AlbinaReal
New member
- Reaction score
- 0
Merhaba arkadaşlar pc ne için kullanırız, neden kullanırız, nasıl kullanarız, hangi parçalar bizim için daha önemli, neden bu işlemciyi alıyorum veya gpu( ekran kartı) alıyorum diye düşünmemiz gereken kısımlar, neler yapmalıyız bu konu üzerinde onları detaylıca anlatmaya çalışıcam : ) ve laptoplar hakkında kısa bir bilgi vericem.
öncelikli hedefimiz yukarda da belirttiğim gibi kullanım alanlar, ne için satın aldığımız önemli kısmı.
normal günlük kullanım için mi face,hotmail,twitter,net işlemleri için mi neler önemlidir ?
oyun mu oynucaksınız oyun pclerinde neler önemlidir ?
çizim bilgisayarımı alıcaksınız neler önemlidir ?
maximum performans mi istiyorsunuz ?
hepsinden öncelikli olarak pc toplamadan bahsedelim ..
bir pc yi toplamadan önce cpu suna bakarsınız.
markası, soketi şimdinin yani 2011 den önceki cıkan işlemcilerde anakartların üzerindeydi harici ekran kartları bunuda belirtelim 2011 den sonra cıkan işlemcilerin bazıları kendi cpu sunun üzerinde hariçi bir gpu alanı bulundurup normal bi 100tl lik şimdi cıkanlar 200-300tl lik gpu nun yapıcağı işlemide yapıyor desteklemeyenler ise yine anakarttan harici ekran kartını kullanıyor yalnız bu cok önemli.
amd ile intel cpuların üzerinde bulunun gpu türlerini araştırınız. bunlar normal 1.000tllik gpunun yapıcağı convert, video izleme gibi olayları aynı hızla dönüştürüp daha iyi kalitede izlettirebiliyorlar.
bunların modellerinide özetliyim:
HD Graphics 4600
20 @ 200 - 1350MHz ? Bit
HD Graphics 5000
40 @ 200 - 1100MHz ? Bit
HD Graphics 4400
20 @ 200 - 1100MHz ? Bit
HD Graphics 4200
20 ? Bit
HD Graphics 4000
16 @ 350 - 1350MHz ? Bit
HD Graphics 3000 12 @ 350-1350MHz ? Bit
HD Graphics (Haswell)
? Bit
HD Graphics 2500
6 @ 650 - 1350MHz ? Bit
HD Graphics (Ivy Bridge)
6 @ 350 - 1000MHz ? Bit
HD Graphics 2000
6 @ 850 / 1100-1350MHz ? Bit
HD Graphics (Sandy Bridge) bu anakart üzerindedir.
6 @ 350 - 1100MHz ? Bit
amd işlemci üzerindeki gpu türleri :
Radeon HD 7660D 384 @ 633 - 800MHz ? Bit
Radeon HD 7560D
256 @ 760MHz ? Bit
Radeon HD 7480D
128 @ 614 - 724MHz ? Bit
amdler intellerden daha iyi gpu performansı vermektedir. en az fark %30 - %100 2 kata kadar cıkmaktadır.
soket türlerine gelelim amd soketleri:
am3,-am3+,-soket fm1,-fm2, vb. ve bir çok
intel türlerini:
1100-1155,2011 vb.. bunlar yenı soket türleri tabi eskileride var işlemciye baktıkdan sonra anlarsınız.
soketini ögrendik diyelim ki amd nin ki am3+ , intelinkide 1155 olsun. gelelim anakarttımıza, anakartlarımızada baktığımız zaman hemen int den bakıyorsanız veya aldığınız zaman mutlaka bilgilerde olur soket türleri yazar ordanda am3+ ve 1155 soket türünü destekleyen anakartlara bakarız ama hemen almayız neden : ) daha gpusu,hddsi,rami, gerekirse ssd, ses kartı, sogutması, o.csi var. bu bir köşede acık dursun.
gelelim gpu ya en önemli kısım burası normal günlük kullanım için mi güzel bir cpu aldıysanız üzerinde ekran kartı var ve işinizi görüyorsa araştırmalarınıza gere gpu ya gerek yok ama arkadaş ben 7/24 oyun oynarım her işimi tıkır tıkır yapıcak diyorsanız gelelim detaylarımıza gta4,battlefild 3 gibi oyunları low ayarda cpu üzerinde gpularlada oynayabilirsiniz ama kesintisiz bir görüntü istiyorsanız gelelim konumuzun detaylarına:
gpu kullanıcının herşeyidir.
