Atatürk camileri

gugukcuk

New member
Katılım
18 Kas 2006
Mesajlar
821
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Gerçeklik yalnızca bir ilizyondur,yalnız inatla is
Atatürk camileri


Genç ve titiz tarih araştırmacısı Sinan Meydan, son yazısında:

“Bu ülkede birileri sürekli İsmet İnönü’nün cami kapattırdığını söylerken (ki bu kocaman bir yalandır) nedense hiç kimse Atatürk’ün cami yaptırdığını söylemez” diyor...

Mesela...
“Fransa’daki Paris Camii (la MosquÈe de Paris) Atatürk’ün yardımlarıyla tamamlanmış; Japonya’daki Tokyo Camii (Tokyo Jamii Mosque) ise bizzat Atatürk tarafından yaptırılmıştır...”




Mustafa Kemal, 1919- 1938 arasında her yıl Paris Camii’nin yapımı için “Bizim de çorbada tuzumuz bulunsun” diyerek onar bin frank para göndermiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra bu yardım kesilmiştir.







Bilgiyi veren; Paris Camii ve Enstitüsü rektörü Abbas Bencheikh El Hocine’dir.
Caminin şeref defterinde II. Abdülhamit ve M. Kemal Atatürk’ün Paris Camii’nin inşasına maddi ve manevi katkıları olduğu belirtilmektedir.

Öte yandan... 1931 yılında Türkiye’ye gelip Atatürk’ü ziyaret eden Japon Elçisi Torijori Yamada, yaptığı görüşmede Atatürk’e Tokyo’ya bir cami yaptırmasını teklif etmiştir.
Atatürk’e daha önce kısa süre Japonca dersleri verdiği için O’nun “Hocam” diye karşıladığı Torijori Yamada, Ankara’yı ziyaretinden bir yıl sonra 1932 yılında vefat etmiş ama Atatürk verdiği sözü tutmuş ve Tokyo Camii’ni yaptırmıştır. Cami 1938 yılında tamamlanmıştır.

Sunay Akın’ın dediği gibi:
“Bu millet şunu biliyor mu! Bu gezegenin en doğusundaki (ve batısındaki) sabah ezanının ilk okunduğu camiyi Mustafa Kemal Atatürk yaptırmıştır.”




Batı basını Türkiye’yle Suriye’yi savaştırmak için elinden geleni yapadursun, bizim yandaş basın hâlâ tutuklanacak albay ve general peşinde...
H. Ertem



NATO’nun Libya’ya yaptığı hava saldırısında “33’ü çocuk 85 sivil ölmüş”.
Bu operasyonu NATO değil de Suriye ordusu yapsaydı bu haber
“33’ü çocuk 85 sivil katledildi” diye yazılacaktı...
Gülhan Elmas



Renkli coğrafya...
“Cennet vatanımız”ın sadece insanları mı bir tuhaf, bir gariptir? Mezra, köy, kasaba vs. Yerleşim yerlerinin adları çok mu normaldir? Okurumuz Ercan Düz’ün harita üzerinde yaptığı şöyle bir incelemeden sonra gördüğü kimi adları aktaralım, bakalım siz ne diyeceksiniz?

Hacımahmutuşağı, Hacıibrahimuşağı, İmamuşağı, Duraliuşağı, Çelenuşağı, Değirmenciuşağı, Hıdıruşağı, Osmanuşağı, Fatmauşağı, Seksenuşağı, Tutuşağı.
Ganiefendiçiftliği, Delihasanyurdu, Dümrekhüseyinpaşa, Hüseyinler, Hasanaliler, Altınhüseyin.
Hamamkarahisar, Bolacalıkoyuncu, Yerebakan, Ayakkıf, Ekecikköseler, Ekecikşeyhler, Ekecikfal, Eynehankuzviran, Hacıahmetlitepeköy, Karaalikaçağı, Sıdıklıkızağıl, Evrenleryavşı, Göksügüzel.
Tırılar, Gilmanlar, Çekirdeksiz, Boğuntu, Gömmece, Giden, Çamurlu, Susadı, Yağmurbaba, Kuşbaba.
Saçıkara, Kolukısa.
Bebek, Çocuklar, Dayılar, Kadıncık, Bacanak.
Gevrek, Gevrekler, Sütlaç, Çöreğibüyük, Güveç, Sorguntatlısı, Doydum.




Şairlerin Can’ı...
Can Yücel ölümünün 12. yılında yani dün Datça’daki mezarı başında anıldı...
Eşi Güler Yücel’in kaleme aldığı “Can’ın vasiyeti” adlı yazının son bölümünü birlikte okuyalım:
“Son zamanlarda onu gerçekte hiç tanımayan insanlar, birilerine söylemeye cesaret edemedikleri şeyleri Can’a mal ederek söylüyorlar. Bugünlerde bazı insanların böyle bir cesarete ihtiyaçları olsa gerek! Hâlâ hiç tanımadığım insanların bana telefon açıp ‘Bu durum karşısında Can Bey ne düşünürdü?’ diye sordukları oluyor. Ben de onlara ‘Ya siz ne düşünüyorsunuz?’ diye soruyorum, ‘Siz de düşündüğünüzü yüksek sesle söyleyin’ diyorum.
Son zamanlarda dikkatimi çeken bir diğer husus da şu: Hangi kesimden olursa olsun insanlar her türlü herzeyi yedikten sonra bir şairin mısralarına sığınıyorlar kendilerini aklamak için. Kolaysa eğer, şairler gibi yaşayın. Korkusuz, akıllı, dolanbaçsız ve kıvırtmasız!”




kaynak : Atatürk camileri - Milliyet.com.tr
 
bir diğeri mihıllıççık köyü camii'dir, mihılıççıklı emir çavuşu ali metin aracılığıyla 5000 lira göndererek yunan işgali altında yakılıp yıkılan köyün tek camisini onartmıştır.
bir diğeri edirne selimiye camii'nin onarımına yaptığı katkı (kaynak: kasapoğlu, a., 2006, atatürk'ün kur'an kültürü, ist., s.390).

18 mart 1933 tarihli kanun ile edirne'deki üç şerefeli camii'nin bakımı (kaynak boa).
atatürk'ün tasarladığı ideal cumhuriyet köyü'nde 22 numarayla gösterilen cami(kaynak: afet inan, 1972, devletçilik ilkesi, ankara, ek 7).

bir de 7 aralık 1925 tarihli kanunla niğde'nin fertek köyü'ndeki kilisenin camiye çevrilmesi var.

kayda düşülsün.
 
Geri
Üst