






















Alaska'da nehirde doğan somon balıkları, doğdukları tatlı sudan geçerek denize inerlerler. 2-3 yıl kadar denizde kalan bu somon balıkları sonra aynı yolu bu kez tersten katederek doğdukları yere dönerler. Somonlar yumurtalarını bırakmak için denizden ayrıldıktan sonra çok yorucu ve uzun bir yolculuk yapar.Küçük çağlayanları bile uçarak aşan bu somonlar yumurtalarını bıraktıktan sonra orada ölürlür. Yeni doğan somon yavruları da tıpkı anneleri gibi aynı yolu izleyip denize gider sonra aynı yolu izleyip nehire döner.
Alaska'da yaşayan ayılar somonların yıllardır şaşmayan bu alışkanlıklarını bildikleri için nehirin küçük çağlayan kısımlarına pusu kurar. Sudan fırlayan somon bir anda kendisini ayının ağzında bulur. Pençeleriyle zaten çok iyi bir avcı olan ayılar gelen somonları tek tek toplar.
Ayıların somon merakları da sebepsiz değildir.Uzun kış uykusuna yatmaya hazırlanan ayılar özellikle sonbaharda yapabildiği kadar yağ stoklamak zorundadır. Stokladıkları yağ ne kadar fazla olursa kış uykusundan sağ kalkmaları da o kadar garanti olur. Bunun farkında olan ayılar derin uykuya yatmadan önce ne bulursa yemeye çalışır. Tabi doğdukları yere dönen somonlar ayılar için bulunmaz bir fırsattır.