oyun oynuyucam diyorsanız en az gtx modeli öneriyorum ve bellek 192 bit olması tercihimdir. en az : ) çünkü ileriside var
amd gelirsek en az 67xx ve 77xx serisi onlarda en az 192 bit olması şartıyla.
alttaki örnek verdiğim ekran kartına gelmeden 500 serisi farklı bir işlemciyi desteklerken
600 serisi farklı bir işlemciyi destekler ve bunlar nvidia cuda olarak geçiyor ve cuda her zaman ne kadar çok önemli değildir ne kadar çok saat/işlem yapabildiğidir.
normal gpu hızı: 1020 mhz
gpu boost hızı : 1085 mhz
cuda core : 768
bellek hızı : 6008 mhz
ram: 2gb
192 bit en az oyun için öneriyorum çünkü kaliteli bir oyun istiyorsanız bu bile yetersiz kalıcak.
ramin önemi render işlemindedir. low,medium,high,ultra high ayarlarını ne kadar çok arttırsanız cuda + o kadar fazla ram ister buda ramın renderdaki önemini gösterir.
böyle bir ekran kartının yapabilicekleri battlefild 3 high de çok rahat oynarsınız.
crysis 3 de öyle high de oynayabilirsiniz.
call of duty son cıkan oyununu ultarada oynayabilirsiniz.
strateji tarzı oyunları max high bile bazen oynatmayabilir.
the witchır adındaki oyundan söz edersek medium bile bazen makinenizi zorlayabilir.
çok büyük strateji oyunları vardır 20gb setupları olan 2012-2013 oyunları sımdı hatırlayamadım o tarz oyunları medium da bile bazen oynamanız zor.
online oyunların hepsini çok rahat oynarsınız.
araba oyunlarına gelirsek nfs mw son cıkan oyununu highde oynayabilirsiniz.
örnekler arttıralabilir.
ve çözünürlüğü ne kadar çok düşürürseniz o kadar max ayarda bile oynayabilirsiniz ama pixellerin azalması ne kadar çok ultarada oynasanızda bulanıklaştırma yapıcaktır o yüzden çözünürlüğü max da oynamanız tercihimdir.
Ürün Kodu :GTX650TIB-DC2OC-2GD5
Grafik İşlemci :NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost
Bus Veri Standardı CI Express 3.0
Video Belleği :GDDR5 2GB
Saat Hızı :GPU Boost Hızı : 1085 MHz
GPU Hızı :1020 MHz
CUDA Core :768
Bellek Hızı :6008 MHz ( 1502 MHz GDDR5 )
Bellek Arayüzü :192-bit
Çözünürlük VI Max Çözünürlük : 2560x1600
Arayüz
DVI Çıkışı : Var x 1 (DVI-I), Var x 1 (DVI-D)
HDMI Çıkışı : Var x 1
Display Port : Var x 1 (Standart DP)
HDCP Desteği : Var
Güç Tüketimi :150W'a Kadar1 adet ek 6 pin PCIe gücü gereklidir
Boyutlar :8.46 " x 4.8 " x 1.49 " Inch
gelelim hdd mize : sata3 mü 2 mi alıcaz veya ne alıcaz bunlar önemli
Seagate 2 TB 7200 RPM SATA3 64 MB NCQ Sabit Disk ST2000DM001 Açıklaması
böyle bir hdd aldığımızı ön görürsek tabi özellikleride önemli buda fiyatını arttırır
Barracuda ® sabit disk her masaüstü depolama uygulama için bir sabit sürücü platform sunuyor. Bir güvenilir performans, güvenilirlik, basitlik ve kapasiteye sahip sürücü.
1TB/disk 7200 RPM platformu 3TB için uygun kapasite sağlar
Seagate OptiCache teknolojisi% 45 kadar performansı artırır
Seagate AcuTrac teknolojisi, yüksek dokunmatik işletim ortamlarında bile güvenilir okuma / yazma performansı sağlar
Seagate SmartAlign Gelişmiş Biçim 4K sektör teknolojisi hayır-güçlük geçiş teknolojisi
bu hdd bu tür teknik özellikleri destekliyor buda daha fazla performans vermesini sağlar.
sıra geldi ramlerimize bu çok önemli bir konu aslında
çünkü işletim sistemi var en az 3gb öneriyorum bir işletim sistemi için. w7,8 için özellikle.
