Bende aldırmanı tavsiye etmiyorum ama yinede en doğrusunu doktorun bilir ayrıca
Videoyu izlemek için Tıkla
Bademcik ameliyatı kabusunuz olmasın
Bademcik ameliyatı teknik olarak basit gibi gözüken, fakat büyük ameliyat ciddiyetiyle hazırlık yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir. Bademcik ameliyatının en önemli riski ise kanamadır. Çevre dokuları zedelenmeksizin kısa sürede yapılan "Thermal welding" yöntemi yani ısıyla yapılan bademcik ameliyatlarında hiç kanama olmuyor, ameliyat sonrası ağrı ise çok az görülüyor.
Yakın zamana kadar ailelerin korkulu rüyası olan bademcik ameliyatlarında, kanama riskini azaltmak için geliştirilen "Thermal welding" sistemi sayesinde bademcikler, artık çevre dokulara zarar vermeden kolaylıkla ayrılabiliyor.
Nişantaşı KBB Grubu'ndan Uzm. Dr. Atilla Şengör, klasik yapılan bademcik ameliyatlarında yaklaşık 2 hafta kadar sürebilen iyileşme sürecinin, yeni yöntemle yaklaşık bir hafta ile sınırlı olduğunu ve hastanın boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü gibi şikâyetlerinin de eğer olursa, birkaç günden fazla sürmediğini söyledi.
Thermal Welding'le yapılan bademcik ameliyatının diğerlerinden farkı nedir?
Bademcik ameliyatlarında klasik olarak en sık kullanılan yöntem, bademcik disektör denilen bir aletle çevre dokulardan ayrılır. Klasik yöntemde dokunun ayrılması aşamasında oluşan yara yüzeyleri kendiliğinden zaman içinde iyileşmektedir. Kısmen iyileşene kadar belli bir süre hasta ağrıdan yakınabilir. Ameliyat esnasında kanama oluştuğunda, kanayan bölge çeşitli materyallerle bağlanır veya dağlanır. Son yıllarda geliştirilmiş olan "Thermal Welding" sistemi sayesinde bademcikler, çevresindeki dokulardan kolaylıkla ayrılabilmektedir. Bu yeni yöntemin avantajı, dokunun ayrılması aşaması ile aynı anda, yara yüzeylerinin ısı ve basınç ile kaynamasının gerçekleşmesidir. Böylece kanama hiç olmamakta veya çok az görülmekte, ameliyat sonrası ağrı ise çok az olmaktadır. Narkoz alım süresi kısaldığında, ağrının da az olması durumunda, hastanede kalış süresi kısalacak, ameliyat yapılan gün hasta taburcu edilebilecektir. Diğer yöntemlerle yaklaşık 2–3 hafta sürebilen biyolojik yara iyileşme süresi, bu yöntemde yaklaşık bir hafta ile sınırlıdır.
Thermal Welding yöntemi ile ameliyat yapılan çocuklar ertesi gün okula gidebiliyor mu?
Bu yöntemle yapılan bademcik ameliyatları, çocuklar tarafından daha rahat kabul ediliyor. Çocuklar ertesi gün okula gönderilebilir ama yine de ailenin çocuğunu en az bir hafta gözetimde tutmasını öneriyoruz.
Her bademcik ameliyatında bu yöntem kullanılabilir mi?
Hastaların çoğunda ameliyat bu teknikle yapılabilir. Ancak bazı durumlarda olduğu gibi, eğer bademcik dokusu çevre dokulara çok yapışıksa, çalışma sırasında aralıklı olarak klasik yönteme de başvurulabilir.
Bademcik, vücutta bir işe yarar mı?
Bademciklerin, üst solunum yollarından giren mikropların tanınarak vücudu savunmaya hazırlamak gibi görevleri vardır. Bademcikler özellikle, çocukluk döneminde vücudun, hastalıklara karşı, ilk savunma bölgesini oluştururlar.
Kaç yaşına kadar bademcik alınmalıdır?
Bademcik ameliyatları zorunlu haller dışında üç yaşın altında genellikle uygulanmaz. Ancak solunumu ileri derecede engelleyen büyük bademcikler üç yaşın altında da alınabilir. Genellikle bademcik ameliyatlarının en sık yapıldığı yaşlar 3 ila 10 yaşlar arasıdır. Bununla birlikte yirmili yaşlarda da zaman zaman ameliyat gerekli olabilmektedir. 30 yaşın üzerinde bademcik ameliyatı çok nadiren gerekli olmaktadır.
Bademcik ameliyatlarındaki en son ve güvenilir yöntem hangisidir?
Bademcik ameliyatlarında en üstün yöntem diye bir şey yoktur. Her uzmanın alışkın olduğu tekniği kullanması en güvenlisidir ve en iyi sonucu verir. Thermal welding çalışma sırasında kanamayı azaltan bir araçtır. Ancak klasik tekniklere alışkın deneyimli bir uzman bu aracı kullanmaksızın klasik teknikle de hiç kanamasız bu ameliyatı yapabilir.
Bademcik ameliyatının riskleri nelerdir?
