€rd@ls10
Altın Üye
- Katılım
- 2 Ocak 2008
- Mesajlar
- 16,867
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Diğer bilinen isimleri: Akciğer (veya Körük) balığı, Şişen balık, Üfleyici, Şişe balığı, Küre balığı, Sea squab (Piyasa ismi)

Ergin balon balıkları, nehir ağzının med-cezir seviyesinden kıyıdan birkaç kulaç mesafedeki derinliklere kadar bulunan kıyı balıklarıdır. Kumsal alanları ve gemi enkazlarının yakınını veya üzerini tercih ederler. Ayrıca çamurda, deniz kabuklarında ve çakıl zeminde de bulunabilirler.
Balon balıkları yumurtalarını kıyıya yakın sığ sularda bırakırlar. Larvaları pelajik canlılardır.
Cinsiyetleri ayrı olan canlılardır. Dişiler de erkekler de ikinci büyüme mevsimlerinde cinsel bakımdan ergin duruma gelirler. Yumurtlama yeteneği olan bireyler 88 mm kadar küçük boyutta olabilirler. Doğurma alışkanlıkları ile ilgili çok az şey bilinmektedir. Ama, birden fazla eşi olan ve rasgele çiftleşen bireyler olabilirler. Yumurtaların döllenmesi haricidir.
Yumurtlama mevsimleri ilkbahar sonunda başlar, bütün yaz boyunca devam eder ve sonbahar başında sonlanır. Bu Chesapeake’de görülen bir özelliktir. Cope Hatteras’ın güneyinde yumurtlama mevsimleriyle ilgili her hangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Çiftleşmeleri henüz gözlenememiştir ama gün ışığının olduğu saatlerde yumurtladıkları tahmin edilmektedir. Ayrıca ebeveynlerin yumurtalarını koruduklarına dair bir delil de bulunamamıştır.
Bir yumurtlama mevsiminde kaç kez yumurta bıraktıkları bilinmiyor ama erkeklerin çirfleşmeye hazır oldukları dönem dişilere oranla daha uzun olduğundan erkeklerin birkaç defa sperm bırakabilecekleri düşünülüyor. Çiftleşmenin en başarılı olduğu dönem Haziran ve Temmuzdur. Bu dönemde erkekler çiftleşme yeteneklerinin en az olduğu zamanı yaşarlar.
Yumurtalar şeffaf, küresel, düz ve yapışkan bir tabakayla kuşatılmış ve simetrik olmayan bir yapıdadır. Yapışkan olmaları nedeniyle bir araya gelip bir kütle oluştururlar. Bir kap içine alındıklarında tek bir tabaka halinde dizilirler ve yapışkan zarları altıgen bir görünüm alır.
Yumurtaların ekvatoral bölgesinde 3,4 mm kalınlığında erime oranı düşük çok sayıda renksiz yağ damlacıklarından oluşan köpüksü bir küme oluşur. Blastodermin gelişeceği bölgede gevşek, yeşil yapıda bir kısım meydana gelebilir.

Deney sonuçlarına göre balon balıkları tembel canlılardır. Bunun nedeninin kanlarındaki hücre ve kimyasal madde oranları olduğu belirlenmiştir.
Vücut hareketi olarak yüzgeçlerini kullanarak yer değiştirirler. Gün ışığında su içinde ilerlerler, gece ise dipte hareketsiz olarak dururlar. Genç bireyler büyük belirsiz yönlerde hareket eden gruplar halinde bulunurlar. Erginler ise genellikle yalnız ve serbest hareket ederler.
Balon balıkları geçici süreler için kendilerini şişirme yeteneğine sahiptirler. Şişirme mekanizması güçlü kaslar yardımıyla ağızdan hava veya su emmeyi kapsar. İçlerine çektikleri hava veya suyu karın bölgelerinde bulunan halka şeklindeki bir sfinkter ile içerde tutarlar. Ağızda bulunan ve aşağı doğru duran solunum kapağının bu sistemde işlevi ya çok azdır yada yoktur. İçerde tutulan sıvı, sfinkterin rahatlamasının ardından, önce aralıklarla gelen fışkırtmalarla, sonra onu takip eden bir akımla ve son olarak damlalarla balığın vücudundan dışarı atılır.
Balon balıklarının maksimum büyüklükleri 35,6 cm’dir. Ama çoğunluğu 25,4 cm’den küçüktür. Belirli bir uzunluktaki erkeklerin ağırlığı dişilerden daha azdır. New Jersey’de yapılan araştırmalarda dişilerin genel ağırlıklarının 82 gr olduğu saptanmıştır. Virginia’dan toplanan örneklerle yapılan araştırmalarda %99’unun 89 gr ağırlığında olduğu saptanmıştır. Balon balıklarının yumurtlamadan önce ve sonra ölçülen ağırlıklarına göre üreme periyotlarından sonra (Temmuz-Kasım) daha uzun ve daha ağır oldukları saptamıştır.
Kendisi küçük, hatta sevimli görünüyor. Ama öylesine tehlikeli ki "Jaws" bile onun yanında masum kalır.
"Balon balığı" denizlerin en zehirli canlılarından biri. Bir tek balon balığının bedeninde bulunan zehir, en az 30 kişiyi birden öldürebilir. Dahası, eti de zehirli olduğundan doğal düşmanı da yok. Balıkçılar da onu avlamaz.
Ancak tıp dünyası için değerli. Çünkü onun zehiri, ilaç yapımında da kullanılıyor. Dahası "balon balığı" zehiri, kimyasal silah olarak bile kullanılabileceğinden son derece sıkı takip ediliyor.
Akvaryumlarda yaşayan balon balıkları zehirli olmazken denizlerde, doğal ortamlarında yaşayanlar, denizlerin asıl canavarları sayılıyor. Birkaç yıldan beri bu balıklar Akdenizde'de görülmeye başladı.