[me|2wi$]
H & M
Bilinçli alışverişin püf noktaları
* Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş, sulu ve lezzetli olanlarını seçilmeli. İri, gösterişli starking elmanın içi unlandığından, küçük Amasya elmasından daha lezzetsizdir.
* Portakalın kabuğu ince olanı, mandalinanın çekirdeksiz olanını seçiniz.
* Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları iyidir.
* Yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanını seçiniz.
* Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır. Yumurtanın sarısının koyu ve açık sarı olması besin değerini fazla etkilemez; taze yumurtanın hava boşluğu küçüktür, hafif değildir ve sallanırken ses gelmez.
* Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez, taze olması önemlidir. Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü diridir.
* Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir.
* Süt kuzusunun etinin önemli bölümü sudur.
* Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir.
* Saklama imkanı yoksa israfı azaltmak için gerektiğinden çok besin almayınız.
* Un, bulgur, pirinç, makarna, nohut, mercimek, şeker gibi kuru besinler ile kapalı teneke, şişe veya kutularda satılan yemeklik margarin, sıvı yağ, zeytin ve salçaların aylık olarak satın alınmalı, et mutlaka buzlukta dondurularak ya da kavrularak saklanmalıdır.
* Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapılmalı ancak, listede yeralmasına rağmen pazara az geldiği için fiyatı yüksek olan bir yiyeceğin yerine başka bir yiyecek tercih edilmelidir.
* Turfanda sebzeden daha ucuz, lezzetli ve besleyici olan mevsimlik sebze ve meyve tercih edilirse az parayla daha dengeli beslenme sağlanmış olur.
* Paketlenmiş besin satın alırken de dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü, ödenen paranın bir bölümü kullanılan ambalaj için alınıyor.
* Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden en çok satın alınan; konserve, süt, meyve suları, bisküvi ve meyve esansları, besin boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanmış gıdalardır. Bunların hepsinin doğal ve taze olanları daha ucuz ve besleyicidir.
* Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ederek alınız.
* Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır.
* Kuru fasulye, nohut, mercimek, un, bulgur ve pirincin taşlı, topraklı, böceklenmiş ve küflenmiş olmamasına dikkat edilmelidir.
* Satın alacağınız malları ve şartlarını iyi inceleme imkanı bulabilecek kadar alışverişe zaman ayırın.
* Aç, yorgun ve hastaysanız, keyfiniz yoksa alışverişe çıkmayın.
* Alışveriş için en uygun zamanı bekleyin. Mümkünse mağazaların tenha olduğu gün ve saatleri seçin. Böylece çok daha dikkatli alışveriş yapabilir ve satıcılardan daha iyi hizmet alabilirsiniz.
* Satın alınacak malın çeşidine göre kullanım ve bakım özelliklerini öğrenin.
İndirimli satışların çekiçiliğine kapılıp, ihtiyacınız olmayan ve az kullanacağınız malları satın almayın.
* İndirimli satışlarda dikkatli olun, malın modeli eski, serisi bitmiş defolu veya bozuk olabileceğini unutmayın.
* Tartı ve ölçü aletlerinin kullanımına dikkat edin.
* Taksitli satışlarda ödeme vadelerini ve diğer yükümlülükleri mutlaka öğrenin.
* Kapınıza gelen satıcılardan alışveriş etmeyin.
* Alışveriş sırasında yaptığınız sözleşmeyi dikkatlice okuyun.
* Alışveriş sırasında alacağınız malı kontrol edin.
* Aldığınız malın garanti belgesini ve etiketini inceleyin.
* Her türlü malda iade veya değiştirme yapılıp yapılmayacağını öğrenin.
* Gıda maddelerinin ve ilaçların imalat ve son kullanma tarihlerine bakın.
* Satın aldığınız mal bozuksa aldığınız yere başvurun.
* Şikayetci olmaktan çekinmeyin, sonuca ulaşmada kararlı olun, hemen pes etmeyin.
* Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş, sulu ve lezzetli olanlarını seçilmeli. İri, gösterişli starking elmanın içi unlandığından, küçük Amasya elmasından daha lezzetsizdir.
