Okul projemdı bilgi topladım hh dede yayınlıım dedim!
Kızlara yeni yuva
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası çerçevesinde Niksar'da yaptırılan 100 kişilik Çağdaş Yaşam Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu hizmete girdi
Pınar Aktaş - Tokat
Gazetemizin kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Bekata ailesinin Tokat'ın Niksar ilçesinde yaptırdığı Çağdaş Yaşam Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu törenle açıldı.
Niksar'da düzenlenen açılış törenine Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz, eşi Ayşe Filiz Gürbüz, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da katıldı.
Kampanyanın başarısı
Törende konuşan Mergen, Türkiye'nin kalkınmasının kız çocuklarının okula kazandırılmasıyla mümkün olacağını belirterek, yaklaşık 9 ay gibi kısa bir sürede "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasıyla hedeflenen 17 yurdun tamamının üstlenildiğini ve şu ana kadar da 3 bin 700 kız çocuğuna burs sağlandığını söyledi. "Baba Beni Okula Gönder"in AB İlerleme Raporu'na girdiğini de kaydeden Mergen, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda en önemli konulardan birinin kızların üretime katılımı olduğunu anlattı.
Kampanyanın fikir annesinin Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan olduğunu belirten Mergen, "Hanzade Doğan'ın sözüyle, tek okumayan kızımız kalmayana kadar bu proje devam edecek. Biz de Milliyet olarak arkasında yer alacağız" dedi.
Prof. Saylan da Türkiye'nin çağdaş ülkeler düzeyine çıkması için kadınların, kızların eğitilip her alanda eşit olması gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
'Ailemizin vefa borcu'
"Şu topluluğa baktığımız zaman bile çok az sayıda kadının var olduğunu hepimiz görüyoruz. Ne yazık ki Türkiye'nin acı gerçeği her yerde, en başta da TBMM'de. Biz, 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına bu adı verirken, biraz da içimizden gelerek bunu düşündük. Babalar yani erkekler, kız çocuklarının, eşlerinin eğitimli olmasına önem verirlerse, onların kendileriyle eşit olduğuna inanırlarsa o zaman bizim bu kadar uğraş vermemize gerek kalmayacak."
Vali Gürbüz ise Bekata ailesinin vatanına, milletine olan vefa borcunu Niksar'a gelerek ödediğini belirterek, "Bu vesiyle kızlarımız burada okuyarak, rektör, başbakan, milletvekili olacaklar. Ulu Önder Atatürk'ün 1930'larda kadın-erkek eşitliğini sağlamasının her türlü avantajını görecekler" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Gürbüz, katkılarından dolayı Saylan ve Mergen'e plaket sundu.
100 kıza ev olacak
Tokat Niksar'da eski Tekel binalarının yenilenmesiyle oluşturulan Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu, 100 öğrenci kapasiteli. Yurtta, bilgisayar ve çalışma odalarıyla, yemekhane ve çamaşırhane bulunuyor. Metro Grup yurdun tefrişinin bir bölümünü sağlarken, Milliyet de yurdun kütüphanesini donatıp kız öğrencilere giyecek yardımında bulundu. Toplam 280 bin YTL'ye mal olan yurda şu anda 80 öğrenci yerleştirildi.
'Baba Beni Okula Gönder' Davos'ta
Harvard'ın Başkanı Summers: "Kızların eğitilmesi, kalkınmakta olan ülkelerde yegane önemli yatırımdır"
DAVOS
Larry Summers'ı yıllar önce yine Davos'ta, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında, Bill Clinton'un Hazine Bakanı iken tanımıştım.
Hiç unutmuyorum, Brezilya ekonomisinin çöktüğü haberlerinin geldiği 1999 Davos'unda, ünlü spekülatör George Soros'la birlikte bizim de bulunduğumuz masada, Brezilya'ya Merkez Bankası Başkanı arayışı içindeydiler.
Harvard Üniversitesi'nde ekonomi profesörüyken Clinton'la siyasete giren Summers, Bush iktidara gelince Harvard'a döndü. 2001'den beri Harvard Üniversitesi Başkanı olan Larry Summers bir süre önce "Beyin yapıları itibariyle erkeklerin kafası matematiğe kadınlardan daha iyi çalışır" demiş ve ABD'nin önde gelen üniversitelerindeki kadınlar ayağa kalkmıştı.
Prof. Summers'ı bu yıl Davos'ta, 'Baba Beni Okula Gönder' seferberliğimizin baş destekçilerinden biri olarak görünce hayli şaşırdım ve tabii çok da sevindim.
Summers'ın bu yıl konuşmacı olduğu oturumların başlıkları, eminim sizlerin de ilgisini çekecek: Kadınlar ve ekonomi, eşitliğin ekonomisi, değişik kültürlerde cinsiyetler arası eşitliğin anlamı...
Yegane önemli yatırım
Ve ABD eski Hazine Bakanı Harvard Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Lawrence H. Summers'ın kız çocuklarının eğitimiyle ilgili Davos'a özel yazılı demeci: "Kızların eğitilmesi, kalkınmakta olan ülkeler için yegane önemli yatırımdır. Diğer hiçbir alana yapılacak yatırım, ülkeye sağlayacağı yarar açısından, kızların eğitimiyle rekabet edemez.
Hükümetlerin görevi
Kız çocuklarının eğitilmesi, gözle görülür ekonomik yararlarının yanı sıra; daha küçük, daha sağlıklı ve daha mutlu aileleri beraberinde getirir. Kızlar ne kadar çok eğitilirlerse, ekonomik faydası da, sosyal faydası da, sağlık alanında yarattığı fayda da o kadar büyür.
Kalkınmakta olan ülkelerde hükümetlere düşen görev, bu iş için gerekli kaynakları ayırmak, doğru önlemleri almak, şeffaflık ve hesap verebilmektir. Bir de mevcut kültürel kurumların, kızların eğitimine katkıda bulunmak üzere nasıl seferber edileceği düşünülmeli ve planlanmalıdır."
Hintliler soruyor: Babacan Başbakan mı olacak?
Bu yıl Davos buram buram Hindistan kokuyor. Otelleri; Hintli bakan, bürokrat, akademisyen ve işadamları doldurmuş. Oturumlarda mutlaka bir Hintli konuşmacı çıkıyor karşınıza. Hatta karla kaplı Davos sokaklarında kaymadan yürümeye çalışırken, tam düşeceğiniz sırada imdadınıza yetişip elinizi tutan bile bu yıl Hintli. İlk geldiğim yıl Almandı. Beni yerden kaldıranın yaka kartında Deutsche Bank'ın CEO'su olduğu yazıyordu.
Davos'ta Çinlilerin her yıl biraz daha fazla kendini hissettiren varlığına alışmıştık da, Hintlilerinki yeni bir durum. Hatta bu yılki gala gecesinde bile bizlere, Bollywood'un müzisyenleri ve dansçılarıyla, 1.1 milyar nüfuslu bu devasa ülkenin değişik yörelerinin mutfaklarıyla, Davos'ta dört dörtlük bir Hint gecesi yaşatacaklar.
Brüksel'de konuşuluyor
Hintliler bu yıl Davos'a damgalarını vurmakla kalmayıp, Türkiye'ye kadar uzanmış görünüyorlar.
Kongre Merkezi'nde bir toplantıdan diğerine koşuştururken, yaka kartımdan Türk olduğumu fark eden 2 Hintli işadamı, "Ali Babacan Başbakan mı oluyor?" diye sormazlar mı.Hintli muhataplarım Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olma ihtimali üzerine de görüş belirttiler. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Başbakan olma ihtimalinin, Avrupa Birliği çevrelerinde (Brüksel'de) konuşulduğunu dile getirdiler.
4 oturumda konuşmacı
Aslında Babacan'ın bu yıl Davos'ta katılacağı oturumların yelpazesine bakarsak, böyle bir çıkarımda bulunabilirler. Türkiye'deki hava muhalefeti nedeniyle, eşi ile birlikte bir gün önce Davos'a gelen Babacan'ın, Başbakan'la katılacağı toplantıların dışında, konuşmacı olduğu 4 oturum var:
1. Avrupa'nın kimlik krizi. (CNN International'in canlı yayınında, AB Komiseri Günter Verheugen ile birlikte)
2. Avrupa'nın kendi sınırları içinde doğup büyüyen radikal Müslümanlar
3. Dünyada geleceğin işadamlarını yaratmak
4. Avrupa'nın genişleyen sınırları: Türkiye'nin kritik rolü
Petrol Ofisi'nden 500 öğrenciye burs
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına katılan Petrol Ofisi, 500 kız çocuğuna burs vermeye başladı. Burslar 3 yıl boyunca devam edecek
İSTANBUL Milliyet
Petrol Ofisi A.Ş., Milliyet gazetesinin kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde 500 kız çocuğuna burs sağladı.
Kampanyaya destek sağlamak amacıyla 9 Ekim 2005'te Kanal D'de yayımlanan ve Mehmet Ali Birand ile Seda Sayan'ın bir araya geldiği "Büyük Buluşma" programına katılan Petrol Ofisi Kurumsal İletişim Müdürü Lebin Ebru Çokişler, 500 kız çocuğuna burs sağlayacaklarını açıklamıştı.
Tamamı 450 bin YTL
Petrol Ofisi, imzalanan protokolün ardından 500 kız çocuğuna burs sağlamaya başladı. Kampanya kapsamında üç yıl boyunca burs verecek olan Petrol Ofisi, böylece kampanyaya 450 bin YTL katkı sağlamış oldu.
Petrol Ofisi'nin Türkiye'nin tanıtımına destek veren birçok sosyal sorumluluk projesine sponsor olduğunu belirten Lebin Ebru Çokişler, yine sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek, "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasına katkı sağladıklarını kaydetti.
Yardım toplanıyor
Petrol Ofisi'nin Türkiye'nin en yaygın bayi ağına sahip olduğunu ve istasyon ağını da kampanyaya dahil ettiklerini ifade eden Çokişler, "Petrol Ofisi, bu kanalını kullanarak, kampanyayı posterler, broşürler ve eğitimli pompa görevlileri bilgilendirmesiyle tüketicilerine ve sosyal paydaşlarına duyurmayı amaçlamaktadır. İstasyonlarda bulunan 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası kutularında toplanacak yardımlar ile sosyal paydaşlarını da kampanyaya dahil etmeyi planlamaktadır" diye konuştu.
Rizeli işadamından Muş'a ilköğretim okulu
İşadamı Emrullah Turanlı: Karadenizimiz, Anadolumuz, doğumuz, batımız yok. Türk milletiyiz, her taraf bizim
İSTANBUL Milliyet
Rizeli işadamı Emrullah Turanlı, Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Muş'un Varto ilçesinde 16 derslikli ilköğretim okulu yaptıracağını açıkladı.
Kadıköy Belediyesi'nin kampanya çerçevesinde 100 kız öğrenciye burs katkısının ardından Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköylü işadamlarını kampanyaya destek vermeye çağırdı. Öztürk'ün çağrısına ilk ses Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Turanlı'dan geldi.
Öztürk ve Turanlı, Doğan Medya Center'da düzenlenen törenle 16 derslikli ilköğretim okulunun protokolüne imza attı. Muş'un Bulanık ilçesinden olan Öztürk, şunları söyledi:
30 Ağustos'a söz
"Muş Valiliği, Varto'da bir okula ihtiyaç olduğunu bildirdi. Turanlı da tek başına bir okul üstlendi. 30 Ağustos'ta Varto'daki okul hizmete hazır hale gelecek."
Turanlı da Muş'ta bir okul yaptırmanın kendisine mutluluk vereceğini ifade ederek şunları söyledi:
"Daha önce Rize'de okul yaptırdım. Bu hizmet 5. hizmetimiz olacak. Bilhassa Doğu'da olmasından mutluluk duydum. Karadenizimiz, Anadolumuz, doğumuz, batımız yok. Biz Türk milletiyiz, her taraf bizim. Doğulu gelecek, Rize'de hizmet edecek; Rizeli gidecek, Doğu'da hizmet edecek. İnşallah bu örnek olacak. Milliyet önderlik yapmış olacak. Arkasını bırakmamak lazım. Bütün insanlar Türkiye'nin her tarafına hizmet yapmalı. Benim için hiçbir ayrım yok. İnşallah Tunceli'de de bir okul yaparım."
