Baykal, kuyruklarla anılıyor.____

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
Baykal, kuyrukla anılıyor

7119024201.jpg

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim mitinglerinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 1977-1978 yıllarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde yaptığı icraatları anlatıyor ve “Sayın Baykal'ın döneminde hatırlayın o benzin kuyruklarını, akaryakıt kuyruklarını” diyor. Vakit, Baykal'ın bakanlık yaptığı dönemi araştırdı.

HER TARAFTA KUYRUK VAR!

Yıl 1977-1978 arası... Türkiye'nin her yanı benzin kuyruğu, et kuyruğu, tüpgaz ve margarin kuyruğundan geçilmiyor... Hatta, "ucuz" diye "az su katılmış süt kuyrukları" bile var... İktidarda CHP var... Ecevit Başbakan, Deniz Baykal da Enerji Bakanı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim mitinglerinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 1977-1978 yıllarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde yaptığı icraatları anlatıyor. Vakit, Baykal'ın bakanlık yaptığı dönemi araştırdı.

TÜRKİYE KUYRUKLARLA ANILIYOR

Deniz Baykal'ın bakanlık yaptığı dönem Türkiye kuyruklarla anılıyor. Vatandaş; et, süt, margarin, yağ, benzin, pasaport, tüp gaz almak için kuyruğa giriyordu. Az su katılmış süt ve et alabilmek için vatandaşlar kuyruğa giriyor, garları yolcular değil, yağ almak isteyenler dolduruyordu. Benzin darlığı yüzünden otobüs, minibüs ve özel araçlarına binemeyen İstanbul halkı banliyö trenlerine akın ediyor ve salkım saçak yolculuk yapıyordu. Tüpgaz, sana yağı ve pasaport için kuyruklar uzuyordu.

İŞTE O KÜPÜRLER

İşte Deniz Baykal'ın bakanlık yaptığı dönemde gazetelere yansıyan haberlerden bir kısmını yayınlıyoruz:

1- AZ SU KATILMIŞ SÜT KUYRUĞU
Silivri'nin köylerinden toplanan mandıra sütü İstanbul'da kapışıldı. Halkın kısa sürede kuyruk olması üzerine konuşan sütçüler, “Biz çok az su katarız, hem de kattığımız suyun şehir şebekesinden alınmasına dikkat ederiz” dediler. Güğümlere doldurulan sütler kısa sürede kapışıldı.

2- ET KUYRUĞU
“Kuyruktan yürünecek yer kalmadı. Et-Balık Kurumu sözünü tutmadı. Hani et satış mağazası açılacaktı” başlıklı haberde et almak için kuyruğa giren vatandaşların fotoğrafı yayınlandı.

3- YAĞ KUYRUĞU
Haydarpaşa Garı'nı ilk defa yolcular değil, yağ almak isteyenler doldurdu. Bu sırada kaynaşan kalabalığı sıraya koymaya çalışan polis ve jandarmaların da koşuşturmalarıyla Haydarpaşa Garı tam bir ana baba gününe dönmüştür. Fotoğrafta yağ almak için bekleşenler görülüyor.

4- BENZİN KUYRUĞU
Benzin kuyruğu gökyüzünden bile görünüyor: “Araç sahipleri oluşturdukları kuyruklarda beklemektedir. Bu kuyrukların uzunluğu kilometreleri bulmaktadır. Yukarıdaki fotoğraf bu görüntüyü gökyüzünden saptamakta ve sahil yolundaki benzin kuyruğunun uzunluğunu en iyi şekilde ortaya koymaktadır”
Benzin yok, trenler tıklım tıklım dolu: Ne benzin darlığı ne de hayat pahalılığı dün İstanbul halkını evinde tutabildi. Benzin darlığı yüzünden otobüs, minibüs ve özel araçlarına binemeyen İstanbul halkı banliyö trenlerine akın etti. Bu yüzden de trenlerin özellikle Sirkeci- Halkalı arası salkım saçak hareket ettikleri görüldü

Karneler dağıtıldı ama benzin yok: İstanbul trafiğine kayıtlı 295 bin araçtan yarıya yakını karne alamadı. Vali “Karne satışına devam edileceğini” söyledi. Karne ile satış, vatandaşın ortalama on dakikalık zamanını alacak.
Arnavutköy'de 15 gündür yakıt bulamayan köylüler mazot yüklü 4 tankere el koydu: Aylardır mazotsuzluktan tarım ve tarımcılık yapamadıklarını belirten köy halkı, Ambarlı'da özel kömür işletmelerine giden 4 tankerin dağıtım kağıtlarının yasal olmadığını da iddia ettiler.

