Atatürk Yüzde Kaç Oy Alırdı

Newwave

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0

2ro6iv5.jpg

Atatürk yüzde kaç oy alırdı

Bir liberal ve bir kemalistin "Atatürk yüzde kaç oy alırdı" tartışması..

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök bugünkü köşesinde liberal AHMET Altan'la; kemalist, Bozkurt Nuhoğlu arasındaki tartışmaya yer verdi. İki aydının "1923'te Mustafa Kemal Cumhuriyet'i halkoylamasına sunsaydı, ne alırdı?" tartışması...

AHMET Altan bir süre önce köşesinde, "Çok saygı duyduğum Kemalist bir arkadaşımla tartıştık" diyerek ilginç bir yazı yazmıştı. 1968 solcularını yakından izlemeye çalışıyorum. Ergenekon ve AKP olayı, onları da ikiye böldü. Ahmet Altan'ın o yazısını atlamışım. Çok saygı duyduğu ve tartıştığı Kemalist arkadaşının kim olduğunu dün öğrendim.

BİR LİBERAL VE BİR KEMALİST'İN TARTIŞMASI

68 hareketinin Türkiye'deki liderlerinden ve Deniz Gezmiş'in arkadaşı Bozkurt Nuhoğlu'ymuş. Ahmet Altan'la yaptığı tartışmayı, bu ay kendisiyle yapılmış bir söyleşi kitabında açıkladı. Aralarında şöyle bir diyalog geçmiş.

M. KEMAL KAÇ OY ALIRDI

Altan'a şunu sormuş: "Cemaatlerin ve tarikatların hákim olduğu bir demokrasi olur mu?" Ahmet Altan da, "Sen halktan daha iyi mi düşünüyorsun" diye sormuş. Nuhoğlu'nun cevabı şu olmuş: "1923'te Mustafa Kemal Cumhuriyet'i halkoylamasına sunsaydı, ne alırdı? Yüzde beş bile alamazdı."

ÇOCUKLARI TARAF'TA ÇALIŞIYOR

Tartışmanın çok da ilginç bir ayrıntısı var. Bozkurt Nuhoğlu'nun iki çocuğu varmış. Oğlu arkeoloji, kızı ise sosyoloji mezunuymuş. Ama ikisi de gazetecilik yapıyorlarmış. Şimdi bilin bakalım, nerede çalışıyorlar?

Taraf Gazetesi'nde. Bozkurt Nuhoğlu, iki çocuğunun da Taraf Gazetesi'nde çalışmasına kızıyor mu? "Kızıyorum. Ama o kadar müdahaleci değilim. Hiç müdahale etmedim çocuklara ben. Ama sağ olsunlar, ikisinin de devrimci bir duruşları var. Kemalist değiller. Acıklı bir
şey ama ne yapalım, katlanacağız."

BEN JAKOBENİM

Nuhoğlu, "Beş milyon insan, hilafet isteriz diye bağırsa, biz boyun mu eğeceğiz ona. Halk köleliği isterse, biz tamam mı diyeceğiz? Tarihin tekerleğini geriye döndürmeye çalışanlara tepki koyacağız biz. Onun için jakobenim. O hayran olduğunuz demokrasiyi Avrupa nasıl inşa etti? Onlar da gericilikle uzlaşmadılar, vuruştular."

LİBERALLER FAŞİST

Kitabı okurken şunu düşündüm. 68 solcuları değişti mi? Bir bölümü evet.
Onlar şimdi "liberal" etiketi altında kendilerince yeni bir demokrasi tarifi yapıyorlar. Bana sorarsanız, gerek düşünce sistemlerinin, gerek yazdıklarının 21'inci yüzyıl demokrasisiyle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Hatta bazılarının alenen faşist olduklarını düşünüyorum.

68 SOLCULARI KEMALİSTTİ

Bozkurt Nuhoğlu gibiler ise, bana göre, 60'lı yıllarda çıktıkları yoldan hiç ayrılmadılar. 68 solcularının önemli bir bölümü, Kemalist'ti. Kaderin şu tecellisine bakın ki, onları asanlar, şimdi cemaatlere, tarikatlara onlar gibi
bakıyor.

Ben 68'in Türkiye'deki biçimiyle pek yakın olamadım. Silahlı mücadeleyi hayatımın hiçbir döneminde benimseyemedim. Bugün de aynı mesafede duruyorum. Mesela, Bozkurt Nuhoğlu'nun en beğendiği liderlerden biri Chavez'miş. Bense Chavez adını işitince kasıklarımı tutarak güleyim mi, yoksa tüylerim diken diken mi olsun bilemiyorum. Hayatım boyunca nefret ettiğim popülizmin, en berbat örneklerinden biri olarak görüyorum.