Artık su değil kitap taşıyor
Milliyet gazetesinin başlattığı "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasının ilk günlerinde Mardin'in bir köyünde, su taşırken rastlamıştık Emine'ye... Kampanya sayesinde hayatı değişen Emine, artık okulunda kitaplarını taşıyor
Pınar Aktaş - Mardin
Milliyet gazetesinin, kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla 23 Nisan'da başlattığı "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasının ilk günlerinde Mardin'in Derik ilçesi Çataltepe köyünde su taşırken bulduğu Emine Savucu (13), artık okulunda kitaplarını taşıyor. Savucu'nun o zaman "Okumak istiyorum" derken hüzünlenen gözleri bugün parlıyor.
Milliyet, kampanyanın başladığı tarihlerde sorunları yerinde tespit etmek için Doğu ve Güneydoğu illerinde dolaşıp kızlara okula neden gidemediklerini sormuştu. O kızlardan biri de Emine olmuştu.
Çocuklarını okutmak konusunda çok istekli olan ancak okul uzak olduğu için köylerine bir ilköğretim okulu isteyen Çataltepe'de, Emine gibi onlarca kız bulunuyordu.
Avukat olmak istiyordu
Köy okulunda beşinci sınıfa kadar okuyan ancak maddi imkânsızlıklar ve uzaklık nedeniyle okula devam edemeyen Emine, okumak ve avukat olmak istediğini söylüyordu. Ama artık onun işi ailesiyle birlikte mevsimlik işçi olarak Türkiye'nin değişik bölgelerine gitmekti.
Bu haberin yayımlanmasının ardından Emine hayatına devam etti. Yine evde annesine işlerde yardım etti, su taşıdı. Yazın da mevsimlik işçi olarak Bursa'ya domates toplamaya gitti. İki ay çalışmanın bedeli olarak 700 YTL kazandı.
Eylül ayında Mardin'e döndüğünde ise "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası sayesinde değişen bir hayat bekliyordu onu.
348, Emine Savucu
Emine, yeni eğitim-öğretim yılında Derik Gazi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) 6 - A sınıfında 348 numarayla yatılı olarak okul hayatına başladı. Hemen okul hayatına adapte oldu, koroya bile seçildi.
Emine artık ailesinden uzak olmasına üzülse de bunun geleceği için gerekli olduğunu düşünüyor ve sıkıca avukat olma hayaline sarılıyor. En sevdiği derslerin matematik ve Türkçe olduğunu söylüyor. Emine okumanın kendisi için anlamını da şöyle anlatıyor:
Eğer biz okuyamazsak...
"Ben sizin sayenizde kızların neden okuması gerektiğini anladım. Biz büyüyünce anne olacağız ve çocuklarımızı eğiteceğiz. Eğer okuyamazsak çocuklarımız da cahil kalacak."
Gelecekle ilgili hayallerine hayaller eklediğini de şu cümleyle özetliyor:
"Ben de okuyamayan kızların okuyabilmesi için çalışacağım."
11 kardeşin tek okuyanı
Emine'nin babası Şerif Savucu da oradaydı o gün. Kızı konuşurken mutlu olduğu her halinden belliydi. Şerif Bey, hayatında okul yüzü görmemişti. Zaten Türkçeyi de bilmediği için onunla Emine'nin tercümanlığıyla konuştuk. Emine'nin 11 çocuğunun tek okuyanı olduğunu ve ondan çok ümitli olduğunu söyledi. Emine de babasına kendisini okula gönderdiği için teşekkür eder gibiydi.
Kızlara sıcak yuva
Milliyet'in okumayan kız kalmasın diyerek yola çıktığı 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası çerçevesinde yaptırılan Milliyet Gazetesi Mardin Kız Öğrenci Yurdu, dün törenle açıldı
Pınar Aktaş - Mardin
Milliyet'in kız çoçuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde yaptırılan Milliyet Gazetesi Mardin Kız Öğrenci Yurdu, dün törenle açıldı. Yurt, 88 kız öğrenciye öğrenimleri boyunca sıcak yuva olacak.
'Öncü kızlar olacaklar'
Mardin'de gerçekleştirilen açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Yayın Danışmanı Nurcan Akad, İcra Kurulu Üyeleri Tijen Mergen ve Bilen Böke, gazetemiz yazarı Abbas Güçlü ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan katıldı.
Saylan, Milliyet'in öncülük ettiği kampanyayla Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kız çocuklarının okula kazandırıldığını belirterek, "Bu yurtta okuma şansı kazanan kızlarımız kendilerini geliştirerek, öncü kızlar olacak" dedi.
'İnancımızın ifadesi'
Sedat Ergin de kampanya kapsamında 7.5 ayda 20 milyon YTL'lik kaynak yaratıldığını, taahhüt edilen 17 yurttan 8'inin açıldığını ve 3 bin 600 kız öğrenciye burs sağlandığını kaydetti. Milliyet'in okula gidemeyen kız çocuğu olduğu sürece bu sorunun üzerinde duracağını ve bu bilinci canlı tutmaya devam edeceğini vurgulayan Ergin, şunları söyledi:
"Bir ülkenin kalkınmasının en temel unsurlarından biri kadınlarımız olduğu için bu kampanyayı sahipleniyoruz.
Çünkü biliyoruz ki, kadınların aklından, zekâsından, yaratıcılığından ve sevgisinden yararlanmayan, onları ikinci sınıf olarak gören ülkeler başarısız olurlar. Bu yurt bizim Türkiye'ye olan inancımız, güvenimiz ve sevgimizin bir ifadesidir."
Vali Temel Koçaklar da katkıları nedeniyle Milliyet'e, Ergin'e ve Saylan'a teşekkür ve şükranlarını sundu.
'Yürek ve güç birliği'
Çelik de Milliyet'e ve "Özellikle kız çocuklarının okula kazandırılması konusuna özel bir önem veren" Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan'a teşekkür etti. Çelik, şunları kaydetti:
"Mardin bugün gerçekten istisnai bir gün yaşıyor. Hükümet, devlet, sivil toplum örgütleri ve basın burada. Bir taraftan devlet, bir taraftan özel sektör, diğer yandan üçüncü sektör dediğimiz sivil toplum örgütleri el ele verdiği zaman bizim bu ülkede çözemeyeceğimiz bir problem yoktur. Bu yürek ve güç birliğini eğer sürdürebilirsek, eğitim meselesinde çok kısa sürede çok önemli mesafeler alacağız."
Bir gurur da Mazıdağı'nda
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Yeşilköy'de, Çağdaş Yaşam Haldun Dabas Örnek İlköğretim Okulu ile Ömerli ilçesinde hayırsever işadamı Mehmet Kavak'ın kendi adına yaptırdığı 14 derslikli lisenin açılışı yapıldı. Açılışa Sedat Ergin, Nurcan Akad, Bilen Böke ve Tijen Mergen de katıldı.
'Kampanyanın anası Hanzade Doğan'
Konuşmaların ardından Bakan Çelik, kampanya çerçevesinde yaptığı katkılar nedeniyle Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan'a iletilmek üzere "takdir belgesi"ni Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'e verdi. Çelik, "Baba Beni Okula Gönder kampanyası çerçevesinde bu yurtlara maddi destek sağlayan, para ayıran, ayrıca manevi olarak hamilik yapan Sayın Hanzade Doğan'a bir teşekkür nişanesi olarak takdir belgesi hazırladık. Her ne kadar bu kampanya babalara bir talimat içeriyor olsa da bu kampanyanın bir de anası var, o da Hanzade Doğan'dır" diye konuştu. Ergin de, "Bu kampanya kadın elinin değdiği bir kampanyadır" dedi. Çelik, Ergin'e de bir teşekkür plaketi verdi.
Yurt açılışından sonra Mardin Mazıdağı Yeşilköy'de Bade Çelik Firması tarafından yaptırılan Çağdaş Yaşam Haldun Darbaz Örnek İlköğretim Okulu'nun açılış töreni gerçekleştirildi.
88 kıza yuva oldu
Mardin merkezde eski gümrük binasından dönüştürülerek 350 bin YTL'ye tamamlanan Milliyet Gazetesi Mardin Kız Yurdu, 88 öğrenciye sıcak bir yuva olacak. 500 m2'lik alan üzerine zeminle birlikte üç kat olarak yenilenen binada yemekhane, dinlenme ve etüt salonları, çamaşırhane, revir gibi bölümler yer alıyor. Yeşilköy'de yapılan iki derslikli ve lojmanlı köy okulu da 213 metrekare alanda, çelik konstrüksiyon üzerine yalıtımlı, kalıcı prefabrik biçimde 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Okul, 63 bin YTL'ye tamamlandı.
100 kıza daha şans
Metro Group, Milliyet gazetesinin "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası kapsamında 100 kızın eğitim masrafını üstlendi
BURCUM DEVREZ Muş
Milliyet gazetesinin kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Metro Group, Muş'ta okuyan 100 kız öğrencinin 3 yıl boyunca eğitim masraflarını üstlendi. Metro Group, önümüzdeki yıl da 200 kız çocuğunu daha okutarak kampanyaya destek verecek.
Muş Halk Eğitim Merkezi'nde burs kazanan 100 kız öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen törende konuşan Muş Valisi İbrahim Özşahin, Milliyet gazetesinin kampanyayla vatandaşları da harekete geçirdiğini söyledi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da, "Kızlarımız okumak istiyor, engel olmamak lazım. Milliyet gazetesi bu kampanyayı başlattığı zaman bu isim beni çok heyecanlandırdı. İstediğimiz, çok iyi okumanız" dedi. Kampanyanın hızla ilerlediğini vurgulayan Saylan, "Doğan Grubu'nun desteğiyle Sarıkamış'ta bir yurdumuz daha oldu. Bunların sayıları da giderek artacak" diye konuştu.
Hakkınıza sahip çıkın
Milliyet Yazarı Nail Güreli de bir öğrencinin azmederek okumasının çok önemli olduğunu belirterek, "Milliyet, toplumun büyük kurumlarının sosyal sorumluluğunun bilincinde olarak çeşitli sosyal kampanyalarının yanında bu kampanyayı başlattı. Sizler burs imkâna kavuşmuş şanslı kızlarsınız. Bunun kıymetini bilin ve okuma hakkınıza sahip çıkın" şeklinde konuştu.
Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, kız çocuklarının geleceğin anneleri olduğunu belirterek, "Eğitimli bir Türkiye'nin yolu kız çocuklarını okutmaktan geçiyor. Her firma 500 öğrenciyi üstlense inanıyorum ki Türkiye eğitim sorununu aşmış olacak" dedi.
BAĞIŞÇILARIN LİSTESİ (80)
BURS HESABI: Pınar Gündoğdu, Feyda Sayan, Barış Turanlıoğlu, Muharem Turan, Figen Ayfer, Nermin Küpeli, Hacer Selamoğlu, Şeyda Karalı, TÜKD Edirne Şubesi, Coşkun Paçacıoğlu, Güneş Aköz, M. Semih Kuyululu, Engin Alp Giray, Perihan Orçunus
YURT HESABI: Yelman Emcan, Samiye Engin Abacıoğlu, Tülay Baskan, Şükran Atasoy, Firuzan Oflaz, Güzin Sinanoğlu, Sedef Sigorta Hizmetleri Ltd. Şti.,İrfan Yayla, Yaşar Tuğsal Ateşalp, Cengiz Zişan, Yıldırım Erim, İbrahim Gül, Nurdan İnceoğlu, Meltem İstanbul
Not: Eğitim gönüllülerinin listesi devam edecek
Kampanyamız AB raporunda
AB Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu'nda, okuma-yazma bilmeyen kadınlarla okula gönderilmeyen kız çocuklarının durumuna dikkat çekilerek, Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına atıfta bulunuldu
Hac parasını kızlara verdi
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün annesi Fazile Öztürk, 3 bin 500 YTL'lik hac ücretinin 2 bin YTL'sini Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışladı
İSTANBUL Milliyet
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün 73 yaşındaki annesi Fazile Öztürk, hac parasını "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasına bağışladı.
15 yıl önce hacca giden 5 çocuk annesi Öztürk, bu yıl hacca gitmek için müracaatını yaptı ve hak kazandı. Ancak 3 bin 500 YTL'lik hac ücretinin 2 bin YTL'sini gazetemizin kız çocuklarının okullaştırılması için başlattığı kampanyaya bağışladı. Geri kalan 1500 YTL'yi de üniversiteli bir kız öğrenciye burs vermek için ayırdı. Öztürk, "Hacca gitmiş kadar oldum. Kız çocuklarının okutulması en büyük ibadetlerden sayılır" dedi.
