thefao
El-fetih
- Katılım
- 1 Kas 2008
- Mesajlar
- 4,782
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Kilosu 2,5 kilodan satılan balina ekmeklerin ağırlıkları 18 kilograma kadar ulaşıyor
Bursa, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlerdeki fırınlarda tam tane buğdaydan üretilen,
ağırlığı 18 kilograma kadar ulaşan "balina ekmek" adı verilen büyük ekmekler
dilimlenerek kilosu 2,5 liradan satılıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son yıllarda GDO'lu ürünler, hormon
ve zirai ilaçlarla ilgili şüphelerin artmasıyla daha sağlıklı ve besleyici olan
doğal ürünlere talep giderek artıyor.
Organik gıdalar kadar köylülerin semt pazarlarında satmaya getirdiği köy
ekmeği, yumurta, bal, reçel, doğal şartlarda yetiştirilmiş meyve ve sebzeler,
fiyatlarının biraz daha fazla olmasına karşın ilgi görüyor.
Köy tipi ekmek, talebin son yıllarda artması üzerine büyük şehirlerdeki
fırınlar tarafından da üretilmeye başladı. İzmir, Bursa, İstanbul gibi birçok
şehirde köy tipi ekmek üretimi son aylarda önemli oranda arttı.
-BALİNA EKMEK 45 LİRA-
Fırın sahibi Hakan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
araştırmalarla tam tane hububatların hipertansiyon, kalp ve damar
rahatsızlıkları, obeziteye iyi geldiğinin belirlenmesiyle köy tipi ekmeklere
talebin arttığını, kendilerinin de bu yönde üretime geçtiğini belirtti.
Tam tane buğdaydan üretilen ekmeklerin normallerine göre oldukça büyük ve
ağır olduğunu söyleyen Doğan, "Bu tür ekmekler vitamin kaybının en aza
indirilmesi için büyük yapılıyor. Genellikle 10-18 kilogram olarak üretilen bu
ekmekleri dilimleyerek kilosu 2,5 liradan satıyoruz. Büyük oldukları için 'balina
ekmek' olarak biliniyor. Bütün olarak 18 kiloluk ekmek 45 liradan satılmış
oluyor. Büyük aileler böyle bir ekmeği dilimletmeden alıyor" dedi.
-120 KİŞİYİ DOYURUYOR-
Doğan, bir kişinin 150 grama denk gelen yarım ekmekle doyduğu hesap
edildiğinde 18 kilogram ekmeğin aynı anda 120 kişiyi doyuracağını ifade ederek,
"Biz de birkaç ay önce üretimine başladık. Önceden günde 5 adet üretiyorduk,
şimdi 10 adede çıktı. İşçilik fazla olmadığı için fiyatı normal ekmekle aynı
oluyor. Fırında 2,5-3 saatte ancak pişiyor" diye konuştu.
Normal ekmeklere göre balina ekmekte dış kabuğun daha az olduğunu
belirten Doğan, "Nemli iç kısmı fazla olduğu için daha düşük kalori içeriyor.
Vitamin kaybı az olunca besleyici oluyor" dedi.
-TAM TANE HUBUBAT VE SAĞLIK-
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Hikmet Boyacıoğlu, içerdiği vitamin, mineral ve yağ asitleriyle tam tane
hububatların sağlık açısından önemine işaret etti.
ABD'de yapılan araştırmalarda, özellikle doymamış yağ asidi açısından
zengin olan tam tane hububatların kalp ve damar rahatsızlığı, hipertansiyon ve
obeziteye iyi geldiğinin ortaya konulduğunu belirten Boyacıoğlu, şunları
kaydetti:
"ABD'de yapılan araştırmalar tam taneli hububat ürünü tüketen erkeklerde
kalp yetmezliği riskinin yüzde 30 oranında azaldığını ortaya koydu. Tam taneli
veya kepekli hububat ürünü tüketiminin erkeklerde hipertansiyonu yüzde 19
oranında düşürdüğü de belirlendi. Başka bir araştırmada ise çocukken hububat
tüketen erkeklerin büyüdüklerinde obez olmadığı ortaya çıktı. Tam tane hububat
ürünü, özü, kepeği ve kabuğuyla işlenmesi demektir. Sağlıklı beslenmeye yönelik
bu tür ürünlerin tüketimi giderek artıyor. Örneğin kalp ve damar sertliği için
faydalı olan bölüm hububatın özünde bulunuyor. Tam tane hububat ürününde bu
faydalı bölüme rastlamak mümkün oluyor."