* Portakalın kabuğu ince olanı, mandalinanın çekirdeksiz olanını seçiniz.
* Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları, patatesin yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanları iyidir.
* Yeşil fasulyenin kırıldığında gevrek ve kılçıksız olanını seçiniz.
* Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır. Yumurtanın sarısının koyu ve açık sarı olması besin değerini fazla etkilemez; taze yumurtanın hava boşluğu küçüktür, hafif değildir ve sallanırken ses gelmez.
* Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez, taze olması önemlidir. Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü diridir.
* Etin yağsız olanının besleyici değeri daha yüksektir.
* Süt kuzusunun etinin önemli bölümü sudur.
* Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir.
* Saklama imkanı yoksa israfı azaltmak için gerektiğinden çok besin almayınız.
* Un, bulgur, pirinç, makarna, nohut, mercimek, şeker gibi kuru besinler ile kapalı teneke, şişe veya kutularda satılan yemeklik margarin, sıvı yağ, zeytin ve salçaların aylık olarak satın alınmalı, et mutlaka buzlukta dondurularak ya da kavrularak saklanmalıdır.
* Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren bir liste yapılmalı ancak, listede yeralmasına rağmen pazara az geldiği için fiyatı yüksek olan bir yiyeceğin yerine başka bir yiyecek tercih edilmelidir.
* Turfanda sebzeden daha ucuz, lezzetli ve besleyici olan mevsimlik sebze ve meyve tercih edilirse az parayla daha dengeli beslenme sağlanmış olur.
* Paketlenmiş besin satın alırken de dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü, ödenen paranın bir bölümü kullanılan ambalaj için alınıyor.
* Paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden en çok satın alınan; konserve, süt, meyve suları, bisküvi ve meyve esansları, besin boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanmış gıdalardır. Bunların hepsinin doğal ve taze olanları daha ucuz ve besleyicidir.
* Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ederek alınız.
* Konserve ve süt kutularında yarık, çatlak, kapaklarda bombe (dışa dönüklük) olmamalıdır.
* Kuru fasulye, nohut, mercimek, un, bulgur ve pirincin taşlı, topraklı, böceklenmiş ve küflenmiş olmamasına dikkat edilmelidir.
* Satın alacağınız malları ve şartlarını iyi inceleme imkanı bulabilecek kadar alışverişe zaman ayırın.
* Aç, yorgun ve hastaysanız, keyfiniz yoksa alışverişe çıkmayın.
* Alışveriş için en uygun zamanı bekleyin. Mümkünse mağazaların tenha olduğu gün ve saatleri seçin. Böylece çok daha dikkatli alışveriş yapabilir ve satıcılardan daha iyi hizmet alabilirsiniz.
* Satın alınacak malın çeşidine göre kullanım ve bakım özelliklerini öğrenin.
İndirimli satışların çekiçiliğine kapılıp, ihtiyacınız olmayan ve az kullanacağınız malları satın almayın.
* İndirimli satışlarda dikkatli olun, malın modeli eski, serisi bitmiş defolu veya bozuk olabileceğini unutmayın.
* Tartı ve ölçü aletlerinin kullanımına dikkat edin.
* Taksitli satışlarda ödeme vadelerini ve diğer yükümlülükleri mutlaka öğrenin.
* Kapınıza gelen satıcılardan alışveriş etmeyin.
* Alışveriş sırasında yaptığınız sözleşmeyi dikkatlice okuyun.
* Alışveriş sırasında alacağınız malı kontrol edin.
* Aldığınız malın garanti belgesini ve etiketini inceleyin.
* Her türlü malda iade veya değiştirme yapılıp yapılmayacağını öğrenin.
* Gıda maddelerinin ve ilaçların imalat ve son kullanma tarihlerine bakın.
* Satın aldığınız mal bozuksa aldığınız yere başvurun.
* Şikayetci olmaktan çekinmeyin, sonuca ulaşmada kararlı olun, hemen pes etmeyin.