'Kızlar okutulmazdı'
İlkokul üçüncü sınıftan ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Öztürk, "Eskiden kızlar okutulmazdı. Kömür tozunu yumurtayla bir tahtaya sıvayarak, yazı tahtası, badana yaptığımız kireçtaşını da tebeşir olarak kullanırdık. Okuma hevesi içimde kalmıştı. Bu yüzden 3 kızımı da okuttum" diye konuştu.
Eşinin Köy Enstitüleri'nde öğretmenlik yaptığı dönemlerde birçok doğulu çocuğu okuttuğunu anlatan Öztürk, "Doğulu çocuklar çok zeki ve hevesli. Yeter ki, imkân verilsin" dedi.
Öte yandan "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası için Kanal D'de canlı yayımlanan programda, Muş Bulanık'a 16 derslikli bir okul ile kendi adına 100 kıza burs sözü veren Selami Öztürk, Kadıköy Belediyesi'nde Milliyet İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen'le protokol imzaladı.
Bağışçı listesi (78)
BURS HESABI: Zülfü Kurtay, Gülten Tanyer, Pervin Cankara, Nurettin Saatçı, Çetin Pehlivan, Görkem Yanık, A. Ercüment Erman, TED Ankara Veli yahoogrup.com, TÜKD-İzmir, Erdem Atamer, Orhan Nuri Hassürücü, Şefika-Yurdagül Altay, Necati-Zübeyde Akkurt, Reşat Oruç, Neşet Gündoğdu, Özen Pazarcı, Yaşar Ergin-Ahmet Şefik Ergin, Fatma Ayhan Uysal, Feyza Kabarcan, Mahfuz Deniz, Mahmut Gülerman
KIZ YURDU HESABI: Ayla Birgül, Nurten Hacıosmanoğlu, Fatma Ayhan Uysal, Şehit Er Ersin, Mustafa Yatman, Aydan Erbuğ, Nurdan Özbecetek, B.Cem Girgin, Turan Coşkun, Halil Ürkmez, Mustafa Yılmaz, Emin Cankara, Hüsrev Ersavaş, Turgay Tuncay Özbakır, Muhsin Yabancı, Fatma Peker
Not: Eğitim gönüllülerinin listesi devam edecek.
GÜVEN ÖZALP Brüksel
Eğitimli nesiller yaratılmasının önündeki engellerden biri olarak görülen "kız çocuklarının ebeveynleri tarafından okuldan uzak tutulması" sorunu, AB Komisyonu tarafından çarşamba günü yayımlanan İlerleme Raporu'nda da önemli yer tuttu.
Raporda Türk basınının, ebeveynleri kız çocuklarını okula göndermeye ikna etmek için kampanya açtığı belirtilerek, Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasına atıfta bulunuldu.
Türkiye genelinde okuma-yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 20 olduğunun, Güneydoğu'da bu oranın çok daha yüksek olduğunun altını çizen İlerleme Raporu'nda, "8 yıllık eğitimin zorunlu olmasına karşın her yıl yarım milyondan fazla kız okula gitmiyor" deniliyor. Güneydoğu'da ilköğretime kayıt olan kızların oranının yüzde 75.2'de kaldığını kaydeden rapor, bu oranın ülke çapında yüzde 91.8 olduğunu belirtiyor.
2003'te UNICEF tarafından başlatılan ve kızların eğitiminin sağlanmasını amaçlayan kampanyayla yaklaşık 113 bin kızın ilköğretime döndüğüne dikkat çeken rapor, bunu yeni kampanyaların izlediğini vurguluyor. İlerleme Raporu'nda "Bazı ulusal gazeteler de dahil olmak üzere özel sektör benzer nitelikli kampanyalar düzenlemeye başladı" deniliyor.
30 bin 889 mesaj
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına vatandaşların desteği, Kanal D'deki 'büyük buluşma'dan sonra hızla artıyor. Kampanya için gelen mesaj sayısı dün öğle saatleri itibariyle 30 bin 889'a ulaştı
İSTANBUL Milliyet
Milliyet gazetesinin, kız çocuklarının okullulaştırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası için Kanal D ekranlarında gerçekleştirilen "büyük buluşma"ya Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarının yanı sıra vatandaşlar da SMS mesajlarıyla destek verdi. Program üzerine Türkiye ve Avrupa'dan 6 farklı ülkeden toplam 30 bin 889 kişi, kız çocuklarının okumasına gönderdikleri mesajlarla katkıda bulundu.
Kimler katıldı?
Kanal D'de Mehmet Ali Birand ile Seda Sayan'ın bir araya geldiği büyük buluşmaya, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, yazar Meral Tamer, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, kampanya destekçileri, Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen kız çocuklarının yanı sıra Özel Cent Koleji, Kemer Okulları, Özel Yüzyıl Işıl İlköğretim Okulu, Özel Beşiktaş İlköğretim Okulu ve Göktürk İlköğretim Okulu öğrencileri de katıldı.
Petrol Ofisi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü, Siemens, Metro Group ile Şişli, Kadıköy ve Beylikdüzü belediyelerinin de aralarında bulunduğu kuruluşlar yaptıkları yurt, derslik ve burs bağışlarıyla destek verdi. Toplamda 1.5 saatte 8 milyon YTL'yi bulan bağışa vatandaşlar da gönderdikleri mesajlarla katıldı. Böylelikle 23 Nisan'da başlayan kampanyada bugüne dek 20 milyon YTL toplandı.
Kısa mesajla destek
Turkcell, Telsim ve Avea faturalı hat sahipleri, "burs" yazıp 5414'e mesaj göndererek bir kız çocuğunun okumasına 5 YTL'lik katkı yapmış oldular. Bu kapsamda dün 16.00 itibariyle, ilk 24 saatte Türkiye genelinde 27 bin 934 mesajla 139 bin 670 YTL gelir elde edildi. Ayrıca Almanya, Avusturya, İngiltere, İsviçre, Hollanda ve Belçika'dan kampanyaya katılan 2 bin 955 kişi de 6 bin 477 euro katkıda bulundu.
Kampanyanın Proje Koordinatörü Nilgün Yorgancılar, belirlenen SMS numaralarının halen geçerli olduğunu belirterek, "Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Daha çok kızımızın okuma imkanına kavuşması için katkıların devamını diliyoruz" dedi.
Bağışçıların listesi (75)
BURS HESABI: Türkiz Erten, Aysel Tunç, Gülgün Gürevin, Nuray Uzun, Vasviye Doğan, Seniha Çakırgöz, Uğur Yeygün, Bahçeli Ailesi, Ayla Kökgil, Ezgi Karagöz, Ersin Atuğ, Nihal Erbil
YURT HESABI: M. Recai Argat, Ayşe Şebnem Akerman, Ayten Draman, Ferhan Tolga Özen, Ruhanda Tandoğan, Bengü Şeker, Fulya Altunay, Ayla Kökgil, Müzeyyen Ünsal Özergin, Nihal Elbir, Kaşgarlı Mahmut Anadolu Lisesi
Eğitim gönüllülerinin listesi sürecek
8 trilyonluk destek
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası için dev buluşma Kanal D'de gerçekleşti ve 1.5 saatte 8 milyon YTL (8 trilyon lira) toplandı. İlk bağışı 4 milyon YTL ile Aydın Doğan yaptı
İSTANBUL Milliyet
Milliyet Gazetesi'nin kız çocuklarının okullulaştırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası, dün Kanal D ekranlarında Türkiye'yle buluştu. Mehmet Ali Birand ile Seda Sayan'ın bir araya geldiği programda, 1.5 saatte 8 milyon YTL'lik (8 trilyon TL) rekor bağış toplandı. 23 Nisan'da başlayan kampanyamızda son bağışlarla toplam 20 milyon YTL'ye (20 trilyon TL) ulaşıldı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan da 4 yeni kız yurdu yaptıracağını açıkladı.
Böylece Doğan Grubu'nun kampanya çerçevesinde inşa ettirdiği iki yurda ek olarak toplam yurt sayısı 6'ya çıktı. Doğan Grubu'nun kampanyaya parasal katkısı da 4 milyon YTL'ye (4 trilyon TL) yükseldi.
Kampanya destekçileri
Kanal D ekranlarında dün saat 15.30'da başlayan programa Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, yazar Meral Tamer, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı gibi kampanya destekçilerinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu illerinden program için İstanbul'a gelen kız çocukları da katıldı.
'Çağdaşlığın ilk taşı'
Programda konuşan Hanzade Doğan, çağdaşlığa giden yolun ilk taşının eğitim olduğunu kaydederek, "Eğitimden mahrum kalan bir toplum gelişemez. Bunun artık tartışmasını yapmanın bile gereği yok. Toplumun yarısını, kadınları, kızları bundan mahrum bırakırsak o zaman gelecekteki nesillerimizi de cehalete mahkum etmiş oluruz" diye konuştu.
Sedat Ergin de kampanyanın açık uçlu olduğunu belirterek, "Binlerce kız öğrencimiz bu kampanya başladığı için okula gidebilecekler. Bu bir başlangıç. Bu hedef önümüzde olduğu sürece Milliyet bu kampanyayı kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edecek" dedi.
Yurtdışından da büyük ilgi
Programa telefonla katılan Türkiye'nin büyük kuruluşları ve ünlü isimleri de, açıkladıkları rakamlarda kız çocuklarına burs vereceklerini taahhüt etti. Türkiye, Almanya, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Hollanda ve Belçika'dan da daha önce duyurulan SMS numaralarına "burs" yazıp mesaj gönderen vatandaşlar, kampanyaya değişik miktarlarda katkıda bulundular. Kanal D ekranlarında program devam ederken kampanyanın ilk meyvesi olan ve LİMAK Holding tarafından yaptırılan Siirt Kurtalan'daki kız yurdunun açılışı gerçekleşti. Açılışa katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de programa yapılan canlı bağlantıyla kampanyaya destek verdi.
'En büyük sevap'
Programa Mardin Derik'ten katılan Çataltepe Köyü İmamı Tahir Adal da ramazan ayında bir insanı okutmanın en büyük sevap olduğuna dikkat çekerek, "Bir çocuğu okula göndermek, ona maddi yardımda bulunmak, bence en kral camiden üstündür. Herkes Milliyet'in açtığı kampanyaya destek olsun" dedi.
Kampanyada Limak Holding'in Siirt'te yaptırdığı yurdu Başbakan açtı
'Kızlarımız bu yurtta özgüvenle yetişecek'
Başbakan Erdoğan, Siirt Kurtalan'da yaptırılan yurt için, "Kızların şanına yakışır şekilde zevkle hazırlandı" yorumunu yaptı
ELÇİN ERGÜN Siirt
Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Limak Holding tarafından Siirt'in Kurtalan ilçesinde yaptırılan 100 kişilik kız öğrenci yurdu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı törenle hizmete açıldı.
Annelere seslendi
Başbakan Erdoğan açılıştaki konuşmasında, "Yurt, kızların şanına yakışır şekilde zevkle hazırlandı. Burada özgüvenle yetişip çok daha önemli roller üstlenecekler" dedi. İktidara geldiklerinde yüzde 80'lik okuma yazma oranı olan bir Türkiye bulduklarını belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:
"Bu oran demirperde ülkelerinde bile yüzde 100'dü. İlk olarak eğitim bütçesini birinci sıraya çıkardık. Hayırseverlerin yatırım yapması için eğitim yatırımının yüzde 100'ünü gidere saydık. 'Yoksul olduğum için çocuğumu okula gönderemiyorum' diyen annelere sesleniyorum: Ailelere erkek öğrenciler için ayda 18 YTL, kız öğrencilerin okula gönderilmesi için 22 YTL destek veriyoruz."
'Sözümüzü tuttuk'
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de "Kampanyalar sayesinde 150 bin kız çocuğu eğitime kazandırıldı." dedi.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, "Yurdu 3 ayda bitirme sözü vermiştik. 80 günde hizmete girdi" diye konuştu.
Aydın Doğan'dan 4 yurt daha
İLK bağışçı olan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, eğitimin yaygınlaştırılması açısından kampanyanın önemine işaret ederek, "Biz bu kampanyaya 4 milyon YTL katkıda bulunuyoruz" diye konuştu. Doğan, Erzurum, Kelkit, Köse ve Kürtün'de de 4 yeni yurt yaptıracaklarını kaydetti.