Benzin yok… Otobüsler tıklım tıklım dolu: Benzin sıkıntısının doruk noktasına ulaşması, İstanbulluları hayli güç duruma soktu. Benzinsizlik nedeniyle bazı dolmuşların çalışmaması, otobüs ve dolmuş duraklarında uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Yakıt yokluğu nedeniyle bazı vapur seferleri de birleştirildi. Şehir Hatları vapurlarındaki kalabalığın yanı sıra, İstanbullular Belediye otobüslerine binebilmek için de hayli ter döktüler… Fotoğraflarda bir dolmuş durağında ümitle aracın gelmesini bekleyenler ve bir otobüste kendilerine yer bulabilmeye çalışan İstanbullular görülüyor

5- TÜPGAZ VE MARGARİN KUYRUĞU

Ecevit iktidarı dönemi iş dünyasının hükümete karşı verdiği ilanlardan sonra başlayan tüpgaz ve sana yağı kuyruklarıyla hatırlanıyor.

KURTULUŞ VE DÜNYA SAVAŞINDA BÖYLE PAHALILIK GÖRÜLMEDİ

Fatma Özcan adlı yaşlı bir hanım, Baykal'ın bakanlık yaptığı hükümeti protesto etmek için telgraf göndermiş ve “Kurtuluş ve dünya savaşlarında böyle yokluk ve pahalılık görmedik. Milleti sevindirmek istiyorsanız istifa edin. Yağ yok, tuz yok, ekmeğe zam gelmiş. Kahve kayıplara karıştı. Tüpgaz yerine sıra veriyorlar” demişti.

ERDOĞAN: “BU ZİHNİYET KİRLİDİR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin kitabında belediyeciliğin, hizmetin adının olmadığını belirterek, “Bu zihniyet kirlidir. Bu zihniyet bereketsizdir. Bu zihniyette, geçmişinden bugüne alın, bereketsizlik var. 12 Eylül öncesinde Enerji Bakanı kimdi? Sayın Baykal'dı. Sayın Baykal'ın döneminde hatırlayın o benzin kuyruklarını, akaryakıt kuyruklarını. Rahmetli babam bana anlatırdı. Nüfus kağıdında, yağ damgası, ekmek damgası, gaz damgası var. Bunlar maalesef karneyle dağıtılırdı. Bu günleri bu millet gördü, gördüğü içindir ki bu CHP'ye tek başına iktidarı vermedi” demişti.

kaynak

Allah o günleri ve o günleri yönetenleri bir daha bu millete göstermesin

1977-78 ile 2009 u karşılaştırmak akıl işi değil ona bakarsan daha düne kadar emekli kuyruklarında kalp krizi geçirenler vardı hala varya neyse...

hey gidi heyy o günleri hatırlayan büyüklerim ne güzel cınlatıyor o günlerin mimamrlarının kulaklarını insan duydukca onlara katılıyorr sonra ilerici zihniyet tarihine bakmadan kırizden bahsediyor ilerici yobazlar cok oldugundan ülkede cok cabuk unutuluyor bu gibi olaylar....
saygılar

Kuyruklar ne ki... 1943' te çıkarılan ve vatandaşın elinde avucunda ne var ne yoksa aldıkları
"VARLIK VERGİSİ" ni verdiğim linkten gidin de bir okuyun bakalım. CHP tarihinde kapkara bir
lekedir varlık vergisi. Baştan ayağa zulüm, entrika ve facia. Bütün varını yoğunu kaybedenler,
o da yetmiyormuş gibi biçilen vergi borçlarının tahsili bitinceye kadar, yaşlı genç demeden
zorunlu hizmete sürülmüştü Anadoluya. Ama hakkını yememek lazım, bu hizmet karşılığı günlük
verilen 90 kuruş maaşı da unutmamak gerek. Gerçi onun da 65 kuruşunu yemek için kesip, geri
kalan 25 kuruşu vergi borçlarından düşmüşler. Neyse uzatmaya gerek yok, gidin ve okuyun.
İsteyenler "Salkım Hanım' ın Taneleri" filmini de seyredebilir. Filmden bir sahne;

Kardan kapanan yolları temizlemekten gelen iki arkadaş arasında geçer diyalog;
Biri, kendi kendine gülen diğer arkadaşına sorar;
--- Arti, ne diye gülüyorsun?
--- Astsubay dedi ya, hergün vergimizden 25 kuruş düşeceklermiş.
--- Eee?
--- Eeesi, hesabettim 91 yıl sonra serbestim. Seninki ne kadar?
--- 23000
--- Dertetme, 200 senede ödersin.
--- Fazla kalmamış canım, ilk günü geçti bile....

