Aynı şekilde telefon hattından iletilen bilgi yine yerel bilgisayar ağına içeriği yeniden düzenlenerek bu sefer karşı taraftaki router tarafından iletilir.

2. 3 bilgisayarı birbirine bağlamak, yani evinizde bir yerel bilgisayar ağı (L.A.N.=Local Area Network) oluşturmak için ev içinde bir hub veya switch adı verilen cihaz kullanmanız gerekiyor. Ancak, aynı zamanda internete de bağlanacak iseniz; ADSL veya kablo-internet için kullanacağınız modemlerin, üzerinde 4 adet bağlantı noktası (port) olan modelleri de vardır. Bu tip (ADSL modem + router + 4-port switch) bir modem seçmeniz daha faydalı olur.
Bugün bilgisayar ağları içinde ağa bağlı cihazlar birbirleri ile haberleşmek için "Ethernet" adı verilen bir protokolü kullanırlar. Ethernet protokolü ağa bağlı cihazlar arasında iletişimin yapılması için en gerekli temel kural ve standartları belirler.

Ethernet protokolünün çalışma mantığı bazı ingilizce kelimelerin baş harflerinden alınan CSMACD ile ifade edilir. Şimdi bunu çalım ve bilgisayar iletişim ağında iletişim nasıl yapılıyormuş anlayalım;

Bir bilgisayar ağına bağlı değişik cihazlar bulunabilir. Bunların başında bilgisayarlar gelir. Daha sonra; ağa bağlı yazıcılar (paylaşarak kullanmak için), ortak kullanılan kayıt (disk veya optik sürücüler) ortamları, ağa bağlı yedekleme birimleri (manyetik teyp, disk ve optik sürücüler) veya video kameralar v.b. gibi birçok cihaz ağa bağlanabilir. Dolayısıyla, anlatımda ağa bağlı bilgisayar yerine birçok yerde "ağa bağlı cihaz" ifadesini kullanacağım. Çünkü sonuçta aşağıda bahsedeceğim tüm kurallar onlar içinde geçerli.

Şimdi diyelimki, ufak bir bilgisayar ağımız ve bu ağda 2 tane bilgisayarımız olsun. Bunları sanki bir çamaşır ipine asılmış gibi düşünelim. Çamaşır iği bilgisayar ağı ve çamaşırlarda bilgisayar olacağından, bizim bu iki bilgisayar bu çamaşır ipini kullanarak birbiri ile haberleşecek. Ancak, bu ağ yani çamaşır ipi, tek şeritli bir asfalt yol gibi. Yani aynı anda sadece bir otomobil gidebiliyor, aynı anda aynı istikamete giden veya karşı istikametten gelen bir araba olması mümkün değil. Bilgisayarlarında birbiri ile haberleşmek için gönderdikleri bilgileri yaklaşık 1500 karakterlik bir paket haline getirdiklerini ve bu paketin başına gönderecekleri yerin IP adresini ve gönderenin IP adresini yazdıklarını hatırlayalım. İşte bizim bu paket aslında yukarda bahsettiğimiz otomobil Bu benzetmeden sonra gelelim işin teorisine;

C.S. (Carrier Sense) Hattın boş olduğunun algılanması = Ağa bağlı bilgisayarlar hattın boş olup olmadığını sürekli dinlerler. Eğer hat o an boş ise, yollamak istedikleri paketi hatta bırakırlar.

M.A. (Mutiple Access) Aynı anda çoklu erişim = Eğer hattın boş olduğunu dinleyen ve ağdaki başka bir noktaya bilgi iletmek isteyen iki bilgisayar var ve bunlarda saniyenin çok ufak dilimleri içinde de olsa hattın boş olduğunu aynı anda algılamışlar ise, aynı anda paketlerini ağa bırakabilirler. Ağa bağlı olan cihazların sayısı arttıkça bu şekilde aynı anda ağa paket gönderen bilgisayarlarında sayısı doğal olarak fazla olabilecektir.