Sanatçı desteği
Sanatçı Emre Altuğ programda, yakında Doğan Music Company'den çıkacak olan 'maxi single'ından elde edilecek tüm gelirini kampanyaya bağışladığını açıkladı. Altuğ, "Hayatımda ilk kez kendi yaptığım bir şey için yalvarıyorum. İmkânı olan bu albümden beşer tane alsın. Çünkü geliri kampanyaya gidecek" dedi.
Seda Sayan'ın yanı sıra programa katılan sanatçılar Zara ve Haluk Levent de mesajları ve şarkılarıyla kampanyaya destek için çağrıda bulundu. Özcan Deniz, Beyazıt Öztürk, Ebru Akel, Nurgül Yeşilçay, Levent Kırca, Sumru Yavrucuk da kampanyaya destek için çağrı yaptı, "Okumayan kızımız kalmasın" dedi.
Kim ne bağışladı?
• Kadıköy Belediyesi: 16 derslikli ilköğretim okulu, 100 burs
• Şişli Belediyesi: 100 burs, toplam 500 bin YTL destek
• Ceritler Limited: Lojmanlı 2 köy okulu
• Petrol Ofisi: 500 burs
• Fenerbahçe Spor Kulübü: 500 burs
• Siemens: 300 burs
• Metro Group: 200 burs
• Beşiktaş Spor Kulübü: 150 burs
• Rıza Çalımbay (kendi adına): 10 burs
• Beylikdüzü Belediyesi: 100 burs
• Microsoft Türkiye: 100 burs
• Ergun Gürsoy: 20 burs
• Fatih Gökşen (Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi): 15 burs
• Vural Öger: 20 burs
• Balnak: 20 burs
• VIP SAT: 15 burs
• Ankaragücü Spor Kulübü: 15 burs
• Atlasjet: 10 burs
• Müfit Tarhan: 10 burs
• A vrupa Koleji: 10 burs
NOT: Burslar üçer yıl için geçerlidir
Okuyamamak annem gibi olmaktır!
Hatun, Berivan, Hamriye... Van'da okula gidemeyen 25 bin kızdan birkaçı. Berivan, 'Okuyamamak nedir, bilir misiniz?' diye soruyor, yanıtı da işte bu sözlerle kendisi veriyor
Sibel Kahraman
Van'ın varoşu olarak nitelendirilen Esendere Mahallesi'nde bulduk Hatun'u... Tezek tepesinin önünde oturuyordu. Kucağındaki bebeği sallıyordu. Yanına yaklaştık, ürktü... Adını sorduk, bozuk Türkçesiyle "Hatun" dedi.
Hatun Lale 11 yaşındaymış... İlkokul 2. sınıfa kadar okumuş, ancak 3. sınıfa geçtiğinde babası "Artık yetemiyorum" deyip okuldan almış.
Okul deyince gözünün içi parlıyor. Sonra ise dalıp gidiyor.
"Gün boyu ne yapıyorsunuz?" diye soruyorum.
Hatun'un cevabı:
Ez berihadene bırayıme" (Erkek kardeşime bakıyorum)
Sonra devam ediyor:
"Ev işleri, çapa, vakit geçiyor işte..."
Anne Türkçe bilmiyor
Hatun'un yaşadığı ev de Van'ın kenar semtlerinde. İki göz odalı evde 6 çocuk anne ve baba yaşıyor. Baba iş bulursa çalışıyor. Anne hiç Türkçe bilmiyor. Evde televizyonları yok. Yaşamları iki göz oda ve bahçe arasında geçiyor.
Oysa Hatun hep öğretmen olmayı hayal etmiş. Biz konuşurken yanımıza koşarak ablası Altun geliyor.
Altun da 13 yaşında. Nefes nefese, "Ez haşdikem biçime mektebi (Ben de okumak istiyorum.) diyor. O da Hatun gibi ikinci sınıftan sonra okuldan alınmış. Nedeni ise belli:
"Parasızlık..."
Lütfen bizi de okutun
Zehra 15, kardeşi Hamriye 9 yaşında. Onların kaderi de aynı... Okuyamamak... Ama Hamriye'nin bir farkı daha var. O hiç okul görmemiş. Öğretmenin ne olduğunu bilmiyor.
Hamriye'nin yanına gidiyoruz. Bir anda ağlamaya başlıyor. Nedenini ablası Zehra açıklıyor. Hamriye, foto muhabiri arkadaşım Bünyamin'i iğneci sanmış. Yanımızdaki çikolatalardan verip iğneci olmadığımızı anlatmaya çalışıyoruz. Neyse ki ikna oluyor.
Sonra tek göz odalı evlerine giriyoruz. Zehra, "Ben beşinci sınıfa kadar okuyabildim. Kardeşim hiç okula gitmedi. Bizi de okutun" diyor.
Anne ve 9 çocuk aynı odada kalıyor. Baba Nezih Lale, uzun süre işsiz kalmış. 2 hafta önce de çalışmak umuduyla İstanbul'a gitmiş.
"İnşaatlarda çalışıyormuş babam. Ne yapsın burada yiyecek ekmek bulamıyorduk" diyor Zehra. Hamriye de suskun kalınca, konuşturmak için zorluyorum. Ancak Hamriye, Türkçe'yi az biliyor. "Ez zewiyade şol dikem" diyor. Ablası tercüme ediyor:
Bahçede çalışıyorum...
Doğu'da okuldan önce Türkçe dersi
BAHAR ATAKAN Ankara
Milliyet'in eğitim çağındaki 570 bin kızın okula gidememesi üzerine kurumlarla vatandaşlara yaptığı çağrıyı destekleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğrencilerin pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğini söyledi. Çelik, "Kürtçe, Arapça, Zazaca konuşan çocuklara okulöncesi Türkçe dersi verilmelidir. Emsalleri okuma yazma, o Türkçe öğrenmeye çalışıyor. Dil problemi var. Bu çözülmelidir" dedi.
MEB, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf ders programını yeniden düzenlerken Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmenlerin, tabanı haftada 5 saat olan Türkçe dersini 20 saat işlemeleri yönünde yeni düzenlemeyi de tartışmaya açmıştı. Taslakla okullarda Türkçe ders saatlerinin bölgelere göre değiştirilmesi gündeme gelmişti.
Çelik, bu bölgelerde ısrarla okulöncesi eğitimi teşvik ettiğini ifade ederek, "Okul yaşına gelmiş çocuk Türkçe bilmiyor. Aradaki uçurum çok fazla. Hastalıkları görmemezlikten gelirsek tedavi edemeyiz" diye konuştu.
Yardım eden olursa...
13 yaşındaki Berivan'ın babası, 'Param olsa okuturum kızımı' diyor. Berivan, araya giriyor: Bakın babam da, 'Okuturum' dedi. Yardım eden olursa okuyabilirim
"Okuyamamak nedir bilir misiniz?" Bu soruyu bana Berivan sordu. Bu kadar basit soruya cevap vermek öylesine zor geldi ki. Cevabı yine Berivan verdi. Annesini gösterdi gözleriyle, "İşte onun gibi olmaktır. Sürekli çocuk yapmak ve çocuklarının yaşını bile bilmemektir."
Berivan Varhan 13 yaşında. Van'ın Bostaniçi beldesinde oturuyor. Hiç okula gitmemiş. Okuma yazma bilmiyor. Türkçeyi bile zor konuşuyor.
Berivan'ın 5 kardeşi daha var. Babası İslam'ın sürekli bir işi yok. İş bulursa inşaatlarda çalışarak evinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Gevaş'ın Yanıkçay köyünden 8 yıl önce terör nedeniyle göç etmişler. Terörden kurtulmuşlar, ancak yoksulluk iyice bellerini bükmüş. 2 odalı, derme çatma bir evde yaşıyorlar.
Fotoğraf çekimi boyunca gözlerini yoldan ayıramıyor Berivan. Babasının gelmesinden korkuyor. Sonra açıklıyor nedenini: "Babam başımı açmama kızar. 13 yaşına geldin, artık büyüdün diyor."
Kardeşlerin okusun...
Aile göç ettiğinde Berivan o hengâmede okula gönderilmemiş. Sonra da babası, "Sen büyüdün. Kardeşlerin okusun. Hepinizi okutmaya gücüm yetmez" demiş. Kardeşler babasının geldiğini haber verince Berivan dolayıveriyor çemberini başına. Babası İslam Varhan'a anlatıyoruz ne yapmak istediğimizi. Baba Varhan, "Kim ister ki çocuğunun cahil kalmasını" diyor ve başlıyor anlatmaya:
"Terörden kaçtık geldik. İş bulamıyorum. 17 yaşındaki oğlum Van'daki liseye gidiyor. Aramız 7 kilometre. Bazen para veremiyorum. Yürüyerek eve geliyor. Param olsa okuturum kızımı."
Babasının yanında konuşmaya pek cesaret edemeyen Berivan, konu okula geldiğinde araya giriyor, "Bakın babam da 'Okuturum' dedi. Yardım eden olursa okuyabilirim" diyor.
Başka Berivan'lar bulmak üzere yola koyulduğumuzda Berivan arkamızdan bağırıyor: "Ez haşdikem biçime mektebı" (Ben de okula gitmek istiyorum.)
Erdoğan'dan Milliyet'in kampanyasına destek
'Bir taş koyanın başımız üzerinde yeri var'
Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" sloganıyla başlattığı kız çocuklarının eğitimi kampanyasına destek veren Başbakan, "Seçenekleri artıralım, kızlar okusun" dedi
ANKARA Milliyet
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" sloganıyla başlattığı kız çocuklarının eğitimi kampanyasına destek verdi.
Milliyet yazarlarıyla önceki gün Başbakanlık Konutu'nda buluşan Erdoğan, kız çocuklarının eğitimine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Kız çocuklarının anne baba cehaletinden mi, yoksa başka bir nedenle mi okula gönderilmediğinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Benim okuduğum dönemlerde kız liseleri de vardı. Aileler kızlarını rahatlıkla gönderiyorlardı. Bırakalım, seçenekleri artıralım. Ama yeter ki kızlar okusun" dedi.
'Herkes okur yazar olmalı'
Milliyet'in kampanyasına "seve seve" destek vereceklerini ifade eden Erdoğan, hükümetin yürüttüğü "Eğitime yüzde yüz destek" ile "Haydi kızlar okula" kampanyalarını da anımsatarak, "Taş üstüne bir taş koyanın başımız üzerinde yeri var" diye konuştu. Eğitim, sağlık, adalet ve emniyet ayaklarının kurulmaması durumunda Türkiye'nin inşa edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Ülkenin yüzde 100'ü okur yazar hale gelmeli. 3 ya da 6 aylık kurs kurulup 40-50 yaşındakilere okuma yazma mı öğretilecek? Hangi yollarla öğretirsen öğret" şeklinde konuştu.
Erdoğan, kız yurtlarına kadın yönetici görevlendirilmesi önerisi için, "Toplumsal mutabakatı sağlayarak bu sorunlara cevap vermemiz lazım. Toplumsal mutabakatla devlet millet el ele götürürsek bu işi çözeriz" yorumunu yaptı.
Medyaya zeytin dalı
Geçtiğimiz haftalarda medyaya sert eleştiriler yönelten ve "gazete okumadığını" açıklayan Erdoğan, bu kez, "Yeter ki bu talepler bize ulaşsın. Altyapısı (medyayı kastederek) sizler tarafından sağlanıp bize ulaştırıldığında bizim için yerine getirilmesi gereken bir konudur. Kolektif aklımızın önemli unsurlarından birisi medyadır. Bunu görmemezlikten gelemeyiz" dedi.
Erdoğan, yürütülen kampanya için, "Şehrin merkezlerinde kalmış kötü durumda olan okulları müteahhitler kat karşılığı alabilir. Bunun karşılığında uygun bir yerde okul yapabilir" önerisinde bulunarak, şunları söyledi:
"Devlet olarak okulları yapalım derseniz altından kalkılmaz. Derdimiz üzüm yemek, bağcı dövmek değil. Millet olarak bu üzümü yiyelim. Sadece okul yapılması değil, laboratuvar bile yapsa bunun yüzde yüzü gidere sayılıyor."
Erdoğan, eğitimle ilgili sıkıntıları Türkiye'yi dolaşırken gördüğünü belirterek, "Van'ın Bahçesaray ilçesinde ailelerde 8-10 çocuk var. Terörde çok can kaybetmiş. Çoğu kızlar okuyamamış. Ben satrancı bilmem. Kızı-erkeği satranç biliyor. Uzun süre kış var ya, hepsi bunu öğrenmiş. Nefis Türkçe konuşuyor. Zeki bir belediye başkanları var" diye konuştu.
