Başlıyoruz Web MaSTER Dersleri

{Üstat}

New member
Katılım
23 Mar 2006
Mesajlar
1,206
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Feel it!
RSS NEDİR?


RSS, xml tabanlı, web siteleri ve bloglarında genellikle yeniliklerin duyurulması için kullanılan, ziyaretçinin siteye girmeden sitedeki yenilikleri görebilmesini sağlayan bir sunum türüdür. Açılımı RDF(Resource Description Framework(Kaynak Tanımlama Çerçevesi)) Site Summary (Site Özeti), Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) veya Really Simple Syndication (Gerçekten Kolay Yayın) şeklinde yapılabilmektedir. Bu açılımları anlayabilmemiz için RSS tarihinde ufak bir gezinti yapalım:

RSS temelleri ilk olarak Dave Winner tarafından 1997 yılı sonlarında scriptingNews http://davenet.scripting.com/1997/12/15/scriptingNewsInXML formatıyla atılmıştır. 1999 yılında Netscape firması kendi portalında kullanmak amacıyla RSS 0.90'ı geliştirmiştir, RDF tagıyla başlaması nedeniyle RDF Site Summary olarak bilinmektedir, Dave Winner bunun üzerine RSS 0.90'nın tüm özelliklerini de içeren scriptingNews 2.0b1 formatını oluşturmuş, hemen ardından Netscape tarafından RSS 0.91 dizayn edilmiştir, bu sürümde RDF tagı yerini RSS tagına bırakmış ve isimlendirmesi Rich Site Summary şeklinde olmuştur. Dave Winner'da kendi sitesi Userland.com'u RSS 0.91'e uyarlamış fakat daha sonra Netscape'nin RSS formatı üzerine verdiği ağırlığı bırakmasıyla bir süre geliştirme süreci durmuştur. 2000 yılının sonlarında Dave Winner tarafından RSS 0.92 yayınlanmış ve RSS açılımı Really Simple Syndication olarak isimlendirilmiştir. 2002 yılında RSS 0.92 standartı RSS 2.0 olarak yayınlanmış ve günümüzdeki halini almıştır. Bu gelişim süreci boyunca en önemli değişiklikler RSS'deki birçok kısıtlamanın kalkması yönünde olmuştur.

Peki neden RSS bu kadar popülerleşti? (yoksa popülerleşmedi mi?) Bunun en büyük nedeni şüphesiz web üzerinde blog kültürünün yerleşmesidir. RSS desteği sayesinde sitelere ya da bloglara eklenen her yeniliği siteye girmeden takip etmek internet üzerinde sabit kalan bir sitede yeniliği araştırmaya göre çok büyük bir kolaylık sağladığından bir RSS okuyucu kitlesi oluşmuştur. RSS okuyucu programları ile eklediğimiz sitelerin rss dosyaları ile haberleşme sağlanmakta ve yeniliklerden haberdar olmaktayız, yine RSS okuyucuların web tabanlı çalışanları ile bir web sitesi üzerinden birçok siteyi takip edebilmekteyiz.

ÖRNEK RSS DOSYA FORMATI

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-9"?>
<?xml-stylesheet href="rss.css" type="text/css"?>
<rss version="2.0">
<channel>
<title>Gezginler</title>
<link>http://www.gezginler.net/</link>
<description>Gezginler</description>
<language>tr</language>
<pubDate>Wed, 19 Oct 2005 01:11:43 +0300</pubDate>
<lastBuildDate>Wed, 19 Oct 2005 01:08:43 +0300</lastBuildDate>
<docs>http://backend.userland.com/rss/</docs>
<copyright>Copyright 2002 - 2005 Gezginler</copyright>
<generator>Gezginler / RSS</generator>
<managingEditor>[email protected]</managingEditor>
<webMaster>[email protected]</webMaster>
<ttl>60</ttl>
<image>
<title>Gezginler</title>
<url>http://www.gezginler.net/images/logo.gif</url>
<link>http://www.gezginler.net/</link>
<width>144</width>
<height>80</height>
</image>
<item>
<title>Download - Google Earth</title>
<description>Google Earth programı ile uydu üzerinden dünyayı inceleyebilirsiniz</description>
<pubDate>Mon, 17 Oct 2005 17:34:45 +0300</pubDate>
<link>http://www.gezginler.net/modules/mydownloads/singlefile.php?download=google-earth&lid=1621</link>
</item>
</channel>
</rss>


