- Katılım
- 23 May 2010
- Mesajlar
- 10,583
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
[FONT="]Banu Avar - Sınırlar Arasında
[/FONT]
indir
http://www.mediafire.com/?enwtjbr2eyg
http://rapidshare.com/files/32065448...Arasae_nda.pdf
[FONT="]direk oku
[/FONT]
http://www.scribd.com/doc/24118046/B...%B1nda-e-kitap
[/FONT]

indir
http://www.mediafire.com/?enwtjbr2eyg
http://rapidshare.com/files/32065448...Arasae_nda.pdf
[FONT="]direk oku
[/FONT]
http://www.scribd.com/doc/24118046/B...%B1nda-e-kitap
"SINIRLAR ARASINDA" ilk söz
Koskoca Osmanlı coğrafyası parçalanıp bölündüğünde, milyonlarca insan sınırlar arasında kalmıştı. Balkanlardan Ortadoğu'ya, Kafkaslara kadar aynı dili konuşan aynı şekilde davranan , benzer hislerle yaşayan ve aynı tehditlerle karşılaşan milyonlarca insan! Onlar yüzyıldır , hangi ülkelerin sınırları içinde yaşarlarsa yaşasınlar, hep' sınırların arasında' kaldılar...
Koskoca Osmanlı coğrafyası parçalanıp bölündüğünde, milyonlarca insan sınırlar arasında kalmıştı. Balkanlardan Ortadoğu'ya, Kafkaslara kadar aynı dili konuşan aynı şekilde davranan , benzer hislerle yaşayan ve aynı tehditlerle karşılaşan milyonlarca insan! Onlar yüzyıldır , hangi ülkelerin sınırları içinde yaşarlarsa yaşasınlar, hep' sınırların arasında' kaldılar...
Onlar, Bulgaristanın Kırcaalisi'nde Yunanistan'ın Gümülcine'sinde, Makedonya'nın Koca Ali'si ya da Suriye'nin sınır köylerinde yaşarlar. Batum'da, Kırım'da Kerkük'de . İran'da onlara rastlarsınız.
Uzaklarda bizi anarlar biz hep uzaklara bakarız. Her ailede anılar vardır. Anılar kuşaktan kuşağa aktarılır.
Ben de sık sık uzakları hüzünle anan bir ailenin içinde büyüdüm. Belki bundan dolayı, Sınırlar Arasında olan bitene merakım, bizden olan bir şeylere dokunma tutkum.
Anneannem Balkan harbinin dehset veren göç dalgaları arasında Selanik'le İstanbul arasında bir yerde doğmuş. Dedem bir Manastır göçmeni..
Babamın babası Bahattin Bey Dağıstan doğumlu. Küçük bir çocukken İstanbul'a getirilmiş. Yıldız Sarayı'nda büyümüş, Çerkes göçmeni Nazmestan hanımla evlenmiş, iyi bir asker olarak ünlenmiş, ünlendikçe birilerinin gözüne batmış ve sonunda Halep'e sürgüne gönderilmiş. Böylece babamın doğum yeri Halep! O doğduğu yıl (1893) Halep bir Osmanlı vilayeti... Halam bir Trablusgarplı'ya varmış!
O da Osmanlı'nın bir başka vilayeti....
Kısacası tüm çocukluğum, mübadele hikayeleri, Dağıstan dansları, Trakya türküleri, Suriye'den gelenlerin getirdiği ve salona yayılan pırıltılı kumaşların ve pestil ve şeker dolu kutuların büyülü fısıltılarıyla örüldü...
Bu çocukluğumun Sınırlar Arasında'ya katkıları...Sonra mı..
Sonrasında Zenciler Birbirine Benzemez'le 15 yaşında yaşamıma giren ve 20'li yaşlarımda tanışma fırsatı bulduğum bir Attila İlhan var. Şiirleri, romanları, kitaplarıyla sorular sorduran, isyanı, ve mantığı, dünyayı ve vatanı yerli yerine oturtma çabalarına en büyük katkıyı yapan Attila 'ağabey'!
Sınırlar Arasında gezebilmek, kalbi aynı hislerle çarpan insanlarla buluşabilmek TRT sayesinde mümkün oldu. Bunca yıldır yapmayı beklediğim program, önce Serpil Akıllıoğlu'nun yardımıyla karar masasına gelebildi. Ve Şenol Demiröz'ün hiç tanımadığı birine duyduğu güven ve destekle hayata geçti.