8 gb lık bir pcnin windows başlangıcındaki ram kullanımı 18% dir buda 5/1 kadardır. hemen hemen her makinede.
4 gblık düşürsek %30-35 veya 40 kadar kullanış olucak buda performansdan etkileneceksiniz bir video 600mb yakın ram yer buda %50- fazlasına cıkmasını sağlar.
bir oyun oynuyorsunuz mesele battlefild 3 bunla beraber %8* bulucaktır.
o yüzden bellek önemli gelelim çalışma hızlarına ve bellek yapılarına 240 pin -204 pin gibi türleri vardır bunların aldığınız zaman hassiyetle dikkat edin aynı olmasına daha sonra mavi ekran gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
çalışma hızları günümüzde bir max kullancıı için bile 1600 mhz aslında yeterlidir ama yok param bol diyorsanız 2000mhz alabilirsiniz en az 1333mhz uygundur neden diyicek olursanız 800 mhz almaya deymez çünkü fiyatlarda en fazla 10tl oynamaktadır.
cpu,gpu,hdd,ram topladık gelelim anakartımıza bunlara uygun bir anakart alıcaz.
şimdi burda verdiğim örnekleri sıralayalım
gpu:gtx 650m 2gb 192 bit gddr5
işlemcimiz : Intel CI5 3570K 3.40GHz 6 Mb Vga 1155p Core i5 İşlemci
özelliklerine baktığımız zaman hd4000 gpu barındırdığını görüceksiniz buda
hd 4000+gtx 650m eder buda en az %15 performanslı artışı demektir %50 ye kadar cıkabilir gpuya yardımı. ve opencl destekleride önemlidir intel cpuları 1.2 desteklerler.
hdd:Seagate 2 TB 7200 RPM SATA3 64 MB NCQ Sabit Disk ST2000DM001
ram:Corsair 8GB Vengeance Ddr3 1600Mhz CL10 Siyah Tek Modül Pc Ram
sıradıkdan sonra geldik anakartımıza :
anakartımız soketi 1155 destekliyicek.
en az 1600 mhz bellek hızı olucak.
gpu gddr5 ve nvidia sli tabanlı olursa daha sonra ek bir ekran kartı alarak performansını arttırır ve 2 sene daha pc değiştirmemenize gerek kalmaz.
hdd sata 3 destekliyicek ve herşeye uygun bir kasa tipi alıcaz çünkü bunları sığdırması ve hava dolaşımı var : )
MSI P67A-GD80 Intel P67 (B3) DDR3 LGA1155 Soket Anakart ımızı seçtiğimize göre
araştırırsak anakartımızı özellikleriyle uygun olduğunu görüceksiniz. gelelim power sppylemıze
herşeyden önemlisi ne kadar çok enerji W harcadığı önemli.
ekran kartımız 150w
işlemcimiz 77w
ram+hdd vs+anarkart bunlarıda koyarsak üstüne böyle bir pc için 450w yeterli olucaktır. şuan değerleri kendim kafadan topladım ve aşağı yukarı böyle bir değer çıkıcakdır yanı değiştiremezsiniz ama bunun değerlerini gösteren sitelerde var.
kasamızı ve fanlarımıza gelirsek ve anakartımız atx bır anakart olduğu için kasa tipide atx olucaktır.
kasamız çok önemli ve işlemci fanlarıda
Dark King DKCHKING USB 3.0, 3xFan, Mesh Panel ATX Oyuncu Kasası | hızlıal.com
böyle bir kasa işimizi görücektir daha uygun fıyatı powerı uzerınde olan kasalarda var.
