ben bu adama ne diyeceğim???

srcndrk

New member
Reaction score
0
"Namaz surelerini tam olarak biliyorum fakat anlamlarını bilmiyorum...Kıldığım namazda samamyetim tamdır ama bu eksiklik benim samimietimi sorgulamama neden oluyor ve sigara içiyorum rabbim neden benim namazımı kabul etsin?" diyen tam teşeküllü ama günlük hayatın sıkıntılarını yaşayan bir arkadaşıma:

"Namaz dualarının hepsini ezberlemişsin öğrenmişsin,onu da geçtim dünyalık iş için 2 dil öğrenmişsin 5 surenin anlamını mı ezberliyemiyorsun?" dediğimde bana kızan bir arkadaşm var acaba anlamlarını bilmezse namazı kabul olmaz mı endişesi içerisinde...İçtiği sigara için namazın kabul olmaz demek haddime de değil.Sizce ben ona ne demeliyim doğru olan nedir sizce...

bir günah diger bir sevabi yok etmez ya benim basim acik diye namazimi birakmam gerek?
tabiiki hayir, namaz boynumuzun borcu mevlam herseyimizi eksiksiz vermis cok sükür tek istedigi günde bes deva onu düsünüp zikretmemis..

sigara kimilerine göre mekruh.. insallah zamanla tüm dualari ögrenir önemli olan zaten niyet

namaza devam etmesini söyleyeceksin :)

BiLdiği İLe İbadet etmesini, BiLmediğini Öğrenmeye ÇaLışması Gerektiğini SöyLemeLisin.
Sigara Açık Olarak Haram KabuL ediLmemiştir Fakat SağLığa Zararı Olduğu KabuL EdiLdiği
İçin Harama Yakın Mekruh Olduğu fetvası Mevcuttur.ZamanLa Bu Dertten Hepimizi Kurtarısın
Rabbim.Sigaranın İbadete Bir EngeLi Yoktur.

herkes namazını kılarken önce niyetlenir: "niyet ettim Allah rızası için" der...ama çoğumuz bilmeyiz "iyyake na'büdü ve iyyake nestain" yalnız sana kulluk eder,yalnız senden yardım dileriz diye...ama bunu bilmeden yaparız.ama niyetimiz Allah'a kulluk.niyet olarak doğru ama anlamadan yaptığımız için bunlar sadece fiziksel hareketler olarak geçer...yani tabiri caizse kültür fizik hareketleri gibi (yanlış anlaşılmasın) duaların arapçaları okunmalı ama Türkçe anlamlarını bilmeliyi bence...ne dedimizi bilmeliyiz.
arkadaşın namaza devam etmeli...bunu söyledin mi zaten o da ne yapacağını farkedecektir ;) ayrıca arapça sözcüklerin çoğu dilimizde de olduğundan kolaylık çözecektir ;)

hiç bir şey namazı terk etmeye bahane olmaz. surelerin anlamını bilmese de kılmalıdır. zamanla öğrenir. çok zor değildir. sigara mevzuuna gelince, bir gün herkes gibi o da bırakacaktır. helal veya haramlığına birşey diyemem. ama beden bizden şikayetçi olursa, o kötü. - ki sigaranı namaza hiç bir zararı yoktur-

Bismillahirrahmanirraym
Arkadaşlar öncelikle namaz bir borç değil Rabbimize bizi yarattığı , var ettiği için şükürün bir ifadesidir. çok basit bir örnek vereyim " adamın biri size gelip hergün yemeğinizi , paranızı verse, siz o adama en azından bir teşekkürü borç bilmezmisiniz.?" işte Rabbimiz C.C bu muhteşem kainatta en güzel İnsanı yaratmış. şükür etmemizi istiyor. diyeceksiniz neden peki mecbur kılınmış? .

sen o örnekteki adama teşekkür etsen, adam sana daha güzel şeyler verecek ev verecek araba verecek belki... işte Rabbimizde bunu mecbur kılıyor ve bizi sınava tabi tutuyor. EN BERBAT ÜNİVERSİTEYE ÖSS ye GİRMEDEN GİREMEZSİN olay bu kadar basit.

Gelelim arkadaşının sorunlarına. Allah hepsini kabul ediyor inşallah. ama mümkün olduğunca . RABBİM BU AYETTE BANA NE DEMEK İSTEMİŞ? diye kendinize sorun ve okuyun. zamnla hepsi aklınızda kalacaktır.

sigaraya gelince. hem sana zarar,kesene zarar, hem etrafındakilere zarar. o yüzden mekruhtur. içmemek en güzeli. mümkün olduğu kadarda az içelim sigarayı.
ALLAH C.C Herkesi Muaffak etsin. hidayet nasip etsin.

Geri