Bazı aylar niye 31 ceker?

eyakamoz

New member
Katılım
24 Mar 2006
Mesajlar
491
Reaction score
0
Puanları
0
Olay, Sezar döneminde geçiyor. Julius Sezar, takvimdeki karışıklıkları çözmesi için Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e emir veriyor. O zamanlarda 1 yılın 365 gün 6 saat sürdüğü biliniyor.

Sosigenes de çözüyor:
HER YIL 365 GÜN ÇEKECEK. HER YILDAN 6 SAAT ARTACAK. ARTAN SAATLER 4 YILDA BİR TAKVİME EKLENECEK VE O YIL 365 + 24 SAAT = 366 GÜN OLACAK. 366 gün 12 eşit parçaya bölünmediği için 6 ay 30 gün, diğer 6 ay 31 gün çekecek. Peki 365 gün çeken yıllarda aylara göre dağılım nasıl olacak?
Yüce Sezar emir veriyor: 365 GUN CEKEN YILLARDA EN SON AYDAN 1 GÜN DÜŞÜLSÜN. O zamanlar yılbaşı, Mart ayında. Yani Şubat, yılın son ayı. (September=7, October=8, November=9, December=10 da buradan geliyor) böylece Şubat ayı, 4 yılda bir 30 gün, diğer yıllarda 29 gün olmuş. Yüce Sezar, bununla da yetinmeyip aylardan birine kendi ismini vermiş: JULIUS, yani JULY.
Sonradan imparator olan Augustus, Sezar'dan aşağı kalmamış ve sonraki aya kendi ismini vermiş: AUGUSTUS, yani AUGUST. Ancak Julius Sezar'ın ayı 31 günken Augustus'un ayı 30 gün olur mu ? O da emir vermiş: YILIN SON AYINDAN 1 GÜN DAHA ALIN, BENİM AYIMI DA 31 GÜN YAPIN. Zavallı Şubat'tan 1 gün daha Alınmış ve Ağustos'a eklenmiş. O gün bu gündür Şubat ayı, 4 yılda bir 29 gün, diğer yıllarda 28 gün, Sezar'ın ayı Temmuz ve Augustus'un ayı Ağustos da peşpeşe 31 gün çeker oluvermiş.
 
:S bir kaynak gösterebilir misn arkadaşım bana pek inandırıcı gelmedi
 
verilmişti bu abii bende okumustum bunu baya olduu ama yinede emegine saglık
 
doğruluğunu merak ediyorum? Ama emeğine sağlık kardeşim
 
cok guzel bir efsane yaa ilk defa duydum sagol hoca.
 
herkez aylara ısmını koysa ne olacaktı acaba:D:D
 
Bi de doğrumu diye soruyor bazı arkadaşlar,bence doğru... Arkadaşımızın bahsettiği anektod JULYEN takviminindir. Daha sonradan bu takvim değiştirlerek Gregoryen takvimi hazırlanmıştır.

Gregoryen takvimi 4 Ekim 1582'de Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılmış ve kabul edilmiştir. Değişik tarihlerde önce Avrupa'da daha sonra dünyanın geri kalanında yayılmıştır.


Gregoryen takvimi şu şekilde hazırlanmıştır; Gregoryen takvimi oluşturulurken Jülyen takvimine 10 gün ilave edilmiştir; 5 Ekim Cuma günü, 15 Ekim Cuma olarak kabul edilmiştir. 1752'de kabul eden ülkeler ise 11 gün ilave etmek durumunda kalmışlardır. Bu nedenle tarihde 10 günlük kayıp zaman vardır. Yani aradaki 10 gün tarihte yoktur..

daha detaylı bilgiye wikipedia dan ulaşabilirsiniz...

Ya bu arada yazmayı unutmuşum:( bizim şu an kullandığımız takvim Gregoryen takvimi dir.
 
yaf yanlış anlama ama benim aklıma ilk başka birşey geldi :biggrin
 
ilginç :eek:
 
bence abaza oldukları için =))

şaka bi yane .. paylaşım için saoll
 
Geri
Üst