High Power Eco 450W Aktif PFC HPE-450-A12S Güç Kaynağı | hızlıal.com powerımızda sectiğimize göre gelelim sogutmamıza
böyle bir pcyi sogutmak için tabi macunumuz önemli geçen araştırmalara baktım en iyi macun thermalke tg2 di 100lerçe marka vardı yabancı bır sıteydı ve altınından tutunda macun içeriği olarak gümüş, metal herşeyi var olanlarda dahildi.
kalite ve kendinden ödün vermeyen ve cabuk kaybolmayan bir yapıya sahıp.
tg2 ler en az 6 ayda bır temızlenıp cpu ve gpu macunlarını surmenızı tavsiye ederim.
işlemci fan sogutmasına gelirsek şimdinin işlemcileri 90-100dereceye kadar dayansalar bıle kendılerıne zarar verirler ömürleri gider bu yüzden fan çok önemli
Akasa Venom Voodoo Amd Am2/Am3/Fm1 - Intel LGA755/1155/1156/1366/2011 Socket İşlemci Soğutucusu AK-CC4008HP01 | hızlıal.com
böyle bir fan işinizi görücektir şuana kadar bu pc nin değeri 2.100tlyi buldu sanırım : ) oyuncu kasası derseniz zaten az 2000 tl eder.
cd-dvd rom gelirsek kafanıza göre takılın cokda önemli değil artık günümüzde olmasada oluyor
bu sadece örnekdi diğer bir anlatımda
normal bir kullanıcı için toplama kasa ve laptop
oyun pcleri için toplama kasa ve laptop
çizim kasası ve laptop
Günlük kullanıcılar için, normal bir performans sağlar, çok alt düzeyde oyunları düşük ayarda oynayabilir.
örnek;
crysis low, mediumda.
far cry low da.
Günlük kullanıcılar için, iyi bir perfomans sağlar, normal düzey oyunları oynayabilir.
örnek vermek gerekirse;
crysis 3 low da oynayabilirsiniz, belkide mediumda.
battlefield 3 normal ayarda oynayabilirsiniz.
call of duty 8 normal ayarda oynayabilirsiniz.
Mükemmel performans sağlar, çoklu işlem de sorunlar yaşamazsınız, kaliteli oyunları en az normal ayarda oynayabilirsiniz. bu ürün için daha iyi atx kasa bulursanız alın : )
Böyle bir sistem bir den çok işlem yapabilir, yüksek performansl sağlar, oyunları en üst düzeyde oynayabilirsiniz ve ev bilgisayarı haricinde iş içinde kullanabilirsiniz özellikle grafikerler için güzel bir pcdir. bu ürün için daha iyi atx kasa bulursanız alın : )
not : arkadaşlar daha iyi pc ler de toplayabilirdim ne yazık ki Türkiye' de istediğim parçaları bulmakda zorluk çektiğim için piyasada ki ürünleri kullanmak zorunda kaldım. bu ürünler için son 2 ürün için özellikle Atx kasa daha iyisini bulup alabiliyorsanız alın : )
bilinmesi gereken bilgiler:
dünyanın en iyi anakartı : asrock
dünyanın en iyi ekranı, monitor : apple, dell
ramlar konusunda; hemen hemen hepsi kalitelidir. çok dandik ramlar vardır markası bile çok piyasada yokdur onlar önermiyorum.
ekran kartları : kullanıcıdan kullanıcıya değişir. : )
işlemci : kullanıcıdan kullanıcıya değişir.
laptoplar; ibm,dell,hp
aslında hp çok iyi diyolar, ama çok fazla hatayla karşılaşıyor o yüzden önermiyorum : )
en iyi oyun laptopları; Alienware Origin EON
en iyi kasalar; dell,hp
en iyi çizim laptopları; dell
kendi pc' m laptobum özellikleri:
dell n5110(2011 yılı)
i5-2410m 2.3 ghz ( o.c kapalı. stepspeed)
8 gb ram 4*2 dual
hd 3000 + gt 525m (o.c 750mhz)
500 gb hdd 5400rpm wd
intel hm67 express chipset
oyun performanslarına gelirsek alalı 2,5yıl oldu macunu yeniledim 1,2 ay önce.
crysis 3 low ayarda 1366*768 çözünürlükde hiç donmadan oynadım
sıcaklık değerleri işlemci 80
gpu 75 max gördüğü
tom clayns ghost warior yanlışda ismini hatırlamış olabilirim bu oyununu 1366/768 de high de oynadım
donmadan.
