- Katılım
- 23 May 2010
- Mesajlar
- 10,583
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Akyol anne babanın bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Akyol sinsi seyirli bir hastalık olduğunu vurguladı.
Her yaşta görülebilen bir hastalık olan glokomun
Toplumun tüm kesimlerinin göz sağlığı bakımından göz tansiyonunu bilmesi ve ölçtürmesi gerektiğine dikkati çeken Akyol
"Birincil glokom göz içine ve görme alanına bakmak ve göz dibini aletlerle birlikte değerlendirilerek teşhis konulabiliyor."
Göz tansiyonunun "Bu durumun geriye dönüşümü mümkün değil. İlerlemesini engellemek amacıyla yapılıyor tedaviler. İlaç ve lazer tedavisi yapılıyor. Başarısız kalındığında cerrahi tedavi uygulanıyor. Bütün bunlara rağmen hastalık yine de ilerleyebiliyor. Onun için kontrol çok önemli. Bu bakımdan hastaların çok uyanık olması lazım" dedi.
Glokomla ilgili çok çeşitli nedenlerin ileri sürülebileceğini
Dünyada 60 milyon glokomlu insan bulunduğunu
"Tek tedavi yolu ameliyat"
İkincil glokom denilen hastalık türünün ise çocukluk döneminde ortaya çıkabildiğini anlatan Akyol şunları söyledi:
"Bazı durumlarda bebek göz tansiyonuyla doğabiliyor. Bu 10-15 bin doğumda bir oluşabiliyor. Akraba evliliklerinde daha çok olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla anne babanın bu konuda bir göz doktoruna başvurularak bu durum araştırılmalı. Bebeklerde ve çocuklarda teşhis daha kolay yapılabilir. Eğer bir bebekte göz tansiyonu varsa tek tedavi yolu ameliyat. İlaçla tedavisi yok. Özellikle erken teşhis edilip müdahalede bulunulan vakalar düzeliyor. Ama glokomla mücadele bitmiyor. Glokomla doğmuşsanız onunla yaşayacaksınız demektir."
Gözün korunması için rutin ve alışılmışın dışına çok çıkmamak gerektiğine işaret eden Akyol
"Gözle ilgili ağrı
Türk toplumunun göz sağlığına