Bios Ayarlari Hakkinda

jackass666

New member
FAYDALI BIOS AYARLARI

2000 yılı Sendromu

Bu sendrom yazılı basında o kadar abartıldıki bazı kişiler 2000 yılında bütün bilgisayarların büyük bir gürültüyle patlayıp patlamayacagını kendi kendilerine sormaya başladılar.

Award BIOS ların 2000 yılına gecebileceğini BIOS un üretim tarihinden anlayabilirsiniz.Bu tarihi bilgisayar açılırken COPYRIGHT satırında bulabilirsiniz.

BIOS unuz 26 Nisan 1994 ve 31 Mayıs 1995 tarihleri arasında progRamlanmışsa BIOS unuzu güncellemeniz gerekir.Bu update'i anakart üreticinizin internet adresinden temin edebilirsiniz.Anakartın markasını ve modelini bilmiyorsanız http://ping4.ping.be/bios/ adresinden anakart üreticinizi belirleyebilir ve dogrudan ilgili üreticinin web sayfasına ulaşabilirsiniz.

31 Mayıs 1995 tarihinden sonra üretilmiş tüm Award Bios larda 2000 yılı problemi yok.

AMI BIOS'larda ise BIOS sürünümünüz 15.07.1995 tarihinden önce programlanmışsa bir kere BIOS update e ihtiyacınız olacaktır.

Bu tarihten sonra çıkmış AMI BIOS sürümleri de otomatik olarak 2000 yılına geçebiliyorlar.Eski sürümler ise 1900 yılına geri dönüyorlar.

FAYDALI BIOS AYARLARI VE AÇIKLAMALARI

1)PC/VGA Palette Snoop veya Multimedia Mode

Bu ayar sadece Feature Connector ile grafik kartına bağlanan bir MPEG veya video montaj kartına sahip olanlara lazım.Windows altında renk paletinde problemler çıkarsa bu ayarı ''enable'' yapın , diğer durumlarda ''Disable'' olarak kalmalıdır.

2)BIOS TA ŞİFRE UNUTULURSA NELER YAPILMALIDIR?

AWARD BIOS'ta şifreyi unuttuysanız,bilgisayarınızı tekrar açabilmek veya BIOS a ulaşabilmek için şu şifreleri deneyin:AWARD_SW , j262 , HLT ,SER, SKY_FOX , BIOSTAR VEYA ALFAROME

AMI-BIOS'lu bir bilgisayarınız varsa şifreyi AMIDECOD.EXE adlı program ile okuyabilirsiniz.Üreticinin kendiside bir şifre koymuş olabilir,bu şifre genellikle bu tip durumda ''AMI'' dir.

3)BIOS DEFAULTS İLE AUTO CONGİGURATİON

BIOS'unuzda değişiklikler yaptıysanız ve sisteminiz açılmıyorsa bu seçeneği seçebilirsiniz.BIOS sürünümüne bağlı olarak Load Setup Defaults veya Original de olabilir.Bu seçenek tarih,disket ve sabir disk degerlerini değiştirmez,ancak dikkat:Bazı parametreleri daha güvenli degerlere indirir.

Yani sisteminiz en uygun biçimde konfigüre edilmemiş olur ve daha yavaş çalışır.

4)LOAD FAIL-SAFE VEYA AUTO CONFIGURATION WITH POWER -ON DEFAULTS

Bu seçeneği kullanmak bilgisayarınız hiç açılmaz ise veya sürekli kilitleniyorsa mantıklıdır.Bu seçeneği seçerseniz BIOS tüm değerleri en güvenli değerlere indirir.Yani mesela internal ve external Cache 'i iptal eder,Video Cache i Disable yapar,en yüksek Waitstate'leri seçer vesaire.

Bu durumda bilgisayarınız gerçi çok yavaş çalışır , ancak hiç olmazsa açılır.

5)VIRUS WARNING

Bu seçeneği ON yaparsanız, bir program (mesala bir virüs) sabir diskin boot sektörünü değiştimeye çalıştığında BIOS sizi uyarır.Bu tip bir durumda hemen en güncel antivirüs programını çalıştırın,mesala F-prot veya Mcaffee'yi .

Dikkat!! Sabit diskinizi yeniden formatlamadan ,FDISK/MBR komutunu girmeden veya işletim sisteminizi kurmadan önce bu virüs alarmını mutlaka iptal edin

6)BOOT UP NUMLOCK STATUS

Sayılar girerken klavyenin nümerik sayı blokuyla (sağ taraftaki) çalışıyorsanız bu seçeneği enable yapmalısınız.Bu durumda cursor tuşu fonksiyonlarının yerine ekrana sayılar yazılır.

7)PCI IDE IRQ MAP TO

Bu seçeneği PCI-Auto olarak bırakın.Bunun da istisnası şı:Sabit disk için bir ISA denetleyiciniz varsa.Bu durumda bu seçeneği ISA degerine getirin,böylece BIOS ,bir ISA denetleyicisinin sözkonusu oldugunu bilecektir.

