Beretta 92 Serisi

€rd@ls10

Altın Üye
Katılım
2 Ocak 2008
Mesajlar
16,867
Reaction score
0
Puanları
0

BERETTA 92

1970'lerin başında Beretta ekibi Model 951'in kullanışsız emniyet mandalı ve düşük fişek kapasitesi gibi handikaplarından arındırılmış yeni nesil bir hizmet tabancası üzerinde çalışmaya başladı ve 1976 yılında Beretta Model 92 selefinin açık sürgüsü ve Walther P38 tipi hareketli kilit sistemi ile gün yüzüne çıktı.


Beretta 92;







İlk Model 92 ' de, Colt 1911 gibi gövdede ve horoz tulumbasını kilitleyen tipte bir emniyet mandalı vardı. Ancak Avrupa ekolü daha ziyade Walther modellerindeki horozu indirip, iğneyi kilitleyen emniyetleri tercih ettiği için, emniyet mandalı sürgüye taşındı ve platform 92 S adını aldı.


Beretta 92 S;






Beretta JSSAP testleri için şarjör mandalının yerini değiştirip, Kuzey Amerika ekolünün tercih ettiği yer olan tetik korkuluğunun hemen arkasına taşıdı, emniyet mandalını çift taraflı yaptı, kabza önü ve arkasına hat çekti, nişangahları irileştirip, beyaz noktalarla donattı ve platform 92 S-1 adını aldı. Bir yıl süren ilk testlerde Beretta modeli FN GP35 ve SFS, Colt SSP, Star M28, HK P9S ve VP70, SW 459 modellerini geride bırakarak ABD Hava Kuvvetleri'nin yaptığı ilk JSSAP testlerinde ipi göğüsleyemeyi başardı.



Beretta 92 SB;








ABD Kara Kuvvetleri ise, ilk testlerini yine Hava Kuvvetleri'nin yaptığı M16 fiyaskosu nedeni ile Hava Kuvvetleri'nin yaptığı testlere güvenmeyerek, ilk JSSAP testlerinin bilimsel ve teknik açıdan yetersi olduğunu iddia ederek, 1981 yılında kendi kontrol ve düzenlemesindeki JSSAP testlerine başladı. Teknik şartnamenin 85 şartından 72 tanesi olmazsa olmaz şart iken, 13 tanesi olması halinde tercih edilir şartlar olarak belirlendi. Bu testlere sadece dört tabanca girdi; Beretta 92 SB, HKP7M13, SW 459A, SIG Sauer P226. Söz konusu tabancaların dördü de testleri geçmeyi başaramadı, daha garip olanı da, Beretta o zaman henüz ABD Kara Kuvvetleri envanter silahı olan Colt 1911A1'den de daha kötü performans sergiledi.

Kaynak israfın dışında kayda değer hiç bir sonuç elde edilemeyen testler Kongre ve GAO ' nun tepkisini çekince, ABD Kara Kuvvetleri'nden benzer gerekçelerle sürekli tartışma konusu olan .45 ACP mühimmatın yerine NATO standarlarındaki bir mühimmatı kullanan bir platform testleri geçene kadar kriterlerini sürekli revize etmesi, açıkçası esnetmesi istendi ve 1984'de XM9 testleri tekrar başladı. Bu testlere Beretta 92 SB-F, Colt SSP, FN BDA9, HK P7M13, SIG Sauer P226, SW 459, Steyr GB ve Walther P88 ve sonuç olarak sadece P226 ve 92 SB-F ' in testleri geçebildiği açıklandı.









SIG Sauer P226'nın birim fiyatı daha düşük olmasına rağmen, Beretta'ya SIG Sauer'in birim fiyatı hakkında bilgi sızdırıldığı iddialarının gölgesinde, total pakette daha düşük fiyat veren Beretta'nın kazanan platform olduğu açılandı. SW ise ateşleme iğnesi enerjsi hesaplanırken, Anglosakson ölçü biriminden metrik ölçü birimine çevrilirken yaşanan bir hesaplama hatasının azizliğine kurban gitmişti.