C.D. (Collision Detect) Çarpışmanın tesbit edilmesi = Yukarıda işin teorisine girmeden önce, temel kurallardan birinin, tek bir hat, yani ağ üzerinde birim zamanda sadece tek bir paketin taşınabileceğinden bahsetmiştik. Bir önceki paragrafta bahsettiğimiz gibi eğer aynı anda iki yada daha fazla bilgisayar ağın boş olduğunu algılayıp aynı anda paketlerini göndermişler ise ne olacak? Hata aynı anda çıkan paketler çapışırlar!!! Ve iletişim gerçekleşmez. Bunu her iki bilgisayarda tesbit eder ve tekrar yeni baştan hattın yani ağın boş olduğu anı beklemeye başlarlar. Bu iş sadece tek bir bilgisayarın ağa paket yollayıp hedefine ulaşmasına kadar devam eder.

Ethernet protokolunda temelde iletişim CSMACD ile bahsedilen mantık çerçevesinde ve sürekli olarak tekrarlanarak devam eder.

Sıra geldi HUB ile SWITCH'e !!! Olayı pratik olarak düşünerek; elimizde biri 4 port'lu (port=bağlantı noktası/kanalı) bir HUB ve diğeride yine 4 port'lu bir SWITCH olduğunu düşünelim.

HUB üzerindeki 4 port'a A, B, C, D gibi 4 bilgisayar bağlı olsun. HUB yukarıda açıkladığımız gibi, ağa bağlanacak cihazları tek bir hat üzerinde biraraya getiren bir cihazdır. Yani HUB bilgisayar ağını oluşturan temel bir cihazdır. Ancak HUB kullandığımızda bu 4 bilgisayarı "tek bir hat" üzerinde birbirine bağladığımız için; A bilgisayarı C bilgisayarına birşey iletmek istediğinde; B, D ve hatta C bekleyecektir. C bilgisayarı A'nın gönderdiği paketi aldığında, eğer A ikinci paketi yollamaya fırsat bulamadan, B bilgisayarı hattın boş olduğunu daha önce algılayıp paketini D'ye yollayabilir. Dolayısıyla, HUB kullanıldığında bu dört bilgisayar aynı hattı paylaşarak ve sırayla kullanıyorlar. Doğal olarak, Ethernet protokolunun doğası gereği, çarpışmalarda (collision) oluyor bu arada. Çarpışmalar oldukça da yine doğal olarak iletişim biraz daha gecikiyor ve verim düşüyor. Çarpışmalar nedeniyle, ağ'daki performansın azalması küçük ağlarda pek hissedilmez. Ancak ağa bağlı cihazların sayısının artması ile, bilgisayar ağı büyüdüğünde bu çarpışmalar hissedilir performans düşüşlerine neden olur.

SWITCH 'lere gelince... Tek bir hattın birden fazla ağa bağlı cihaz tarafından ortaklaşa ve sırayla kullanılması nedeniyle oluşan performans düşüşlerine çare olmak üzere geliştirilmiş cihazlardır. Örneğinmizde olduğu üzere, 4 port'lu switch'e bağlı 4 bilgisayarımızdan A bilgisayarı C bilgisayarına bir paket iletmek istediğinde switch kendi içinde A ile C için bir sanal hat (virtual channel=sanal kanal/hat) oluşturur. Aynı anda eğer B bilgisayarı D bilgisayarına bir paket iletmek istediğinde yine B ile D için ikinci bir sanal hat oluşturur. Bu şekilde birbiri ile iletişim kurmak isteyen ağa bağlı cihazlar switch'in oluşturduğu sanal hatları kullanarak, birbirlerinin trafiğinden etkilenmeden ve sıra beklemeden haberleşirler. Bu şekilde ağ üzerinde oluşabilecek çarpışmaların yani gecikemelerinde önüne geçilmiş olur. Tabiiki, çarpışma sıfırlanamıyor, nedenmi? A ile C arasında bir sanal hat kurulduğunda belki diğerlerinden etkilenmiyorlar ama, A bilgisayarı D bilgisayarına ve aynı anda D bilgisayarıda A bilgisayarına bir paket yollamak istediğinde çarpışma olma olasılığı hâlâ var!!! Ancak doğal olarak, birçok bilgisayarın biraraya geldiği ağlardaki kadar çok yüksek oranda çarpışma veya gecikme yaşama ihtimali yok. Sadece iki bilgisayar arasında ne kadar çok çarpışma olabilecekse o kadar....

