muratcolez
New member
- Reaction score
- 0
Meclis'te önceki gün başlayan bütçe görüşmelerine rakamlardan çok liderler arasındaki renkli diyaloglar damga vurdu.

Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması sırasında hararetli dakikalar yaşandı. Erdoğan demokratik açılım konusunda kendilerine yöneltilen eleştirilere CHP'nin 1996 tarihli Tunceli Raporu ve Nutuk'tan bölümlerle cevap verdi. "Kimlik" tartışmalarına Atatürk'ün sözlerini referans gösteren Başbakan'ın Nutuk'ta yer alan "Meclis'i oluşturanlar yalnız Türk, Çerkez, Kürt değil hepsinden mürekkep anasır-ı İslamiyedir." sözleri, CHP'lilerin tepkisiyle karşılaştı. CHP lideri Deniz Baykal, önce bu sözlerin tarihini sordu. Erdoğan'dan "1920" cevabını alınca da Atatürk'ün kimlik tanımını "tarih öncesi" diye nitelendirdi. Başbakan Erdoğan'ı da '1920'lerde kalmakla' suçladı.
Meclis'te liderlerin sahne aldığı bütçe görüşmeleri renkli diyaloglara sahne oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması sırasında Meclis sıraları hareketlendi.
Bütçe görüşmeleri Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında bugüne kadar olmayan karşılıklı söz düellosuna sahne oldu. Başbakan Erdoğan'ın kendisine sürekli laf atan CHP'lileri uyarması için TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e dönerek, "Sayın Başkan, siz mi susturacaksınız, ben mi susturayım?" sözü ortamı hareketlendirdi. CHP lideri Baykal'ın bu söze ilk tepkisi, "Gel sen sustur! Hadi gel!" oldu.
Başbakan Erdoğan'ın CHP'nin son 20 yılda yayınladığı Kürt raporlarını gündeme getirmesi anamuhalefet partisinin hoşuna gitmedi. Baykal, Erdoğan'ın elindeki kitapçıktan okuduğu pasajların çoğunu kabullenmedi; parti görüşleri olmadığını savundu.
Meclis tutanaklarına yansıyan diyaloglardan bazıları şöyle:
SAYIN BAŞKAN SİZ Mİ SUSTURACAKSINIZ, YOKSA BEN Mİ SUSTURAYIM?
Erdoğan: Sayın Başkan, siz mi susturacaksınız, ben mi susturayım? Başkan: Sayın Erdoğan, lütfen Genel Kurul'a hitap edin. Deniz Baykal: Gel sen sustur! Hadi gel! Başkan: Lütfen oturur musunuz?.. Kemal Anadol: Beni nasıl susturacaksın, nasıl susturacaksın? Başbakan Erdoğan: Otur yerine. Sayın Başkan grubuna hâkim ol. Deniz Baykal: Sen kimi susturacaksın! Neyle susturacaksın! Başbakan Erdoğan: Grubuna hâkim ol. Acziyet içerisinde olma. Deniz Baykal: Haddini bil, haddini! Ali kıran baş kesen misin sen?
SİZİN ATATÜRKÇÜLÜĞÜNÜZ, ATATÜRK ÖLENE KADAR
Başbakan Erdoğan: (Nutuk'u okuduktan sonra).. Değerli arkadaşlarım, bakınız, ben bunu daha önce de burada sizlere takdim etmiştim.
Mustafa Özyürek (CHP): O 1920'den sonra bir ulus devlet kuruldu, onun farkında değilsin sen.
Başbakan Erdoğan: Ne oldu? Ret mi ediyorsunuz? Devlet kurulabilir ama bakın bu ifadelerin sahibi kim?
Deniz Baykal: Ne zaman yaptı?
Başbakan Erdoğan: O devleti bu Meclis kurdu.
Deniz Baykal: Ne zaman?
Başbakan Erdoğan: 1920.
Deniz Baykal: Sonra ne oldu?
Başbakan Erdoğan: Nasıl ne oldu? Bu ifadeler iptal mi oldu?
Deniz Baykal: Sen kafanda 1920'yi takmışsın hedef diye, anasırı
İslamiyet peşinde koşuyorsun.
Başbakan Erdoğan: Geçmişini sorgulamayalım mı?
Deniz Baykal: Sen tarih öncesine gitmeye kalkışıyorsun.
Başkan: Sayın Baykal, sataşma nedeniyle söz istersiniz, kürsüde cevap verirsiniz, lütfen..
Deniz Baykal: Sen gerçek anlayışını itiraf ediyorsun.
Başbakan Erdoğan: "Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri" buyur.
Başbakan Erdoğan: Siz var ya... Sizin bu mantığınız neye benziyor biliyor musunuz? Atatürk ölene kadar Türk paralarının üzerinde Atatürk'ün resmi, öldükten sonra İnönü'nün resmi. Siz busunuz! Deniz
Baykal: Sen Atatürk'ü bırak, Hikmetyar'ı konuş, Hikmetyar'ı!
Kaynak