ONLAR LİBERALLERDEN DAHA DÜRÜST

Ne var ki, 68 solcularının nahif bir yanı vardı. O çocuklar dağlarda öldürülmeyi, hayatlarını darağaçlarında sonlandırmayı hiç hak
etmemişlerdi. Ve bana göre, bugün kendine "liberal" ve "demokrat" diyen bazı kişilerden çok daha dürüst, çok daha sahiciydiler. Bozkurt Nuhoğlu ile ilgili kitabı okurken, bunu bir defa daha anladım. Ayrıca çocuklarıyla ilgili düşüncelerini de çok çok sevdim.

Sİzce Yüzde Kaç Oy Alırdır ?

Kaynak

Ders dolu bir yazı olmuş. Çok teşekkür ederim.

Kendini Liberal çizgiye zor atanları durumunu görüyoruz şimdi. Bir Kemalist ile bir Liberal tartışamaz.

Her zaman görüleceğimi gibi Liberal bir şeyleri kullanır, saldırır, işaret eder. Onun için gerekiyorsa mağdur olur, savaş verir. Sadece özgürlüğü baz alarak çıktıkları yolda başarılı olamamışlardır.

Lakin bir Kemalist konuştuğunda ise Lİberal yazıda da olduğu gibi son çırpınışlarını verir. Son kozlarını kullanır. Ve yenilir..

Atatürk Yüzde 90 Oy Alırdı. :biggrin :durdurun :goz:

dtp ciler bazı atatürk düşmanları hariç herkez oyunu tabiki atatürke verirdi ama atatürk ü normal bir seçimle başa geçicek siyasetçi olarak düşünmek çok abesle iştigal ... biz atatürkün izindeyiz diyenlerin aldığı oy siyasete demokrasiye katkısı belli... en iyisi Atatürkü bu çirkin siyasete bulaştırmamak bırakalım o hep layık olduğu konumda kalsın... onun adını kullanarak yada ondan nefret ederek bu memleketi bataklığa sürükleyenler çekecekler cezalarını tek tek

Arkadaşlar lütfen konuyu okuyup alakalı yorum yapalım.

Burada Atatürk siyasi parti kursun yüzde kaç oy alacak tartışması yok. Cumhuriyet yıllarında Atatürk' ün Cumhuriyet için ne kadar insandan oy alabileceğinin kavgası yapılmış.

Başlığa yorum yapmayalım lütfen. Sonra kimse kimseyi anlamıyor.

Burada Atatürk siyasi parti kursun yüzde kaç oy alacak tartışması yok. Cumhuriyet yıllarında Atatürk' ün Cumhuriyet için ne kadar insandan oy alabileceğinin kavgası yapılmış.

o zaman konuya uygun başlık atılır ilgi çekici ama saçma olmaısndan iyidir..

Başlığa bakınca bu gün olarak anlaşılması normaldir.

ATATÜRK TÜRK MİLLETİNİN ATASIDIR TÜRK MİLLETİ BU GÜNDE OLSA ATATÜRKE OYUNU DEĞİL CANINI VERİR.

Bu tartışma Türkler arasında değil Türkiyeliler arasında yapılmaktadır ve TÜRK MİLLETİNİ BAĞLAMAZ.

Atatürk olsaydı hackhell de serbest kürsüye gerek olurmuydu bilmiyorum..

hain vahdettinin yandaşları

dışındaki tüm oyları alırdı

Niçin Kitab-ı İlahî'yi pâyımal ettin?
Niçin Şeriat'ı murdar elinle kirlettin?

Çıkıp tepinmeye yok muydu başka bir saha?
Nedir bu salladığın çifte Kitabullah'a?

Herif! Şu millet-i masume'den ne istedin?
Ki doğru yol diye tuttun dalaleti gösterdin!

bu şiiri neden burda paylaşıyorsun?

kitabı kim payimal (ayaklar altına almak) etmiş

kitaba kim çifte atıyor ?(çifte atmak eşeklere ve atlara özgü bir davranış değilmi?)
kimin eli murdar?

kim murdar eliyle şeriatı kirletmiş?
kim doğru yol diye dalaleti(sapıklığı) millete göstermiş?

haklısınız
atatürk bile başını kaldırsa başta kemalızim adı altında su götürenleri ondan sonra
atatürk adına iş yapanları kesin keserdi

hani devletçilik hani milliyetçilik hani müslümanlık

diğer şekilde ataturkçuluk partılerı yakın zamanda silinecekler
bunu sizde iyi biliyorsunuz çünkü dünyanın hiç bir yerinde 80 yıllık bir partı vede bu partinin ilk kurulduğu günün koşularına göre siyaset yaparak ayakta kalması çok zor yani nasıl kurulmuş sa öylede gitmez bu bir yerde yol bozulur bir yerde değişiklik gerekir bir yerde insanları düşünmek gerekir

tabi gerçek atatürk sevenler her zaman sesiz kalırsa olacağıda budur

bence zaman iyiye hep çalışmıyor alacağı aşağı yukarı akp kadar oydur.. Yani ulus olarak bile duygusal ve birbirine en yakın dönemlerde bile atatürke yapılmayan kalmıyorsa alacağıda bu dönemde aşağı yukarı akp oyu derim.. ..

Geri