ÜCRETSİZ RSS OKUYUCU PROGRAMLARI
http://www.freewr.com/internet/news-readers-rss.php

WEB TABANLI RSS OKUYUCU SİTELERİ
http://www.gezginler.net/modules/mylinks/visit.php?lid=3812

RSS FEED KONTROLÜ
http://www.feedvalidator.org/

TÜRKÇE RSS ve BLOG DESTEK MERKEZİ
http://turkce.blogspot.com

ARAMA MOTORLARINA UYUMLU SİTELER

Arama motorlarına uyumlu sayfalar (seo friendly pages), sitenizin arama motorlarındaki başarısını ve dolayısıyla da ziyaretçi sayınızı arttıracaktır. Arama motoru dendiğinde kastımız Google olduğu için sizlere Google uyumlu sayfalar hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Peki nelerdir bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasına yardımcı olan unsurlar:

. Sitenizinin en temel hareket noktasının domain adında geçmesi en önemli etkendir. Örneğin temel faaliyet konununuz medikal ise www.bizimmedikal.com/net/org (cno diye kısaltacağız) başarılı bir isim seçimidir.

. İsimden sonra bir sitedeki veya sayfadaki en önemli unsur başlık(title)'tır. Aynı örnekten devam edecek olursak "Bizim Medikal - Medikal Malzeme Satışı" iyi bir seçim olacaktır. Başlıkta kullanacağınız kelimeleri seçmeden önce hangi kelimelerin daha fazla arandığını tespit etmekte yarar var, bunun için Overture Keyword Selector aracını veya Google Anahtar Kelime Aracını kullanabiliriz. Sıklıkla aranan kelimeleri tercih etmek daha fazla ziyaretçi kazandırabilir.

. Metataglardaki keywords tagı bundan yıllar önce etkiliydi, google değer vermediği için bu alanın bir önemi yok, description tagı ise arama sonuçlarında sitenizin tanıtımı olarak gözükebileceğinden bu alanda sitemizi doğru şekilde tanıtmak ziyaretçileri sitemize çekebilir.

. Sayfa yapısına geçtiğimizde ise sayfada yazı miktarının fazla olması, başlıklarda <h1> tagının kullanılması, anahtar kelimelerimizin abartıya kaçmadan (keyword staffing) sıklıkla geçmesi (%5), resimlerimizde arama motoruna yardımcı olmak için alt tagının kullanılması, linklerde title tagının kullanılması unutulmaması gereken noktalar. Arkaplanla aynı renkteki gizli kelime listeleri kısa vadede ziyaretçi sağlasa bile uzun vadede sitenizin arama motorundan yasaklanması yani atalarımızın deyimiyle "dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmaya" yolaçacaktır.

Sayfalar ile ilgili temel konular hakkında bilgi verdikten sonra biraz daha teknik konulardan da bahsetmek yerinde olacaktır. Öncelikle google arama motoru sonuçlarında (serp) önceliği nelere vermektedir sorusuna açıklık getirelim:

- Pagerank - Link Popülerliği - Site Popülerliği (Sitenize google arama motorunun verdiği değer, 1/10 aralığındadır, diğer sitelerden verilen linkler önem taşır, bu bildiğimiz işe girişlerde aranan referans olayıyla benzerlik gösterir, referansları kuvvetli olan işi (sırayı) kapar. Link popülerliği de bununla paralellik gösterir. Site popülerliği ise sitenin hacminin büyüklüğünü gösterdiğinden + değer kazandırır

- Sitenin yaşı önemli etkenlerdendir. Çayda dem, sitede kıdem Eski siteler önceliklidir, çünkü güven verir.

- Sayfanızın optimizasyonu, html hatalarının olmayışı, kırık link içermemesi, güncel kalması da önemli etkenlerdendir.

Son olarak bazı teknik ipuçları vererek yazımızı sonlandıralım:

* Meta refresh kullanmayın, bu google tarafından 302 redirect spamı olarak algılanmaktadır. Yönlendirme yaparken 301 redirect yöntemini kullanın, bunu .htaccess dosyası ile yapabileceğiniz gibi php ile yönlendirme yaparken
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("location: http://www.site.com/yonlen/");
şeklinde de yapabilirsiniz. Hatta sitenizde sitem.com ile www.sitem.com aynı sonuçları vereceğinden google tarafından tavsiye edilen sitem.com adresini www.sitem.com'a yönlendirmeniz.

