Atatürk'ün savaş sırasında ilk fotoğrafı

icemen

New member
Reaction score
0
ataturk-un-canakkale-de-ilk-fotografi.jpg

Atatürk'ün Çanakkale Savaşları sırasında medyada ilk kez yer alan fotoğrafı ortaya çıktı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, Atatürk’ün Çanakkale Savaşları sırasında medyada ilk kez yer alan fotoğrafına ulaştığını bildirdi.

Esenkaya, yaptığı açıklamada, "Çanakkale Savaşları Sırasında Türk Basınında Mustafa Kemal" adlı araştırmasını tamamladığını söyledi.

Atatürk’ün, dönemin Donanma Mecmuası adlı derginin 27 Ekim 1915 tarihli sayısında, cephede Anafartalar Komutanı olduktan sonra kendisine tahsis edilen bir otomobilin içinde görülen ilk fotoğrafının yer aldığını belirten Esenkaya, ancak fotoğrafın altında ismine yer verilmediğini ifade etti.

Ahmet Esenkaya, 29 Ekim 1915 tarihli dönemin saygın gazetelerinden Tasvir-i Efkar’da da Atatürk’ün bir fotoğrafına yer verildiğini, fotoğrafın altında ise şu ifadelerin bulunduğunu kaydetti: "Çanakkale Deniz Savaşları’nda olağanüstü yararlılık gösteren, olağanüstü şeref ve şanlı muharebe yapan, boğazları, halifelik makamı olan İstanbul’u kurtaran komutanlarımızdan güçlü, hamiyetli, saygın Albay Mustafa Kemal Beyefendi." Esenkaya, bu fotoğrafın yayımlanmasının ardından Enver Paşa’nın son derece kızdığını, gazetenin sahibi Yunus Nadi’ye, milletvekili olduğu için bir şey diyemediğini, ancak bazı gazete görevlilerini hapsettirdiğini ve birkaç gün gazeteyi kapattırdığını anlattı.

Donanma Dergisi’nin "Şen Satırlar" adlı 9 Aralık 1915 tarihli sayısında İstanbul’dan Gelibolu Yarımadası’na gelen ayan ve milletvekilleri heyetinin Atatürk ile birlikte çekilmiş 4 fotoğrafının kullanıldığını, ancak Atatürk’ün adından hiç bahsedilmediğini anlatan Esenkaya, şu bilgileri verdi: "Bu olay, dönemin politik düşüncesini yansıtıyor. Ama konu Harp Mecmuası’na gelince iş değişiyor. Propaganda amaçlı, Enver Paşa’nın emriyle çıkarılmış Harp Mecmuası’nın 1915 yılı aralık ayı sayısında 3’te 1 boyutta ’Anafartalar Kumandanı Miralay Mustafa Kemal’ altyazılı temiz bir fotoğraf yayımlanıyor." Esenkaya, yine Harp Mecmuası’nın 4’ncü sayısının kapağında, Gelibolu Yarımadası’ndaki Kireçtepe’de gazi askerlerin mermilerle yaptığı anıtın önünde Atatürk’ün yer aldığı fotoğrafın altında ise "Çanakkale’de Kireçtepe’de büyüklüğüne söz bulunmayan, her an canlarını feda eden o mübarek şehitler yatar" diye bir ibarenin yer aldığını, Atatürk’ün isminden hiç bahsedilmediğini söyledi.

Bu çalışmasıyla ilk kez Mustafa Kemal Atatürk’ün medyadaki görünümünü ve şöhretini ortaya koyduğuna işaret eden Esenkaya, Enver Paşa’ya rağmen Atatürk’ün Çanakkale’de yakaladığı şöhrete ve medyada yer almasına kimsenin engel olamadığını sözlerine ekledi.​

KAYNAK

Ekli dosyalar

• ataturk-un-canakkale-de-ilk-fotografi.jpg
    ataturk-un-canakkale-de-ilk-fotografi.jpg
    17.5 KB · Görüntüleme: 9,826
İlk Savaşinda da Baş Kumandan Bnm için Son Savaşinda da !!!

Bir lider uzakta durupta lider olamaz; savaşta ön sıradaysa o liderdir. Cephede kurşunun bittiği yerdedir.Mustafa Kemal ATATÜRK yaşadığı 100 yılın en iyi lideri ve bundan sonraki zamanlarda ise unutulmayacak bir liderdir.

su ana kadar nasıl olmus da meydana cıkmamıs ki?

benim anlamadığım bir şey var dünyada 7 cephede savaş kazanan insanlara mareşal ünvanı veriliyo bunlardan 1 i mareşal fevzi çakmak diğeri mareşal titto neden onlara gerekli değer verilmiyo hala anlamış değilim halifeliği kaldıran bi insanın iyiliği tartışılır bence ama herkesin görüşüne saygı duyuyorum

Halifelik konusu ilgimi cekti.

Halifeligin kaldirilmasi ile yalniz Türkiye degil Islam alemi vurulmustur. Daha simdiyekadar bir devlet Halifeligi tasiyabilecek veya devam ettirebilecek halde degil, neden? Bu kimin isine yariyor? Kimin oyunu?

Ayrica Ingilizler Anzaklari, müslüman olanlari Canakkalede halifenizi Almanlar ve Türklere karsi koruyun diye kandirmislardir.

Halifeligin kaldirilmasi ile yalniz Türkiye degil Islam alemi vurulmustur. Daha simdiyekadar bir devlet Halifeligi tasiyabilecek veya devam ettirebilecek halde degil, neden? Bu kimin isine yariyor? Kimin oyunu?