Doğal olarak switch kullanımı, hub kullanımına göre, bilgisayar ağlarında daha yüksek performans elde edilmesini sağlar. Bu özellikle büyük bilgisayar ağlarında çok daha önemlidir. Zaten günümüzde büyük bilgisayar ağlarında switch kullanımı fiyatlarının düşmesi ile çok yaygınlaşmıştır.

Kaba bir yaklaşımla; ağa bağlı en fazla 8 cihaz varsa küçük; 8-24 arası ise orta büyüklükte ve 24'den fazlası büyük bilgisayar ağı olarak kabül edilir. Ancak, ağa bağlı cihazların ağ ortamında yaptıkları uygulamalar ve ağı kullanım durumlarıda bilgisayar ağının büyüklüğünü ifade ederken değerlendirilir.

Benden bu kadar Bilmem anlatabildim mi ???

Sağlıcakla kalın...
 

Zeytin

Zeytin&Limon
arkadasın anlatmak istedigi modeme reset atınca diğer pcnin baglantısının kesilmemesi uzgunuz arkadasım ama tek hat uzerinden geliyor ve sen onun ipsini değiştirdiğinde mecburen diğer hattınkinide değiştiriceksin bu yuzden olmaz..
 

hasgerya

Banned
1 adet ADSL bağlantısı ve 2 adet modem ile 1 modem 1 pc'ye bağlı olmak kaydı ile 2 pc ye bağlanmak istiyor arkadaş.
 

blacklifem

New member
arkadaşım öncelikle isteğin enteresan bi istek...ama ne yazık ki kesinlikle mümkün değil...sen iki modemden birisine reset attığında modem; telekomdan gelen sinyali durduruyor....(( sinyal bir tane sen bunu iki ye bölüyorsun...ikiside aynı sinyal...birine ne yaparsan diğeride bundan etkilenir)))
telekom sana farklı sinyal gönderiyor....Ve artık iki modemede farklı sinyal geliyor....
umarım bu cevap seni tatmin eder....
 

blacklifem

New member
iyida arkadaşım bu gereksiz bişey...neden isteniyor...yani amaç nedir.....
arkadaşın elindeki modem min 4 portludur iki tane kablo bağlarsın biri bi pc ye diğeri diğer pc ye...yani...
 

ManigatöR

PlaYboY 69
dostum sen bnm dediğimi yaptın mı aynısını biz yapıyoruz 6 kişi bağlı bnm hatta

3 tane modem var tek hattın üstüne bu 3 modemdende 2-2 ayrılıyor
 

x_fare

New member
Arkadaşım Senin Modemi Resetlemen Türktelekomda Kullanıcı Adı ve şifren ile bağlandığın İp boşaltıp tekrar bağlanarak yeni bir ip alaman demek yani yeni ip alıyorsun. Düşünkü Hala bağlı olan bir modem var ve sen reset atıyorsun. Reset atsan bile senin diğer modem bağlı olacak yani ip değişmeyecektir.
 

cezmi123

New member
Kolay Gelsin

Arkadaşlar şimdi Bişe Örenmek istiyom Benim 3 katlı dairem var vede 3 pc var alt kattakı modemimden üst kattakı modemıme data kablosu ile internet vermek istiyom mumkun mudur acaba
yada hat üzerinden yada başaka bir yolu varmıdır

şimdiden ilgi ve alakanıza
teşekkür ederim.....
 

HTML

Üst