Bilgisayarınız yavaş mı açılıp kapanıyor?Çözümü içerde --->

uLash

Kaleidoscope
Reaction score
1
Bilgisayarınız yavaş mı açılıp kapanıyor?

Performans

note.png
NOTLAR:

Daha evvel bu konuyla ilgili bir yazı(r.p.anlatım bolumune) yazmış ve bu yöntemi önermiştim fakat aynı yazıda AusLogics i kullanmanın daha pratik ve daha iyi sonuçlar verdiğini yazmıştım.Bunu hatamı kabul edip yazdığım bir düzeltme yazısı olarak görebilirsiniz.

Ben AusLogics ile diskini düzenli olarak birleştiren bir kullanıcıyım.Bunun dışında AWC ve Tuneup 2009'u da zaman zaman kullanıyorum.Alttaki adımları bunları kullandıktan ve hepsinde disk parçalanma yüzdesi olarak %0 ı aldıktan sonra uyguladım.

Daha evvel bilgisayarımın yeniden başlama süresi 110 sn civarında iken bu adımlardan sonra bu süre 75 sn ye düştü.

1272172009630115046.jpg

Bu komut varsayılan disk birleştirme yönteminden farklı olarak Vista'nın 64 mb tan büyük dosyaları da birleştirmesini sağlamakta.

1. Adım yaklaşık 70 gb ı dolu C: sürücümde yaklaşık 50 dk. sürdü.(Bu işlem süresi boyunca bilgisayarınızı normal olarak kullanabilirsiniz)

2. Adım yaklaşık 40 dk sürdü..(Bu işlem süresi boyunca bilgisayarınızı kullanamazsınız)

BzPAe7HspY.png

1. ADIM:

1-Yönetici haklarına sahip bir komut istemcisi açın.(BiLmiyorsanız Lutfen TıkLayınız)

2-Komut satırına defrag c: -w yazıp enter a basın.

defrage.jpg

Önce Komut satırında durum raporu görüntülenecek.

4-Resimdeki gibi ikinci bir durum raporu verilene ve C:\Windows\system32>_ ibaresi yanıp sönmeye başlayıncaya kadar bekleyin.(Bunun süresi HDD nizin büyüklüğüne ve parçalanmışlığına bağlı olarak değişecektir.Yukarıda ki notlar ı okuyunuz)

5-İşlem tamamlandığın da Komut istemcisini kapatın.

BzPAe7HspY.png

2.ADIM:

1-Bilgisayarımı tıklayıp açın Vista'nın kurulu olduğu diske sağ tıklayıp özellikler i seçin

2-Araçlar sekmesini açıp hata denetimindeki şimdi denetleyi işaretleyin

3-Çıkan kutucuktaki her iki şıkkıda işaretleyin

checkdisk.gif

4-Gerekli onayları verip bilgisayarı yeniden başlatın ve Farkı gorun ! ...

görüldüğü kadarıyla bu sadece disk birleştirme
xp de başlat-denetim masası-yönetimsel araçlar-bilgisayar yönetimi-depolama şeklindeki sıra takip edilirse disk birleştirci bulunur

xp de bunu yapabilirsiniz

XP nin Açılışını Hızlandırın Her şeyden önce, bu ipucunun birincil IDE kanalında bir sabit disk, ikincil IDE kanalında ise bir CD-ROM ve/ veya DVD-ROM sürücüye sahip olan kullanıcılara hitap ettiğini belirtmek gerekiyor. Windows XP her açılışında (%SystemRoot%\Prefetch) klasöründe yer alan ve NTOSBOOT-*.pf olarak adlandırılan dosyanın güncellenmesini sağlar. XP’de yeni prefetch dosyaları arasından bundan başka hiçbir dosyanın silinmesi sistemde kurulu programların yüklenme süresini daha fazla hızlandıramaz. Bu ipucunun sadece Windows XP
açılışını hızlandırıldığını, bunun dışında herhangi bir performans artışı sağlamayacağını da unutmayın. IDE kanalı da dahil olmak üzere aşağıda adım adım açıklanan iki ipucunun sistem açılışını inanılmaz derece de hızlandırdığını göreceksiniz:

1-) Notepad.exe dosyasını çalıştırın ve aşağıdaki satırı yazın.
del c:\windows\prefetch\ntosboot-*.* /q
Yukarıdaki satırı yazdıktan sonra bu dosyayı "ntosboot.bat" ismiyle C:\ bölümüne kaydedin.