Ayrica Ingilizler Anzaklari, müslüman olanlari Canakkalede halifenizi Almanlar ve Türklere karsi koruyun diye kandirmislardir.

evet dış güçler dediğimiz ülkeler ingiliz abd israil vs anti müslüman olanlar boş durmuyor bununla ilgili 2 gün önce yaşadığım bir olayı anlatayım adamın biri dükkana geldi dediki tercüman veya türkiye gazetesi olması lazım abonelik karşılığında bi kitap veriliyomuş kitabın adıda İNGİLİZ CASUSUNUN İTİRAFLARI adam anlatmaya başladı hediyemizdir abonelik karşılığında bende direk adama dedimki kitabı almadan bu kitap 127 sayfa baktı kitaba adam dediğim rakam çıktı :) işte adam dedi ooo okumuşsunuz çok güzer bir kitap değilmi dedi müslümanlara yapılan oyunları anlatıyor dedi bende dedimki çok tehlikeli bir kitap müslümanların birbirlerine güvenini sarsıyo ne yalan söliyim ben kitabı okuduktan sonra babamdan şüphe etmedim dersem yalan sölerim ama biraz araştırmayla ktabın asıl iç yüzünü gördüm müslümanların birbirlerine olan güvenini sarsmak işte bizim ülkemizdeki bir gazete ile nasıl oyunlar oynanıyor

evet dış güçler dediğimiz ülkeler ingiliz abd israil vs anti müslüman olanlar boş durmuyor bununla ilgili 2 gün önce yaşadığım bir olayı anlatayım adamın biri dükkana geldi dediki tercüman veya türkiye gazetesi olması lazım abonelik karşılığında bi kitap veriliyomuş kitabın adıda İNGİLİZ CASUSUNUN İTİRAFLARI adam anlatmaya başladı hediyemizdir abonelik karşılığında bende direk adama dedimki kitabı almadan bu kitap 127 sayfa baktı kitaba adam dediğim rakam çıktı :) işte adam dedi ooo okumuşsunuz çok güzer bir kitap değilmi dedi müslümanlara yapılan oyunları anlatıyor dedi bende dedimki çok tehlikeli bir kitap müslümanların birbirlerine güvenini sarsıyo ne yalan söliyim ben kitabı okuduktan sonra babamdan şüphe etmedim dersem yalan sölerim ama biraz araştırmayla ktabın asıl iç yüzünü gördüm müslümanların birbirlerine olan güvenini sarsmak işte bizim ülkemizdeki bir gazete ile nasıl oyunlar oynanıyor

Gecen bende Dogan grubuna Hürriyete olacak, Axel Springer grubu, Spiegel, Bild gazatesi ve cok büyük Alman medya grubu talib olup tekrar olaylardan dolayi geri dönüs yaptiginda sükür dedim. Axel Springer grubu birde Türkiyede eli olacagini hic tahammül edemezdim, veya istemezdim. Müslümanlara, Islama ve Türklere haberlerinde hakeretleriyle doludur, birde onlarin Türk gazetesinden pay alma istekleri beni $oka ugratmisti. Bunu Tayyib Erdogan ile Dogan gurubu arasinda problemi oldugundan dolayi yazmiyorum, tek yukaridaki nedenlerden.

benim anlamadığım bir şey var dünyada 7 cephede savaş kazanan insanlara mareşal ünvanı veriliyo bunlardan 1 i mareşal fevzi çakmak diğeri mareşal titto neden onlara gerekli değer verilmiyo hala anlamış değilim halifeliği kaldıran bi insanın iyiliği tartışılır bence ama herkesin görüşüne saygı duyuyorum

Gecen bende Dogan grubuna Hürriyete olacak, Axel Springer grubu, Spiegel, Bild gazatesi ve cok büyük Alman medya grubu talib olup tekrar olaylardan dolayi geri dönüs yaptiginda sükür dedim. Axel Springer grubu birde Türkiyede eli olacagini hic tahammül edemezdim, veya istemezdim. Müslümanlara, Islama ve Türklere haberlerinde hakeretleriyle doludur, birde onlarin Türk gazetesinden pay alma istekleri beni $oka ugratmisti. Bunu Tayyib Erdogan ile Dogan gurubu arasinda problemi oldugundan dolayi yazmiyorum, tek yukaridaki nedenlerden.

Bu profiller kimin fakesi acaba ???

Bu profiller kimin fakesi acaba ???

bu profiller kimin fakesi demişsin şimdi sen bu yorumu yapmakla birinin mi fakesi oldunda bana bunu diyosun en başında yorumumun sonunda herkesin düşüncesine saygı duyuyorum dedim ben ama sen kim oluyonda benim yorumum düşüncem hakkında bu yorumu yapıyon veya bu hakkı sana kim veriyo

Fevzi Çakmak mareşal ünvanını neden aldığını biliyor musun bilmiyorum ama Mustafa Kemal Atatürk' ün kaç cephede savaş kazandığını hatta hiç yenilmediğini bildiğini sanmıyorum. Bu savaşlardan birisi de dini kullanarak çıkar sağlamaya çalışan yobazlara karşı kazandığı savaştır.

Fevzi Çakmak mareşal ünvanını neden aldığını biliyor musun bilmiyorum ama Mustafa Kemal Atatürk' ün kaç cephede savaş kazandığını hatta hiç yenilmediğini bildiğini sanmıyorum. Bu savaşlardan birisi de dini kullanarak çıkar sağlamaya çalışan yobazlara karşı kazandığı savaştır.

üstadım mareşal konusunda bi problem yok neden değer görmesi gereken insanlara değer vermedik diye düşünce belirttim değeri kim hakediyosa bu bakkal ahmette olsa farketmiyo o konuyla ilgili bi problem yok ama bu fake olayı konusuna bi cevap bekliyorum her görüş belirten veya aynı şeyi düşünen her insan fakemi bu nasıl bir düz mantıktır

Geri