Bilkent - Ctis Bölümü {Yardım}

HaciBov

New member
benim 1. tercihim. ( YERLEŞTİRİLDİM )

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü

Bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri, bilgi çağının ve iş dünyasının en önemli yapıtaşlarındandır. Hemen her sektörde stratejik rol oynayan bu alanlar, e-devlet projeleri başta olmak üzere kablosuz haberleşme, dış kaynak kullanımı, mobil iletişim, kurumsal kaynak planlaması ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi çeşitli işkollarına yayılmaktadır.

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü'nün eğitim programı veri tabanı ve ağ iletişimi uygulamaları, internet tabanlı sistemlerin geliştirilmesi ve yazılım teknolojileri gibi güncel konuları içermektedir. Öğrenciler, teknik becerilerini temel işletme ve iletişim bilgileri içerikli derslerle desteklemektedir. Bilkent Üniversitesi'nin teknolojik altyapısı, programın önemli bölümünü oluşturan laboratuvar çalışmalarına güçlü bir temel oluşturmaktadır. Akademik ve sektörel tecrübesi üst düzeyde olan öğretim kadrosu, bu modern eğitim programının en önemli dayanağıdır.

Yaz stajlarına ek olarak yürütülen dönem stajlarında öğrenciler, yurtiçinde veya yurtdışında seçkin firmalarda çalışarak bilişim sektörünü yakından görmektedir. Üçüncü sınıfın bahar döneminde gerçekleşen bu uygulamalar, öğrencilere alanlarındaki yeni eğilimleri izleme fırsatı vermektedir. Stajlardaki performanslarıyla henüz mezun olmadan iş teklifi alan öğrenciler, başarılı bir kariyere erkenden adım atmanın heyecanını yaşamaktadır.

Bölüm, bilişimin girdiği her sektörde fark yaratacak bireyler yetiştirmektedir. Mezunlar Microsoft, Sun Microsystems, Oracle, Turkcell, Siemens, TAI, Cybersoft, Sybase, Havelsan, Meteksan Sistem, Siemens, Aydın Yazılım ve Milsoft gibi lider şirketlerde proje yöneticisi, sistem mühendisi, kontrat yöneticisi, yazılım mühendisi, veri tabanı yöneticisi, kalite güvence uzmanı ve ağ yöneticisi gibi önemli görevlerde bulunmaktadır. İş yaşantısını seçen mezunların yanı sıra lisansüstü çalışmalar yapanlar da vardır.
 

scorpx

New member
Bende 2 sene okumuştum =) bi şekil bitiyo sonra =)
ama CTIS cidden eglenceli bolumdur. 2-3 hoca haric tum hocalar kafadır. ders secerken hocalara dikkat edilmeli

Eski topic de boyle diriltilir heralde =)
 

mrtmtn1

New member
(= 2sene yırtındıktan snra bölüme geçtim COPE içn şmdiden geçmş olsun. CTIS sağlam bölümdür bide doğu kampüste olmasa.. sen sen ol matematiği ayşin hocadan alma!!
 

Antean

New member
"çok fazla" zorlanmak göreceli bişiy gerçekten de... bilgisayarlar hakkında bişiy bilip bilmemem önemli diil, emin ol tahmininden daha fazla insan bilmiyor ilk geldiğinde.. esas olan bölümün konularına ilgi duyup duymadığın. Bu sadece ctis için de değil başka bölümler için de böyle, ilgi duyduğun konuları kolay öğrenirsin ve daha başarılı olursun bu her zaman böyledir. En basit örneği benim ki 7 yıl mak müh okudum (çok da okudum sayılmaz) 2 ortalamanın üstüne zor çıktım, ctis da başarı bursluyum şu anda ki doğru dürüst ders çalışmayan bi adamımdır.

o yüzden önce bölümün konularını bi yargıla kafanda, misal bi program çalıştırdığında nasıl çalıştığını merak ediyormusun, şimdiye kadar düşünmediysen şimdi düşün en azından. ya da internet nasıl çalışıyor, senin bilgisayarın bi modeme bağlanıyor ve internettesin, bunun detaylarını merak edebiliyormusun? ya da linux diye bi işletim sistemi varmış, yav bu nası bişiyki diye kafa yorsan cidden merak ediyomusun nedir ne değildir... bölüm mezunlarının 3 ana başlığı vardır
- programming
- networking
- system & database administration

tabi baktığın zaman bunların karışımı olan alt dallar da mevcut. bi bu konuları biraz araştır, ilgini çektiğini düşünüyosan o zaman senin için uygun bölüm olabilir. kriterin "önceden bilmek ya da bilmemek" olmasına gerek yok. Matematik kafası olan insanların çok fazla zorlanmadıkları bi bölümdür genelde.

cope pis bişiy ben paşa paşa toefl aldım hiç girmedim cope a ki sınava ne zaman giriceğimi kendim seçip stres yapmadan çatır çatır yaptım. Bilkentte ingilizce ağırdır, çoğu üniversiteye benzemez. ctis a girersen örneğin seni en yoracak derslerden biri ingilizce 2 olcak; zor demiyorum yoracak sadece.