Kızlara yeni yuva
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası çerçevesinde Niksar'da yaptırılan 100 kişilik Çağdaş Yaşam Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu hizmete girdi
Pınar Aktaş - Tokat
Gazetemizin kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Bekata ailesinin Tokat'ın Niksar ilçesinde yaptırdığı Çağdaş Yaşam Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu törenle açıldı.
Niksar'da düzenlenen açılış törenine Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz, eşi Ayşe Filiz Gürbüz, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da katıldı.
Kampanyanın başarısı
Törende konuşan Mergen, Türkiye'nin kalkınmasının kız çocuklarının okula kazandırılmasıyla mümkün olacağını belirterek, yaklaşık 9 ay gibi kısa bir sürede "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasıyla hedeflenen 17 yurdun tamamının üstlenildiğini ve şu ana kadar da 3 bin 700 kız çocuğuna burs sağlandığını söyledi. "Baba Beni Okula Gönder"in AB İlerleme Raporu'na girdiğini de kaydeden Mergen, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda en önemli konulardan birinin kızların üretime katılımı olduğunu anlattı.
Kampanyanın fikir annesinin Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan olduğunu belirten Mergen, "Hanzade Doğan'ın sözüyle, tek okumayan kızımız kalmayana kadar bu proje devam edecek. Biz de Milliyet olarak arkasında yer alacağız" dedi.
Prof. Saylan da Türkiye'nin çağdaş ülkeler düzeyine çıkması için kadınların, kızların eğitilip her alanda eşit olması gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
'Ailemizin vefa borcu'
"Şu topluluğa baktığımız zaman bile çok az sayıda kadının var olduğunu hepimiz görüyoruz. Ne yazık ki Türkiye'nin acı gerçeği her yerde, en başta da TBMM'de. Biz, 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına bu adı verirken, biraz da içimizden gelerek bunu düşündük. Babalar yani erkekler, kız çocuklarının, eşlerinin eğitimli olmasına önem verirlerse, onların kendileriyle eşit olduğuna inanırlarsa o zaman bizim bu kadar uğraş vermemize gerek kalmayacak."
Vali Gürbüz ise Bekata ailesinin vatanına, milletine olan vefa borcunu Niksar'a gelerek ödediğini belirterek, "Bu vesiyle kızlarımız burada okuyarak, rektör, başbakan, milletvekili olacaklar. Ulu Önder Atatürk'ün 1930'larda kadın-erkek eşitliğini sağlamasının her türlü avantajını görecekler" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Gürbüz, katkılarından dolayı Saylan ve Mergen'e plaket sundu.
100 kıza ev olacak
Tokat Niksar'da eski Tekel binalarının yenilenmesiyle oluşturulan Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu, 100 öğrenci kapasiteli. Yurtta, bilgisayar ve çalışma odalarıyla, yemekhane ve çamaşırhane bulunuyor. Metro Grup yurdun tefrişinin bir bölümünü sağlarken, Milliyet de yurdun kütüphanesini donatıp kız öğrencilere giyecek yardımında bulundu. Toplam 280 bin YTL'ye mal olan yurda şu anda 80 öğrenci yerleştirildi.
'Baba Beni Okula Gönder' Davos'ta
Harvard'ın Başkanı Summers: "Kızların eğitilmesi, kalkınmakta olan ülkelerde yegane önemli yatırımdır"
DAVOS
Larry Summers'ı yıllar önce yine Davos'ta, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında, Bill Clinton'un Hazine Bakanı iken tanımıştım.
Hiç unutmuyorum, Brezilya ekonomisinin çöktüğü haberlerinin geldiği 1999 Davos'unda, ünlü spekülatör George Soros'la birlikte bizim de bulunduğumuz masada, Brezilya'ya Merkez Bankası Başkanı arayışı içindeydiler.
Harvard Üniversitesi'nde ekonomi profesörüyken Clinton'la siyasete giren Summers, Bush iktidara gelince Harvard'a döndü. 2001'den beri Harvard Üniversitesi Başkanı olan Larry Summers bir süre önce "Beyin yapıları itibariyle erkeklerin kafası matematiğe kadınlardan daha iyi çalışır" demiş ve ABD'nin önde gelen üniversitelerindeki kadınlar ayağa kalkmıştı.
Prof. Summers'ı bu yıl Davos'ta, 'Baba Beni Okula Gönder' seferberliğimizin baş destekçilerinden biri olarak görünce hayli şaşırdım ve tabii çok da sevindim.
Summers'ın bu yıl konuşmacı olduğu oturumların başlıkları, eminim sizlerin de ilgisini çekecek: Kadınlar ve ekonomi, eşitliğin ekonomisi, değişik kültürlerde cinsiyetler arası eşitliğin anlamı...
Yegane önemli yatırım
Ve ABD eski Hazine Bakanı Harvard Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Lawrence H. Summers'ın kız çocuklarının eğitimiyle ilgili Davos'a özel yazılı demeci: "Kızların eğitilmesi, kalkınmakta olan ülkeler için yegane önemli yatırımdır. Diğer hiçbir alana yapılacak yatırım, ülkeye sağlayacağı yarar açısından, kızların eğitimiyle rekabet edemez.
Hükümetlerin görevi
Kız çocuklarının eğitilmesi, gözle görülür ekonomik yararlarının yanı sıra; daha küçük, daha sağlıklı ve daha mutlu aileleri beraberinde getirir. Kızlar ne kadar çok eğitilirlerse, ekonomik faydası da, sosyal faydası da, sağlık alanında yarattığı fayda da o kadar büyür.
Kalkınmakta olan ülkelerde hükümetlere düşen görev, bu iş için gerekli kaynakları ayırmak, doğru önlemleri almak, şeffaflık ve hesap verebilmektir. Bir de mevcut kültürel kurumların, kızların eğitimine katkıda bulunmak üzere nasıl seferber edileceği düşünülmeli ve planlanmalıdır."
Hintliler soruyor: Babacan Başbakan mı olacak?
Bu yıl Davos buram buram Hindistan kokuyor. Otelleri; Hintli bakan, bürokrat, akademisyen ve işadamları doldurmuş. Oturumlarda mutlaka bir Hintli konuşmacı çıkıyor karşınıza. Hatta karla kaplı Davos sokaklarında kaymadan yürümeye çalışırken, tam düşeceğiniz sırada imdadınıza yetişip elinizi tutan bile bu yıl Hintli. İlk geldiğim yıl Almandı. Beni yerden kaldıranın yaka kartında Deutsche Bank'ın CEO'su olduğu yazıyordu.
Davos'ta Çinlilerin her yıl biraz daha fazla kendini hissettiren varlığına alışmıştık da, Hintlilerinki yeni bir durum. Hatta bu yılki gala gecesinde bile bizlere, Bollywood'un müzisyenleri ve dansçılarıyla, 1.1 milyar nüfuslu bu devasa ülkenin değişik yörelerinin mutfaklarıyla, Davos'ta dört dörtlük bir Hint gecesi yaşatacaklar.
Brüksel'de konuşuluyor
Hintliler bu yıl Davos'a damgalarını vurmakla kalmayıp, Türkiye'ye kadar uzanmış görünüyorlar.
Kongre Merkezi'nde bir toplantıdan diğerine koşuştururken, yaka kartımdan Türk olduğumu fark eden 2 Hintli işadamı, "Ali Babacan Başbakan mı oluyor?" diye sormazlar mı.Hintli muhataplarım Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olma ihtimali üzerine de görüş belirttiler. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Başbakan olma ihtimalinin, Avrupa Birliği çevrelerinde (Brüksel'de) konuşulduğunu dile getirdiler.
4 oturumda konuşmacı
Aslında Babacan'ın bu yıl Davos'ta katılacağı oturumların yelpazesine bakarsak, böyle bir çıkarımda bulunabilirler. Türkiye'deki hava muhalefeti nedeniyle, eşi ile birlikte bir gün önce Davos'a gelen Babacan'ın, Başbakan'la katılacağı toplantıların dışında, konuşmacı olduğu 4 oturum var:
1. Avrupa'nın kimlik krizi. (CNN International'in canlı yayınında, AB Komiseri Günter Verheugen ile birlikte)
2. Avrupa'nın kendi sınırları içinde doğup büyüyen radikal Müslümanlar
3. Dünyada geleceğin işadamlarını yaratmak
4. Avrupa'nın genişleyen sınırları: Türkiye'nin kritik rolü
Petrol Ofisi'nden 500 öğrenciye burs
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına katılan Petrol Ofisi, 500 kız çocuğuna burs vermeye başladı. Burslar 3 yıl boyunca devam edecek
İSTANBUL Milliyet
Petrol Ofisi A.Ş., Milliyet gazetesinin kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde 500 kız çocuğuna burs sağladı.
Kampanyaya destek sağlamak amacıyla 9 Ekim 2005'te Kanal D'de yayımlanan ve Mehmet Ali Birand ile Seda Sayan'ın bir araya geldiği "Büyük Buluşma" programına katılan Petrol Ofisi Kurumsal İletişim Müdürü Lebin Ebru Çokişler, 500 kız çocuğuna burs sağlayacaklarını açıklamıştı.
Tamamı 450 bin YTL
Petrol Ofisi, imzalanan protokolün ardından 500 kız çocuğuna burs sağlamaya başladı. Kampanya kapsamında üç yıl boyunca burs verecek olan Petrol Ofisi, böylece kampanyaya 450 bin YTL katkı sağlamış oldu.
Petrol Ofisi'nin Türkiye'nin tanıtımına destek veren birçok sosyal sorumluluk projesine sponsor olduğunu belirten Lebin Ebru Çokişler, yine sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek, "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasına katkı sağladıklarını kaydetti.
Yardım toplanıyor
Petrol Ofisi'nin Türkiye'nin en yaygın bayi ağına sahip olduğunu ve istasyon ağını da kampanyaya dahil ettiklerini ifade eden Çokişler, "Petrol Ofisi, bu kanalını kullanarak, kampanyayı posterler, broşürler ve eğitimli pompa görevlileri bilgilendirmesiyle tüketicilerine ve sosyal paydaşlarına duyurmayı amaçlamaktadır. İstasyonlarda bulunan 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası kutularında toplanacak yardımlar ile sosyal paydaşlarını da kampanyaya dahil etmeyi planlamaktadır" diye konuştu.
Rizeli işadamından Muş'a ilköğretim okulu
İşadamı Emrullah Turanlı: Karadenizimiz, Anadolumuz, doğumuz, batımız yok. Türk milletiyiz, her taraf bizim
İSTANBUL Milliyet
Rizeli işadamı Emrullah Turanlı, Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Muş'un Varto ilçesinde 16 derslikli ilköğretim okulu yaptıracağını açıkladı.
Kadıköy Belediyesi'nin kampanya çerçevesinde 100 kız öğrenciye burs katkısının ardından Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköylü işadamlarını kampanyaya destek vermeye çağırdı. Öztürk'ün çağrısına ilk ses Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Turanlı'dan geldi.
Öztürk ve Turanlı, Doğan Medya Center'da düzenlenen törenle 16 derslikli ilköğretim okulunun protokolüne imza attı. Muş'un Bulanık ilçesinden olan Öztürk, şunları söyledi:
30 Ağustos'a söz
"Muş Valiliği, Varto'da bir okula ihtiyaç olduğunu bildirdi. Turanlı da tek başına bir okul üstlendi. 30 Ağustos'ta Varto'daki okul hizmete hazır hale gelecek."
Turanlı da Muş'ta bir okul yaptırmanın kendisine mutluluk vereceğini ifade ederek şunları söyledi:
"Daha önce Rize'de okul yaptırdım. Bu hizmet 5. hizmetimiz olacak. Bilhassa Doğu'da olmasından mutluluk duydum. Karadenizimiz, Anadolumuz, doğumuz, batımız yok. Biz Türk milletiyiz, her taraf bizim. Doğulu gelecek, Rize'de hizmet edecek; Rizeli gidecek, Doğu'da hizmet edecek. İnşallah bu örnek olacak. Milliyet önderlik yapmış olacak. Arkasını bırakmamak lazım. Bütün insanlar Türkiye'nin her tarafına hizmet yapmalı. Benim için hiçbir ayrım yok. İnşallah Tunceli'de de bir okul yaparım."