Bademcik ameliyatının en önemli riski kanamadır. Hastalar çoğu kez çocuk olduklarından olası bir aşırı kanama bu riskin sorumlusudur. Günümüzde gelişen genel anestezi koşulları ve hastanelerin olanaklarının artmış olması bu riski çok azaltmaktadır. Bununla birlikte bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken, fakat aslında bir büyük ameliyat ciddiyetiyle hazırlık yapılması gereken bir ameliyattır. Bir bademcik ameliyatı olurken dikkat edilmesi gereken en önemli şey hastanenin yoğun bakım ünitesi de olan tam donanımlı bir hastane olmasıdır. Koşulları yeterli olmayan poliklinik ve muayenehane gibi yerlerde bademcik ameliyatı risklidir.
Ailelerin çoğu narkozdan kokuyor, anestezi kullanımı şart mı?
Halk arasında narkozun fazla verilmesine bağlı komplikasyonlar olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Aslında ameliyat komplikasyonları çoğu kez donanım ve bakım koşullarının yetersizliğinden olabiliyor. Günümüzde modern anestezi cihaz ve ilaçlarıyla genel anestezi kullanılması idealdir.
Çocuklar ameliyattan çıkınca neler hissediyor?
Ameliyat süresinin kısa olması narkoz alım süresini kısaltıyor. Bu nedenle çocuk daha kısa sürede kendine geliyor. Açık yara yüzeylerinin oluşmaması nedeniyle de ağrı ya hiç olmuyor, ya da çok az oluyor. Ameliyat sonrası hasta odası ziyaretimizde genellikle, yatağında oturarak bekleyen, dondurmamı ne zaman yiyeceğim diyen, genellikle şaşkın ya da somurtkan ancak çoğu kez teşekkür edebilecek kadar iletişimi yüksek bir çocuk ile karşılaşıyoruz.
Bu yöntemle sadece çocuklar mı ameliyat ediliyor?
Bademcik sorunları en sık çocukluk döneminde görülür. Bademcik dokusu yaşla beraber giderek gerileyen-küçülen bir dokudur ve bu yüzden yirmili yaşlardan sonra enfeksiyonları azalma gösterir. Bununla birlikte yirmili yaşlarda da zaman zaman ameliyat gerekli olabilmektedir. 30 yaşın üzerinde bademcik ameliyatı çok nadiren gerekli olmaktadır.
Bademcikler ne zaman alınmalıdır?
Bademciklerin iltihaplanma sıklığı ve hastalığın süresi, bademcik ameliyatı kararında belirleyici rol oynar: Bir yıl içinde altı-yedi defa veya iki yıl boyunca ortalama yılda beş defa veya üç yıl boyunca ortalama yılda üç kez bademcik enfeksiyonu geçiren çocuk veya erişkinlerde ameliyat kararı yaygın bir şekilde alınmaktadır. Beta mikrobunun boğaz kültüründe tespit edildiği hastalarda da diğer bazı faktörlere bağlı olarak ameliyat kararı daha kolay verilmektedir. Çocuğun ateşli eklem ve kalp romatizması geçirmiş olması, sık bademcik iltihaplanmalarının yanı sıra geniz eti ve orta kulak sorunlarının da bulunuşu, çok sık tekrarlayan ve inatçı hale gelmiş çocuk sinüzitleriyle beraber bademcik ve geniz eti sorununun da bulunuşu, ameliyat nedenleri olarak sayılabilir. Yalnız başına büyük bademcikler bir ameliyat sebebi oluşturmazlar. Ancak beslenme ve solunum engellemesi yapan büyüklükte bademcikler ameliyat edilmelidir. Çocuklarda görülen “uyku apnesi” (uykuda soluksuz kalma nöbetleri) yine geniz eti ve bademciklerin alınmasını gerektiren bir durumdur. Ayrıca bademciklerde tümör, tüberküloz gibi farklı durumlarda da mutlaka bademcik ameliyatı gerekmektedir.
Gereksiz yere bademcik aldırmak sakıncalı mı?
Bademcikler vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşmiş dokularından bir çiftidir. Özellikle üst solunum yollarından giren mikropların tanınarak vücudu savunmaya hazırlamak gibi görevleri vardır. Gereksiz yere bademcik aldırmak aslında mümkün değildir. Hiçbir aile çok sıkıntılı hale gelmedikçe bademcik ameliyatı istemez.
Ameliyata ne zaman karar vermek lazım?
- 2 yıl içinde çocukta, 5–6 defadan daha fazla bademcik iltihabı olması.
- Bademcik iltihaplarına halk arasında beta mikrobu denilen "beta hemolitik streptokok" bakterisinin neden olması.
- Çocuğun ateşli eklem ve kalp romatizması geçirmiş olması.
- Sık bademcik iltihaplanmalarının yanı sıra geniz eti ve orta kulak sorunlarının da bulunması.
- Çocukta "uyku apnesi" (uykuda soluksuz kalma nöbetleri) sorunu bulunması.
- Bademciklerde tümör, tüberküloz gibi farklı durumlarda da mutlaka bademcik ameliyatı gerekmektedir.
Kaynak