2-) Başlat menüsünden "Çalıştır"ı seçin ve "gpedit.msc" yazın.

3- "Bilgisayar Yapılandırması" altında yer alan "Windows Ayarları"na ve sırasıyla sağ penceredeki Komut Dosyaları… ve "Kapat"a çift tıklayın''

4- Kapat Özellikleri penceresinde "Ekle / Gözat" üzerine tıklayın ve "ntosboot.bat" dosyasının kayıtlı olduğu konumu gösterip "Aç"a tıklayın.''Tamam'' diyerek bütün pencerelerden çıkın.

5-) Başlat menüsünden "Çalıştır"ı seçin ve "devmgmt.msc" yazın.

6-) "IDE ATA/ATAPI" denetleyiciler kaydına çift tıklayın."Birincil IDE" Kanalı’na sağ tuşla tıklayın.
ve "Özellikler"i seçin''

7-) "Gelişmiş Ayarlar" sekmesine geçin. Aygıt Türü gri olmayan Aygıt 0 veya 1 seçeneği altında "Aygıt Türü"nü Otomatik Algıla’dan "Yok" seçeneğine getirin ve "Tamam"a tıklayın.

"IDE ATA/ATAPI" denetleyiciler kaydına çift tıklayın."İkincil IDE Kanalı" Kanalı’na sağ tuşla tıklayın ve " Özellikler"i seçin.

9-) "Gelişmiş Ayarlar" sekmesine geçin. Aygıt Türü gri olmayan Aygıt 0 veya 1 seçeneği altında " Aygıt Türü"nü Otomatik Algıla’dan "Yok" seçeneğine getirin ve "Tamam"a tıklayın.

10-) Bilgisayarınızı baştan başlatın. Windows XP’nin çok daha hızlı başlatıldığını göreceksiniz.

YADA

Denetim Masası->Yönetmisel Araçlar->Hizmetler kısmında bulunan gereksiz uygulamaları kapatarak sadece açılış hızını değil bilgisayarın genel olarak hızını arttırabilirsiniz.

sonuçta xp açılışındaki solucan sadece 1,5 tur atabiliyor

@ahsen9
bahsettiğin yöntemi denedim ama bir fark yok.
evet windows çubuğu şu an daha az geçiyor ama bu sefer de ordan sonra çok bekliyor.

bende 12 kez geçiyordu ama çubuk biter bitmez 1 saniyelik bir siyah ekran ve hemen ardından hoşgeldiniz yazısı da 1 saniye görünüp masaüstüne düşüyordu

senin dediğin ayarları yaptıktan sonra windows çubuğu 6 kez geçiyor ama sonra gelen siyah ekranda bi 5-6 sn. bekliyor ve ardından hoşgeldiniz yazısında da bir 5-6 sn. bekliyor.

yani genel açılışda bir fark olmuyor.
windows çubuğunun geçiş sayısı sizi aldatmasın...

@ahsen9
bahsettiğin yöntemi denedim ama bir fark yok.
evet windows çubuğu şu an daha az geçiyor ama bu sefer de ordan sonra çok bekliyor.

bende 12 kez geçiyordu ama çubuk biter bitmez 1 saniyelik bir siyah ekran ve hemen ardından hoşgeldiniz yazısı da 1 saniye görünüp masaüstüne düşüyordu

senin dediğin ayarları yaptıktan sonra windows çubuğu 6 kez geçiyor ama sonra gelen siyah ekranda bi 5-6 sn. bekliyor ve ardından hoşgeldiniz yazısında da bir 5-6 sn. bekliyor.

yani genel açılışda bir fark olmuyor.
windows çubuğunun geçiş sayısı sizi aldatmasın...

windows çubuğunun erken geçmesi nedir ?

başlangıçda devreye giren herşeyin daha hızlı çalışmasıdır... onun haricinde dediğiniz doğru... bekleme aynı ama en azından performansı alabiliyorsunuz... bende 4 kere geçip hemen açılıyor vista ama çok oynadım üstünde...

bende 4 kere geçip hemen açılıyor vista

işte yanıldığınız nokta da bu.
o çubuğun geçiş sayısı sizi aldatmasın.
benim notebook da 12 kere geçiyor, masaüstü pc de 1.5 kere...
2 kere geçmiyor bile ama notebook daha hızlı açılıyor.

Geri