8)BİLGİSAYARINIZ ACILDIGINDA ORTAYA ÇIKAN BİİPLEMELER

Award kartınız varsa ve bilgisayarı açtıgınızda sadece biiplemeler duyuyorsanız bunun nedeni grafik kartındaki bir hatadır.Zira BIOS bu durumda ekranda bir uyarı mesajı gösteremez ve bu yüzden uzun ve yavaş bir biip sesini takip eden iki kısa biip sesi daha verir.Böyle bir durumda grafik kartınızın PCI slotuna tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin,test için başka bir grafik kartı takmayı deneyin,birde monitör kablosunu kontrol edin.

AMI BIOS ise biiplemeler söz konusu oldugunda kendini daha iyi ifade eder.AMI BIOS larda biip seslerinin uzunluğu değil sayısı önemlidir.

Tek biip sesi: Bellekte bir Refresh hatası.RAM'lerin yuvasına tam olarak oturtun.,yerlerini değiştirin veya yenileriyle değiştirin

Iki biip sesi: Bellekte bir parity hatası.Çözüm yolu tek biip sesindeki gibi

Üç biip sesi: İki biip gibi

Dört biip sesi: Timer entegresi bozuk ''tek biip sesindeki gibi RAM modüllerini değiştirin.Bu işe yaramaz ise anakartınızı değiştirmeniz gerekir.

Beş biip sesi: CPU hatası.İşlemciyi soketinden çıkartın ve iyi bir bağlantı olacak şekilde yeniden doğru ve dikkatli bir biçimde yerleştirin

Altı biip sesi: Adres hattı A20 dogru çalışmıyor.BIOS a girebilirseniz''FAST GATE A20'' seçeneği probleminizi çözecektir.

Yedi biip sesi :Ne oldugu belli değil

Sekiz biip sesi: Grafik kartının belleği bozuk

Dokuz biip sesi: ROM' daki Checksum doğru değil.BIOS güncellemesi yapmalısınız.

On biip sesi : Setup belleği bozulmuş.Mümkünse BIOS'a girin ve ''SAVE AND EXIT '' ile verileri yeniden kaydedin.

Onbir biip sesi: Bu kadar biiplediğine göre durum vahim demektir.Bozuk Cache belleği.Cache belleği anakarta lehimlenmişse anakartı değiştirmekten başka çareniz yok.

PERFORMANSI ARTTIRAN BIOS AYARLARI

1)CPU INTERNAL VE EXTERNAL CACHE

BIOS' ta her iki seçeneğinde ENABLE olmasına dikkat edin.Bunlardan herhangibiri iptal edildiğinde bilgisayar yavaş çalışır.

2)EXTERNAL CACHE ||

BIOS' ta External cache için ''Write Back veya ''Write Trough'' seçeneklerinden birini seçmek mümkünse Write Back'i seçin.Bilgisayar böylece daha hızlı çalışacaktır.Çünkü CPU verileri sadece tek bir erişimde Cache'e yazacaktır.

3)QUICK POWER ON SELF TEST

Bilgisayarınızın daha hızlı açılmasını istiyorsanız bu seçeneği ENABLE yapın.BIOS bu durumda bilgisayar açılırken bazı testleri pas geçecektir,mesela belleğin test edilmesi gibi.

Ancak bilgisayarınızda problemler çıkarsa bu seçeneği iptal etmelisiniz

4)VIDEO BIOS SHADOW VE SYSTEM ROM SHADOW

Shadow fonksiyonu ile BIOS verileri yavaş ROM alanından hızlı RAM'e kopyalar.Mesela bir grafik kartının ROM belleği genelde 170ns. ile çalışır,anabellek ise buna karşın 60 veya 70 ile.Bu seçenek Enable olarak ayarlanırsa grafik kartı daha yavaş olan Video BIOS a değil daha hızlı olan anabelleğin adres alanına erişecektir.

5)BOOT SEQUENCE

Bilgisayarınızı çoğunlukla sabit diskten açıyorsanız,Boot Sequence'i C:-A: olarak ayarlayın.Bu durumda BIOS bilgisayar açılırken A:sürücüsünde bir disket bulunup bulunmadığını ve disket varsa bir sistem disketi olup olmadığını kontrol etmez,böylece daha hızlı boot edebilirsiniz.

6)BOOT UP FLOPPY SEEK

BIOS'ta bu seçeneği Disable yapın .Bu ayar sadece boot sırasında bir disket sürücüsünün bulunup bulunmadığını ve 40 veya 80 izli bir sürücünün söz konusu olup olmadığını kontrol eder.Tüm yeni sürücüler 80 ize (track) sahip oldukları için bu fonksiyona gerek yoktur.Ne kadar az kontrol olursa sistemimiz o kadar hızlı çalışır
 

HTML

Üst