ısı dereceleri 82 cpu
gpu 75-77 arasıydı.
gelelim önemli bilgilere
intel hd 2000-3000-4xxx serisi ekran kartlarınız varsa
grafik ayarlarından performansı en düşüğe alın. yani yüksek performans az kalite.
bu çok da önemli değil.
gelelim nvidia ayarlarına
nvidia panelinden gelişmiş ayarlara gelin ve oradan güç ayarlarını, nvidia sürücü ayarlarını seçin.
sorularınızı bu konu başlığı altında sorabilirsiniz : )
öncelikli hedefimiz yukarda da belirttiğim gibi kullanım alanlar, ne için satın aldığımız önemli kısmı.
normal günlük kullanım için mi face,hotmail,twitter,net işlemleri için mi neler önemlidir ?
oyun mu oynucaksınız oyun pclerinde neler önemlidir ?
çizim bilgisayarımı alıcaksınız neler önemlidir ?
maximum performans mi istiyorsunuz ?
hepsinden öncelikli olarak pc toplamadan bahsedelim ..
bir pc yi toplamadan önce cpu suna bakarsınız.
markası, soketi şimdinin yani 2011 den önceki cıkan işlemcilerde anakartların üzerindeydi harici ekran kartları bunuda belirtelim 2011 den sonra cıkan işlemcilerin bazıları kendi cpu sunun üzerinde hariçi bir gpu alanı bulundurup normal bi 100tl lik şimdi cıkanlar 200-300tl lik gpu nun yapıcağı işlemide yapıyor desteklemeyenler ise yine anakarttan harici ekran kartını kullanıyor yalnız bu cok önemli.
amd ile intel cpuların üzerinde bulunun gpu türlerini araştırınız. bunlar normal 1.000tllik gpunun yapıcağı convert, video izleme gibi olayları aynı hızla dönüştürüp daha iyi kalitede izlettirebiliyorlar.
bunların modellerinide özetliyim:
HD Graphics 4600
20 @ 200 - 1350MHz ? Bit
HD Graphics 5000
40 @ 200 - 1100MHz ? Bit
HD Graphics 4400
20 @ 200 - 1100MHz ? Bit
HD Graphics 4200
20 ? Bit
HD Graphics 4000
16 @ 350 - 1350MHz ? Bit
HD Graphics 3000 12 @ 350-1350MHz ? Bit
HD Graphics (Haswell)
? Bit
HD Graphics 2500
6 @ 650 - 1350MHz ? Bit
HD Graphics (Ivy Bridge)
6 @ 350 - 1000MHz ? Bit
HD Graphics 2000
6 @ 850 / 1100-1350MHz ? Bit
HD Graphics (Sandy Bridge) bu anakart üzerindedir.
6 @ 350 - 1100MHz ? Bit
amd işlemci üzerindeki gpu türleri :
Radeon HD 7660D 384 @ 633 - 800MHz ? Bit
Radeon HD 7560D
256 @ 760MHz ? Bit
Radeon HD 7480D
128 @ 614 - 724MHz ? Bit
amdler intellerden daha iyi gpu performansı vermektedir. en az fark %30 - %100 2 kata kadar cıkmaktadır.
soket türlerine gelelim amd soketleri:
am3,-am3+,-soket fm1,-fm2, vb. ve bir çok
intel türlerini:
1100-1155,2011 vb.. bunlar yenı soket türleri tabi eskileride var işlemciye baktıkdan sonra anlarsınız.
soketini ögrendik diyelim ki amd nin ki am3+ , intelinkide 1155 olsun. gelelim anakarttımıza, anakartlarımızada baktığımız zaman hemen int den bakıyorsanız veya aldığınız zaman mutlaka bilgilerde olur soket türleri yazar ordanda am3+ ve 1155 soket türünü destekleyen anakartlara bakarız ama hemen almayız neden : ) daha gpusu,hddsi,rami, gerekirse ssd, ses kartı, sogutması, o.csi var. bu bir köşede acık dursun.
gelelim gpu ya en önemli kısım burası normal günlük kullanım için mi güzel bir cpu aldıysanız üzerinde ekran kartı var ve işinizi görüyorsa araştırmalarınıza gere gpu ya gerek yok ama arkadaş ben 7/24 oyun oynarım her işimi tıkır tıkır yapıcak diyorsanız gelelim detaylarımıza gta4,battlefild 3 gibi oyunları low ayarda cpu üzerinde gpularlada oynayabilirsiniz ama kesintisiz bir görüntü istiyorsanız gelelim konumuzun detaylarına:
gpu kullanıcının herşeyidir.
