Böceklerdeki Uçuş Mucizesi

bLueXtremE

єχтяємє &
Moderatör
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
8,245
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
39
Konum
αℓσиє gαℓαтαѕαяαу
yusufcuk.jpg


BÖCEKLERDEKİ UÇUŞ MUCİZESİ

Uçmadan bahsedildiğinde aklımıza çoğu zaman kuşlar gelir. Oysa yeryüzünde uçan canlılar sadece kuşlar değildir. Birçok böcek türü kuşlarınkinden de üstün uçuş becerilerine sahiptir. Kral kelebeği Kuzey Amerika'dan Orta Amerika'nın içlerine kadar uçabilir. Sinekler ve yusufçuklar ise havada asılı durabilirler.

Evrimciler böceklerin 300 milyon yıl önce uçmaya başladıklarını iddia eder. Buna karşın uçmaya başlayan ilk böceğin nasıl kanatlandığı, nasıl havalandığı, havada nasıl kaldığı gibi temel sorulara verdikleri hiçbir tutarlı cevap yoktur.

Evrimciler, sadece gövdedeki bazı deri tabakalarının evrim geçirerek kanada dönüşmüş olabileceğini öne sürerler. Söz konusu iddianın cılızlığını bildiklerinden olsa gerek, bunu doğrulayabilecek fosil örneklerinin yetersiz olduğunu belirtmeyi de ihmal etmezler.

Oysa sinek kanatlarındaki kusursuz tasarım, her türlü "tesadüf" iddiasını geçersiz bırakmaktadır. İngiliz biyolog Wootton Robin, "Sinek Kanatlarının Mekanik Tasarımı" başlıklı bir makalede şöyle yazar:

"Sinek kanatlarının işleyişini öğrendikçe, sahip oldukları tasarımın ne denli hassas ve kusursuz olduğunu daha iyi anlıyoruz... Son derece elastik özelliklere sahip parçalar, havanın en iyi biçimde kullanılabilmesi için, gerekli kuvvetler karşısında gerekli esnekliği gösterecek biçimde hassasiyetle bir araya getirilmişlerdir. Sinek kanatlarıyla boy ölçüşebilecek teknolojik bir yapı yok gibidir."
 
zerreden kürreye herşey mucizedir görebilen gözlere ne mutlu...
 
teşekkürler bilgi için

böceklerin çoğunun bir kurtcuk,tırtıl halinde sürünerek hareket ederken bir dönem sonra kanatlı şekile girmesi ve uçmaya başlaması ya da morfolojik özelliklerin tamamen değişmesi gerçekten ilginç hayret verici bir durumdur. bir anda büyük bir morfolojik değişikliğe girerler.

bilimsel olarak bunu sebebi; böceklerde embriyonal dönemden itibaren ergin özelliklerini taşırlar ancak fonksiyonel değildir. bu özellkileri sonradan tesedüfi olarak ortaya çıkmış değildir. bu morfolojik özelliklerini embriyonal dönemde ya da larva döneminde vücudunun farklı bölümlerinde imajinal disk denilen hücreler bulunur. böceğin bazı dönemlerinde (pupa dönemi gibi) hormon ve enzim aktivetisinde değişiklik meydana gelir ve ergin özellikleri ortaya çıkar bu şekilde böcek kendi görünümüde kavuşur.
 
Geri
Üst