Bıldırcın(Genel)

SaMoo_55

DeadLythief
Katılım
13 Eyl 2007
Mesajlar
2,164
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Üniversite & Yurt İşleri...
BILDIRCIN(GENEL)





Bıldırcın yaklaşık 20cm. boyunda,50-120 gr. ağırlığında,kısa yumurta biçiminde kısa kalınca gagalı,kısa kanatlı kısa kuyruklu bir göçmen kuştur.Latince adı: Coturnix coturnix tir.Başının üstü kızıl kahverengi olup,boylamasına üç çizgi vardır.Vücudunun her iki yanında uzunlamasına seyirli kirli beyaz ve kahverengi çizgiler bulunur.Bu çizgiler karına yaklaştıkça soluk renk alır ve karın kirli beyaz , sarı-gri arasında bir renktedir.Erkeğinde baş altında koyu renkli kolye bulunur.Dişide bu kolye bulunmaz,buna karşılık dişilerin göğsünde kahverengi fazladır.




v4z21e.jpg
,



Yaşama Şekli :

Bıldırcın en çok buğday olmak üzere sırasıyla arpa,yulaf ayçiçeği anızları ve domates tarlalarında yerleşip yaşamayı severler.Tarlaların kesilmesi ile birlikte yere düşen tanelerle beslenip yağlanır.Gündüz tarlalarda keşilmiş ekin sapları,saman yığınları,çalılar arasına gizlenir.Kendisine iyice yaklaşılmadıkça kolay kolay uçmaz.


Avcılığı:

Mantuka tabir edilen bir sopayla çalı diplerine vurarak sinmiş bıldırcınlar uçurulur ve tüfekle vurulur.Köpekli avcıların dahi çok rağbet ettikleri bu sopa sıcaktan kokuyu atlayan köpeğe yardımcı olarak kullanılır.

Bıldırcın avı genelde sabah ve akşam üzeri yapılır.Öğle sıcağında bıldırcın kolay kolay kalkmaz.Yerden pek yükselmeden çok defa hafif kavisli bir istikamet ederler.İlk kaldırıldığında vurulmamışsa konduğu yere dikkat edilerek tekrar bulmak mümkündür.Bıldırcın avı için silindir(kaval) şoklu tüfekler ve hafif dolu fişekler (28-30 gr.) tercih edilmelidir.

Atmaca ile bıldırcın avı ise, Karadeniz Bölgesinde çok sevilen ve yüzyıllardır yapılmakta olan bir avlanma şeklidir.


Yemeği: :clap

Dünyada mevcut av kuşları arasında eti en makbul olan bıldırcındır.
Bıldırcın ne kadar mümkünse o kadar taze yenilmelidir.Bıldırcın tıpkı balık gibidir.Ne kadar taze olursa o kadar lezzetli olur.Çeşitli yemekleri yapılır.
Bostan patlıcanın içine konarak fırında ve tencerede pişirildiği gibi ızgarası veya tavada kızartması da gayet lezzetli olmaktadır.
 
Biz de Trabzonda bıldırcını tüfek dışında lüküs yardımıyla yakalıyoruz.
Biraz açıklama yapmak istiyorum;
lüküs gazyağı ile çalışan çok eski (1900) lü yıllarda belki daha önce icad edilmiş bir aydınlatma aracı adına lüküs denmesi Türkiye' de 1980 li yıllara kadar çoğu yerde elektrik yokken gaz lambası kullanılıyordu bu lüküsler ise ancak Almanya'dan ve yurt dışından gelen gurbetçilerimiz tarafından memleketimize getiriliyordu yani bunlardan evinde bulunduran lüks bir aydınlatma aracına sahip olduğu için bu gaz lambalarına Trabzonda lüküs deniliyor ve hala da aynen bu isimle tanınıyorlar.
benim bildiğim 3 markanın ismini vermek istiyorum
1-Yüksel Türk malı
2-Petromax Alman malı
3-Optimus İsvec malı
bunların aydınlatma kapasitesi oldukça fazla
250 CP ile 500CP arasında değişiyor
CP : candle power (kendil power diye okunuyor)
candle : ıiık şiddeti birimi power ise güç
1CP = 1.25 wat
yani 500CP lik bir lüküs 625 watlık ışık yayıyor.
bu lüküsleri yakmak için bazısında alkol (ispirto) kullanılması zorunludur amaç deve boynu adı verilen borudaki gazyağının ısınıp buhar haline gelebilmesi içindir kimi çakmaklıdır alkol kullanma gerekmez.
gelelim bıldırcın yakalama işine;
Bıldırcınlar eylül ayı başlarında Rusyadan kalkıp güneye doğru gelirken yağmurlu havalarda kanatları ıslanır ve inmek zorunda kalırlar sahile yakın yerlere ve dağ yamaçlarında açık alanlara (tarla- çimenlik) gibi yerlere dinlenmek için inen bıldırcınları bizde gece karanlığında lüküslerimizi yakarak aramaya başlarız bıldırcın aşırı ışıkta gözleri kamaştığından kaçamaz gördüğümüz bıldırcının yanına yavaşça ve dikkatlice yaklaştıktan sonra üzerini tor (çemberden yapılmış 50-60 çapında ağ ve 2-3 metre uzunluğunda sapı olan yakalama aracı) ile aniden kapatarak kuşu yakalarız. hava mutlaka yağmurlu veya çiseli olmalı yağmurdan sonra gece yıldız olursa veya ay çıkarsa avı bırakıp döneriz
 
Geri
Üst