oyun oynuyucam diyorsanız en az gtx modeli öneriyorum ve bellek 192 bit olması tercihimdir. en az : ) çünkü ileriside var
amd gelirsek en az 67xx ve 77xx serisi onlarda en az 192 bit olması şartıyla.
alttaki örnek verdiğim ekran kartına gelmeden 500 serisi farklı bir işlemciyi desteklerken
600 serisi farklı bir işlemciyi destekler ve bunlar nvidia cuda olarak geçiyor ve cuda her zaman ne kadar çok önemli değildir ne kadar çok saat/işlem yapabildiğidir.
normal gpu hızı: 1020 mhz
gpu boost hızı : 1085 mhz
cuda core : 768
bellek hızı : 6008 mhz
ram: 2gb
192 bit en az oyun için öneriyorum çünkü kaliteli bir oyun istiyorsanız bu bile yetersiz kalıcak.
ramin önemi render işlemindedir. low,medium,high,ultra high ayarlarını ne kadar çok arttırsanız cuda + o kadar fazla ram ister buda ramın renderdaki önemini gösterir.
böyle bir ekran kartının yapabilicekleri battlefild 3 high de çok rahat oynarsınız.
crysis 3 de öyle high de oynayabilirsiniz.
call of duty son cıkan oyununu ultarada oynayabilirsiniz.
strateji tarzı oyunları max high bile bazen oynatmayabilir.
the witchır adındaki oyundan söz edersek medium bile bazen makinenizi zorlayabilir.
çok büyük strateji oyunları vardır 20gb setupları olan 2012-2013 oyunları sımdı hatırlayamadım o tarz oyunları medium da bile bazen oynamanız zor.
online oyunların hepsini çok rahat oynarsınız.
araba oyunlarına gelirsek nfs mw son cıkan oyununu highde oynayabilirsiniz.
örnekler arttıralabilir.
ve çözünürlüğü ne kadar çok düşürürseniz o kadar max ayarda bile oynayabilirsiniz ama pixellerin azalması ne kadar çok ultarada oynasanızda bulanıklaştırma yapıcaktır o yüzden çözünürlüğü max da oynamanız tercihimdir.
Ürün Kodu :GTX650TIB-DC2OC-2GD5
Grafik İşlemci :NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost
Bus Veri Standardı CI Express 3.0
Video Belleği :GDDR5 2GB
Saat Hızı :GPU Boost Hızı : 1085 MHz
GPU Hızı :1020 MHz
CUDA Core :768
Bellek Hızı :6008 MHz ( 1502 MHz GDDR5 )
Bellek Arayüzü :192-bit
Çözünürlük VI Max Çözünürlük : 2560x1600
Arayüz
DVI Çıkışı : Var x 1 (DVI-I), Var x 1 (DVI-D)
HDMI Çıkışı : Var x 1
Display Port : Var x 1 (Standart DP)
HDCP Desteği : Var
Güç Tüketimi :150W'a Kadar1 adet ek 6 pin PCIe gücü gereklidir
Boyutlar :8.46 " x 4.8 " x 1.49 " Inch
gelelim hdd mize : sata3 mü 2 mi alıcaz veya ne alıcaz bunlar önemli
Seagate 2 TB 7200 RPM SATA3 64 MB NCQ Sabit Disk ST2000DM001 Açıklaması
böyle bir hdd aldığımızı ön görürsek tabi özellikleride önemli buda fiyatını arttırır
Barracuda ® sabit disk her masaüstü depolama uygulama için bir sabit sürücü platform sunuyor. Bir güvenilir performans, güvenilirlik, basitlik ve kapasiteye sahip sürücü.
1TB/disk 7200 RPM platformu 3TB için uygun kapasite sağlar
Seagate OptiCache teknolojisi% 45 kadar performansı artırır
Seagate AcuTrac teknolojisi, yüksek dokunmatik işletim ortamlarında bile güvenilir okuma / yazma performansı sağlar
Seagate SmartAlign Gelişmiş Biçim 4K sektör teknolojisi hayır-güçlük geçiş teknolojisi
bu hdd bu tür teknik özellikleri destekliyor buda daha fazla performans vermesini sağlar.
sıra geldi ramlerimize bu çok önemli bir konu aslında
çünkü işletim sistemi var en az 3gb öneriyorum bir işletim sistemi için. w7,8 için özellikle.