Artık su değil kitap taşıyor
Milliyet gazetesinin başlattığı "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasının ilk günlerinde Mardin'in bir köyünde, su taşırken rastlamıştık Emine'ye... Kampanya sayesinde hayatı değişen Emine, artık okulunda kitaplarını taşıyor
Pınar Aktaş - Mardin
Milliyet gazetesinin, kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla 23 Nisan'da başlattığı "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasının ilk günlerinde Mardin'in Derik ilçesi Çataltepe köyünde su taşırken bulduğu Emine Savucu (13), artık okulunda kitaplarını taşıyor. Savucu'nun o zaman "Okumak istiyorum" derken hüzünlenen gözleri bugün parlıyor.
Milliyet, kampanyanın başladığı tarihlerde sorunları yerinde tespit etmek için Doğu ve Güneydoğu illerinde dolaşıp kızlara okula neden gidemediklerini sormuştu. O kızlardan biri de Emine olmuştu.
Çocuklarını okutmak konusunda çok istekli olan ancak okul uzak olduğu için köylerine bir ilköğretim okulu isteyen Çataltepe'de, Emine gibi onlarca kız bulunuyordu.
Avukat olmak istiyordu
Köy okulunda beşinci sınıfa kadar okuyan ancak maddi imkânsızlıklar ve uzaklık nedeniyle okula devam edemeyen Emine, okumak ve avukat olmak istediğini söylüyordu. Ama artık onun işi ailesiyle birlikte mevsimlik işçi olarak Türkiye'nin değişik bölgelerine gitmekti.
Bu haberin yayımlanmasının ardından Emine hayatına devam etti. Yine evde annesine işlerde yardım etti, su taşıdı. Yazın da mevsimlik işçi olarak Bursa'ya domates toplamaya gitti. İki ay çalışmanın bedeli olarak 700 YTL kazandı.
Eylül ayında Mardin'e döndüğünde ise "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası sayesinde değişen bir hayat bekliyordu onu.
348, Emine Savucu
Emine, yeni eğitim-öğretim yılında Derik Gazi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) 6 - A sınıfında 348 numarayla yatılı olarak okul hayatına başladı. Hemen okul hayatına adapte oldu, koroya bile seçildi.
Emine artık ailesinden uzak olmasına üzülse de bunun geleceği için gerekli olduğunu düşünüyor ve sıkıca avukat olma hayaline sarılıyor. En sevdiği derslerin matematik ve Türkçe olduğunu söylüyor. Emine okumanın kendisi için anlamını da şöyle anlatıyor:
Eğer biz okuyamazsak...
"Ben sizin sayenizde kızların neden okuması gerektiğini anladım. Biz büyüyünce anne olacağız ve çocuklarımızı eğiteceğiz. Eğer okuyamazsak çocuklarımız da cahil kalacak."
Gelecekle ilgili hayallerine hayaller eklediğini de şu cümleyle özetliyor:
"Ben de okuyamayan kızların okuyabilmesi için çalışacağım."
11 kardeşin tek okuyanı
Emine'nin babası Şerif Savucu da oradaydı o gün. Kızı konuşurken mutlu olduğu her halinden belliydi. Şerif Bey, hayatında okul yüzü görmemişti. Zaten Türkçeyi de bilmediği için onunla Emine'nin tercümanlığıyla konuştuk. Emine'nin 11 çocuğunun tek okuyanı olduğunu ve ondan çok ümitli olduğunu söyledi. Emine de babasına kendisini okula gönderdiği için teşekkür eder gibiydi.
Kızlara sıcak yuva
Milliyet'in okumayan kız kalmasın diyerek yola çıktığı 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası çerçevesinde yaptırılan Milliyet Gazetesi Mardin Kız Öğrenci Yurdu, dün törenle açıldı
Pınar Aktaş - Mardin
Milliyet'in kız çoçuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde yaptırılan Milliyet Gazetesi Mardin Kız Öğrenci Yurdu, dün törenle açıldı. Yurt, 88 kız öğrenciye öğrenimleri boyunca sıcak yuva olacak.
'Öncü kızlar olacaklar'
Mardin'de gerçekleştirilen açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Yayın Danışmanı Nurcan Akad, İcra Kurulu Üyeleri Tijen Mergen ve Bilen Böke, gazetemiz yazarı Abbas Güçlü ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan katıldı.
Saylan, Milliyet'in öncülük ettiği kampanyayla Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kız çocuklarının okula kazandırıldığını belirterek, "Bu yurtta okuma şansı kazanan kızlarımız kendilerini geliştirerek, öncü kızlar olacak" dedi.
'İnancımızın ifadesi'
Sedat Ergin de kampanya kapsamında 7.5 ayda 20 milyon YTL'lik kaynak yaratıldığını, taahhüt edilen 17 yurttan 8'inin açıldığını ve 3 bin 600 kız öğrenciye burs sağlandığını kaydetti. Milliyet'in okula gidemeyen kız çocuğu olduğu sürece bu sorunun üzerinde duracağını ve bu bilinci canlı tutmaya devam edeceğini vurgulayan Ergin, şunları söyledi:
"Bir ülkenin kalkınmasının en temel unsurlarından biri kadınlarımız olduğu için bu kampanyayı sahipleniyoruz.
Çünkü biliyoruz ki, kadınların aklından, zekâsından, yaratıcılığından ve sevgisinden yararlanmayan, onları ikinci sınıf olarak gören ülkeler başarısız olurlar. Bu yurt bizim Türkiye'ye olan inancımız, güvenimiz ve sevgimizin bir ifadesidir."
Vali Temel Koçaklar da katkıları nedeniyle Milliyet'e, Ergin'e ve Saylan'a teşekkür ve şükranlarını sundu.
'Yürek ve güç birliği'
Çelik de Milliyet'e ve "Özellikle kız çocuklarının okula kazandırılması konusuna özel bir önem veren" Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan'a teşekkür etti. Çelik, şunları kaydetti:
"Mardin bugün gerçekten istisnai bir gün yaşıyor. Hükümet, devlet, sivil toplum örgütleri ve basın burada. Bir taraftan devlet, bir taraftan özel sektör, diğer yandan üçüncü sektör dediğimiz sivil toplum örgütleri el ele verdiği zaman bizim bu ülkede çözemeyeceğimiz bir problem yoktur. Bu yürek ve güç birliğini eğer sürdürebilirsek, eğitim meselesinde çok kısa sürede çok önemli mesafeler alacağız."
Bir gurur da Mazıdağı'nda
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Yeşilköy'de, Çağdaş Yaşam Haldun Dabas Örnek İlköğretim Okulu ile Ömerli ilçesinde hayırsever işadamı Mehmet Kavak'ın kendi adına yaptırdığı 14 derslikli lisenin açılışı yapıldı. Açılışa Sedat Ergin, Nurcan Akad, Bilen Böke ve Tijen Mergen de katıldı.
'Kampanyanın anası Hanzade Doğan'
Konuşmaların ardından Bakan Çelik, kampanya çerçevesinde yaptığı katkılar nedeniyle Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan'a iletilmek üzere "takdir belgesi"ni Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'e verdi. Çelik, "Baba Beni Okula Gönder kampanyası çerçevesinde bu yurtlara maddi destek sağlayan, para ayıran, ayrıca manevi olarak hamilik yapan Sayın Hanzade Doğan'a bir teşekkür nişanesi olarak takdir belgesi hazırladık. Her ne kadar bu kampanya babalara bir talimat içeriyor olsa da bu kampanyanın bir de anası var, o da Hanzade Doğan'dır" diye konuştu. Ergin de, "Bu kampanya kadın elinin değdiği bir kampanyadır" dedi. Çelik, Ergin'e de bir teşekkür plaketi verdi.
Yurt açılışından sonra Mardin Mazıdağı Yeşilköy'de Bade Çelik Firması tarafından yaptırılan Çağdaş Yaşam Haldun Darbaz Örnek İlköğretim Okulu'nun açılış töreni gerçekleştirildi.
88 kıza yuva oldu
Mardin merkezde eski gümrük binasından dönüştürülerek 350 bin YTL'ye tamamlanan Milliyet Gazetesi Mardin Kız Yurdu, 88 öğrenciye sıcak bir yuva olacak. 500 m2'lik alan üzerine zeminle birlikte üç kat olarak yenilenen binada yemekhane, dinlenme ve etüt salonları, çamaşırhane, revir gibi bölümler yer alıyor. Yeşilköy'de yapılan iki derslikli ve lojmanlı köy okulu da 213 metrekare alanda, çelik konstrüksiyon üzerine yalıtımlı, kalıcı prefabrik biçimde 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Okul, 63 bin YTL'ye tamamlandı.
100 kıza daha şans
Metro Group, Milliyet gazetesinin "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası kapsamında 100 kızın eğitim masrafını üstlendi
BURCUM DEVREZ Muş
Milliyet gazetesinin kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Metro Group, Muş'ta okuyan 100 kız öğrencinin 3 yıl boyunca eğitim masraflarını üstlendi. Metro Group, önümüzdeki yıl da 200 kız çocuğunu daha okutarak kampanyaya destek verecek.
Muş Halk Eğitim Merkezi'nde burs kazanan 100 kız öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen törende konuşan Muş Valisi İbrahim Özşahin, Milliyet gazetesinin kampanyayla vatandaşları da harekete geçirdiğini söyledi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da, "Kızlarımız okumak istiyor, engel olmamak lazım. Milliyet gazetesi bu kampanyayı başlattığı zaman bu isim beni çok heyecanlandırdı. İstediğimiz, çok iyi okumanız" dedi. Kampanyanın hızla ilerlediğini vurgulayan Saylan, "Doğan Grubu'nun desteğiyle Sarıkamış'ta bir yurdumuz daha oldu. Bunların sayıları da giderek artacak" diye konuştu.
Hakkınıza sahip çıkın
Milliyet Yazarı Nail Güreli de bir öğrencinin azmederek okumasının çok önemli olduğunu belirterek, "Milliyet, toplumun büyük kurumlarının sosyal sorumluluğunun bilincinde olarak çeşitli sosyal kampanyalarının yanında bu kampanyayı başlattı. Sizler burs imkâna kavuşmuş şanslı kızlarsınız. Bunun kıymetini bilin ve okuma hakkınıza sahip çıkın" şeklinde konuştu.
Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, kız çocuklarının geleceğin anneleri olduğunu belirterek, "Eğitimli bir Türkiye'nin yolu kız çocuklarını okutmaktan geçiyor. Her firma 500 öğrenciyi üstlense inanıyorum ki Türkiye eğitim sorununu aşmış olacak" dedi.
BAĞIŞÇILARIN LİSTESİ (80)
BURS HESABI: Pınar Gündoğdu, Feyda Sayan, Barış Turanlıoğlu, Muharem Turan, Figen Ayfer, Nermin Küpeli, Hacer Selamoğlu, Şeyda Karalı, TÜKD Edirne Şubesi, Coşkun Paçacıoğlu, Güneş Aköz, M. Semih Kuyululu, Engin Alp Giray, Perihan Orçunus
YURT HESABI: Yelman Emcan, Samiye Engin Abacıoğlu, Tülay Baskan, Şükran Atasoy, Firuzan Oflaz, Güzin Sinanoğlu, Sedef Sigorta Hizmetleri Ltd. Şti.,İrfan Yayla, Yaşar Tuğsal Ateşalp, Cengiz Zişan, Yıldırım Erim, İbrahim Gül, Nurdan İnceoğlu, Meltem İstanbul
Not: Eğitim gönüllülerinin listesi devam edecek
Kampanyamız AB raporunda
AB Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu'nda, okuma-yazma bilmeyen kadınlarla okula gönderilmeyen kız çocuklarının durumuna dikkat çekilerek, Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına atıfta bulunuldu
Hac parasını kızlara verdi
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün annesi Fazile Öztürk, 3 bin 500 YTL'lik hac ücretinin 2 bin YTL'sini Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışladı
İSTANBUL Milliyet
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün 73 yaşındaki annesi Fazile Öztürk, hac parasını "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasına bağışladı.
15 yıl önce hacca giden 5 çocuk annesi Öztürk, bu yıl hacca gitmek için müracaatını yaptı ve hak kazandı. Ancak 3 bin 500 YTL'lik hac ücretinin 2 bin YTL'sini gazetemizin kız çocuklarının okullaştırılması için başlattığı kampanyaya bağışladı. Geri kalan 1500 YTL'yi de üniversiteli bir kız öğrenciye burs vermek için ayırdı. Öztürk, "Hacca gitmiş kadar oldum. Kız çocuklarının okutulması en büyük ibadetlerden sayılır" dedi.