“Milletlerin hayatında unutulmaması lazım gelen destanlar,kahramanlıklar, felaketler, acılar vardır.
Bunlar tarihin malıdır. Yeni nesiller kendilerinden evvel gelenlerin, iyi ve fena taraflarını
böylece görür, onların düştüğü hatalara düşmemeye çalışır. Varlık Vergisi, Cumhuriyet mali tarihinin
yüz kızartan bir sahifesidir”

Varlık vergisinin tahakkuk ve tahsil sürecinde görev alan eski İstanbul defterdarı Faik Ökte,
"Varlık Vergisi Faciası" İstanbul: Nebioğlu Yayınevi, 1951, s. 13

bilgiler için tşkrler berderke,, kendi buğdayının hırsızı olmaya zorlanan bir milletin chp dönemindeki halidir 40 lı yıllar.köylümüz için,hani milletin efendisi olan köylümüz yani''önceden eline vur ekmeğini al chp döneminde köstebek ol buğdayını çal.'''.diyordu nfk..

komik yaaa

başbakan 30 yıl geriye gitmesin.

anakradaki belediye başkancağızı kendini 400 bin küsür gıda paketi dağıtmakla istanbuldaki belediye başkancığı bilmem kaç yüz bin yardım paketi dağıtmakla devletin vehükümetin başındakiler yadım paketleri kömür beyaz eşya dağıtmakla övünüyor bu zamandan.

değişen ne peki

önceden millet onuruyla alınteriyle kazandığı parayla alıyodu onları, şimdi neyle aldığı malum,(evet mührü vurumuş bir pususla)

önceden milllet kuyrukta bekliyordu, şimdi kamyonalrla evlere geliyor..

ah ülkem vah ülkem

komik yaaa

başbakan 30 yıl geriye gitmesin.

anakradaki belediye başkancağızı kendini 400 bin küsür gıda paketi dağıtmakla istanbuldaki belediye başkancığı bilmem kaç yüz bin yardım paketi dağıtmakla devletin vehükümetin başındakiler yadım paketleri kömür beyaz eşya dağıtmakla övünüyor bu zamandan.

değişen ne peki

önceden millet onuruyla alınteriyle kazandığı parayla alıyodu onları, şimdi neyle aldığı malum,(evet mührü vurumuş bir pususla)

önceden milllet kuyrukta bekliyordu, şimdi kamyonalrla evlere geliyor..

ah ülkem vah ülkem

fark ne mi ????????? :D

1974 te kıbrıs barış harekatı olmuş bu adamı süpürmeyin kullanın denen devlet bize neden benden izinsiz sen savaşa girersin diye ambargo uygulamış ama biz vaz geçmemişiz davamızdan. Sonra o dönem yokluk vardı edebiyatı yapıyorsunuz.abd ye kafa tutan bir onurlu bir ülkenin vatandaşı olarak o kuyruklara girip gaz,tüp almak pek sorun değilmiş,şimdi hiç birşeyin kuyruğu yok ama onurumuz var mı ??dışarıya sormadan nefes bile alabiliyormuyuz?,topraklarımız hektar hektar satılıyor,tarımımız ne durumda kimin haberi var??,tohumu kendimız üretebiliyor muyuz?

Haberlere bakıyorum...

Şu ana kadar 3 kuyruk gördüm...

1 - Dünya su forum'una gelenler için kapatılan yollarda oluşan araç kuyruğu

2 - Seçimlere katılabilmek için nüfus müdürlüklerinde yaşlı insanların bayıldığı kuyruklar

3 - İşkur da bekleyenlerin oluşturduğu kuyruklar. Yani İşi artık işkurda iş bakmak olanların oluşturduğu kuyruklar...

2. dünya savaşı sonrası olmayan şeylerin kuyruğuyla bugünkü kuyruklar bir midir?

deniyor ki resmi rakamlara göre 3,4 milyon işsiz var. peki resmii olmayan???