8 gb lık bir pcnin windows başlangıcındaki ram kullanımı 18% dir buda 5/1 kadardır. hemen hemen her makinede.
4 gblık düşürsek %30-35 veya 40 kadar kullanış olucak buda performansdan etkileneceksiniz bir video 600mb yakın ram yer buda %50- fazlasına cıkmasını sağlar.
bir oyun oynuyorsunuz mesele battlefild 3 bunla beraber %8* bulucaktır.
o yüzden bellek önemli gelelim çalışma hızlarına ve bellek yapılarına 240 pin -204 pin gibi türleri vardır bunların aldığınız zaman hassiyetle dikkat edin aynı olmasına daha sonra mavi ekran gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
çalışma hızları günümüzde bir max kullancıı için bile 1600 mhz aslında yeterlidir ama yok param bol diyorsanız 2000mhz alabilirsiniz en az 1333mhz uygundur neden diyicek olursanız 800 mhz almaya deymez çünkü fiyatlarda en fazla 10tl oynamaktadır.
cpu,gpu,hdd,ram topladık gelelim anakartımıza bunlara uygun bir anakart alıcaz.
şimdi burda verdiğim örnekleri sıralayalım
gpu:gtx 650m 2gb 192 bit gddr5
işlemcimiz : Intel CI5 3570K 3.40GHz 6 Mb Vga 1155p Core i5 İşlemci
özelliklerine baktığımız zaman hd4000 gpu barındırdığını görüceksiniz buda
hd 4000+gtx 650m eder buda en az %15 performanslı artışı demektir %50 ye kadar cıkabilir gpuya yardımı. ve opencl destekleride önemlidir intel cpuları 1.2 desteklerler.
hdd:Seagate 2 TB 7200 RPM SATA3 64 MB NCQ Sabit Disk ST2000DM001
ram:Corsair 8GB Vengeance Ddr3 1600Mhz CL10 Siyah Tek Modül Pc Ram
sıradıkdan sonra geldik anakartımıza :
anakartımız soketi 1155 destekliyicek.
en az 1600 mhz bellek hızı olucak.
gpu gddr5 ve nvidia sli tabanlı olursa daha sonra ek bir ekran kartı alarak performansını arttırır ve 2 sene daha pc değiştirmemenize gerek kalmaz.
hdd sata 3 destekliyicek ve herşeye uygun bir kasa tipi alıcaz çünkü bunları sığdırması ve hava dolaşımı var : )
MSI P67A-GD80 Intel P67 (B3) DDR3 LGA1155 Soket Anakart ımızı seçtiğimize göre
araştırırsak anakartımızı özellikleriyle uygun olduğunu görüceksiniz. gelelim power sppylemıze
herşeyden önemlisi ne kadar çok enerji W harcadığı önemli.
ekran kartımız 150w
işlemcimiz 77w
ram+hdd vs+anarkart bunlarıda koyarsak üstüne böyle bir pc için 450w yeterli olucaktır. şuan değerleri kendim kafadan topladım ve aşağı yukarı böyle bir değer çıkıcakdır yanı değiştiremezsiniz ama bunun değerlerini gösteren sitelerde var.
kasamızı ve fanlarımıza gelirsek ve anakartımız atx bır anakart olduğu için kasa tipide atx olucaktır.
kasamız çok önemli ve işlemci fanlarıda
Dark King DKCHKING USB 3.0, 3xFan, Mesh Panel ATX Oyuncu Kasası | hızlıal.com
böyle bir kasa işimizi görücektir daha uygun fıyatı powerı uzerınde olan kasalarda var.
High Power Eco 450W Aktif PFC HPE-450-A12S Güç Kaynağı | hızlıal.com powerımızda sectiğimize göre gelelim sogutmamıza
böyle bir pcyi sogutmak için tabi macunumuz önemli geçen araştırmalara baktım en iyi macun thermalke tg2 di 100lerçe marka vardı yabancı bır sıteydı ve altınından tutunda macun içeriği olarak gümüş, metal herşeyi var olanlarda dahildi.
kalite ve kendinden ödün vermeyen ve cabuk kaybolmayan bir yapıya sahıp.
tg2 ler en az 6 ayda bır temızlenıp cpu ve gpu macunlarını surmenızı tavsiye ederim.