'Kızlar okutulmazdı'
İlkokul üçüncü sınıftan ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Öztürk, "Eskiden kızlar okutulmazdı. Kömür tozunu yumurtayla bir tahtaya sıvayarak, yazı tahtası, badana yaptığımız kireçtaşını da tebeşir olarak kullanırdık. Okuma hevesi içimde kalmıştı. Bu yüzden 3 kızımı da okuttum" diye konuştu.
Eşinin Köy Enstitüleri'nde öğretmenlik yaptığı dönemlerde birçok doğulu çocuğu okuttuğunu anlatan Öztürk, "Doğulu çocuklar çok zeki ve hevesli. Yeter ki, imkân verilsin" dedi.
Öte yandan "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası için Kanal D'de canlı yayımlanan programda, Muş Bulanık'a 16 derslikli bir okul ile kendi adına 100 kıza burs sözü veren Selami Öztürk, Kadıköy Belediyesi'nde Milliyet İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen'le protokol imzaladı.
Bağışçı listesi (78)
BURS HESABI: Zülfü Kurtay, Gülten Tanyer, Pervin Cankara, Nurettin Saatçı, Çetin Pehlivan, Görkem Yanık, A. Ercüment Erman, TED Ankara Veli yahoogrup.com, TÜKD-İzmir, Erdem Atamer, Orhan Nuri Hassürücü, Şefika-Yurdagül Altay, Necati-Zübeyde Akkurt, Reşat Oruç, Neşet Gündoğdu, Özen Pazarcı, Yaşar Ergin-Ahmet Şefik Ergin, Fatma Ayhan Uysal, Feyza Kabarcan, Mahfuz Deniz, Mahmut Gülerman
KIZ YURDU HESABI: Ayla Birgül, Nurten Hacıosmanoğlu, Fatma Ayhan Uysal, Şehit Er Ersin, Mustafa Yatman, Aydan Erbuğ, Nurdan Özbecetek, B.Cem Girgin, Turan Coşkun, Halil Ürkmez, Mustafa Yılmaz, Emin Cankara, Hüsrev Ersavaş, Turgay Tuncay Özbakır, Muhsin Yabancı, Fatma Peker
Not: Eğitim gönüllülerinin listesi devam edecek.
GÜVEN ÖZALP Brüksel
Eğitimli nesiller yaratılmasının önündeki engellerden biri olarak görülen "kız çocuklarının ebeveynleri tarafından okuldan uzak tutulması" sorunu, AB Komisyonu tarafından çarşamba günü yayımlanan İlerleme Raporu'nda da önemli yer tuttu.
Raporda Türk basınının, ebeveynleri kız çocuklarını okula göndermeye ikna etmek için kampanya açtığı belirtilerek, Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasına atıfta bulunuldu.
Türkiye genelinde okuma-yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 20 olduğunun, Güneydoğu'da bu oranın çok daha yüksek olduğunun altını çizen İlerleme Raporu'nda, "8 yıllık eğitimin zorunlu olmasına karşın her yıl yarım milyondan fazla kız okula gitmiyor" deniliyor. Güneydoğu'da ilköğretime kayıt olan kızların oranının yüzde 75.2'de kaldığını kaydeden rapor, bu oranın ülke çapında yüzde 91.8 olduğunu belirtiyor.
2003'te UNICEF tarafından başlatılan ve kızların eğitiminin sağlanmasını amaçlayan kampanyayla yaklaşık 113 bin kızın ilköğretime döndüğüne dikkat çeken rapor, bunu yeni kampanyaların izlediğini vurguluyor. İlerleme Raporu'nda "Bazı ulusal gazeteler de dahil olmak üzere özel sektör benzer nitelikli kampanyalar düzenlemeye başladı" deniliyor.
30 bin 889 mesaj
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına vatandaşların desteği, Kanal D'deki 'büyük buluşma'dan sonra hızla artıyor. Kampanya için gelen mesaj sayısı dün öğle saatleri itibariyle 30 bin 889'a ulaştı
İSTANBUL Milliyet
Milliyet gazetesinin, kız çocuklarının okullulaştırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası için Kanal D ekranlarında gerçekleştirilen "büyük buluşma"ya Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarının yanı sıra vatandaşlar da SMS mesajlarıyla destek verdi. Program üzerine Türkiye ve Avrupa'dan 6 farklı ülkeden toplam 30 bin 889 kişi, kız çocuklarının okumasına gönderdikleri mesajlarla katkıda bulundu.
Kimler katıldı?
Kanal D'de Mehmet Ali Birand ile Seda Sayan'ın bir araya geldiği büyük buluşmaya, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, yazar Meral Tamer, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, kampanya destekçileri, Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen kız çocuklarının yanı sıra Özel Cent Koleji, Kemer Okulları, Özel Yüzyıl Işıl İlköğretim Okulu, Özel Beşiktaş İlköğretim Okulu ve Göktürk İlköğretim Okulu öğrencileri de katıldı.
Petrol Ofisi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü, Siemens, Metro Group ile Şişli, Kadıköy ve Beylikdüzü belediyelerinin de aralarında bulunduğu kuruluşlar yaptıkları yurt, derslik ve burs bağışlarıyla destek verdi. Toplamda 1.5 saatte 8 milyon YTL'yi bulan bağışa vatandaşlar da gönderdikleri mesajlarla katıldı. Böylelikle 23 Nisan'da başlayan kampanyada bugüne dek 20 milyon YTL toplandı.
Kısa mesajla destek
Turkcell, Telsim ve Avea faturalı hat sahipleri, "burs" yazıp 5414'e mesaj göndererek bir kız çocuğunun okumasına 5 YTL'lik katkı yapmış oldular. Bu kapsamda dün 16.00 itibariyle, ilk 24 saatte Türkiye genelinde 27 bin 934 mesajla 139 bin 670 YTL gelir elde edildi. Ayrıca Almanya, Avusturya, İngiltere, İsviçre, Hollanda ve Belçika'dan kampanyaya katılan 2 bin 955 kişi de 6 bin 477 euro katkıda bulundu.
Kampanyanın Proje Koordinatörü Nilgün Yorgancılar, belirlenen SMS numaralarının halen geçerli olduğunu belirterek, "Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Daha çok kızımızın okuma imkanına kavuşması için katkıların devamını diliyoruz" dedi.
Bağışçıların listesi (75)
BURS HESABI: Türkiz Erten, Aysel Tunç, Gülgün Gürevin, Nuray Uzun, Vasviye Doğan, Seniha Çakırgöz, Uğur Yeygün, Bahçeli Ailesi, Ayla Kökgil, Ezgi Karagöz, Ersin Atuğ, Nihal Erbil
YURT HESABI: M. Recai Argat, Ayşe Şebnem Akerman, Ayten Draman, Ferhan Tolga Özen, Ruhanda Tandoğan, Bengü Şeker, Fulya Altunay, Ayla Kökgil, Müzeyyen Ünsal Özergin, Nihal Elbir, Kaşgarlı Mahmut Anadolu Lisesi
Eğitim gönüllülerinin listesi sürecek
8 trilyonluk destek
Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası için dev buluşma Kanal D'de gerçekleşti ve 1.5 saatte 8 milyon YTL (8 trilyon lira) toplandı. İlk bağışı 4 milyon YTL ile Aydın Doğan yaptı
İSTANBUL Milliyet
Milliyet Gazetesi'nin kız çocuklarının okullulaştırılması amacıyla sürdürdüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası, dün Kanal D ekranlarında Türkiye'yle buluştu. Mehmet Ali Birand ile Seda Sayan'ın bir araya geldiği programda, 1.5 saatte 8 milyon YTL'lik (8 trilyon TL) rekor bağış toplandı. 23 Nisan'da başlayan kampanyamızda son bağışlarla toplam 20 milyon YTL'ye (20 trilyon TL) ulaşıldı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan da 4 yeni kız yurdu yaptıracağını açıkladı.
Böylece Doğan Grubu'nun kampanya çerçevesinde inşa ettirdiği iki yurda ek olarak toplam yurt sayısı 6'ya çıktı. Doğan Grubu'nun kampanyaya parasal katkısı da 4 milyon YTL'ye (4 trilyon TL) yükseldi.
Kampanya destekçileri
Kanal D ekranlarında dün saat 15.30'da başlayan programa Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, yazar Meral Tamer, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı gibi kampanya destekçilerinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu illerinden program için İstanbul'a gelen kız çocukları da katıldı.
'Çağdaşlığın ilk taşı'
Programda konuşan Hanzade Doğan, çağdaşlığa giden yolun ilk taşının eğitim olduğunu kaydederek, "Eğitimden mahrum kalan bir toplum gelişemez. Bunun artık tartışmasını yapmanın bile gereği yok. Toplumun yarısını, kadınları, kızları bundan mahrum bırakırsak o zaman gelecekteki nesillerimizi de cehalete mahkum etmiş oluruz" diye konuştu.
Sedat Ergin de kampanyanın açık uçlu olduğunu belirterek, "Binlerce kız öğrencimiz bu kampanya başladığı için okula gidebilecekler. Bu bir başlangıç. Bu hedef önümüzde olduğu sürece Milliyet bu kampanyayı kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edecek" dedi.
Yurtdışından da büyük ilgi
Programa telefonla katılan Türkiye'nin büyük kuruluşları ve ünlü isimleri de, açıkladıkları rakamlarda kız çocuklarına burs vereceklerini taahhüt etti. Türkiye, Almanya, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Hollanda ve Belçika'dan da daha önce duyurulan SMS numaralarına "burs" yazıp mesaj gönderen vatandaşlar, kampanyaya değişik miktarlarda katkıda bulundular. Kanal D ekranlarında program devam ederken kampanyanın ilk meyvesi olan ve LİMAK Holding tarafından yaptırılan Siirt Kurtalan'daki kız yurdunun açılışı gerçekleşti. Açılışa katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de programa yapılan canlı bağlantıyla kampanyaya destek verdi.
'En büyük sevap'
Programa Mardin Derik'ten katılan Çataltepe Köyü İmamı Tahir Adal da ramazan ayında bir insanı okutmanın en büyük sevap olduğuna dikkat çekerek, "Bir çocuğu okula göndermek, ona maddi yardımda bulunmak, bence en kral camiden üstündür. Herkes Milliyet'in açtığı kampanyaya destek olsun" dedi.
Kampanyada Limak Holding'in Siirt'te yaptırdığı yurdu Başbakan açtı
'Kızlarımız bu yurtta özgüvenle yetişecek'
Başbakan Erdoğan, Siirt Kurtalan'da yaptırılan yurt için, "Kızların şanına yakışır şekilde zevkle hazırlandı" yorumunu yaptı
ELÇİN ERGÜN Siirt
Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde Limak Holding tarafından Siirt'in Kurtalan ilçesinde yaptırılan 100 kişilik kız öğrenci yurdu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı törenle hizmete açıldı.
Annelere seslendi
Başbakan Erdoğan açılıştaki konuşmasında, "Yurt, kızların şanına yakışır şekilde zevkle hazırlandı. Burada özgüvenle yetişip çok daha önemli roller üstlenecekler" dedi. İktidara geldiklerinde yüzde 80'lik okuma yazma oranı olan bir Türkiye bulduklarını belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:
"Bu oran demirperde ülkelerinde bile yüzde 100'dü. İlk olarak eğitim bütçesini birinci sıraya çıkardık. Hayırseverlerin yatırım yapması için eğitim yatırımının yüzde 100'ünü gidere saydık. 'Yoksul olduğum için çocuğumu okula gönderemiyorum' diyen annelere sesleniyorum: Ailelere erkek öğrenciler için ayda 18 YTL, kız öğrencilerin okula gönderilmesi için 22 YTL destek veriyoruz."
'Sözümüzü tuttuk'
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de "Kampanyalar sayesinde 150 bin kız çocuğu eğitime kazandırıldı." dedi.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, "Yurdu 3 ayda bitirme sözü vermiştik. 80 günde hizmete girdi" diye konuştu.
Aydın Doğan'dan 4 yurt daha
İLK bağışçı olan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, eğitimin yaygınlaştırılması açısından kampanyanın önemine işaret ederek, "Biz bu kampanyaya 4 milyon YTL katkıda bulunuyoruz" diye konuştu. Doğan, Erzurum, Kelkit, Köse ve Kürtün'de de 4 yeni yurt yaptıracaklarını kaydetti.