Düzenleme - 1 : 4 oldu... Vatandaşa yardım diye verilen 50 tl için birbirini döven ezen bıçaklayan insanların oluşturduğu yardım kuyruğu...

Haberlere bakıyorum...

Şu ana kadar 3 kuyruk gördüm...

1 - Dünya su forum'una gelenler için kapatılan yollarda oluşan araç kuyruğu

2 - Seçimlere katılabilmek için nüfus müdürlüklerinde yaşlı insanların bayıldığı kuyruklar

3 - İşkur da bekleyenlerin oluşturduğu kuyruklar. Yani İşi artık işkurda iş bakmak olanların oluşturduğu kuyruklar...

2. dünya savaşı sonrası olmayan şeylerin kuyruğuyla bugünkü kuyruklar bir midir?

deniyor ki resmi rakamlara göre 3,4 milyon işsiz var. peki resmii olmayan???

Düzenleme - 1 : 4 oldu... Vatandaşa yardım diye verilen 50 tl için birbirini döven ezen bıçaklayan insanların oluşturduğu yardım kuyruğu...

dokunulmazlıklar kalktığı gün bi kuyruk daha olacak
bunları görüşgünü ziyaretine geleceklerin oluşturduğu kuyruk
çünkü içeri gireceklerin sayısı bir hayli fazla

Kuyruklar ne ki... 1943' te çıkarılan ve vatandaşın elinde avucunda ne var ne yoksa aldıkları
"VARLIK VERGİSİ" ni verdiğim linkten gidin de bir okuyun bakalım. CHP tarihinde kapkara bir
lekedir varlık vergisi. Baştan ayağa zulüm, entrika ve facia. Bütün varını yoğunu kaybedenler,
o da yetmiyormuş gibi biçilen vergi borçlarının tahsili bitinceye kadar, yaşlı genç demeden
zorunlu hizmete sürülmüştü Anadoluya. Ama hakkını yememek lazım, bu hizmet karşılığı günlük
verilen 90 kuruş maaşı da unutmamak gerek. Gerçi onun da 65 kuruşunu yemek için kesip, geri
kalan 25 kuruşu vergi borçlarından düşmüşler. Neyse uzatmaya gerek yok, gidin ve okuyun.
İsteyenler "Salkım Hanım' ın Taneleri" filmini de seyredebilir. Filmden bir sahne;

Kardan kapanan yolları temizlemekten gelen iki arkadaş arasında geçer diyalog;
Biri, kendi kendine gülen diğer arkadaşına sorar;
--- Arti, ne diye gülüyorsun?
--- Astsubay dedi ya, hergün vergimizden 25 kuruş düşeceklermiş.
--- Eee?
--- Eeesi, hesabettim 91 yıl sonra serbestim. Seninki ne kadar?
--- 23000
--- Dertetme, 200 senede ödersin.
--- Fazla kalmamış canım, ilk günü geçti bile....

“Milletlerin hayatında unutulmaması lazım gelen destanlar,kahramanlıklar, felaketler, acılar vardır.
Bunlar tarihin malıdır. Yeni nesiller kendilerinden evvel gelenlerin, iyi ve fena taraflarını
böylece görür, onların düştüğü hatalara düşmemeye çalışır. Varlık Vergisi, Cumhuriyet mali tarihinin
yüz kızartan bir sahifesidir”

Varlık vergisinin tahakkuk ve tahsil sürecinde görev alan eski İstanbul defterdarı Faik Ökte,
"Varlık Vergisi Faciası" İstanbul: Nebioğlu Yayınevi, 1951, s. 13

kardeş o günlere hiç kimsenin laf etmeye hakkı yok o günlerde hiç olmazsa milletin varlığı varmışta varlık vergisi çıkarılmış şu an millet artık açlık sınırında bile değil açlıktan ölüm sınırında buna rağmen hükümet poposunu dış ülkelere kaptırmış borçlarını bize ödetmek için mezarda emekliliği çıkarıyor tüm sigorta haklarını elimizden alıyor artık sağlık hizmetleri bile paralı olmaya başladı nedeni bariz ekonomik istikrar diye diye geldiler yine başımıza ekonominin içine ettiler bir elleri halkın cebindeydi artık kollarını soktular halkın cebine amcalar lütfen geçmişi değil bugünü konuşalım

Geri