işlemci fan sogutmasına gelirsek şimdinin işlemcileri 90-100dereceye kadar dayansalar bıle kendılerıne zarar verirler ömürleri gider bu yüzden fan çok önemli
Akasa Venom Voodoo Amd Am2/Am3/Fm1 - Intel LGA755/1155/1156/1366/2011 Socket İşlemci Soğutucusu AK-CC4008HP01 | hızlıal.com
böyle bir fan işinizi görücektir şuana kadar bu pc nin değeri 2.100tlyi buldu sanırım : ) oyuncu kasası derseniz zaten az 2000 tl eder.
cd-dvd rom gelirsek kafanıza göre takılın cokda önemli değil artık günümüzde olmasada oluyor
bu sadece örnekdi diğer bir anlatımda
normal bir kullanıcı için toplama kasa ve laptop
oyun pcleri için toplama kasa ve laptop
çizim kasası ve laptop
Günlük kullanıcılar için, normal bir performans sağlar, çok alt düzeyde oyunları düşük ayarda oynayabilir.
örnek;
crysis low, mediumda.
far cry low da.
Günlük kullanıcılar için, iyi bir perfomans sağlar, normal düzey oyunları oynayabilir.
örnek vermek gerekirse;
crysis 3 low da oynayabilirsiniz, belkide mediumda.
battlefield 3 normal ayarda oynayabilirsiniz.
call of duty 8 normal ayarda oynayabilirsiniz.
Mükemmel performans sağlar, çoklu işlem de sorunlar yaşamazsınız, kaliteli oyunları en az normal ayarda oynayabilirsiniz. bu ürün için daha iyi atx kasa bulursanız alın : )
Böyle bir sistem bir den çok işlem yapabilir, yüksek performansl sağlar, oyunları en üst düzeyde oynayabilirsiniz ve ev bilgisayarı haricinde iş içinde kullanabilirsiniz özellikle grafikerler için güzel bir pcdir. bu ürün için daha iyi atx kasa bulursanız alın : )
not : arkadaşlar daha iyi pc ler de toplayabilirdim ne yazık ki Türkiye' de istediğim parçaları bulmakda zorluk çektiğim için piyasada ki ürünleri kullanmak zorunda kaldım. bu ürünler için son 2 ürün için özellikle Atx kasa daha iyisini bulup alabiliyorsanız alın : )
bilinmesi gereken bilgiler:
dünyanın en iyi anakartı : asrock
dünyanın en iyi ekranı, monitor : apple, dell
ramlar konusunda; hemen hemen hepsi kalitelidir. çok dandik ramlar vardır markası bile çok piyasada yokdur onlar önermiyorum.
ekran kartları : kullanıcıdan kullanıcıya değişir. : )
işlemci : kullanıcıdan kullanıcıya değişir.
laptoplar; ibm,dell,hp
aslında hp çok iyi diyolar, ama çok fazla hatayla karşılaşıyor o yüzden önermiyorum : )
en iyi oyun laptopları; Alienware Origin EON
en iyi kasalar; dell,hp
en iyi çizim laptopları; dell
kendi pc' m laptobum özellikleri:
dell n5110(2011 yılı)
i5-2410m 2.3 ghz ( o.c kapalı. stepspeed)
8 gb ram 4*2 dual
hd 3000 + gt 525m (o.c 750mhz)
500 gb hdd 5400rpm wd
intel hm67 express chipset
oyun performanslarına gelirsek alalı 2,5yıl oldu macunu yeniledim 1,2 ay önce.
crysis 3 low ayarda 1366*768 çözünürlükde hiç donmadan oynadım
sıcaklık değerleri işlemci 80
gpu 75 max gördüğü
tom clayns ghost warior yanlışda ismini hatırlamış olabilirim bu oyununu 1366/768 de high de oynadım
donmadan.
ısı dereceleri 82 cpu
gpu 75-77 arasıydı.
gelelim önemli bilgilere
intel hd 2000-3000-4xxx serisi ekran kartlarınız varsa
grafik ayarlarından performansı en düşüğe alın. yani yüksek performans az kalite.
bu çok da önemli değil.
gelelim nvidia ayarlarına
nvidia panelinden gelişmiş ayarlara gelin ve oradan güç ayarlarını, nvidia sürücü ayarlarını seçin.
sorularınızı bu konu başlığı altında sorabilirsiniz : )