GAO ve Kongre'nin yaptığı tahkikatlar sonrası 1987'de yeni bir XM9 test programı gündeme alındı. ABD Kara Kuvvetleri 92 F ( M9 ) zaten testleri geçtiği gerekçesi ile test programı dışında tutmayı talep etti. SIG Sauer de aynı gerekçe ile tekrar test edilmeye ihtiyaçları olmadığını iddia etti. SW ise Beretta M9' un artık XM9 standardlarında üretilmediğini, özellikle hedefteki vuruş dağılımı konusundaki standardların esnetildiği iddiasında bulundu.

Bu dönemde Navy SEAL timlerinin susturuculu tabancalarda kullandığı yüksek basınçlı mühimmatla Beretta sürgülerinde yaşanan kırım hadiseleri hakkındaki dedikodular ortalıkta dolaşmaya başladı. Ordu Fransız ihale teslimatı için üretilmiş olan sürgülerdeki tellerium katkısı nedeni ile sürgülerin kırılganlığının arttığını tespit ettiğini iddia etti. En sonunda da Beretta 92 sürgülerinin 3000 atımda bir değiştirilmesi, hatta bu atım adedinin de altında yaşanan kırımlar nedeni ile 1000 atımda bir değiştirilmesinin standard bakım şemasına eklenmesi önerildi.

Beretta önce NATO M882 mühimatının standar üzerinde basınçla çalıştığı iddiası ile Ordu'yu suçladı, daha sonra da Navy SEAL' larını sürügü kırımları konusunda Ruger'e bilgi sızdırmakla suçladı. Beretta daha sonra horoz piminin sol tarafına ayrı bir tabla ekleyerek, ayrışan sürgülerin direk geriye değil, yukarıya yönlenmesini sağlanması için bir tadilat yaptı ve platform artık 92 FS adını aldı.








Aşağıda horoz pimine eklenen tabla ve bunun sürgüdeki yatağını görüyorsunuz;












1988 de XM10 test programı gündeme geldi ama Beretta ve SIG Sauer bu testlere katılmayı reddetti. Beretta 459, Ruger ise P85 ile testlere katıldı.

Ordu paslanmaz çelikten mamül olsa dahi, içi de kromlanmı namlu konusundaki talebini ısrarla esnetmedi. SW XM9 programı esnasında geçtiği testlerde bu seferde başarısız oldu, XM9'un hedef dağılımı şartlarını karşılayabilen tek platfrom olmasına rağmen, XM10'da bu kulvarda sınıfta kaldı. XM9 esnasında karbon çelik olup, XM10 esnasında paslanmaz çelik olan bazı parçaları korozyon direnci konsunda da başarısız oldu. Ruger'e ise platformlarının neden başarısız olduğu konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

Beretta 92 serisi, ABD Ordusu'ndaki performansının aksine, güvenlik ve polis teşkilatlarındaki performansı göz dolduran bir platform oldu. Herhangi bir sürgü kırımı bildirilmezken, tek sorun çıkaran parça olarak hareketli kilit bloğu ön plana çıktı. Kilit bloğu kırımlarının engellenmesi için zamanla kenarlarındaki köşeler bir miktar kırılarak yumuşatıldı. Beretta 92 mekanik güvenilirlik ve vuruş dağılımı konusunda zamanla kendisini ispatlayan bir platform oldu ve yeteri kadar büyük elleri olan kişiler için göz ardı edilmemesi gereken bir 9x19 mm tabanca konumuna geldi.











Beretta, 92 serisinin en zayıf yerinin bu handikapını giderebilmek için, bu parçada bir kaç kez revizyon yaptı. Kesin revizyon tarihlerini bilememkle beraber, halihazırdaki kilit bloğu geometrisinin en dayanıklı şekil olduğunu düşünüyorlar. Yeni nesil kilit blokları, eski model Beretta 92 serisi tabancalara da uyumlu olup, eski tip kilit blokları yenileri ile değiştirilebilir.



Birinci nesil Beretta 92 namlu kilit bloğu;





İkinci nesil kilit bloğu;





İkinci nesil kilit bloğunda yapılan küçük çaplı tadilatlar;
Kilit açma pimi çalışma yatağında değişiklik,
Ana blok ve kulakların birleşim yerlerindeki derinlik ve açıda değişiklik.










Üçüncü nesil kilit bloğu;
Kilit açma pimi yatağı daraltılmış,
Kilit kulakları açılarına küçük bir müdahale yapılmış.




 
Geri
Üst