Baharatın Öyküsü

Archangelll

New member
Ada Çayı
Gece terlemelerini keser, çok sinirli kişilere çok iyi gelir gerginli i alır, mide ve ba ırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sa lar. Kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser. Gö sü yumuşatır, öksürü ü keser. Astım hastaları için yararlıdır. Ö rencilere, kansızlık çekenlere, hastalıktan yeni kalkmış kişilere çok iyi gelir. Tansiyonu yükseltir.

Anason
Haziran - A ustos aylarında, beyaz renkli çiçekler açan, 50 - 60 cm yüksekli inde, bir senelik bitkidir. Başta Ege Bölgesi olmak üzere bütün Anadoluda bahçelerde yetiştirilir. Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen anason ya ı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Anason tıpta midevi ba ırsak gazlarının teşekkülünü önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve gö üs yumuşatıcı olarak kullanılır. Ayrıca nefes darlı ı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir. Anason yüksek dozda alındı ında baş a rısı, uyuşukluk ve görme zorlu u yapar. Daimi kullananlarda anisizim hastalı ına sebep olur. Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teşekkül eden gazları gidermek için oldukça etkilidir.

Biberiye
Bütün ilkbahar ve yaz boyunca soluk - mavi renkli çiçekler açan, 1 - 2 cm yüksekli inde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Mide ve ba ırsak uyarıcı, idrar söktürücü ve safra atıcı etkisi vardır. Uçucu ya , uyarıcı olarak haricen kullanılır. Hazımsızlı ı giderir, çarpıntıları keser, yarım baş a rılarını keser (migren) keser. İdrar ve adet söktürür.

Civan Perçemi
Haziran - Eylül aylarında, beyaz veya pembemsi renkli çiçekler açan, yol kenarlarında, tarlalarda ve kurak topraklarda yetişen 20 - 100 cm yüksekli inde, kokulu, çok senelik ve otsu bir bitki. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçerisindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelli i vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.

Fesle en
Haziran - Eylül ayları arasında, pembemsi veya sarımsı-beyaz renkli çiçekler açan, 20 - 40 cm yüksekli inde, çok senelik, kuvvetli kokulu, otsu bir bitkidir. Fesle en midevi, yatıştırıcı ve ba ırsaklarda gaz teşekkülüne mani olucu özelliklerinden dolayı % 1 - 2'lik çay halinde kullanılır. İdrar yolları hastalıklarına karşı tesirlidir. Tohumlarından öksürük kesici olarak istifade edilir. Baharat olarak salata ve çorbalarda kullanılır. Ete, balı a ve sosise konur. Öksürü ü kesici, hazımsızlı ı ve baş dönmeleri giderici özelli i de bilinir. Arı sokmalarına karşı da faydalıdır. Fesle en kokusu, sivrisinek ve tahta kurusu gibi haşaratları kaçırır.

Gelincik
Bileşiminde zamk, şeker, müsilaj ve çok az miktarda alkaloit bulunur. Hafif yumuşatıcı ve uyuşturucu bir tesiri vardır. Öksürük ve nezle gibi hastalıklarda yumuşatıcı olarak şurup halinde verilir. Uykusuzlu u giderir. Yanıkları iyileştirir. Çiçekleri su içinde şişelerde güneşte bekletilerek şerbeti çıkarılır. Yazın şerbet olarak içilir.

Ihlamur
Ihlamurun kış ıhlamuru, yaz ıhlamuru, kırmızı ıhlamur ve gümüşi ıhlamur gibi türleri bulunmaktadır. Ihlamur çiçe i yatıştırıcı, idrar verici, gö üs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullnılır. Ihlamur çiçe i banyosunun da yatıştırıcı bir özelli i vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler.

Isırgan Otu
Bu bitkinin yakıcı tüylerinde formik asit bulundu birçok yerlerde kayıtlı ise de tüylerin taşıdı ı userada asetilkolin ve hitemin vardır. Eskiden romatizma ve siyatikte kullanılırdı. Yapraklarından hazırlanan infüzyon, şaç dökülmesine karşı tatbik edilir. Ayrıca aybaşı kanamalarını düzenler, balgam söktürür. Burun kanamasını keser. Haricen tatbik edilirse, çıbanlarda faydalı oldu u bilinmektedir.
 

HTML

Üst