ATi, nVidia'dan fazla satıyor

_akif_

New member
Grafik piyasasındaki gelişmeler üzerine genel bir değerlendirme

Fudo'nun verdiği habere göre, ATi, HD 4000 serisiyle yakaladığı ivmeyi devam ettiriyor ve kart satışları çok iyi gidiyor, satışlar Avrupa'da nVidia'yı geçmiş durumda. ATi de kartlarının bütün segmentlerde nVidia'dan daha çok sattığını doğrulamış.

Yine konuşulan bir çok perakendeci ve e-ticaret işletmecisine göre, ATi çoğu bölgede nVidia'dan fazla satıyor. Şu ara ATi pazar payını arttırırken, nVidia kaybediyor.

Radeon 4000 fırtınası, 4800 serisi ile başlamıştı ve hâlâ devam ediyor. Araştırma firması Mercury'nin 2008 3. çeyrek satış sonuçlarını yakında elde etmesi bekleniyor ve ATi ve nVidia'nın pazar payları arasında kaydadeğer farklılıklar oluşabilir. Piyasada hakim olan genel kanıya göre artan bu çizgi, ATi'ye 4. çeyrekte de avantaj sağlayacak.

Piyasalardaki krize ve çalkantıya rağmen, kart satışları iyi devam ediyor. Yine yaklaşık 2 ay kalan Noel'de satışların zirve yapması beklenmekte. Zaten Noel'den bir önceki hafta bu -genelde- çılgınlık hâlini alır. Tabi bu sene kriz sebebiyle yeni işsizler ordusu oluşması bekleniyor dünya çapında. O yüzden beklentiler biraz düşmüştür.

nVidia da, ATi'den gelen beklenmeyen ürün gamına karşı cevap verebilmek için henüz duyurmadığı gizli şeyler üzerinde de çalışıyor olabilir. Zira hazırlıksız yakalandınız mı, cevap vermeniz zaman alıyor, çünkü chip piyasasında hazırlayıp piyasaya sürebilmek kısa sürede olacak iş değil. Mevcut kartların varyasyon veya makyajı ile soruna pek bir çözüm getirilemez nVidia tarafında. Buna en son örnek de 9800GTX+ ve shader sayısı arttırılmış GTX260 oldu. Yaşanan ürün indirimleri nVidia ve işortaklarını pek mutlu etmese de, kullanıcıları sevindirmişe benziyor. Yüzlerin tekrar gülmesi için yeni bir heyecana ihtiyaç var.

Ama bunlar nispeten çabuk çözümler. nVidia satışların tavan yapması beklenen zamana kadar yeni kartlar yetiştirip dengeleri tekrar lehine çevirebilecek mi, zamanla görülür. ATi de elbet harıl harıl çalışmalarına devam ediyor.

Bir süredir AMD-ATi, ürünleri konusunda pek sır vermeyi sevmediğinden ve rakibini yanıltarak Haziran'dan beri iyi avantaj sağladığından, pek de açık vermesini beklemiyoruz, çünkü bu strateji iyi tuttu.

Ve dedikodu haberlere de firma pek cevap vermiyor, yorum yapmıyor. Zira yalan söylese, yalancıya çıkacak, doğrulasa stratejisi bozulup planı ortaya çıkacak, tekzip etse, bu sefer başka iddialar ile planının en azından çerçevesi çizilip, ona göre önlem alınmaya çalışılacak. Sükut etmek, tasdik anlamına gelir sözünün istisnası adeta. Bunu RV770 ile iyi anladık.

Öte yandan nVidia, ürünlerinde salt grafik performansından çok, CUDA ve PhysX'i de her fırsatta öne çıkarmaya çalışıyor. Kullanıcıların şu ana kadar yaptığı satın alımlarda bundan pek etkilendiği söylenemez. Ama 2009 yılının, belki de sonlarına doğru çıkacak uygulama destekleriyle, hem ATi, hem nVidia cephesinde, GPU'nun vektörel hesaplamalar dışındaki yeteneklerinden de faydalanma artabilir, bu da elbet satın alma alışkanlıklarına yansır. Alayım da bari şunları da yapabilsin, belki lazım da olur diye düşünen kitle artmadıkça, şu aşamada, nVidia'nın sunduklarını kullanacak tüketici adedi küçük bir azınlık kalır.

Intel de çıkaracağı grafik işlemcisinde programlanabilirlik üzerinde fazla duruyor. Zaman geçtikçe, yeni destekler için yeni chip almak yerine, yazılımla yeniden modernize edilebilmesi üzerine çalışılıyor. Tabi şu an kapalı kutu sayılır ve cevaplanmasını bekleyen birçok soru var bu konu hakkında, görünüşe göre 2010 başına kadar da piyasada göremeyiz.

Pazar payı meselesine geri dönersek, discrete, yani ayrık grafik işlemci, yani ayrıca satılan chip hakkında konuştuk. Yoksa grafik işlemci pazarının büyük çoğunluğuna adet bazında Intel sahip, sattığı chipsetlerdeki IGP (entegre grafik işlemci) ile. En azından Atom satışları bile, 945G ve varyasyon chipsetleriyle, grafik işlemci satışı anlamına da geldiğinden, bu görünür başarıyı kolay kolay kaybetmez. Görünür başarı diyoruz çünkü, bu grafik işlemciler, nVidia ve ATi'nin IGP çözümleriyle bile karşılaştırıldığında vasatın altında kalıyor, sıkleti olarak kabul edilmiyor.

Ama görsel beklentilerin artması, nVidia ve ATi için avantaj. Bu konuda Intel ne kadar elini güçlendirmeye çalışsa da, sağladığı IGP çözümlerin chipsetlerini pahalı satıyor olması, anakart fiyatlarını ve en nihayetinde PC veya notebook fiyatını da arttırıyor. ATi, IGP pazarında sadece AMD için çalışıyor, nVidia ise hem AMD, hem Intel platformlara çözüm sunuyor, iki alanda da eli güçlü. Ama AMD'nin ATi'yi alışıyla girdiği chipset piyasası, AMD'nin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdi, nVidia, AMD platformunda gölgede kalıyor. Yine de hatırı sayılır satış adedi var.

Ama zamanla azalacağını tahmin ediyoruz, çünkü ATi'nin alternatifi daha iyi, hem performans, hem chipset ile sağlananların çeşitliliği, hem güç tüketimi, hem ısınma, hem de doğal multimedya destekleri ve ivmelendirmesi yönünden. Yine nVidia bu alandaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor, çıkaracağı yeni chipsetlerle AMD platformunu tercih eden giriş seviyesi kullanıcılarına güçlü alternatif sunacağa benziyor.

Bu senenin sonu ve 2009'un başı, donanım dünyasında pek çok yeniliklere gebe görünüyor, artık bazı şeyleri kestirmek zorlaştı, bekleyip görmek gerek. Yani donanımseverleri bol hareketli, spontane heyecanlarla dolu zamanların beklendiği söylenebilir. Bir de kriz olmasaydı, belki daha tatlı bir heyecan olurdu.
 

Amele_can

New member
zanginin parası fakirn çenesini :D 3 4 yılda bir pc alıorm ekran kartıda 100 dolar veriom vermiom adamlar ne para kaldırıo :D
 

HTML

Üst