Sanatçı desteği
Sanatçı Emre Altuğ programda, yakında Doğan Music Company'den çıkacak olan 'maxi single'ından elde edilecek tüm gelirini kampanyaya bağışladığını açıkladı. Altuğ, "Hayatımda ilk kez kendi yaptığım bir şey için yalvarıyorum. İmkânı olan bu albümden beşer tane alsın. Çünkü geliri kampanyaya gidecek" dedi.
Seda Sayan'ın yanı sıra programa katılan sanatçılar Zara ve Haluk Levent de mesajları ve şarkılarıyla kampanyaya destek için çağrıda bulundu. Özcan Deniz, Beyazıt Öztürk, Ebru Akel, Nurgül Yeşilçay, Levent Kırca, Sumru Yavrucuk da kampanyaya destek için çağrı yaptı, "Okumayan kızımız kalmasın" dedi.
Kim ne bağışladı?
• Kadıköy Belediyesi: 16 derslikli ilköğretim okulu, 100 burs
• Şişli Belediyesi: 100 burs, toplam 500 bin YTL destek
• Ceritler Limited: Lojmanlı 2 köy okulu
• Petrol Ofisi: 500 burs
• Fenerbahçe Spor Kulübü: 500 burs
• Siemens: 300 burs
• Metro Group: 200 burs
• Beşiktaş Spor Kulübü: 150 burs
• Rıza Çalımbay (kendi adına): 10 burs
• Beylikdüzü Belediyesi: 100 burs
• Microsoft Türkiye: 100 burs
• Ergun Gürsoy: 20 burs
• Fatih Gökşen (Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi): 15 burs
• Vural Öger: 20 burs
• Balnak: 20 burs
• VIP SAT: 15 burs
• Ankaragücü Spor Kulübü: 15 burs
• Atlasjet: 10 burs
• Müfit Tarhan: 10 burs
• A vrupa Koleji: 10 burs
NOT: Burslar üçer yıl için geçerlidir
Okuyamamak annem gibi olmaktır!
Hatun, Berivan, Hamriye... Van'da okula gidemeyen 25 bin kızdan birkaçı. Berivan, 'Okuyamamak nedir, bilir misiniz?' diye soruyor, yanıtı da işte bu sözlerle kendisi veriyor
Sibel Kahraman
Van'ın varoşu olarak nitelendirilen Esendere Mahallesi'nde bulduk Hatun'u... Tezek tepesinin önünde oturuyordu. Kucağındaki bebeği sallıyordu. Yanına yaklaştık, ürktü... Adını sorduk, bozuk Türkçesiyle "Hatun" dedi.
Hatun Lale 11 yaşındaymış... İlkokul 2. sınıfa kadar okumuş, ancak 3. sınıfa geçtiğinde babası "Artık yetemiyorum" deyip okuldan almış.
Okul deyince gözünün içi parlıyor. Sonra ise dalıp gidiyor.
"Gün boyu ne yapıyorsunuz?" diye soruyorum.
Hatun'un cevabı:
Ez berihadene bırayıme" (Erkek kardeşime bakıyorum)
Sonra devam ediyor:
"Ev işleri, çapa, vakit geçiyor işte..."
Anne Türkçe bilmiyor
Hatun'un yaşadığı ev de Van'ın kenar semtlerinde. İki göz odalı evde 6 çocuk anne ve baba yaşıyor. Baba iş bulursa çalışıyor. Anne hiç Türkçe bilmiyor. Evde televizyonları yok. Yaşamları iki göz oda ve bahçe arasında geçiyor.
Oysa Hatun hep öğretmen olmayı hayal etmiş. Biz konuşurken yanımıza koşarak ablası Altun geliyor.
Altun da 13 yaşında. Nefes nefese, "Ez haşdikem biçime mektebi (Ben de okumak istiyorum.) diyor. O da Hatun gibi ikinci sınıftan sonra okuldan alınmış. Nedeni ise belli:
"Parasızlık..."
Lütfen bizi de okutun
Zehra 15, kardeşi Hamriye 9 yaşında. Onların kaderi de aynı... Okuyamamak... Ama Hamriye'nin bir farkı daha var. O hiç okul görmemiş. Öğretmenin ne olduğunu bilmiyor.
Hamriye'nin yanına gidiyoruz. Bir anda ağlamaya başlıyor. Nedenini ablası Zehra açıklıyor. Hamriye, foto muhabiri arkadaşım Bünyamin'i iğneci sanmış. Yanımızdaki çikolatalardan verip iğneci olmadığımızı anlatmaya çalışıyoruz. Neyse ki ikna oluyor.
Sonra tek göz odalı evlerine giriyoruz. Zehra, "Ben beşinci sınıfa kadar okuyabildim. Kardeşim hiç okula gitmedi. Bizi de okutun" diyor.
Anne ve 9 çocuk aynı odada kalıyor. Baba Nezih Lale, uzun süre işsiz kalmış. 2 hafta önce de çalışmak umuduyla İstanbul'a gitmiş.
"İnşaatlarda çalışıyormuş babam. Ne yapsın burada yiyecek ekmek bulamıyorduk" diyor Zehra. Hamriye de suskun kalınca, konuşturmak için zorluyorum. Ancak Hamriye, Türkçe'yi az biliyor. "Ez zewiyade şol dikem" diyor. Ablası tercüme ediyor:
Bahçede çalışıyorum...
Doğu'da okuldan önce Türkçe dersi
BAHAR ATAKAN Ankara
Milliyet'in eğitim çağındaki 570 bin kızın okula gidememesi üzerine kurumlarla vatandaşlara yaptığı çağrıyı destekleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğrencilerin pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğini söyledi. Çelik, "Kürtçe, Arapça, Zazaca konuşan çocuklara okulöncesi Türkçe dersi verilmelidir. Emsalleri okuma yazma, o Türkçe öğrenmeye çalışıyor. Dil problemi var. Bu çözülmelidir" dedi.
MEB, ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf ders programını yeniden düzenlerken Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmenlerin, tabanı haftada 5 saat olan Türkçe dersini 20 saat işlemeleri yönünde yeni düzenlemeyi de tartışmaya açmıştı. Taslakla okullarda Türkçe ders saatlerinin bölgelere göre değiştirilmesi gündeme gelmişti.
Çelik, bu bölgelerde ısrarla okulöncesi eğitimi teşvik ettiğini ifade ederek, "Okul yaşına gelmiş çocuk Türkçe bilmiyor. Aradaki uçurum çok fazla. Hastalıkları görmemezlikten gelirsek tedavi edemeyiz" diye konuştu.
Yardım eden olursa...
13 yaşındaki Berivan'ın babası, 'Param olsa okuturum kızımı' diyor. Berivan, araya giriyor: Bakın babam da, 'Okuturum' dedi. Yardım eden olursa okuyabilirim
"Okuyamamak nedir bilir misiniz?" Bu soruyu bana Berivan sordu. Bu kadar basit soruya cevap vermek öylesine zor geldi ki. Cevabı yine Berivan verdi. Annesini gösterdi gözleriyle, "İşte onun gibi olmaktır. Sürekli çocuk yapmak ve çocuklarının yaşını bile bilmemektir."
Berivan Varhan 13 yaşında. Van'ın Bostaniçi beldesinde oturuyor. Hiç okula gitmemiş. Okuma yazma bilmiyor. Türkçeyi bile zor konuşuyor.
Berivan'ın 5 kardeşi daha var. Babası İslam'ın sürekli bir işi yok. İş bulursa inşaatlarda çalışarak evinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Gevaş'ın Yanıkçay köyünden 8 yıl önce terör nedeniyle göç etmişler. Terörden kurtulmuşlar, ancak yoksulluk iyice bellerini bükmüş. 2 odalı, derme çatma bir evde yaşıyorlar.
Fotoğraf çekimi boyunca gözlerini yoldan ayıramıyor Berivan. Babasının gelmesinden korkuyor. Sonra açıklıyor nedenini: "Babam başımı açmama kızar. 13 yaşına geldin, artık büyüdün diyor."
Kardeşlerin okusun...
Aile göç ettiğinde Berivan o hengâmede okula gönderilmemiş. Sonra da babası, "Sen büyüdün. Kardeşlerin okusun. Hepinizi okutmaya gücüm yetmez" demiş. Kardeşler babasının geldiğini haber verince Berivan dolayıveriyor çemberini başına. Babası İslam Varhan'a anlatıyoruz ne yapmak istediğimizi. Baba Varhan, "Kim ister ki çocuğunun cahil kalmasını" diyor ve başlıyor anlatmaya:
"Terörden kaçtık geldik. İş bulamıyorum. 17 yaşındaki oğlum Van'daki liseye gidiyor. Aramız 7 kilometre. Bazen para veremiyorum. Yürüyerek eve geliyor. Param olsa okuturum kızımı."
Babasının yanında konuşmaya pek cesaret edemeyen Berivan, konu okula geldiğinde araya giriyor, "Bakın babam da 'Okuturum' dedi. Yardım eden olursa okuyabilirim" diyor.
Başka Berivan'lar bulmak üzere yola koyulduğumuzda Berivan arkamızdan bağırıyor: "Ez haşdikem biçime mektebı" (Ben de okula gitmek istiyorum.)
Erdoğan'dan Milliyet'in kampanyasına destek
'Bir taş koyanın başımız üzerinde yeri var'
Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" sloganıyla başlattığı kız çocuklarının eğitimi kampanyasına destek veren Başbakan, "Seçenekleri artıralım, kızlar okusun" dedi
ANKARA Milliyet
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" sloganıyla başlattığı kız çocuklarının eğitimi kampanyasına destek verdi.
Milliyet yazarlarıyla önceki gün Başbakanlık Konutu'nda buluşan Erdoğan, kız çocuklarının eğitimine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Kız çocuklarının anne baba cehaletinden mi, yoksa başka bir nedenle mi okula gönderilmediğinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Benim okuduğum dönemlerde kız liseleri de vardı. Aileler kızlarını rahatlıkla gönderiyorlardı. Bırakalım, seçenekleri artıralım. Ama yeter ki kızlar okusun" dedi.
'Herkes okur yazar olmalı'
Milliyet'in kampanyasına "seve seve" destek vereceklerini ifade eden Erdoğan, hükümetin yürüttüğü "Eğitime yüzde yüz destek" ile "Haydi kızlar okula" kampanyalarını da anımsatarak, "Taş üstüne bir taş koyanın başımız üzerinde yeri var" diye konuştu. Eğitim, sağlık, adalet ve emniyet ayaklarının kurulmaması durumunda Türkiye'nin inşa edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Ülkenin yüzde 100'ü okur yazar hale gelmeli. 3 ya da 6 aylık kurs kurulup 40-50 yaşındakilere okuma yazma mı öğretilecek? Hangi yollarla öğretirsen öğret" şeklinde konuştu.
Erdoğan, kız yurtlarına kadın yönetici görevlendirilmesi önerisi için, "Toplumsal mutabakatı sağlayarak bu sorunlara cevap vermemiz lazım. Toplumsal mutabakatla devlet millet el ele götürürsek bu işi çözeriz" yorumunu yaptı.
Medyaya zeytin dalı
Geçtiğimiz haftalarda medyaya sert eleştiriler yönelten ve "gazete okumadığını" açıklayan Erdoğan, bu kez, "Yeter ki bu talepler bize ulaşsın. Altyapısı (medyayı kastederek) sizler tarafından sağlanıp bize ulaştırıldığında bizim için yerine getirilmesi gereken bir konudur. Kolektif aklımızın önemli unsurlarından birisi medyadır. Bunu görmemezlikten gelemeyiz" dedi.
Erdoğan, yürütülen kampanya için, "Şehrin merkezlerinde kalmış kötü durumda olan okulları müteahhitler kat karşılığı alabilir. Bunun karşılığında uygun bir yerde okul yapabilir" önerisinde bulunarak, şunları söyledi:
"Devlet olarak okulları yapalım derseniz altından kalkılmaz. Derdimiz üzüm yemek, bağcı dövmek değil. Millet olarak bu üzümü yiyelim. Sadece okul yapılması değil, laboratuvar bile yapsa bunun yüzde yüzü gidere sayılıyor."
Erdoğan, eğitimle ilgili sıkıntıları Türkiye'yi dolaşırken gördüğünü belirterek, "Van'ın Bahçesaray ilçesinde ailelerde 8-10 çocuk var. Terörde çok can kaybetmiş. Çoğu kızlar okuyamamış. Ben satrancı bilmem. Kızı-erkeği satranç biliyor. Uzun süre kış var ya, hepsi bunu öğrenmiş. Nefis Türkçe konuşuyor. Zeki bir belediye başkanları var" diye konuştu.