Bütün göstergeler kötüye döndü, sanayici cambazlıkla dayanıyor

Zagor270

New member
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), "Ekonomik Durum Tespit Anketi"nin 2008 ilk yarı sonuçları ve ikinci yarı beklentilerine göre, 5 temel konunun dördünde veriler kötüleşti.

İSO Başkanı Tanıl Küçük, "Sanayicimiz yine de iyimserliğini koruyor. Ancak ayağında, kolunda, başında aynı anda çemberler çeviren akrobata benziyor. İşini yürütmek için adeta cambazlık yapıyor" dedi.

TÜRKİYE imalat sanayi katma değerinin yüzde 40’ını temsil eden İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyelerine göre ekonomide göstergeler kötüye gidiyor ve beklentiler de önceki dönemlere göre olumsuza dönüyor. İSO’nun üyelerine uyguladığı "Ekonomik Durum Tespit Anketi"nin 2008 yılı birinci (gerçekleşme) ve ikinci yarıyıl (beklenti) sonuçlarına göre; üretim, iç satışlar, dış satışlar, yeni siparişler ve istihdamı kapsayan 5 temel konudan dördünde göstergeler önceki dönemlere göre kötüleşti. İSO Başkanı Tanıl Küçük, sonuçların 2008 yılı ilk yarısının, 2007 ikinci yarıya göre daha olumsuz geçtiğini gösterdiğini söyledi. Küçük, "Çalışmanın 5 temel göstergesinden 4’ünde üretim, iç satış, dış satış ve yeni siparişlerde tüm ölçeklerde artış bildiren işletmelerin oranı düşerken, azalış bildiren işletmelerin oranı da artmıştır. Sanayicimiz yine de iyimserliğini koruyor. Ancak ayağında, kolunda, başında aynı anda çemberler çeviren akrobata benziyor. İşini yürütmek için adeta cambazlık yapıyor" dedi.

Üretim azalıyor

558 sanayicinin yanıtladığı İSO Anketi’nin üretime ilişkin sonuçlarına göre; "2007’nin ikinci yarısında üretimim arttı" diyen sanayicilerin oranı yüzde 50.7’ydi. Bu oran 2008’in ilk yarısında yüzde 39.7’ye kadar geriledi. "Üretimim azaldı" diyenlerin oranı ise aynı dönemler itibariyle yüzde 24.4’ten yüzde 34.7’ye yükseldi. Üretimdeki bu kötüye giden görünüm küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler bakımından aynı paralelde seyretti. 2008’in ilk yarısında üretiminin en çok arttığını bildiren sektör yüzde 55.7 ile gıda, içki ve tütün sanayi olurken, en fazla azalış bildiren sektör ise yüzde 61.9 ile deri ve ayakkabı sanayisi oldu.

İç pazar küçülüyor

İSO üyelerine göre, iç pazardaki durumu gösteren iç satışlarda da azalış yaşandı. Buna göre; 2007’nin ikinci yarısında iç satışlarda artış bildiren işletmelerin oranı yüzde 45.6’ydı. Bu oran 2008’in ilk yarısında yüzde 35.7’ye geriledi. İç satışlarının azaldığını bildiren işletletmelerin oranı da aynı dönemler itibariyle yüzde 28’den yüzde 37.5’e tırmandı. Sektörel bazda iç satışlarının en fazla arttığını bildiren sektör yüzde 66.7 ile orman ürünleri ve mobilya sanayi, en fazla azalış bildiren sektör ise yüzde 60 ile deri ve ayakkabı sanayisi oldu.

İhracat alarm verdi

Temel verilerden ihracatta da durum iyi görünmüyor. Ankete göre, dış satışlarında artış olduğunu bildiren işletmelerin oranı 2007 ikinci yarısında yüzde 42.8 iken, 2008’in ilk yarısında yüzde 38.9’a düştü. Dış satışlarım azaldı diyenlerin oranı da yüzde 28.5’ten yüzde 36.2’ye yükseldi.

Yeni siparişlerden umut yok istihdamı büyükler kurtardı

İSO Ekonomik Durum Tespit Anketi sonuçlarına göre ’yeni siparişler’de de manzara olumsuz. 2007’nin ikinci yarısında ’yeni siparişlerinin arttığını’ bildiren sanayicilerin oranı yüzde 42.2’ydi. Bu oran, 2008’in ilk yarısında yüzde 36’ya geriledi. Yeni siparişlerinin azaldığını bildirenlerin oranı ise yüzde 29.7’den yüzde 33.4’e yükseldi. İstihdam cephesinde ise diğer temel konulara göre pozitif bir görünüm dikkat çekti. Ancak istihdamda durumu büyük ölçekli işletmelerin kurtardağı görüldü. 2007’nin ikinci yarısında ’istihdamım arttı diyenlerin oranı’ yüzde 36.4 iken, bu oran 2008’in ilk yarısında yüzde 32.7’ye geriledi. İstihdamdaki pozitif cevap ise ’istihdamım azaldı’ diyenlerin oranının aynı dönemler itibariyle yüzde 26.9’dan, yüzde 26.2’ye gerilemesiydi. İSO Başkanı Tanıl Küçük, "İşletmeler, istihdam paketini ve 1 Ekim’de yürürlüğe girecek 5 puanlık SSK prim indirimini olumlu adımlar olarak değerlendirmişlerdir. Ancak her iki alanda da önlemlerin daha ileriye taşınmasını ve ayrıca haksız rekabet ve kayıt dışılıkla daha etkin mücadele edilmesini istemişlerdir" dedi.

Artık ekonomiye odaklanın, yoksa ’ehven-i şer’le kaybederiz

İSO Başkanı Tanıl Küçük, 2008’in ikinci yarısına ilişkin beklentilerin ilk yarıya oranla daha olumlu ve iyimser olduğunu söyledi. Küçük, "Bu da çok doğal. Çünkü sanayici her şeye karşın iyimser ve umutlu olmak durumundadır. Şimdi hükümetimize düşen görev, ekonomiye daha fazla odaklanmaktır. Dış şartlardaki zorluğu dikkate alınca hükümetimizin de zaten ekonomi odaklı bir çaba içinde olması normaldir. Hükümetin bu gerçekten yola çıkarak reformlara hız vereceği ve ekonomide daha hızlı hareket edeceği gerçeğine inanıyoruz. Bu çağrılara kulak verilmesi hem ülkemiz ekonomisinin geleceği açısından hem de siyasi iktidarın kendi geleceği için önemlidir" dedi. İSO Başkanı, 2008 ekonomisinin genel ekonomik göstergeler itibariyle büyük olasılıkla 2007’ye benzer bir tablo ile sonuçlanacağını belirterek, şöyle devam etti: "2007 pek çok göstergede 2001 sonrası dönemin en düşük artış oranlarının elde edildiği ve çoğunlukla kayıp bir yıl olarak tanımlanan ortalama bir yıl idi. Her zaman belirttiğimiz gibi kötünün iyisi ’ehven-i şer’ diyebileceğimiz ortalama rakamlarla kapatılmış her yıl Türkiye’nin kayıp yıllar hanesine bir yenisinin daha eklenmesi anlamına gelmektedir. İlk yarısı belirsiz bir tablo ortaya koysa da yıl sonu itibariyle 2008’in kaderinin farklı olacağını ümit etmek isterdik.

Kaynak : Hürriyet Gazetesi
 

HTML

Üst