* Apache mod_rewrite özelliği arama motorlarına uyumlu sayfalar üretse de google'nin hoşlandığı bir sistem değil, arama robotu bazen sitenin spam yapıp yapmadığını kontrol için uydurma bir sayfaya gider, eğer 404 sayfasına ulaşamazsa tehlike çanları çalmaya başlamıştır.

* Cloaking denilen arama motoruna farklı içerik sunulması, google sonuçlarının tekrar google'ye indeksletilmesi, uydurma kelimelerden binlerce sayfa oluşturulması google tarafından yasaklanmaya yol açar, tecrübeyle sabittir.

Faydalı Arama Motoru Optimizasyonu Kaynakları(SEO)

CHMOD [Yazılabilirlik, Okunabilirlik, Uygulama] Özelliği

(FTP Programı Olarak FlashFXP Temel Alınmıştır)

CHMOD Özelliği Sisteme Kurduğunuz Herhangi Bir Dosya Veya Klasöre Yazılma, Okunma ve Uygulama Yapma Özelliği Kazandırmaktır, Yani Bilgisayar Üzerinde Bildiğimiz Anlamıyla Dosya veya Klasörleri "Salt Okunur" Özelliği Vermek ve Kaldırmaktır.

İnternet Üzerindeki Kurulumlarda Bu İşlemin Yapılma Sebebi Kurulum Sırasındaki Bilgilerin Sistem Dosyalarına Aktarılması ve Sonrasında İstenmeyen Bilgilerin Sistem Dosyalarına Eklenmesini Engellemektir.

CHMOD Özelliğini Düzenleme İşlemini Klasör ve Dosyalarınızı İnternete Atmadan Önce Yapmak İstiyorsanız, Söz Konusu Klasör veya Dosyanın Üzerine Sağ Tuş ile Tıklayıp "Özellikler" Seçeneğini Daha Sonrada "Salt Okunur" Kutucuğunu İşaretlemeniz Gerekmektedir. Bu İşlem Dosya veya Klasörünüzün Üzerine Bilgi Yazılmasını Engeller. İşlemin Tersini Yaparak Dosya veya Klasörünüzün Üzerine Yazılabilmesini Sağlayabilir ve Daha Sonra İnternete Atıp İşleminize Devam Edebilirsiniz.

Dosyaların CHMOD Ayarını Yapmadan Önce İnternete Attınız ve Kurulum Yada Sonrasındaki İşlemlerde Sorun ile Karşılaştıysanız;

Klasörler İçin:
Kullandığınız FTP Programınından CHMOD Ayarı Yapılacak Klasörün Üzerine Gelip Sağ Tuş ile Tıklayın ve Menüden "Attributes (CHMOD)" Linkini Seçip Açılan ufak Pencereden "owner, group, public"Başlıkları Altında Yer Alan "Read, Write
ve Execute" Seçeneklerinin Tümünü İşaretli Hale Getirin. Bu İşlemi Yaptığınızda Sözkonusu Klasöre Yazılabilme Özelliği Vermiş Olursunuz. İşlemi Eski Haline Getirmek İçin "group ve public" Başlıkları Altındaki "write" Seçeneklerindeki İşaretleri Kaldırabilirsiniz.

Dosyalar İçin:
Kullandığınız FTP Programınından CHMOD Ayarı Yapılacak Klasörün Üzerine Gelip Sağ Tuş ile Tıklayın ve Menüden "Attributes (CHMOD)" Linkini Seçip Açılan ufak Pencereden "owner, group, public" Başlıkları Altında Yer Alan "Read ve Write" Seçeneklerinin Tümünü İşaretli Hale Getirin. Bu İşlemi Yaptığınızda Sözkonusu Dosyaya Yazılabilme Özelliği Vermiş Olursunuz. İşlemi Tersine Almak İçin "group ve public" Başlıkları Altındaki "write" Seçeneklerindeki İşaretleri Kaldırabilirsiniz.


İpucu: İşaretleme İşlemleriyle Tek Tek Uğraşmak İstemiyorsanız, İşaretleme Yaptığınız Kutucukların Enalt Sol Bölümündeki Permissions Kutucuğuna Aşağıdaki Numaraları Yazabilirsiniz.