Ve bu zorlu mücadele annemin ve Taner'in büyük desteği ve büyük yardımlarıyla devam edebildi.
Müjgan Tekin kardeşim, Özlem Pekel Bülbül ve Gökhan Çınar'ın masa başı ve Ali Kiremitçi ve Erkut Erçakır'ın görsel hünerleriyle ekranlardan sizlere yansıdı.
Belgin Sarmaşık'ın ikna gücüyle kitaplaştırıldı..
Sınırlar Arasında , bu coğrafyanın en çok karıştırıldığı dönemlerden birinde , 20 ülke ve bölgeyi dolaştı. Bir yıl içinde 30 programda gözlem, tesbit ve anılar gözyaşı, hüzün ve sevgiler derlendi. Her ülkede ihanete bulaşanlarla da sadakati bilenlerle de konuşuldu... İşte şimdi onlar satır aralarından sizlerle buluşacak...
Banu AVAR
SON SÖZ
Balkanlarda dolaşırken hüznün ağır örtüsü üstüme çöktü... Kafkasya'da bir özlem!
Uzak Doğu'da 'Biz niye yapamayalım?!' duygusu.
Karadeniz kıyıları kararsızdı... Karadeniz devlerin savaş alanıydı.
Kafkasya 'da Gürcistan turunculara bürünmüştü Azerbaycan 1 milyon kaçkın ve göçkünüyle buruk, beşte biri işgal altındaydı.
Kafkasya bir kapıydı .. sonsuz Asya'ya açılan bir kapı...
Çölü göl yapan Türkmenbaşı Kaf dağının hemen ardındaydı. Ruhnamede vatan olmayı anlattı... Özbekistanda Aripov'un şiirleri cebimizde, Semerkantta bir geceydi...
Uluğbey'in rasathanesi önünde bilimin tarihiyle burun burunaydık ve kalbimiz yerinden çıkacakmış gibi çarptı.
Konradda bir kadın , bir düğün gecesinde sıkıca tutup kolumu sessiz bir çığlık attı:'Kızım İstanbulda bul onu!' Tahranda Asgar Fardi, yazı masasının başında bana bir İstanbul şiiri okudu.. Sonra ağır ağır çevirdi başını gözlerini dikti yüzüme: 'Ben İranlıyım' dedi. 'Türkiyeye kar yağsa burada üşürüm!'
Halepde Herran bir emlakçı.. 'herşeyimi veririm amca oğlumu bulmak için..' Hiç akrabası yoktu. Sınırlar ayrılırken herkes öte yanda kalmıştı... Amcaoğlu mutlaka hayattaydı . Herran onu bulmalıydı...Gözyaşları tapu paftalarının üzerine aktı.
Golandaki Nedim bey Kafkasyalı... Yerle bir olmuş 67 savaşında Golanın yarısı Derin gözleri mayınlı araziden karşı tepelere bakıyor.... O tepelerden megafondan yayılan sesler geliyor. 'Bu işgal bitecek!!!! Size kavuşacağız!' 60'i geçkin Nedim bey ağlıyor. Beyaz yemenisiyle Dürzi şeyhlerinden biri gözleri karşı tepelere dikili...
Ben Moskova'da sıcak bir kahvehanede Dugin'i dinliyorum. İskemlenin üzerindeki kalpakda yüz yılın hikayesini görüyorum.
Sonra Kazan'a Rafael Hekimov'un evindeyim, dışarısı eksi 30 derece! Şöminenin karşısında Sultan Galiyev'in yaşamını anlatıyor iç Hiç ...
Pekin'de Ren var. Dağların ardındaki dağları ve göklerin ardındaki gökleri anlatıyor. 'Hiç bir dağın zirvesine çıkmayan, zirve nedir bilmez ki!' diyor. 'Diğer dağların zirvesini görebilmek için bir dağın zirvesinde olmak gerek!' diyor.
Prizren'de Hızır ve Şükran, Sırbistan'da Dutsi ve Duşan var. Arnavutluk'un incisi Berat'daki Nazmi bey unutulur mu! Ya Bulgaristan'da Deli Ormanlı'nın dostluğu!
Ahh, yazılan çizilenlerin ötesinde göklerin ardında gökler var. Sisin ardından dalga dalga beliren bir deniz var.. Çok engin..
Ufkun ötesinde başka ufuklar var...