hocalar ve asistanlar muhabbet insanlardır. hele ki benim gibi devlet ünv den gelmiş biri o farkı çok iyi anlar emin ol. devlette hoca sınıfa girer, anlatır çıkar gider.. anlamışsın anlamamışsın umrunda olmaz; ha iyi günündeyse sorularına cevap verir, değilse bozar atar. (tabi ki heryerde böyle diil, ama çok yerde böyledir durum) hedefi "senin daha da iyi öğrenmen" olan bi kadronun değerini ancak benim gibi bunun olmadığı durumları gören insanlar anlar, o yüzden bilkenti tavsiye ederim. (devlet olmasına rağmen boğaziçinde de durum böyledir mesela, paradan ziyade mantaliteyle ilgili bi durum galiba)

sosyal ortamına gelince, ctis doğu kampüste olduğu için bilkent hayatından biraz uzak malesef. Aynı binadaki hazırlık bölümlerinin varlığı hani ses kalabalık falan olarak iyi oluyo da, yine de daral getiriyo insana, özellikle merkeze gidip orda biraz takılırsan doğuya dönesin gelmiyo. insanları genelde iyidir, hani bilkentte parabol hiperbol ortam falan çok karşılaşılan bişiydir ama ctis da benim beklediğimden çok daha az bunun sosyal dünyaya etkisi, çok nadir bikaç tane babasının arabasıyla hava atmaya çalışan tip gördüm, diğerleri genelde mülayim tiplerdir, her kafaya uygun insan bulmak mümkün bizim bölümde sonuçta. turizme falan bi uğrarsan anlarsın nasıl tiplerden bahsettiğimi :) ama tabi her doğu kampüs insanı gibi kendini bilkentin üvey çocuğu gibi hissediceksin sık sık.

mezuniyette, kimseyi kandırmayalım piyasada bilgisayar müh. lere biraz ezilirsin bu bi gerçek. yurtdışında böyle bi durum söz konusu diil sonuçta ama, ülkemizde mühendis kelimesi gereğinden fazla abartıldığı için beklenen de bi sonuç aslında. ha bu demek diil ki onlardan daha kalitesiz eğitim alıyosun, tam tersine bazı başlıklarda yeni mezun bi ctis yeni mezun bi bilg. müh. ü ezer geçer emin ol. üstüne güzel bi masterla pekiştirirsen o aradaki isimden doğan farkı kapatabilirsin tabi. (bachelor of computer sciences derecesiyle mezun oluyosun, yani master doktora hepsini yapabilirsin) son yıllarda piyasada tanınınırlığı baya arttı bölümün ( google türkiye müdürü bizim mezun mesela) çünkü mühendislik akedemik ağırlıklı bi yol izlerken ctis uygulamalı bilim olduğu için piyasa ihtiyaçlarına yönelik bi yol izler. (misal mühler network 1-2 alır tanenbaum kitabından , ctis de cisco denen dev bi network firmasının akademik ortağıdır ve bunların sertifika eğitimlerinin ilk kısmını verirler ki piyasada 8-10bin$ a falan ancak alabileceğin eğitimlerdir bunlar ve cidden değerli bi sertifikadır)

yemekhane seven bi insansan doğunun yemekhanesi gıcıktır, arada bi güzel bişiyler çıkar, genelde kötüdür. Doğunun bi dez avantajı da çok fazla alternatifin yoktur başlık yemek olduğunda. başka da bişiy gelmedi aklıma, bölüm tanıtımı gibi olmuş yazı ha; ama tabi bölüm tanıtımı vardır bilkentte, ona gel kaçırma kesin. gerçi biraz fazla "pembe" bi görüntü çizerler ama, e olsun onlar da öörenci çekmek istiyo sonuçta. daha çok "bilg müh olmak isteyip puanı yetmeyenler" in bölümüdür ctis. (tabi ortada gerçekten bi meslek seçimi söz konusuysa) ama eğitimi kalitelidir.


bak bunu zor yoldan öğrenmiş biri olarak söylüyorum; önce meslek seç, sonra üniversite.. aradaki "başarı" farkını hayal dahi edemezsin. bilg müh e alternatif olarak seçebileceğin bi bölümdür ctis; başlıkların teknik detaylarına inmektense uygulama kısmına önem verir derslerde.
 

kaymond

New member
ctis bölümünde ayrı bir hava var. örneğin diğer bölümlere gidin bakın böyle devamlı birbirine ders çalıştıran kişi sayısı azdır ama ctiste herkes birbirinin iyiliğini düşünüyor. birisinin o dersten kalacağı kesin bile olsa ortalamayı düşürmek için sınavlara girdiklerini görürsünüz. bilgisayarla alakanız msn + facebooktan ibaret olsa bile burada öğrenirsiniz, içiniz rahat olsun. 1. sınıf konuları zaten genel bilgisayar bilgisi üstüne kurulu. windowsdur linuxtur programlamaya giriştir bunların hepsi bilgisayarla uğraşmamış kişilerin uğraşması için konmuş dersler zaten. Sizi zorlayacak 2 ders var birincisi ingilizce 102 ikincisi ise data structures and algorithms dersi aslında data dersi de kolay ancak başlangıçta ipin ucunu kaçırırsanız toparlamanız zor oluyor. Tercih etmeyi düşünenler varsa kesinlikle öneririm. :)

Ben kesin tercih edicem ve kazanırım diyenler varsa buradan hazirlik hakkında daha geniş bilgiye sahip olabilirler.
 

HTML

Üst