Klasörlere Yazılma Özelliği Vermek İçin: 777
Klasörlerin Yazılma Özelliğini Kaldırmak İçin: 755

Dosyalara Yazılma Özelliği Vermek İçin: 666
Dosyaların Yazılma Özelliğini Kaldırmak İçin: 644


DÜNYA SIRALAMASINDA SİTENİZİN YERİ

İlgi çekici bir konu, değil mi? Kim öğrenmek istemez ki yaptığı bir çalışmanın dünyadaki pozisyonunu? Aslına bakarsanız şu an bunu ölçmenin reel bir yolu yok, bu noktada şu an tek bir çözüm gözüküyor: Alexa Peki nedir Alexa?

Alexa, kendine ait bir araç çubuğu(toolbar) bulunan ve bu araç çubuğu kullananların istatistikleri sayesinde internette en fazla ziyaret edilen sitelerin listesini oluşturan bir site. Aslına bakarsanız bu listenin her zaman tam anlamıyla doğruyu gösterdiği kanaatinde değiliz, çünkü bir sitenin kitlesi Alexa toolbar kullanmayan kişilerden oluşabilir. Fakat yaklaşık bir sonuç vermesi açısından başarılı bir uygulama olduğu su götürmez bir gerçek.

Alexa'dan hangi bilgileri öğrenebiliyoruz dersek; sitemizin 3 aydan 2 yıla kadar ziyaretçi ve sıralama grafiğini, subdomainlerimizin % olarak istatistiğimizdeki yerini, günlük/1 haftalık/3 haftalık dünya üzerindeki sıramızı, bir milyon kişi üzerinden ortalama siteye giriş sayısı ve kişi başı kaç sayfa görüntülendiği, bir rakibimiz ile kendimizi kolayca karşılaştırarak aramızdaki istatistik farklarını öğrenebiliyoruz. Peki Alexa sadece bize bunları mı sunuyor? Tabii ki hayır, dünya üzerinde en fazla girilen ilk 500 siteyi, ülkelere göre ilk 100 siteleri gösterebiliyor, ayrıca sitenizin logosu ile kendinize ait explorer toolbar oluşturabiliyorsunuz, sitenizin istatistiklerini bir kod yardımıyla grafiksel olarak yayınlayabiliyorsunuz. Arama sonuçlarında sitelerin screenshotlarını görebiliyorsunuz, istatistik sayfalarında ilişkili siteleri(bunlar dmoz'dan alınıyor) görebiliyorsunuz, Amazon üyesiyseniz sitelere yorum yazabiliyorsunuz.

Peki nedir dezavantajları: Öncelikle kendinize ait bir domain adınız yoksa istatistik olarak subdomaini aldığınız sitenin sonuçları gözükecektir. Yani geocities uzantılı bir adresiniz varsa istatistiklerinize bakmak istediğinizde geocities'in istatistiklerini göreceksiniz. İstatistik rakamları sitenizin ziyaretçi sayısına göre çok düşük gelebilir. Sıralama ortalama olduğu için sitenizin ufak bir süre kapalı kalması durumunda istatistiklerinizin gerçeği yansıtması çok uzun süre alabilir. Toolbar kullanmayan ziyaretçileriniz istatistik olarak hiçbir anlam taşımayacaklardır. Size göre ziyaretçi sayısı daha az olan bir site bile sizden sıralama olarak üstte olabilir. İlk 100.000 içinde olmazsanız detaylı bir istatistik alamayacaksınız demektir.

Toolbar indirmek için: http://client.alexa.com/install/AlexaInstaller.exe

Sayfanıza İstatistik Eklemek İçin: http://www.alexa.com/site/site_stats/signup?mode=stats

Dünyanın ilk 500 sitesi: http://www.alexa.com/site/ds/top_500

Türkiyenin ilk 100 sitesi: http://www.alexa.com/site/ds/top_sites?ts_mode=lang〈=tr

Alexa(dmoz) dizini: http://www.alexa.com/site/browse

Kendi araç çubuğunuzu oluşturmak için: http://pages.alexa.com/prod_serv/signup_logo_format.html


i151557_hak.jpg
 
duzgun bir dokuman, yararli olucaktir cogu kisiye, devamini bekliyoruz. tesekkurler
 
Geri
Üst