- Katılım
- 7 Kas 2006
- Mesajlar
- 26,181
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0


Günde 5–7 porsiyon sebze ve meyve artan vitamin mineral ihtiyacını karşılamak için mutlaka tüketilmelidir. Özellikle her öğüne sebze ve meyveyi koyup sıvı alımını arttırdığımız bir beslenme tarzı ile büyük bir adımı atmış olmamızı sağlar.

Yemeklere, yoğurda, söğüş sebzelere ekleyeceğimiz baharatların vücudu hızlandıran ve yağ yakımını arttıran etkileri gözlenmiştir. Kırmızıbiber, kekik, zerdeçal, zencefil, kişniş,kimyon, biberiyeyi sıklıkla kullanın.

Özellikle geceleri ağır ve yağlı yemek yemekten kaçının. Sebze yemekleri, kişi başı 1 tatlı kaşığı yağ ile pişirilmelidir. Fırın tepsisinde, yağlı kağıtta, çin tavasında, buharda pişirme yöntemleri yağ miktarını azaltmamıza yardımcı olacaktır.

Yemeklerinizi sık sık ve küçük porsiyonlarda yemeye gayret edin. Porsiyonlarınızı küçültemiyorsanız, kalori içeriğini düşürün. Bunun için ince kıyım sebzelerle yemeğinizi harmanlayın veya közlenmiş sebzelerle yemeğinizin yanına garnitür hazırlayın, bol baharatla afiyetle yiyin.

Yoğurttan vazgeçmeyin, sıcak havalarda vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabileceği gibi içine katacağınız taze maydanoz, dereotu, nane ile hem vitamin alımınızı artırmaya hem de doygunluk hissi sağlamaya yardımcı olur.

Tüketilen su miktarı artırılmalıdır. Özellikle 10 ile 15 su bardağı su tüketimine özen gösterilmelidir.

Baharda hormonların çalışmasında düzensizlik görülebilir. Hem hormonlar hem de hava değişimleri vücutta su tutulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemekler az tuzlu tüketilmeli ve tuz yemeğe piştikten sonra ilave edilmelidir.

Bahar enerjisini cildim de hissetsin diyenler, vücutta oluşabilecek pul pul dökülmelerin oluşmaması için ise en iyi kaynak A vitaminidir. Bunu da süt, domates, turuncu ve sarı renkli tüm sebze ve meyveler, balık tüketerek sağlayabiliriz.