Belçika kadar ağaçlandırma yapılacak

[seyyah]

New member
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandıracaklarını belirterek, bu alanın Belçika yüzölçümüne yakın olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının bütçesinin kabul edilmesinin ardından, Çevre ve Orman Bakanlığının 2008 yılı bütçesinin görüşmelerine geçildi.

Bakanlığının bütçesinin sunumunu yapan Eroğlu, katı atıkların yüzde 35'inin düzenli depolama tesislerinde AB normlarında, yüzde 65'inin ise vahşi yöntemlerle bertaraf edildiğini söyledi. Bu yıl itibariyle düzenli depolama tesis sayısının 29'a ulaştığını bildiren Bakan Eroğlu, 50 milyon 700 bin nüfusa, entegre atık bertaraf hizmeti götürüleceğini kaydetti..

Eroğlu, 2007-2008-2009 yıllarında hazırlanması hedeflenen çevre düzeni planlarıyla, ülke genelinin yaklaşık yüzde 65'inin çevre düzeni planının tamamlanacağını, çevre envanteri çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. Türkiye'nin 25,8 milyon hektarlık kısmının sulanabilir arazilerden oluştuğunu, ancak ekonomik olarak sulanabilir arazi miktarının 8,5 milyon hektar olarak belirlendiğini vurgulayan Eroğlu, 2007 yılı başı itibariyle 591 adedi baraj olmak üzere 631 su depolama tesisinin inşa edilerek işletmeye açıldığını anlattı. Bakan Eroğlu, 177 adet barajın inşaatının ise sürdüğünü ifade etti.

-LİSANS ALAN PROJE SAYISI 218-

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Türkiye'de 2007 yılı itibariyle sulamaya açılan arazi toplamının brüt 5,13 milyon hektara ulaştığını, bu alanın ekonomik olarak sulanabilir araziler toplamının yüzde 60'ına denk geldiğini belirterek, şöyle devam etti: ''2007 yılı sonu itibariyle işletmeye açılan 138 HES projesinin toplam kurulu gücü 13 bin 384 MW olup, elektrik üretim kapasitesi yılda ortalama 47 bin 354 GWh'tir. Bu toplam hidroelektrik potansiyelin ancak yüzde 36'sıdır. 31 Ekim 2007 tarihi itibariyle bin 766 HES projesinin bin 149 adedine başvuruda bulunuldu.

Bunun 254'ü DSİ-EİEİ projesi, 875'i tüzel kişilerin geliştirdiği proje, 7'si inşaatı süren proje, 7'si hükümetlerarası işbirliği kapsamından çıkarılarak müracaata açılan proje, 1'i yap-işlet-devret kapsamından çıkarılan proje, 5'i grup projelerdir. Ancak bunlardan lisans alan proje sayısı 218 olup, inşaatına başlanılan proje sayısı 40 civarındadır, bunlar YİD kapsamından veya inşaatı devam eden işlerdendir. Bugün itibariyle tüzel kişilerce geliştirilen projeler sayısı 875 ve 5 bin 520 MW'dır.''

-ODUN İTHALATINA 500 MİLYON DOLAR-

Bakan Eroğlu, DSİ'nin, şehirlerin uzun dönemli içme-kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik projeler gerçekleştirerek, yılda 2,7 milyar metreküp su sağladığını, 18 ilin içme-kullanma ve sanayi suyu projesinin yatırım programında yer aldığını belirtti. Türkiye'nin orman yönünden zengin olmadığına işaret eden Eroğlu, ''Yüzölçümünün yüzde 27'si ormanlarla kaplı ülkemizde, ormanların yarısı bozuktur'' dedi.

Eroğlu, 54 il ve 8 ilçede Kent Ormanları kurduklarını, gelecek dönemde bütün il ve ilçeleri kent ormanlarıyla donatacaklarını anlattı. Orman işletmeciliğinde en önemli gelir kaynağının odun üretimi olduğunu ifade eden Eroğlu, yılda 3 milyon metreküpe kadar çıkan odun ithalatına yaklaşık 500 milyon dolar ödendiğini bildirdi.
Ormanlardan üretilen endüstriyel odun miktarının yıllık ortalama 7 milyon metreküpten son 3 yılda üretim artışıyla 9,5 milyon metreküpe ulaştığını kaydeden Eroğlu, ''Önümüzdeki yıllarda geliştireceğimiz yeni ormancılık teknikleri, bozuk ve verimsiz ormanlarımızın imarı ve ıslah ile endüstriye arz edeceğimiz odun ürününü 12-13 milyon metreküpe çıkarmak suretiyle, sektörün taleplerini olabildiğince yerli kaynaklarımızdan karşılayabilecek altyapı düzenlemelerine hız verdik'' diye konuştu.
-69 YILDA 80 BİN ORMAN YANGINI-

Türkiye'nin ve ormancılığın en önemli sorunlarından birinin de kadastro olduğuna dikkati çeken Veysel Eroğlu, ''Uzun yıllardır tamamlanması planlanan ancak her yıl ortalama 250-300 bin hektarlık çalışmalarla bir türlü bitirilemeyen orman kadastrosunun bitirilmesi en önemli hedeflerimizden biridir. Yüzde 95'lere ulaşan orman kadastrosu, ülke kadastrosu ile birlikte önümüzdeki 3 yıl içinde bitirilmiş olacaktır'' dedi.

Bakan Eroğlu, orman yangınlarına da yer verdiği konuşmasında, ormanların yüzde 60'nın birinci derecede yangınlara hassas olduğunu vurguladı. 1937-2006 yılları arasında 80 bin 12 orman yangını çıktığını, 1 milyon 571 bin 609 hektar alanın yandığını, yangın başına ortalama yanan alan miktarının 19,6 hektar olduğunu bildiren Eroğlu, 2003-2007 yıllarında İspanya'da 610 bin, İtalya'da 348 bin, Yunanistan'da 303 bin, Fransa'da 161 bin Türkiye'de ise 33 bin hektar ormanlık alanın yandığını belirtti.

Eroğlu, 81 ilde gerçekleştirecekleri eylem planıyla, 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandıracaklarının, bu alanın Belçika yüzölçümüne yakın büyüklükte bir alan olduğunu ifade etti. Bu konuyla ilgili Başbakanlık genelgesi yayınlandığını anımsatan Eroğlu, kamu kurum ve kuruluşlarıyla protokol imzalayacaklarını, seferberlik başlatacaklarını söyledi.

-PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU ORMANI-

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu'nun, ''Gelecekte daha çok ağaçlandırma yapmak için bir vesile olur'' diyerek komisyon üyelerine fidan dağıttırması üzerine, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ''Ağaç dağıtmayın, ödenek dağıtın'' dedi. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin, komisyon için bir alan tahsis edilmesi ve bu fidanların bu alana dikilmesi önerisine Bakan Eroğlu, ''Ben de bunu teklif edecektim zaten. Bu planlandı'' dedi. Bakanlığın, komisyon başkanlığına büyük boy, sedir, çam, servi, mazı ile 500 tane nikah fidanı, 150 tane de tüplü fidan getirdiği öğrenildi.

http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=280583
 

firatay

>>>> ALESTA
İnşallah Başarılı Olurlar, Eğer Olursa Çok Güzel Olur...
 

HTML

Üst