Beslenmede Kansere karşı 6 uyarı

Archangelll

New member
Kansere karşı 6 uyarı

Uzmanlar, kanserden korunmak için 6 pratik adımı sıraladı. Buna göre, beslenmede bitkisel ürünler, sebze ve meyvenin tercih edilmesi, kilonun korunması, aktif yaşam sürülmesi öneriliyor.



10 Nisan 2004  Günlük 7 veya daha fazla ögün baklagil, patates, fındık, fıstık tüketin. Her gün 5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve yiyin. Kilonuzu koruyun, aktif yaşam sürün. İçki kullanıyorsanız, erkekler günde 2, kadınlar ise 1 bardaktan az alın. Ya ve tuz oranı düşük besinler tüketin. Besinleri güvenli hazırlayıp saklayın.


Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanlı ı uzmanlarınca hazırlanan bilgi notunda, kanserden korunmak için yapılması gereken yollar anlatılıyor.
Kansere karşı 6 uyarı
Buna göre, kansere karşı atılacak pratik adımların başında, bitkisel diyetlerin tercih edilmesi geliyor. Özellikle az işlenmiş olmak üzere, günlük 600-800 gram nişastalı veya bitkisel proteinli yiyeceklerin tercih edilmesini öneren uzmanlara göre, bu da günlük 7 veya daha fazla ö ün, ekmek, pirinç, makarna, bezelye, fasulye gibi baklagiller, patates gibi kök bitkileri, fındık, fıstık gibi tohumsal bitkilerin tüketilmesi anlamına geliyor. Uzmanlara göre, bitkisel besinler, vücuttaki kanserojenlerin kansere sebep olmadan önce yok edilmelerini sa layan gerekli vitamin, mineral, diyetsel lifler ve di er önemli maddeleri içeriyor. Yagdan ve kaloriden fakir olan bitkisel besinler, sadece kanseri önlemekle kalmayıp aynı zamanda fazla kilo alımını da engelliyor.

ŞALGAM, KABAK, HAVUÇ, DOMATES

Uzmanlara göre, kansere karşı atılacak ikinci adım, bol sebze ve meyve tüketmek... Yıl boyunca her gün 400-800 gram veya 5 veya daha fazla porsiyon çeşitli sebze ve meyve yenmesi gerekiyor. Bilimsel veriler, sebze ve meyveden zengin diyet seçiminin kanser riskini yüzde 20 oranında azalttı ını gösteriyor. Özellikle yeşil yapraklı bitkilerin; şalgam, kabak, havuç, domates ve turunçgillerin kansere karşı koruyucu oldu u düşünülüyor. Uzmanlar, gerekli olan tüm maddeleri içeren mucizevi bir bitkinin henüz bilinmedi ini vurgulayarak, bu yüzden çok çeşitli bitkisel besinlerle beslenmenin, iki-üçü üzerinde yogunlaşmaktan daha faydalı oldu unu belirtiyor.

KİLONUZU KORUYUN

Uzmanların bir başka önerisi de, saglıklı kilonun korunması ve fiziksel aktif bir yaşam sürülmesi... Aşırı veya düşük kilolu olmak, kanser riskini artırıyor. Bu nedenle kalori alımını kontrol altında tutmanın yanı sıra sürekli ve düzenli bir fiziksel hareketlilik gerekiyor. Uzmanlar, sakin bir iş yaşantısı olanlara şu önerilerde bulunuyor: Her gün yapabilece iniz bir saatlik yürüyüş ve haftada bir yapabileceginiz daha a ır bir egzersiz, size yeterli olacaktır. Günlük toplam aktivite önem taşıdı ından, gün içinde düzenli olarak bir saat ayıramadı ınız durumda, kısa zaman dilimlerinde yapaca ınız sık egzersizler denenebilir. İşyerinize yürüyerek veya bisikletle gidip gelin, bahçeyle, ev işleriyle u raşın, merdiven çıkın.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN

Hem alkol hem de sigara kullananlar için kanser riskinin arttı ını vurgulayan uzmanlara göre, alkolün ortalama miktarda içilmesi gerekiyor. Uzmanlar, Eger içki kullanıyorsanız, bu miktar erkekler için günde 2, kadınlar için ise 1 bardaktan az olmalı. Aşırı içkiden her zaman kaçının uyarısında bulunuyor.

6. ADIM: YAĞ VE TUZDAN UZAK DURUN

Yag ve tuz içerigi düşük besinlerin tercih edilmesini bir başka adım olarak öneren uzmanlara göre, günlük toplam ya alımının kısıtlanması, tuz kullanımının bir çay kaşı ını geçmemesi gerekiyor. Birçok kutulanmış veya paketlenmiş hazır yeme in içinde yüksek miktarlarda tuz oldu unu unutmayın uyarısında bulunan uzmanlar, tuz miktarı fazla olan yiyeceklerde aynı zamanda yag miktarının da fazla oldu una işaret ediyor. Uzmanlara göre, aşırı ya tüketimi, sadece kanser riskini artırmakla kalmıyor, kanser için risk faktörü olan şişmanlı a da neden oluyor. Bu yüzden, günlük ya alımının, günlük kalori alımının 3te 1i oranında tutulması gerekiyor.

Yag alımını azaltmak için, şu uyarılar yapılıyor: Kaymaksız sütü tercih edin, kızartmalar yerine haşlama, ızgara yiyin, kırmızı et ve ürünlerini kesin, kırmızı etin yagsız kısımlarını tercih edin, kümes hayvanlarının derisini atın, bisküvi, kek ve pastane ürünlerinden uzak durun.

SON ADIM: KÜFLÜ VE YANMIŞ YEMEKLERE DİKKAT
Uzmanlar, kanserden korunmada son adım olarak besinlerin güvenli hazırlanıp saklanmasına dikkat edilmesini istiyor. Bazı mantar ve küflerin kansere neden olabilecek toksik maddeler ürettiklerini belirten uzmanlara göre, yiyeceklerin buzdolabında saklanması ve saklama kurallarına uyulması gerekiyor. Yapılması gereken di er noktalar şöyle: Son kullanma tarihi geçen besinleri yemeyin, küflü besinleri derhal atın, besinlerin hazırlanma şekli de kanser riskini etkileyece inden, et ve balı ı fazla pişirmeyin. Yanmış et suyunda kanserojenler mevcuttur. Etlerin mangal, barbekü gibi do rudan ateş üzerinde pişirilmesi de yiyece in üzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olur. Bu yüzden bu tür beslenmeden uzak kalın ve etlerin üzerindeki yanmış kısımları temizleyin
 
uyarıların saol kardeş inşallah herkes temizlige ve beslenme ye dikkat ediyolardır Teşakkürler........
 

HTML

Üst